temat wolny - piszcie tu swoje przemyślenia i refleksje

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Re: temat wolny - piszcie tu swoje przemyślenia i refleksje

Postprzez _lilith » 14-05-2006, 14:57

lin napisał(a):nie.cierpię.jak.ktoś.na.mnie.się.wydziera

poza tym mam za długą prezentację i musiałabym nie wiem jak na jednym oddechu ją powiedzieć i w ekspresowym tempie pokazać fragment filmu żeby jakimś cudem zmieścić się w 17 minutach a co dopiero 15.
zajebiście.
nie mam już jak skrócić.

jak ich zachwycisz to ci nie beda smieli przerwac

wogole pije dzisiaj juz piata zubrowke i chyba zaraz zle ze mna bedzie, a tu jesszcze tyyyyle nauki przede mna :?
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez lin » 14-05-2006, 15:35

mój polonista, który jest przewodniczącym komisji stwierdził że po 15 minutach będą przerywać. co jest ciekawe,bo moja polonistka (która notabene kiedyś miała u niego praktyki), powiedziała mi że mają obowiązek pozwolić mi skończyć albo ewentualnie kazać mówić wnioski.
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 14-05-2006, 18:26

mogą Ci po 15 minutach przerwać. tu nie ma zadnych przeszkód.
ale wtedy pierwsze pytanie musi byuć własnie o wnioski. tak więc można mieć i 19/20 nawet gdy przerwą Ci prezentację
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez DTH » 14-05-2006, 19:58

hmm chyba nie muszę przypominać, że te wszystkie nowe matury są dla mnie beznadziejnie bezsensowne?
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez _lilith » 14-05-2006, 20:04

DTH napisał(a):hmm chyba nie muszę przypominać, że te wszystkie nowe matury są dla mnie beznadziejnie bezsensowne?

co nie zmienia faktu, ze sa i poki co beda
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez lin » 14-05-2006, 20:26

i muszę przez to przechodzić ARGH
i umierać ze stresu

a jutro trzymam za bejbe :*
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 14-05-2006, 21:37

_lilith napisał(a):
DTH napisał(a):hmm chyba nie muszę przypominać, że te wszystkie nowe matury są dla mnie beznadziejnie bezsensowne?

co nie zmienia faktu, ze sa i poki co beda

ano, na szczęście ja nie musiałem zdawać w tym durnym trybie :D
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 15-05-2006, 14:51

w jakim sensie bezsensowne??
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-05-2006, 15:40

po pierwsze w takim, że nie rozumiem co one tak naprawde mają sprawdzać, bo napewno nie wiedze. Z nudów rozwiązałem sobie mature mojego brata z wosu i zrobiłem błędy praktycznie w tych samych zadaniach - jakieś rysuneczki jebane do których opisy wprowadzają tylko w błąd. Albo pytania do tekstu - przecież każdy debil (pewnie nawet "wojtóź"... no dobra zagalopowałem się :P ) potrafi przeczytać tekst ze zrozumieniem i pouzupełniać pytania. Kolejna sprawa prezentacja z polskiego. Przecież tutaj nie trzeba się wykazać absolutnie żadną inwencją. Ot nauczysz się tekstu na pamięć i go sobie recytujesz - tak, da się zrobić to w sposób nieodtwórczy ale niczym się to nie będzie różniło od recytacji. Albo też to, że musisz napisać słowo w słowo to co jest przewidziane w kluczu. Jeśli napiszesz cokolwiek innego, nawet żeby było równie dobre (albo nawet lepsze) masz 0 punktów! Już nawet nie mówie o całym bałaganie związanym ze sprawdzaniem. Przecież przez to jest się uziemionym przez połowe wakacji.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Baldi » 15-05-2006, 16:32

Właśnie. Najbardziej zjebali te sprawdzanie matur. Kobieta Mojego Życia ma prawie zupełnie z głowy pół 4ro miesięcznych wakacji...
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez puzio » 15-05-2006, 16:58

no dobra, faktycznie sprawdzanie trwa długo w porównaniu ze starą maturą. tylko że dzięki nowej maturze nie ma egzaminów. co z tego że swoje wyniki matury znaliśmy w ciągu paru dni skoro i tak połowę wakacji mieliśmy do dupy przez egzaminy wstępne?? poza tym w tym momencie maturę z województwa małopolskiego z chemii sprawdza koło 110 osób. kiedyś było ich znacznie więcej (w każdej szkole 2-3 chemików, prawie każdy sprawdzał). trudno żeby odbywało się to szybciej.
odnośnie kluczy...mam mieszane uczucia...w przedmiotach ścisłych klucze to naprawdę rozsądne podejście. w humanitycznych niespecjalnie...no bo czy można miarodajnie, czysto matematycznie ocenić czyjść humanistyczny umysł?? chyba nie... ale swoją drogą niech ktoś poda jakiś lepszy sposób... łatwo wszystko krytykować, gorzej wymyślić coś swojego...
prezentacja - nie wiem o co tyle hałasu, z tego co wiem nie jest brana pod uwagę na żadne studia. a jej przygotowanie to wcale nie jest takie hop siup jak się wydaje (a to uczy korzystania ze źródeł, organizacji, planowania, publicznych wystąpień...przynajmniej w teorii bo prawda jest taka że poloniści teraz prezentacje za kasę maturzystom często robią...)
pytania do tekstów - dth, jeśli uważasz że każdy debil potrafi przeczytać i napisać coś z tekstu to jesteś naprawdę ogromnym optymistą... :wink: jakie to byłu ostatnie badania?? 60% ludzi nie rozumie tego co czyta... i to się potwierdza na maturze z innych przedmiotów!! ludzie nie umieją czytać pytań!! nie rozumieją ich!! odpowiadają prawidłowo, ale nie na pytanie!! i potem dostają 0 punktów za zadanie i się burzą... no niestety, sorry winnetou... ja wiem, ta matura ma sporo braków i buraków. ale jak dla mnie jest lepsza od starej matury. i co najważniejsze: jest OBIEKTYWNA....

ps. ale ja osobiście się cieszę że załapałem się na starą maturkę :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 15-05-2006, 17:12

puzio napisał(a): a jej przygotowanie to wcale nie jest takie hop siup jak się wydaje (a to uczy korzystania ze źródeł, organizacji, planowania, publicznych wystąpień...przynajmniej w teorii bo prawda jest taka że poloniści teraz prezentacje za kasę maturzystom często robią...)
Synu, nawet nie wiesz jak błądzisz... przygotowanie prezentacji jest proste jak drut. Piszesz wypracowanie, uczysz się i masz prezentację. Do tego dorzucasz plakat, którego wogóle nie używasz (na koniec prezentacji mówisz, że wszystko o czym opowiadałeś wizualizuje się w stworzonym przez ciebie plakacie pomocniczym) i wszystko... Jakie planowanie, jakie publiczne wystąpienie - 3 osoby w komisji to ma być publika?? A z robieniem prezentacji za kasę przez polonistów się nie spotkałem. Co do korzystania ze źródeł to czytasz kilka książek, oglądasz kilka filmów i o nich opowiadasz - to chyba każdy z nas potrafi, prawda?
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez lin » 15-05-2006, 17:19

nie wiem czy to takie proste.
ja poświęciłam na swoją prezentację dużo czasu mimo że wiem że wynik wcale się nie liczy. robiłam ją przez dwa miesiące weekendami. bywałam parę godzin w bibliotece. chcę pokazać trochę inne podejście niż to zwykle bywa w moim temacie ;)
odwołuję się do porządnych opracowań a nie byle czego jak niektórzy (gość z klasy wpisał w bibliografię - "ŚCIĄGA - WYD. GREG").
ofc jak sam mój temat brzmi pokazuję fragmenty filmów. (a temat brzmi motywy apokaliptyczne i obrazy zagłady w lit. i filmie)
niby takie proste, a potem musisz rozplanować żeby zmieścić się czasowo.. i takie tam. i przede wszystkim żeby prezentacja ręcę i nogi miała. no ale co tam zawsze można iść na łatwiznę. nauczyć się paru rzeczy, napisać byle jakie coś i mieć 10 pkt? a może więcej.
nah, wiedzy trochę trzeba mieć do tego, bo nie sądzę żeby za byle co dawali niewiadomo ile punktów. chociaż w tamtym roku to różnie wyglądało.

ja tam się przykładam i zobaczymy co z tego będzie ;)
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-05-2006, 18:53

to, że klucze są potrzebne w przedmiotach ścisłych nie ulega wątpliwości. tylko ostatni tuman mógłby z tym polemizować ale proszę mi powiedzieć czy w zadaniu "podaj przyczyny bezrobocia" można je wymienić numerus clausus?? Ja np. uważam, że jedną z przyczyn bezrobocia są związki zawodowe (i nie jest to moje zdanie ale wielu wybitnych ekonomistów). A takiej odpowiediz w kluczu nie było. I był by błąd! O polskim nawet nie mówie bo to oczywiste.
Prezentacja tak jak napisał Woyciech to naprawde banał. Oczywiście, że można podejść do sprawy jak np. Lin, ale co to właściwie da? Ocena będzie taka sama, na uczelnie i tak się to nie liczy a o temat nawet nikt potem nie zapyta.
Co do pytań do tekstu to może i racja. Ale na Boga! Takie rzeczy powinny być na egzaminie gimnazjalnym czy z pdst->gimnazjum. Niestety społeczeństwo mamy takie a nie inne.
Poza tym nie podoba mi się jeszcze jedna rzecz, mianowicie to, że teraz do zdania wystarczy zdaje się 30%! Jak my zdawaliśmy potrzeba było 50%+1. Chyba nie powinno chodzić o sztuczne nabijanie statystyk, że Polska to taki wykształcony kraj - 80% społeczeństwa ma wykształcenie średnie, ale żeby oceniać rzetelnie?
Co do obiektywizmu to różnie to bywa. Ja np. na brak tak owego nie narzekam :D
Ale dobra, nic się nie zmieni, a nawet jak by się mogło coś zmienić, nie mam w tym żadnego interesu. Poprostu uważam, że poprzedni system mimo iż nie był idealny był dużo lepszy.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-05-2006, 18:58

DTH napisał(a):to, że klucze są potrzebne w przedmiotach ścisłych nie ulega wątpliwości. tylko ostatni tuman mógłby z tym polemizować ale proszę mi powiedzieć czy w zadaniu "podaj przyczyny bezrobocia" można je wymienić numerus clausus?? Ja np. uważam, że jedną z przyczyn bezrobocia są związki zawodowe (i nie jest to moje zdanie ale wielu wybitnych ekonomistów). A takiej odpowiediz w kluczu nie było. I był by błąd! O polskim nawet nie mówie bo to oczywiste.

to jest problem głupoty cke.

DTH napisał(a):Ocena będzie taka sama, na uczelnie i tak się to nie liczy a o temat nawet nikt potem nie zapyta.

i tutaj pudło. uj na wszystkie filologie (slawistyka, hungarystyka, itd.) bierze pod uwagę wyniki z egzaminów ustnych.

DTH napisał(a):Poza tym nie podoba mi się jeszcze jedna rzecz, mianowicie to, że teraz do zdania wystarczy zdaje się 30%! Jak my zdawaliśmy potrzeba było 50%+1

owszem potrzeba 30% do zdania, ale takie osoby automatycznie zasilają żandarmerię wojskową, ponieważ nawet płatne uczelnie mają pewien próg.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-05-2006, 19:01

problem głupoty CKE? Tylko dlaczego za to mają cierpieć ludzie którzy ośmielają się mieć swoje zdanie?

no dobra, liczą sobie oceny z ustnych ale powiedz mi czy będzie jakaś różnica między 5 z "ambitnej" prezentacji i 5 z wyuczonej na pamięć recytacji?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-05-2006, 19:12

DTH napisał(a):problem głupoty CKE? Tylko dlaczego za to mają cierpieć ludzie którzy ośmielają się mieć swoje zdanie?

pytaj się pani radziwiłł, to ona najeździła się po europie i podczas gdy inni odchodzili od systemu gimnazjalnego, ona go wprowadziła oraz pani łybackiej, bo to ona chyba tak bardzo promowała

DTH napisał(a):no dobra, liczą sobie oceny z ustnych ale powiedz mi czy będzie jakaś różnica między 5 z "ambitnej" prezentacji i 5 z wyuczonej na pamięć recytacji?

zagnę cię, w tamtym roku było tak dużo kupionych prezentacji i wyuczonych bzdet, że komisje zadają teraz naprawdę trudne pytania, sprawdzając znajomość lektur i zagadnień. kumpelę mającą temat o surrealizmie przewałkowali z metody asocjacyjnej, kumpla ze sprawozdaniami sportowymi męczyli równo językowo. także, jeśli ktoś przygotuje się sam, to widać potem na rozmowie z egzaminatorami, bo porusza się biegle w tematyce. gdy ktoś wykuje na chamca to zaraz przejadą go na rozmowie tak, że ledwie zda (czego przykładem był mój ziomek z ogólniaka, wydawałoby się gość ze zdolnościami oratorskimi, który przygotował sobie prezentację w pół dnia korzystając tylko z netu i gotowców i tak po nim przejechali, że gość wyszedł ze świczkami w oczach).
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 15-05-2006, 19:20

malk napisał(a):uj na wszystkie filologie (slawistyka, hungarystyka, itd.) bierze pod uwagę wyniki z egzaminów ustnych.

hmmm...ja jestem na 99.9% pewny, że egzaminy ustne (czyli wewnątrzszkolne) nie są brane pod uwagę...

http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=38

http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=29

to, że klucze są potrzebne w przedmiotach ścisłych nie ulega wątpliwości. tylko ostatni tuman mógłby z tym polemizować ale proszę mi powiedzieć czy w zadaniu "podaj przyczyny bezrobocia" można je wymienić numerus clausus?? Ja np. uważam, że jedną z przyczyn bezrobocia są związki zawodowe (i nie jest to moje zdanie ale wielu wybitnych ekonomistów). A takiej odpowiediz w kluczu nie było. I był by błąd! O polskim nawet nie mówie bo to oczywiste.

niestety, klucze w przedmiotach humanistycznych są dość kontrowersyjne. bo wypadałoby siedzieć i rozważać wszystkie opcje jakie mogą przyjść uczniowi do głowy. ale to jest niemożliwością niestety... fakt, promuje to ludzi przeciętnych, którzy wyryją wszystko jak było w książce a sami nie wymyślą nic...nie zmienia to jednak faktu że jakiś klucz być musi. jak inaczej można obiektywnie i w miarę jednakowo ocenić pracę ludzi z całej polski?? każda musi być sprawdzona tak samo. żeby później nie było że na UJ czy innym UW siedzi połowa lublina bo pani sprawdzająca z krakowa była miła i postanowiła uwzględnić 'co uczeń mógł mieć na myśli'. niezbędny jest klucz żeby wyeliminować takie sytuacje. to nie jest system idealny, ale jakiś musi być...
Ostatnio edytowany przez puzio 15-05-2006, 19:32, edytowano w sumie 2 razy
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-05-2006, 19:28

puzio napisał(a):
malk napisał(a):uj na wszystkie filologie (slawistyka, hungarystyka, itd.) bierze pod uwagę wyniki z egzaminów ustnych.

hmmm...ja jestem na 99.9% pewny, że egzaminy ustne (czyli wewnątrzszkolne) nie są brane pod uwagę...

http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=38

http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=29

facet, trzymam w rękach informator uj na rok 2006/2007 i jak wół stoi na filologii ukraińskiej, kulturze rosji, filologii rosyjskiej, szwedzkiej egzamin ustny.
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 15-05-2006, 19:49, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Nikus » 15-05-2006, 19:47

Awatar użytkownika
Nikus
Degustator
Degustator

Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Poprzednia

Wróć do Rozmowy