Vasil napisał(a):to była moja łazienka... przepraszam
Popieram
Vasil napisał(a):to była moja łazienka... przepraszam

Mojżesz napisał(a):Popieram. Mężczyzna musi mieć swoje zdanie xD

Mojżesz napisał(a):Popieram. Mężczyzna musi mieć swoje zdanie xD
Vasil napisał(a):Mężczyzna musi umieć powiedzieć NIE!!

Vasil napisał(a):Mężczyzna musi umieć powiedzieć NIE!!

GRacuch napisał(a):no wlasnie...![]()
(nie bij!)

GRacuch napisał(a):nowe glany mam. kupilam zeby po gorach moc lazic jak do zakopca pojade. zakup udany takze nie narzekam. i nawet tak bardzo mi nie pokaleczyly stop.
Oż ludze, w glanach po górach?? Ja widziałęm artystów którzy po górach w glanach paradowali ale zawsze myślałem, że jest to spowodowane tym, że nie mają obuwia trekkingowego... nigdy nie przypuszczałem, że ktoś może z własnej nieprzymuszonej kupić sobie glany w celu chodzenia po górach
Nie ma co, niezły hardcor 

Młodzież nosi z upodobaniem ciężkie, wysokie buciory na grubym bieżniku tak zwane glany. Jeśli są całkowicie skórzane i na gumowym, rzeźbionym bieżniku - na skaliste szlaki nadają się bardzo dobrze pod warunkiem dobrego ich zmiękczenia i zaimpregnowania. Jeśli mają bajerancko wysokie zelówki lub podwyższone obcasy, lepiej zostawić je w domu. Podeszwy z kremowo szklistego kauczuku, aczkolwiek eleganckie - bardzo źle trzymają się wszystkich mokrych skał.
Szczególnie nieprzydatne, a wręcz niebezpieczne są glany z metalowymi wzmocnieniami na czubkach. Konstruuje się je do chodzenia miejskiego bez dużego nacisku spowodowanego plecakiem. Sztywność ich podeszwy gwałtownie spada gdy zwiększymy obciążenie i narazimy na znaczne przechyły boczne i silne zgięcia wzdłużne. Zwykle kończy się to pęknięciami przy krawędzi metalowego usztywnienia. Od tego momentu, do wystąpienia prawdziwych kłopotów, zwykle upływa tylko kilka kwadransów marszu.
Dobrze jest nie sznurować glanów zbyt wysoko – jedna dziurka powyżej kostki - to górna granica. Oczywiście muszą się w nich zmieścić odpowiednie skarpety. Nawet najlepsze buty bez dobranych grubych, dobrze chłonących wilgoć skarpet gwarantują udrękę.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników