Szkoła

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Re: Szkoła

Postprzez GRacuch » 09-09-2008, 20:01

dokładnie DTH!
w Norwegii jest np wlasnie tak ze tylko licealisci dostaja laptopy. Mozna dyskutowac dlugo na temat czy rzeczywiscie niektorym sa one tak bardo potrzebne ale coz.... sa i juz.
Zapewne jednak laptopy przeszkadzaja,niektorzy nauczyciele nie stawiaja sprawy jasno ze wszystkie komputery maja byc zamkniete podczas wykladu dlatego uczniowie to wykorzystuja. Kiedy tylko nie chce sie im sluchac zajmuja sie komputerem a pozniej nie wiedza z czego zyja i maja braki... sama wiem po sobie.
Na szczescie ktos madry wymyslil ze poblokuje strony rozrywkowe i wszystkie komunikatory,aby uczniowie wreszcie zajeli sie lekcja,niestety to nie pomaga bo zawsze mozna np grac...
Z jednej strony jest duzo plusow w tym laptopowym projekcie ale tez ogromna ilosc minusow... ja osobiscie wolalabym sie uczyc bez laptopa,wiecej wiedzy mi od niego nie przybedzie a wrecz przeciwnie.Ale wiadomo ze moi koledzy ktorzy maja inne przedmioty niz ja bardziej potrzebuja miec dostep do komputera.
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DTH » 10-09-2008, 06:44

no dostęp do komputera tak. Bo w dzisiajszych czasach brak znajomości obsługi komputera to na dobrą sprawę tak jak by brak umiejętności czytania i pisania. Tylko dlaczego trzeba tych komputerów używać aż w szkole, na lekcjach? Jest sala informatyczna, jest informatyka i tam się powinno taką wiedzę zdobywać. Można dyskutować czy nie powinno się ziwlększyć ilości godzin, zmienić program nauczania na tzch lekcjach, ale to już zupełnie inna dyskusja.
Laptop w szkole to dla mnie wielka pomyłka. Ja rozumiem, że obecnie wszystko się multimedializuje i wirtualizuje, ale wypracowania z emotkami to już chyba drobna przesada.
Uważam, że miejsce dla komputera jest w domu i sali informatycznej, ewentualnie na korytarzu czy czytelni, ale na pewno nie na ławce w czasie lekcji!

O, a w ogóle, to bym, tak jak już mówiłem, dawał tylko zintegrowane karty graficzne, i np. blokował slot :D a do tego instalował linuxa (najlepiej w jakieść starszej konfiguracji)! :D Zawsze to mniej gierek się na nim odpali ;P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 09:41

dokladnie. powinni zaopatrzyc szkoly w komputery i nie zamykac sal informatycznych a wrecz przeciwnie, powinny byc otwarte do wieczora tak zeby uczniowie mieli dostep do komputerow. poszloby na to mniej pieniedzy. oprocz tego np w bibliotece szkolnej mozna umozliwic wypozyczenie laptopa (oczywiscie tylko na terenie biblioteki/szkoly).
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 10:55

Ekhem... Niech sobie każda szkoła indywidualnie reguluje we własnym zakresie co, gdzie i na jakiej lekcji ma być... oO Nie jesteśmy komusnitami, nie musimy mieć wszystkiego regulowanego odgórnie, ludzie...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 11:06

no nie do konca.... takie rzeczy jak wlasnie komputery powinny byc regulowane przez rzad. bo albo wszyscy albo nikt,w szkolnictwie nie powinno sie robic roznic. to akurat jest bardzo wazne.

to tak jak np z jezykami,niektorzy maja niemiecki inni angielski a jeszcze inni hiszpanski. moim zdaniem wszyscy powinni uczyc sie angielskiego a inne jezyki powinny byc do wyboru,dodadkowo. Pozniej nie byloby problemu. a niestety nie we wszystkich szkolach np podstawowych jest angielski co moim zdaniem jest chore! teraz bez angielskiego jak bez reki...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 11:33

Nie można wrzucić wszystkich dzieciaków do jednego worka. W szkolnictwie powinno stawiać się na indywidualność. Dlatego właśnie w szkolnictwie powinno się robić różnice. To akurat jest bardzo ważne. :P

Dzieciaki powinny mieć równy dostęp do wiedzy... A nie jednakowy program nauczania...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 12:09

tak zgadzam sie ale to nie dotyczy komputerow! czy wiesz na jakiej zasadzie beda uzywaze te komputery? nie masz pojecia!

jesli ten projekt sie urzeczywistni bedzie otworzony specjalny portal gdzie dzieci beda mogly np sprawdzac co maja na zadanie, beda tam udostepnione podreczniki, nie beda musialy nosic np zeszytow poniewaz wszystko beda mogly pisac na komputerze i zadania domowe wyslylac mailem.
wiec ja sie pytam dlaczego jedne dzieci maja miec "lepiej" niz inne?
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 10-09-2008, 12:12

hehe, już ja sobie wyobrażam jak to będzie wyglądało w praktyce. Za moich czasów nie można było mieć zegarka bo zaraz po drodze z przystanku do szkoły ci skroili. Ciekawe czy od tamtych czasów się coś zmieniło? :P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 15:12

GRacuch napisał(a):tak zgadzam sie ale to nie dotyczy komputerow! czy wiesz na jakiej zasadzie beda uzywaze te komputery? nie masz pojecia!
Oczywiście, jestem gówniarz i śpię w nogach.

GRacuch napisał(a):jesli ten projekt sie urzeczywistni bedzie otworzony specjalny portal gdzie dzieci beda mogly np sprawdzac co maja na zadanie, beda tam udostepnione podreczniki, nie beda musialy nosic np zeszytow poniewaz wszystko beda mogly pisac na komputerze i zadania domowe wyslylac mailem.
Mówię tylko, żeby nie było to narzucane odgórnie, a leżało w kompetencji szkół. Dlaczego taka kasa nie miałaby pójść w stypendia?

GRacuch napisał(a):wiec ja sie pytam dlaczego jedne dzieci maja miec "lepiej" niz inne?
laptopy to gadżet. To że jedne dzieciaki będą z nich korzystały a inne nie, nie odbierze im szansy na wykształcenie...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 15:38

chyba sie nie dogadamy....

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):jesli ten projekt sie urzeczywistni bedzie otworzony specjalny portal gdzie dzieci beda mogly np sprawdzac co maja na zadanie, beda tam udostepnione podreczniki, nie beda musialy nosic np zeszytow poniewaz wszystko beda mogly pisac na komputerze i zadania domowe wyslylac mailem.
Mówię tylko, żeby nie było to narzucane odgórnie, a leżało w kompetencji szkół. Dlaczego taka kasa nie miałaby pójść w stypendia?

bo rzad tego nie wymyslil. a rzad nie da szkolom pieniedzy do wykorzystania bo oczywiste jest to ze te pieniadze nie pojda na potrzeby uczniow a np na remont szkoly.
Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):wiec ja sie pytam dlaczego jedne dzieci maja miec "lepiej" niz inne?
laptopy to gadżet. To że jedne dzieciaki będą z nich korzystały a inne nie, nie odbierze im szansy na wykształcenie...

tak tylko ze ja mam wylacznie na mysli NIESPRAWIEDLIWOSC. nie chodzi mi o wiedze,wyksztalcenie. poza tym chyba powinno byc tak ze we wszystkich szkolach pownien byc mniej wiecej taki sam tok nauczania,sposoby itd nie uwazasz?
dlaczego jedni maja umiec wiecej od innych albo cos zupelnie innego skoro chodza do szkol o tym samym profilu....
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 15:58

remont szkoły jest równie ważny, co te twoje laptopy :P..

GRacuch napisał(a):tak tylko ze ja mam wylacznie na mysli NIESPRAWIEDLIWOSC. nie chodzi mi o wiedze,wyksztalcenie.
To, że akutrat jedni będą kożystać z laptopów a inni nie, wcale nie sprawi, że Szkoła będzie mniej sprawiedliwa niż jest... :)

GRacuch napisał(a): poza tym chyba powinno byc tak ze we wszystkich szkolach pownien byc mniej wiecej taki sam tok nauczania,sposoby itd nie uwazasz?

"Mniej więcej"

GRacuch napisał(a):dlaczego jedni maja umiec wiecej od innych albo cos zupelnie innego skoro chodza do szkol o tym samym profilu....
Bo powinni mieć prawo do decydowania o tym jaka wiedza jest im potrzebna, a jaka jest im zbędna...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 16:21

Mojżesz napisał(a):remont szkoły jest równie ważny, co te twoje laptopy :P..

wiem,ale rzad chce przeznaczyc NASZE pieniadze na edukacje uczniow a nie remonty ani inne rzeczy ktore szkola potrzebuje lub na zachcianki dyrektorow!

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):tak tylko ze ja mam wylacznie na mysli NIESPRAWIEDLIWOSC. nie chodzi mi o wiedze,wyksztalcenie.
To, że akutrat jedni będą kożystać z laptopów a inni nie, wcale nie sprawi, że Szkoła będzie mniej sprawiedliwa niż jest... :)

ale nie musi byc bardziej niesprawiedliwa!!

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):dlaczego jedni maja umiec wiecej od innych albo cos zupelnie innego skoro chodza do szkol o tym samym profilu....
Bo powinni mieć prawo do decydowania o tym jaka wiedza jest im potrzebna, a jaka jest im zbędna...

kto ma niby o tym decydowac?
zauwaz ze w Polsce wiekszosc materialu ktory dzieci wkuwaja jest ZBEDNY!
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 16:30

GRacuch napisał(a):wiem,ale rzad chce przeznaczyc NASZE pieniadze na edukacje uczniow a nie remonty ani inne rzeczy ktore szkola potrzebuje lub na zachcianki dyrektorow!
Ale jedynym źródłem utrzymania szkół publicznych są nasze pieniądze... ... z tego co się orientuję... :P

GRacuch napisał(a):ale nie musi byc bardziej niesprawiedliwa!!
a jaka jest różnica między "mniej sprawiedliwą" i "bardziej niesprawiedliwą"? :P...

GRacuch napisał(a):kto ma niby o tym decydowac?
Najlepiej ktoś, kto z tej wiedzy będzie kożystać... hmmm... uczeń? Czy nauka nie leży w jego interesie?

GRacuch napisał(a):zauwaz ze w Polsce wiekszosc materialu ktory dzieci wkuwaja jest ZBEDNY!
zauważam już od bardzo dawna :P...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 16:38

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):wiem,ale rzad chce przeznaczyc NASZE pieniadze na edukacje uczniow a nie remonty ani inne rzeczy ktore szkola potrzebuje lub na zachcianki dyrektorow!
Ale jedynym źródłem utrzymania szkół publicznych są nasze pieniądze... ... z tego co się orientuję... :P

gadaj dupa do biskupa... nie mamy teraz inwestować w szkoły tylko uczniów!!

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):ale nie musi byc bardziej niesprawiedliwa!!
a jaka jest różnica między "mniej sprawiedliwą" i "bardziej niesprawiedliwą"? :P...

ja widze... bo ja np nie chcialabym zeby moi koedzy z inej szkoly mieli laptopy a ja nie...

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):kto ma niby o tym decydowac?
Najlepiej ktoś, kto z tej wiedzy będzie kożystać... hmmm... uczeń? Czy nauka nie leży w jego interesie?

a jak wyobrażasz sobie to w praktyce?
taa,niech uczniowie zaczna pisac dla siebie podreczniki...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 16:59

GRacuch napisał(a):gadaj dupa do biskupa... nie mamy teraz inwestować w szkoły tylko uczniów!!
a kiedy będziemy musieli inwestować w szkoły?

GRacuch napisał(a):ja widze... bo ja np nie chcialabym zeby moi koedzy z inej szkoly mieli laptopy a ja nie...
a ja np. nie chciałbym żeby moi koledzy z innej szkoły mieli wyremontowane łazienki, a ja nie...

GRacuch napisał(a):a jak wyobrażasz sobie to w praktyce?
nie wyobrażam sobie tego w praktyce, teoretyzuję.
GRacuch napisał(a):taa, niech uczniowie zaczna pisac dla siebie podreczniki...
No wiesz... :(
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 17:55

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):gadaj dupa do biskupa... nie mamy teraz inwestować w szkoły tylko uczniów!!
a kiedy będziemy musieli inwestować w szkoły?

wazniejsza jest wiedza i edukacja czy budynek w ktorym sie uczymy. w starej,zniszczonej szkole tez mozna sie uczyc bo chyba to jest wazniejsze. wiadomo ze bylo by wspaniale gdyby szkoly byly zadbane i odnowione ale niestety Polska nie jest az tak bogatym krajem....

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):ja widze... bo ja np nie chcialabym zeby moi koledzy z innej szkoly mieli laptopy a ja nie...
a ja np. nie chciałbym żeby moi koledzy z innej szkoły mieli wyremontowane łazienki, a ja nie...

niestety trzeba wybierac. jak widac rzad woli kupic laptopy a nie remontowac szkolne łazienki.

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):a jak wyobrażasz sobie to w praktyce?
nie wyobrażam sobie tego w praktyce, teoretyzuję.

trzeba myslec praktycznie a nie teoryzowac...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 10-09-2008, 18:36

a dla mnie to wszystko to poroniony pomysł.

Odnawianie szkół a laptopy to dwie zupełnie inne sprawy. Nie wiem za dużo o tym pomyśle, w zasadzie to tylko tyle co przeczytałem w tym artykule :P ale z tego co znam życie, to pieniądze na ten projekt idą (mają iść... teoretycznie) z innego źródła (musi jakaś łunia daje?) niż remonty. I jeśli by nie kupili tych laptopów to nie dali by tych pieniędzy w ogóle.
Mówię - laptop to już naprawdę zbytek. Jeśli jesteśmy przy programie informatzyacji szkół - bo pewnie o to chodzi - to lepiej zainwestować w lepsze i większe pracownie informatyczne, kompotery w czytelniach, świetlciach i innych tego typu miejscach, oraz upowszechnienie do niech dostępu, a nie coś na co pieniądze skończą się szybciej niż zaczną je na dobre wydawać.
A tak btw to i tak nic z tego nie wyjdzie. Nigdy nic z tego typu pomysłów nie wychodzi :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 18:50

GRacuch napisał(a):wazniejsza jest wiedza i edukacja czy budynek w ktorym sie uczymy. w starej,zniszczonej szkole tez mozna sie uczyc bo chyba to jest wazniejsze. wiadomo ze bylo by wspaniale gdyby szkoly byly zadbane i odnowione ale niestety Polska nie jest az tak bogatym krajem....
Otoczenie ma znaczny wpływ na ludzi w ogóle. Stan tych szkół to ważny element, którego nie można spychać na drugi plan, a w szkołach dzieci się uczą nawet i bez laptopów.

GRacuch napisał(a):niestety trzeba wybierac. jak widac rzad woli kupic laptopy a nie remontowac szkolne łazienki.
Jak widać, nie wszyscy muszą entuzjastycznie podchodzić do ich pomysłów :)

GRacuch napisał(a):trzeba myslec praktycznie a nie teoryzowac...
A Dlaczego?
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 19:29

Mojżesz napisał(a):
GRacuch napisał(a):trzeba myslec praktycznie a nie teoryzowac...
A Dlaczego?

od tego jeszcze nikt nic nie zdziałał...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 10-09-2008, 19:33

Pozwól, że nie zgodzę się z twoją pochopną oceną :P
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 10-09-2008, 20:23

ale zescie sie rozgadali
jak dla mnie to ten projekt nigdy nie wejdzie w zycie i zapamietajcie moje slowa ot co !
i nei ma o co kruszyc kopii w zwiazku z tym :P
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 20:57

_lilith napisał(a):ten projekt nigdy nie wejdzie w zycie

no wiadomo.
ale podyskutowac zawsze mozna,prawda?
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 10-09-2008, 21:13

mnie to by bylo szkoda czasu i jezyka na bezprzedmiotowe dyskusje :P
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez GRacuch » 10-09-2008, 21:21

jezyka? chyba klawiszy badz palcow ;P
eee tam lepiej wlasnie dyskutowac przynajmniej forum troche ozylo,ja sie troche "rozerwalam". nie lubie gdy jest tu taka cisza.
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Poprzednia

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty