temat wolny (cz.2)

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

temat wolny (cz.2)

Postprzez Nikus » 15-05-2006, 19:46

Z powodu problemów z działaniem pierwszej czesci tematu, a raczej z ilością postów jakie tam sa musimy pierwszą cześć zamknąć. Dlatego prosze pisac dalej w tym temacie ;)

Za utrudnienia w ruchu przepraszamy :)
Awatar użytkownika
Nikus
Degustator
Degustator

Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Re: temat wolny (cz.2)

Postprzez puzio » 15-05-2006, 19:57

jakoś tak głupio tu pisać... :wink:

kończąc dyskusję z poprzedniej części powiem tylko, że doszliśmy z malkavem do porozumienia. okazało się że pisemny i ustny jest na filologię rosyjską, ukraińską i angielską. nie zmienia to faktu że na slawistyke i hungarystyke jest tylko pisemny :wink: dziękuję za uwagę :wink:

[edit] ale mi się potworny błąd gramatyczny trafił...ale już poprawiony :twisted:
Ostatnio edytowany przez puzio, 15-05-2006, 20:05, edytowano w sumie 1 raz
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-05-2006, 20:00

fakt, mój błąd, przepraszam za pomyłkę. ale tak jak puzio mówi, niby 0,5% całości, ale jednak. powiem wam, że oblężenie tych kierunków jest naprawdę duże.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 15-05-2006, 20:07

no dobra, to ja teraz dokończę, co zaczęliśmy tam :P Otóż moja prezentacja była robiona na dzień przed, uczyłem się jej od rana do godziny bodajże 17 o której miałem maturę. Wszedłem i z góry powiedziałem, że mogę się nie zmieścić w czasie, bo stres itd. i od razu panie z komisji mi powiedziały, że nie ma sprawy, one przerywać mi nie będą. Opowiedziałem wszystko bardzo pięknie, po czym powałkowały mnie z wiedzy o filmach i książkach, które przygotowałem oraz o tym co myślę na temat związany z holocaustem. Dostałem 20/20, bo czytałem te książki i obejrzałem filmy, oczywiście nie odwołując się do ŻADNYCH opracowań (poza samymi lekturami i filmami). Poza tym miałem wyrobione zdanie na temat holocaustu i potrafiłem bez długiego dumania i dukania powiedzieć, co myślę o całej sprawie. Przygotowywanie na kilka miesięcy przed chwali się Lin, ale nie ma sensu. Wiem, że teraz mogą więcej pytań zadawać, ale to już tylko i wyłącznie wasz wybór, czy bierzecie temat, na który trzeba kuć jak dziki osioł, czy taki, który macie już opanowany, który was interesuje, i w którym jesteście mocni. W sumie to żałuję, że tylko trzy pytania otrzymywaliśmy, bo miałem bardzo dobre do dyskusji książki, filmy i komiks. Tak więc jeśli kogoś rozjechali z surrealizmu to po co go brał? Przecież wiadomo, że z surrealizmu trzeba znać masę faktów, pojęć, nazwisk i koniec.
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez DTH » 15-05-2006, 20:14

Woycieh napisał(a):Wiem, że teraz mogą więcej pytań zadawać, ale to już tylko i wyłącznie wasz wybór, czy bierzecie temat, na który trzeba kuć jak dziki osioł, czy taki, który macie już opanowany, który was interesuje, i w którym jesteście mocni. W sumie to żałuję, że tylko trzy pytania otrzymywaliśmy, bo miałem bardzo dobre do dyskusji książki, filmy i komiks. Tak więc jeśli kogoś rozjechali z surrealizmu to po co go brał? Przecież wiadomo, że z surrealizmu trzeba znać masę faktów, pojęć, nazwisk i koniec.
dokładnie! przecież nikt nikogo nie zmusza do "ambitengo" tematu, do którego trzeba się przygotowywać miesiącami, czytać dziesiątki książek i oglądać mase filmów. Można sobie wziąć prosty, przyjemny temat w którycm czuje się dobrze bez specjalnych przygotować i też dostanie się 5.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 15-05-2006, 20:34

DTH napisał(a):
Woycieh napisał(a):Wiem, że teraz mogą więcej pytań zadawać, ale to już tylko i wyłącznie wasz wybór, czy bierzecie temat, na który trzeba kuć jak dziki osioł, czy taki, który macie już opanowany, który was interesuje, i w którym jesteście mocni. W sumie to żałuję, że tylko trzy pytania otrzymywaliśmy, bo miałem bardzo dobre do dyskusji książki, filmy i komiks. Tak więc jeśli kogoś rozjechali z surrealizmu to po co go brał? Przecież wiadomo, że z surrealizmu trzeba znać masę faktów, pojęć, nazwisk i koniec.
dokładnie! przecież nikt nikogo nie zmusza do "ambitengo" tematu, do którego trzeba się przygotowywać miesiącami, czytać dziesiątki książek i oglądać mase filmów. Można sobie wziąć prosty, przyjemny temat w którycm czuje się dobrze bez specjalnych przygotować i też dostanie się 5.

ja mialam w gruncie rzeczy malo ambitny i bardzo popularny teamt, ale staralam sie go zrealizowac z jak najbardziej ambitny sposob [pomijam kwestie dodatkowyc materialow, nna to bylam zbyt leniwa] i dzieki temu tez dostalam 20/20 a uczylam sie tak jak woyciech w dzien matury, po prostu im lepiej zna sie dany temat tym latwiej, a po co sobie zycie utrudniac - zreszta to my ujmujemy temat a nie on ujmuje nas
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 15-05-2006, 20:46

no o tym też mówię. Chyba każdy ma jakiś temat w którym czuje się dobrze i nie będzie miał większego problemu dostać z niego maksa. Ale właśnie moim zdanie to jest bezsensowne - skoro to tak naprawde niczego nie sprawdza, to po co w ogóle organizować takie "przedstawienie"? Nie lepiej gdyby każdy wylosował sobie zestaw kilku pytań i na nie odpowiedział?
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 15-05-2006, 21:47

DTH napisał(a):no o tym też mówię. Chyba każdy ma jakiś temat w którym czuje się dobrze i nie będzie miał większego problemu dostać z niego maksa. Ale właśnie moim zdanie to jest bezsensowne - skoro to tak naprawde niczego nie sprawdza, to po co w ogóle organizować takie "przedstawienie"? Nie lepiej gdyby każdy wylosował sobie zestaw kilku pytań i na nie odpowiedział?

jak dla mnie nie. wiedzę sprawdza część pisemna. po co dwa razy robić to samo?? i będe upieral się dalej że prezentacja to sprawdzian umiejętności nie wiedzy. bo żeby mówić 15 minut na jakiś temat trzeba a) znaleźć b) przeczytać c) opracować d) zapamiętać. i to się na bank przyda na każdym kierunku studiów. myślicie ze to takie oczywiste... naprawdę, po tym co widziałem w tym roku, jak kazali nam napisać esej z socjologii (panika, nikt nie wie jak się do tego zabrać, nie wiadomo jak zrobić bibliografię albo skąd wziąć materiały) jestem za.
lepsze coś takiego niż kolejny sprawdzian znajomości 'chłopów' czy innej twórczość frycza - modrzewskiego
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 15-05-2006, 22:05

puzio napisał(a):lepsze coś takiego niż kolejny sprawdzian znajomości 'chłopów' czy innej twórczość frycza - modrzewskiego

a to akurat racja, zwlaszcza ze do lektur w LO jakos nigdy miloscia nie palalam
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-05-2006, 22:09

no dobra, trzeba zakuć, zdać, zapomnieć. Fakt na wielu kierunkach się to niezmienie przydaje. Moim jednak zdaniem to żaden sprawdzian umiejętności. Każdy to nie raz praktykował w szkole. A wystąpienie przez 3 czy 5 osobami to naprawde żadna sztuka i nie różni się aż tak od odpowiedzi przed nauczycielem. Przypomnij sobie, na nasze pytania też nie można było odpowiedzieć jednym zdaniem tylko trzeba było ułożyć sobie jakiś plan przez te 15 czy 20 minut więc nie jest tak, że teraz trzeba wykazać się większyą wszechstronnością niż kiedyś - ma się na to po prostu więcej czasu. A "chłopów" trzeba znać!... chociaż teraz już mogę się przyznać, że i tak ich nie przeczytałem :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 15-05-2006, 22:24

to jest co innego. wtedy opierałeś się na lekturze, nic więcej nie było potrzebne. a na prezentację mimo wszystko trzeba troszkę poszukać i pogrzebać. i skleić to tak żeby pasowało zdanie do zdania. bo na naszej maturze można było pierdolić co się chciało byleby trzymać się w miarę tematu. a mogło to być niegramatyczne, niestylistyczne i w ogóle nie trzymające się kupy.
poza tym przeczytaj dokładniej mojego porzedniego posta, głównym przesłaniem nie jest tam 'zakuć, zdać, zapomnieć' :wink: jest to sprawdzian umiejętności. może dla niektórych to żadna sztuka wykorzystać kilka źródeł pisanych, parę filmów, obrazy i inne pierdoły, sklecić z tego wypowiedz 15-minutową i zmieścic się w czasie (i jeszcze na dzień przed maturą), ale uwierzcie że dla większości ludzi to poważny problem. widzę po ludziach na swoim roku (a niegłupi przecież chyba... byle matołów do mnie na uczelnie nie przyjmują powiem nieskromnie).
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-05-2006, 23:11

puzio napisał(a):(a niegłupi przecież chyba... byle matołów do mnie na uczelnie nie przyjmują powiem nieskromnie).
czego ty jesteś najlepszym przykładem, prawda? :lol:
no cóż, może faktycznie zbyt mam wygórowane oczekiwania w stosunku do społeczeństwa. Jednak 90% ludzi z którymi na ten temat rozmawiałem i zdawali bądź zdają tę maturę największe zastrzeżenia mają właśnie do zasadności i celowości prezentacji. Sami zapewne nigdy się o tym nie przekonamy, chyba, że "z drugiej strony barykady" (o zgrozo! :shock: ).
Powiem jednak, że szczerze śmiem powątpiewać czy jeden egzamin wpłynie na poziom formułowania myśli przez nasze społeczeństwo. Osobiście raczej nie spotykam się często z takimi ludźmi (chociaż język co niektórych pozostawia wiele do życzenia - "tę"/"tą" :twisted: ). Może po prostu dobieram sobie tak znajomych albo mam szczęście?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 16-05-2006, 07:32

Ciawusy wreszcie dostały wpierdol aż miło, moja bluzę musiałem przez nich dać do prania, bo cała jest z ich brudnej krwi.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez DX* » 16-05-2006, 08:43

Pozostaje mi życzyć powodzenia tegorocznym maturzystom.Za mojej kadencji w ogólniaku, więcej było nerwów, niż faktycznych problemów z przyzwoitym zdaniem egzaminów 8) Cała zabawa zaczynała się dopiero przy egzaminach na studia :)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 16-05-2006, 09:01

darex78 napisał(a):Cała zabawa zaczynała się dopiero przy egzaminach na studia :)
widzisz, nie ma już tak owych :wink: sam zostałem niedawno o tym uświadomiony :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 16-05-2006, 09:11

DTH napisał(a):
darex78 napisał(a):Cała zabawa zaczynała się dopiero przy egzaminach na studia :)
widzisz, nie ma już tak owych :wink: sam zostałem niedawno o tym uświadomiony :P

panie deteh od poprawiania i ubolewania nad spoleczenstwem :P takowych razem :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-05-2006, 09:20

pewnie gdybym powiedział, że wiem o tym a rozdział zastosowałem dla zaakcentowania owych (co z resztą zawsze robię :wink: ) byś nie uwierzyła?? :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 16-05-2006, 10:57

DTH napisał(a):pewnie gdybym powiedział, że wiem o tym a rozdział zastosowałem dla zaakcentowania owych (co z resztą zawsze robię :wink: ) byś nie uwierzyła?? :D

nie prosciej bylo pogrubic? dla mnie to wcale nie zabrzmialo jak zaakcetowanie, chyba powinienes uzyc innych wyrazow :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-05-2006, 15:21

heh no moja wina, nie chciało mi się pisać w cudzysłowie (to przecież aż 2 klawisze, które trzeba jeszcze nacisnąć w jednym momencie!)

HA! nareszcie miałem to walone kolokwium z postępowania karnego. Nie będę mówił nawet, że mało co nie zostało odwołane po raz 5. Grunt, że napisałem :twisted:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 16-05-2006, 15:32

DTH napisał(a):heh no moja wina, nie chciało mi się pisać w cudzysłowie (to przecież aż 2 klawisze, które trzeba jeszcze nacisnąć w jednym momencie!)

jasne, jasne... :wink: takie kity to my, ale nie nam :twisted: :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 16-05-2006, 17:55

burza idzie.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 16-05-2006, 18:25

KUUUUUUUURWA MAC !!!

napisalam sie kurwa jak cholera w tym jebanym wordzie, prawie skonczyla, zapisalam, wylaczylam kompa, wlaczylam i co kurwa? i chuj, nie ma zezarlo gdzies - zaraz mnei chuj jasny strzeli
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 16-05-2006, 18:49

Jeśli zapisałaś, to nie zezarło. Poszukaj w wyszukiwarce plików z rozszerzeniem .doc (czy też jake tam ma ten word)..i za mało kurwa..Kurwa! :mrgreen:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 16-05-2006, 19:02

Lilka, zobacz w plik->'ostatnio otwierane dokumenty' jeżeli zapisałaś to będzie tam (może to i oczywiste ale czasami się o takich banałach zapomina) :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 16-05-2006, 19:56

a tamten temacik mogliśie do setki chociaż zostawić, byłaby taka ładna liczba :P
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-05-2006, 19:58

oj tam, zanim się obejrzymy znowu i ten trzeba będzie zamykać :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 16-05-2006, 20:12

darex78 napisał(a):Jeśli zapisałaś, to nie zezarło. Poszukaj w wyszukiwarce plików z rozszerzeniem .doc (czy też jake tam ma ten word)..i za mało kurwa..Kurwa! :mrgreen:

patrzylam, nawet moj ojciec szukal.. i nie znalazl, no nic trza zaczac od nowa ;/
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 17-05-2006, 13:13

helikoptery w mojej głowie... :? :? :? :?
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez _lilith » 17-05-2006, 13:24

a dzisiaj baba oddawała jedne prace
wiecie co mialam na niej napisane? niezal :lol:
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 17-05-2006, 14:11

_lilith napisał(a):a dzisiaj baba oddawała jedne prace
wiecie co mialam na niej napisane? niezal :lol:
ROTFL!!! :lol:

Kurde ja pierdziele! wczoraj był kolos z karnego, napisałem wszystko, słowo w słowo z kodeksem, wszystkie zadania dobrze, a dzisiaj co?? 3 kurwa! jak ja nienawidzę egzaminów pisemnych!
Ale chuj! żeby nie było mi tak miło okazało się, że wcale nie musiałem teraz tego zaliczać bo jakiś debil skończony zerwał listy wywieszone przed gabinetem naszej pani dr i zerówki nie będzie!!! KURWA!! No co za dzień!
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot]

Ogłoszenia Koncerty