Wolność

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Wolność

Postprzez DTH » 30-08-2006, 13:15

Kwestia poruszana nie raz na Forum w różnych kontekstach, ale nie było chyba jeszcze tematu o wolności jako takiej, w szerokim rozumieniu tego słowa.
Czym więc wg Was jest wolność? Gdzie są, lub gdzie być powinny jej granice? A może granic takich nie powinno być w ogóle??
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Re: Wolność

Postprzez Chelli » 30-08-2006, 13:32

Wolnośc jest wtedy kiedy nie ma żadnych granic.
A co do samego tematu... czym dla mnie jest wolność. Na ten moment mogłabym odpowiedziec, ze czułabym sie wolna gdybym była niezależna od rodziców i reszty społeczeństwa. Mieszkałabym sama, nie musiałabym sie z nikim liczyc i robiłabym to na co mam tylko ochote, nie miałabym żadnych hamulców przed zrobieniem czegokolwiek i mówieniu o tym o czym myśle, bez zwracania uwagi na to czy kogos to zaboli czy nie.

I ttak właściwie myśle, ze nie można byc do końca wolnym, zawsze bedzie sie od czegos zależnym, od pracy, jedzenia, ludzi... I jeśli ktoś może powiedziec o sobie, że jest wolnym człiowiekiem to wg mnie żyje tylko w złudzeniu.
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Postprzez DX* » 30-08-2006, 13:48

..."Niech żyje wolność, wolność i swoboda
niech żyje zabawa i dziewczyna młoda"... :lol:

Powinieneś DTH na wstępie przytoczyć jakąś encyklopedyczną definicję, albo chociaż sprecyzować kontekst...bo bez którejś z tych rzeczy można
jedynie rzucać synonimami tj. "swoboda wyboru i działania", "niezależność", "anarchia"... rzecz jasna np. w znaczeniu społecznym czy artystycznym takie sformułowanie jak "wolność absolutna" ma charakter czysto utopijny..zresztą kwestia była chyba poruszana w burzliwej dyskusji o "niezalu"
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 30-08-2006, 16:12

Celowo nie podałem kontekstu. Chodziło mi o to co kto rozumie w ogóle pod pojęciem wolności oraz w kontekście który akurat przyszedł na myśl.
Osobiście jednak najbardziej zależało mi na wolności słowa i postępowania. A raczej na ich granica.
Ostatnio bowiem jest to kwestia dość popularna zwłaszcza w kontekście polskiego życia publicznego.
Granice te są moim zdaniem coraz mniejsze a raczej interpretacja ich jest coraz bardziej zacieśniana.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Lennon » 30-08-2006, 22:37

anarchia
Peace@Love@Kawalier
Awatar użytkownika
Lennon
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: piekło

Postprzez DTH » 30-08-2006, 22:45

ooo właśnie! to jest odpowiedź! :D No nie da się ukryć, że anarchia jest najbardziej "wolnym systemem". Nie jest się skrępowanym nikim ani niczym. Niestety anarchia, podobnie jak komunizm i inne systemy utopijne, jako system społeczno-polityczny może istnieś tylko w umysłach młodych buntowników lub pracach XIX-wiecznych myślicieli :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 31-08-2006, 12:22

'moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innego człowieka'

po prostu. dlatego chcąc być wolnym trzeba mieszkać na pustyni, a i to pod pewnymi warunkami...

wolnośc słowa... no niby jest, niby być musi. ale jak dla mnie bywa ostro nadużywana ostatnimi czasy. ja nie wiem, dać ludzie to takie stworzonka że jak da sie im palec to odgryzą rękę. nie znają umiaru. przykłady podam jak mi mózg po nauce biochemii odpocznie, teraz za duży wysiłek dla mnie
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 31-08-2006, 14:40

puzio napisał(a):'moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innego człowieka'

hasło znane i popierane :wink:

wolnośc słowa... no niby jest, niby być musi. ale jak dla mnie bywa ostro nadużywana ostatnimi czasy. ja nie wiem, dać ludzie to takie stworzonka że jak da sie im palec to odgryzą rękę. nie znają umiaru.przykłady podam jak mi mózg po nauce biochemii odpocznie, teraz za duży wysiłek dla mnie.

Przykład?? Pewnie coś z Urbana :wink:
Co do przesady to faktycznie, czasami ludzie przesadzą. Ale nazwanie kogoś "złodziejem" "bandytą" itp. nie mieści się już w granicach wolności słowa tylko jest pomówieniem i powinno takim pozostać.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 31-08-2006, 14:40

wolność to dla mnie możliwość zrealizowania swoich pragnień i marzeń, ale tak by nie krzywdzić innego człowieka. i to by chyba było na tyle
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 01-09-2006, 19:43

Wolność?? Dla mnie wolność to przede wszystkim wolność słowa, czyli możliwość powiedzenia czegokolwiek o czymkolwiek z zastrzeżeniem pomówienia i kłamstwa. Mogę na przykład wyrazić niepochlebną opinię o prezydencie, czy o religii i nie będę ciągany po sądach, ale już za stwierdzenie, że byli ministrowie MSZ byli sowieckimi szpiegami powinienem dostać wyrok. Wolność to możliwość wyboru reprezentanta do sejmu, której też nie mamy. Głosujemy na listę, a nie na człowieka - głupota, a teraz jeszcze większa - przełkniemy tę gorzką pigułkę, że nie głosuje się na człowieka, ale na partię i od tego roku okazuje się, że głosując na PiS, który się kocha głosuje się też na LPR, którego się nienawidzi. To wolnością nie jest... Anarchia?? To głupota - anarchia jest systemem niemożliwym w realizacji.
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez puzio » 01-09-2006, 19:53

Woycieh napisał(a):Anarchia?? To głupota - anarchia jest systemem niemożliwym w realizacji.

w sumie możliwym, tylko że wytrzymałby jakiś miesiąc :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 01-09-2006, 21:06

puzio napisał(a):
Woycieh napisał(a):Anarchia?? To głupota - anarchia jest systemem niemożliwym w realizacji.

w sumie możliwym, tylko że wytrzymałby jakiś miesiąc :wink:

To by nawet dnia nie wytrzymało... Nie można wymagać od ludzi, że nie połaszą się na twój dobytek skoro nie ma policji i represji. A jeśli byłaby jakaś policja to musi być i prawo, które ogranicza tę wspaniałą wolność. Ponadto nad samą policją musi być ktoś, kto trzymałby ją w ryzach, aby nie nadużywała jej uprawnień, jakie by powstały. W ten sposób mamy rząd i podstawowa zasada anarchii: brak rządu, upada...
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-09-2006, 22:52

Anarchia często kojarzy się nam ze stanem bezprawia towarzyszącego np. rewolucjom albo operacjom zbrojnym. Rząd zostaje obalony, aparat państwowy nie funkcjonuje, nie ma kto pilnować porządku, ludzie wychodzą na ulice i robią co chcą - zazwyczaj rabują, linczują i niszczą co popadnie. Nie do końca tak jest. Idee anarchistyczne zakładały istnienie "państwa" idealnego - państwo to złe słowo, bo każde państwo musi posiadać granice i prawo a to już "niewola". "egzystencja" to chyba właściwsze określenie??
często połączone też były z usunięciem pojęcia własności. Wszyscy mają po równo bo nikt nie ma nic :wink: W sumie piękne ale w praktyce było by to tylko wykonalne gdyby ludzie żyli sobie pojedynczo i nie kontaktowali się z sobą:) Przynajmniej ja sobie to tak tłumaczę. Ludzie mają coś w sobie, że zawsze chcą mieć więcej niż inni (nawet gdyby nie nazywało się to własnością).
Zasadniczo jest to wykonalne w małej grupce ludzi, którzy mają takie poglądy i przekonania. Ślepo wierzą w nie i chcą je realizować, mieszkają w odosobnieniu w jakiejś komunie i najlepiej jeśli jeszcze nie wiedzą, że można żyć inaczej :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Chelli » 02-09-2006, 15:21

"...wolność to stan ducha..."-Paulo Coelho
Skończyłam czytac :]
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Postprzez DTH » 02-09-2006, 18:26

Chelli napisał(a):"...wolność to stan ducha..."-Paulo Coelho
Skończyłam czytac :]
iii??
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Chelli » 02-09-2006, 21:15

iii....nic :)
tamta wypowiedz nie miala miec dlaszego ciagu...przypomniałam mi sie matma :?
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Postprzez misseria » 03-09-2006, 09:52

a ktoś kiedys wyrzucił z siebie, że wolnym się jest po śmierci no i ja jak tak myslę o świecie i o zyciu to się zgodzić muszę niestety... chyba że rozważę też życie pośmiertne :P zresztą o wolności wszelakiej i każdej można w kółko /zamykające się tudzież nie - też sprawa na dysputę ;) / 100 lat dyskutować...
bangbangczterykulewmojejgłowie
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez GRacuch » 03-09-2006, 11:03

...wolnosc...???
czy cos takiego wogole istnieje?
chyba nam sie tylko wydaje,chcemy wierzyc ze cos takiego jest...
tak naprawde (moim zdaniem) nie ma wolnosci
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DX* » 04-09-2006, 08:57

swego czasu Kazik śpiewał:"Niewola człowieka na tym polega, że musi mieć więcej niż mu potrzeba" ...jest w tym coś niestety
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez GRacuch » 04-09-2006, 15:50

darex78 napisał(a):swego czasu Kazik śpiewał:"Niewola człowieka na tym polega, że musi mieć więcej niż mu potrzeba" ...jest w tym coś niestety

co racja to racja....
czlowiek to jednak nienazarta swinia.
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez Michał L » 07-09-2006, 22:36

Granice wolności oczywiście musza być, bo większość ludzi nie jest na tyle mądra i daje sobą manipulować, zatem nie potrafi rozsądnie z tej wolności korzystać.
Wolność to bardzo ważna sprawa, zarówno osobista, każdego człowieka jak i wolnośc naszego państwa i narodu. Gdyby była anarchia to jedna osoba mogłaby zabić drugą i nie miałaby z tego powodu konsekwencji, zatem jest to głupota, zawsze muszą być jakieś ograniczenia prawne, żeby dało się żyć.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Wojtek_ » 08-09-2006, 13:29

Michał L napisał(a):Granice wolności oczywiście musza być, bo większość ludzi nie jest na tyle mądra i daje sobą manipulować, zatem nie potrafi rozsądnie z tej wolności korzystać.
Tak, to właśnie dlatego, że sami nie potrafimy wybrać reprezentantów rząd w wyborach samorządowych powie nam, że jednak nie chcieliśmy głosować na PiS, ale na Samoobronę, albo LPR, albo że nie chcieliśmy głosować na SLD, tylko na Partię Demokratyczną. Zaprawdę powiadam: dobrze, że w tym państwie wreszcie jest ktoś, kto mi powie, że dałem się zmanipulować i zmieni mój wybór na ten lepszy i jedynie słuszny. :evil:

Witam po przerwie, bo wiele się działo i ciekaw jestem, jak tłumaczą w młodzieżówce PiSu ostatnie decyzje rządu :twisted:
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Baldi » 09-09-2006, 14:21

GRacuch napisał(a):...wolnosc...???
czy cos takiego wogole istnieje?
chyba nam sie tylko wydaje,chcemy wierzyc ze cos takiego jest...
tak naprawde (moim zdaniem) nie ma wolnosci

O ! Dokładnie to mi się nasuneło czytając ten temat. Wolność to słowo bardziej sztuczne niż większość innych słów, stworzone by kiedyś powieść bohaterów na szańce.
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez Michał L » 09-09-2006, 15:32

Ale ja wcale niekoniecznie odwołuję się do tego co mówią w młodzieżwóce. Wbrew pozorom potrafię też mieć własne spojrzenie na sprawę.

A czy uważasz Woyciechu, że wszędzie dojdzie do utworzenia takich bloków?
Na pozomie samorządów jest bardzo wiele starych konfliktów, które to będą uniemożliwiały. A nie można także zapominać, że z tych bloków może korzystać każdy, przecież jak sam zauważyłeś komuszo - wirtualna koalicja już została zawarta.
Pozatym można wątpić, by takie partie jak PiS czy SLD dały się wystrychnąć panu Onyszkiewiczowi czy Lepperowi.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 09-09-2006, 15:59

Michał L napisał(a):Na pozomie samorządów jest bardzo wiele starych konfliktów, które to będą uniemożliwiały. A nie można także zapominać, że z tych bloków może korzystać każdy, przecież jak sam zauważyłeś komuszo - wirtualna koalicja już została zawarta.
Pozatym można wątpić, by takie partie jak PiS czy SLD dały się wystrychnąć panu Onyszkiewiczowi czy Lepperowi.

Mam w dupie to, co zostało zawarte między SLD, demokratami i SdPl, czy też Samoobroną, PiSem i LPRem. Widzę, że nie rozumiesz tutaj czegoś. W samorządzie (zwłaszcza w mniejszych miastach) głosuje się troszkę inaczej niż jak do sejmu. Znasz bardzo dokładnie dokonania ekip i czasem po rządach np. PiS masz dosyć... Chcesz zagłosować na LPR, bo dajmy na to jesteś "prawicowcem" (co to za prawicowiec, co na PiS głosował :P), a tutaj niespodzianka - bo zamiast tych na których zagłosowałeś dostajesz "starą dobrą drużynę ziomków" z PiSu. Z tego co wiem bloki wyborcze zostały zawarte w całym kraju (przynajmniej jeśli chodzi o koalicję). Każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie zrozumie, że bloki wyborcze są niczym innym jak próbą (najprawdopodobniej udaną niestety) rządzenia w samorządzie pomimo ewentualnej przegranej w wyborach. I to rządzenia absolutnego, bo procenty z przegranych partii przechodzą na procenty tej, która miała ich najwięcej, a więc jedna partia w samorządzie będzie prowadzić dyktaturę. Inny przykład: PO wygrywa mając 49% poparcia. PiS ma 43%, a Samoobrona i LPR po 4%. Tak naprawdę rządzić będzie PiS, bo w sumie zdobędzie 51%. To bardzo mało skomplikowany przykład, bo liczby w wyborach, gdzie bierze udział więcej partii będą inne, ale przykład ten obrazuje jaki był zamysł pana Jarosława K.

Z innej beczki: "komuszo - wirtualny". Dla mnie jeśli już jakaś dekomunizacja, to wypieprzyć każdego, co ma COKOLWIEK w teczce. Nie obchodzi mnie fakt, że panu Kaczyńskiemu ktoś miał coś spreparować, a pani Gilowskiej założono nieistniejącą teczkę. Dla mnie są spaleni politycznie, bo coś mieli. Najchętniej to ja bym zobaczył w sejmie TYLKO pokolenie lat 70. Bo oni na pewno nic w teczkach nie mają, a do tego w większości są wykształceni, to co facet z PiSu, który wchodzi na mównicę mówić o demoralizacji dzieci i bełkocze (nie wnikam, czy nie umie czytać własnego przemówienia, czy był pijany). Sam tę akcję widziałem jedząc obiad w tym tygodniu i aż dziw, że to przeszło bez echa w mediach.
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 09-09-2006, 18:48

hehe takie coś właśnie przeczytałem www.wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7347 , noo, czyli jednak tej wolności trochę jeszcze mamy :D
ciekwe czy to 59zł to razem z woskowaniem? :wink: :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez *ave* » 09-09-2006, 19:30

nie no to jest juz przegiecie!!!!! A faceci to co? niech wyskakuja z portek i też szoruja!!!
Gdy czytam takie rzeczy odzywa sie we mnie feministka :]
idź się utop i powiedz jaka woda :]

http://unperfect-circle.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
*ave*
Degustator
Degustator

Postprzez DTH » 09-09-2006, 19:35

*ave* napisał(a):nie no to jest juz przegiecie!!!!! A faceci to co? niech wyskakuja z portek i też szoruja!!!
Gdy czytam takie rzeczy odzywa sie we mnie feministka :]

no sorry ale raczej niewielu kierowców chciało by oglądać jak przez 40 minut kilku półnagich facetów szoruje mu samochód :D Ale jeśli uważasz, że by się ktoś chętny znalazł to nic nie stoi na przeszkodzie, możesz założyć taką myjnię :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 10-09-2006, 16:49

Ale do opisanej przez Ciebie Woyciechu sytuacji może dojść i bez zmian w ordynacji, bo przecież i bez bloków mogły startować koalicje jak choćby w 2001 roku SLD z UP. Ja nie powiedziałbym, żeby to było specjalnie mądre ze strony PiSu, bo jak wiadomo, kto mieczem wojuje, od miecza ginie i nieraz już tak bywało, że zmiany w ordynacji, które miały być na korzyść danej partii, później wychodziły na jej niekorzyść.

To już by było lekko przegięcie, aczkolwiek jeśli chodzi o dekomunizację to jest ona koniecznością i powinna być przeprowadzona już dawno temu.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 10-09-2006, 17:12

jest pewna różnica między koalicją, a tymi całymi blokami... jeśli koalicja nie przekroczy progu, to nie wejdzie, a tutaj... zresztą jeśli to było to samo, to po co to było zmieniać?? Zastanów się...
Ale do opisanej przez Ciebie Woyciechu sytuacji może dojść i bez zmian w ordynacji
nie, jeśli ktoś ma mniej procent niż oponent to raczej rządzić nie będzie w starej ordynacji, tak jak to będzie teraz, niczym za dotknięciem magicznej różdżki - pyk i masz 10% więcej.
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty