sxe

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

sxe

Postprzez needle » 21-11-2006, 14:25

Elo :D mam na imie Monika i pisze prace licencjacką na temat straight edge . . . moje pytanie jest następujące - czy jest ktoś na formum sxe? poprostu potrzebuje paru osób do wypełnienia ankiety,tak wiec nic strasznego i napewno nie boli . . . pozdrawiam serdecznie :D
needle
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: kraków

Re: sxe

Postprzez DTH » 21-11-2006, 14:34

u nas na forum z tego co wiem nie ma chyba nikogo sXe (chyba, że ktoś się maskuje?). Jedyną osobą która nie pali, nie pije, nie ćpa (tzn, nie robi choćby jednej z tych rzeczy) jestem JA :wink: Tyle, że w moim przypadku nie jest to związane z jakąś ideologią. Jednak, jeśli mógłbym być w jakimś stopniu użyteczny, chętnie sobie ankietki powypełniam :)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez needle » 21-11-2006, 14:38

hehe no dzieki za info :D i za chęć pomocy doceniam:) jednak potrzebuje sxe . . . no cóż to musze poszukiwać dalej . . .
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 21-11-2006, 14:43

A tak swoją drogą to nawet dobry temat do dyskusji, zwłaszcza teraz po przerwie :wink:
Co myślicie o ruchu sXe? Znacie kogoś kto się z nimi identyfikuje? Co sądzicie o samej idei i czy przypadkiem nie jest to obecnie najbardziej niezal (:D) forma buntu??
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 14:46

no temat jest jak najbardziej na + :) ja sama jestem sxe od 4,5 roku i jakoś jeszcze żyje tak więc bez mięsa i różnych różności można funkcjonować hehehe
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 21-11-2006, 14:59

Oooo, no to witamy pierwszego (a raczej pierwszą) sXe na forum :)
Nom w sumie można bez wielu rzeczy przeżyć (sam żyję ;) ), ale tak tylko się zastanawiam, bo z tego co się orientuję to wegetarianizm nie jest podstawą ideologii(?) xxx? Przynajmniej na początku nie był. Skąd się ten wegetarianizm tam w ogóle znalazł? Ja akurat jestem przeciwnikiem wegetarianizmu - narkotyki czy alkohol nie jest niezbędny do życia, mięso niby też nie, ale organizm jest przez to znacznie słabszy (to nie tylko gadanina ale fakt naukowy), pisałem już z resztą o tym szerzej chyba w innym temacie. Z tego co się orientuję to początkowo był to po prostu bunt. No, tam było niezatruwanie siebie, itp. ale odniesień do wegetarianizmu ani w jednym ani w drugim nie widzę...
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 15:16

Tu masz racje :) wegetarianizm jest niejako uzupełnieniem 3 X-ów . . . łączenie wetarianizmu z sXe wiąże sie z zespołem "Youth of Today" i ich piosence "No more" txt: "Mięso! Ciało! Pomyśl o tym/ Tak nieczuli na zbrodnię, którą popełniamy/ Zapełniając własne gęby bez współczucia/ Co za samolubne, stwardniałe społeczeństwo/ NIGDY WIĘCEJ nie będę interesował się tylko sobą/ NIGDY WIĘCEJ, gdy kosztem jest życie innych/ (...)/ I tacy jesteśmy bardziej świadomą, troskliwą społecznością/ Jeśli chcesz być ze mną powiedz tylko NIGDY WIĘCEJ". No i tak to sie zaczęło :)
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 21-11-2006, 17:11

needle napisał(a):Elo :D mam na imie Monika i pisze prace licencjacką na temat straight edge . . . moje pytanie jest następujące - czy jest ktoś na formum sxe? poprostu potrzebuje paru osób do wypełnienia ankiety,tak wiec nic strasznego i napewno nie boli . . . pozdrawiam serdecznie :D

Kurcze...jeszcze kilka lat temu mógłbym Ci pomóc z , a przynajmniej dać kontakty do kilku SE którzy chętnie wypełniliby Twoje ankiety. Na dziś dzień wszyscy emigrowali lub zostali w kraju porzuciwszy ideologię :roll: A ja tylko przez parę chwil [w czasach studenckich] byłem zainteresowany 'straight edge'. Dziś pozostały mi z tego tylko abstynencja i wegetarianizm oraz sentyment do muzyki typowej dla SxE,, natomiast odrzucam kwestie ideologiczne .
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez needle » 21-11-2006, 17:17

DX* wiesz co dzieki za szczerość . . . ale w sumie, że sie tak wypowiem brzydko, mógłbyś mi się przydać :D jako ten co był a już nie jest, więc interesuje mnie twoje zdanie na temat sXe :)
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 21-11-2006, 17:29

needle napisał(a):mógłbyś mi się przydać :D jako ten co był a już nie jest, więc interesuje mnie twoje zdanie na temat sXe :)
napisałem, że byłem zainteresowany, a nie że byłem sXe (bo to byłoby pewne nadużycie)... ale jeśli sądzisz, że mogę Ci pomóc to chętnie spróbuję..
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 18:02

Wybacz że nieopacznie posądziłam Cie o sXe sorki . . . ale sam fakt bycia zainteresowanym to już dużo daje :) mógłbyś mi podać jakiś namiar na siebie może maila czy coś w tym stylu . . .
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 21-11-2006, 18:04

zaraz wyślę na pw :wink:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 18:05

Dziekuje Ci bardzo bardzo :) i licze na owocną współprace ;)
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 18:24

hmmm temat ciekawy, ale dla mnie dosc abstrakcyjny. Nie wyobrażam sobie mojego zycia jako sxe. Jestem nałogowym palaczem miłosnikiem potraf mięsnych no i oczywiscie trunków wyskokowych. Co to za mecz bez piwka, wesele bez wodki czy romantyczna kolacja bez wina???
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez needle » 21-11-2006, 18:30

Emperorek napisał(a):hmmm temat ciekawy, ale dla mnie dosc abstrakcyjny. Nie wyobrażam sobie mojego zycia jako sxe. Jestem nałogowym palaczem miłosnikiem potraf mięsnych no i oczywiscie trunków wyskokowych. Co to za mecz bez piwka, wesele bez wodki czy romantyczna kolacja bez wina???

Twój wybór . . . proste i logiczne . . . jakiż ten świat byłby nudny gdyby wszyscy byli tacy sami ;) A mecz, wesele i romantyczna kolacja, wyobraź sobie, mogą się obyć bez % :D to oczywiście moje subiektywne zdanie :) a cuda się czasem zdarzają . . .
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 18:34

kolacja ok, mecz oj cieżko ale wesele??? NIE!!!! zreszta w którym temacie poruszona była kwestia picia na weselach. Swoja droga moja cioteczka która jest zakonnica chciała aby wesele mojej siostry było bezalkoholowe. Wojna była w domu ze hoho jak ciocia zobaczyła oburzenie całej rodziny
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 21-11-2006, 18:45

Osobiście nie bardzo rozumiem co takiego dramatycznego ludzie pijący widzą w abstynencji... człowiek bez alkoholu, drugów czy mięsa potrafi funkcjonować znacznie sprawniej...myślę, że część problemu rozbija się o kwestię starchu o brak integracji z osobami o odmiennych przyzwyczajeniach...co zresztą jest pozorem jako, że większość moich obecnych znajomych, to pijący, mięsożerni hedoniści i czuję się z nimi dobrze(mam nadzieję, że oni ze mną też :lol: )
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 21-11-2006, 18:50

heh, Emperorek ma rację, ja ostatnio piję o wiele mniej niż kiedyś, no ale są okazje, że trudno znaleźć substytut. Hehe, mieliśmy ostatnio jakiś wykład o alkoholiźmie w szkole i zrobili ankiete i klasyfikacje picia:
-abstynencja (rzekomo 8% Polaków, ale ja im nie wierze)
-picie bezpieczne
-picie ryzykowne
-picie szkodliwe
-alkoholizm
Mi wyszło, że najczęsciej pije ryzykownie
Wegetarianizmu też nie rozumię, natomiast palenie jest szkodliwe i nie przynosi z tego co widzę żadnych korzyści, a wręcz straty finansowe i zdrowotne, zawsze jak siedzi z 10 osób przy stole i 1 albo 2 palą to je wyzywam i wyganiam, bo tylko innym zatruwają. A ćpać też nie ćpam i nie zamierzam.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 18:53

to nie jest dramatyczne ale dlaczego mam sobie odmawiac czegos co mi sprawia przyjemnosc a odnoszac sie do weselato czemu nie umozliwic innym zeby sie bawili tak jak lubia czyli przy kieliszku. jezeli ktos nie pije to jego wybór który oczywiscie potrafie uszanowac

edit
michale i masz racje ze wyganiasz palacych. sam mieszkam z osobami nie palacymi i staram sie nie palic w ich towarzystwie tylko w swoim pokoju, bo z jakiej racji maja sie zatruwac
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 18:59

Picie na weselu fakt trudna sytuacja . . . mi osobiście rodzina powiedziała że jeżeli gdzieś tam w przyszłości bede wychodzić za mąż to jak nie będzie wódki na weselu to nie przyjdą . . . Ja swierdziłam że w moim wypadku to wesele jest zbędnym elementem i niechce nic takiego a swoją drogą niech się odezwie ten któ widzi przyjemność w tańczeniu z pijanym wujkiem/ciocią . . . bo wesela mają to do siebie żeby się najeb... za darmo . . . proste
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 19:01

wesele nie jest po to żeby sie najebać. Zazwyczaj na weselach na których byłem ludzie jakos trzymali pion, oczywiscie zawsze znajdzie sie ktos kto przesadzi ale wiekszosc ludzi bawi sie bardzo kulturalnie. a nie da sie ukryc ze wesela to jedna z najlepszych imprez
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 19:04

Jest też coś takiego jak kultura picia . . . impreze w gronie pijących nie jest dla mnie niczym strasznym i wielu moich znajomych pije no ale pamiętają co robili w nocy i w ogóle jest OK . . . prosta zasada rób to co chcesz ale nie krzywdź przy tym innych . . .
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 19:05

no i to jest włąsciwa postawa
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 21-11-2006, 19:06

Mnie w sumie nie obchodzi, to czy ktoś pije, zjada zwierzęta, czy kopuluje z wszytkim co na drzewo nie ucieka...po prostu wpienia mnie dopisywanie do takich spraw jakichś wzniosłych ideologii...właśnie dlatego odpuściłem sobie Straight Edge..ale w zasadzie rozumiem ich w pewnych kwestiach, no i nie sposób nie ulec straight'owej propagandzie serwowanej w rozsądnych ilościach przez takie kapele jak Sunrise, Pitchshifter, April czy oldshoolowy Good Clean Fun...

Emperorek napisał(a):a nie da sie ukryc ze wesela to jedna z najlepszych imprez
jak ktoś lubi ostry smród różnorakich perfum, wódy i potu podany przy dźwiękach discopolowych szlagierów
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 19:10

DX* napisał(a):
Emperorek napisał(a):a nie da sie ukryc ze wesela to jedna z najlepszych imprez
jak ktoś lubi ostry smród różnorakich perfum, wódy i potu podany przy dźwiękach discopolowych szlagierów

NO wiesz teraz na salach jest klimatyzacja. A co do muzyki to jakby nie patrzec disco polo jest muzyka przy której beda sie bawic starzy i młodzi, bo chyba nie wyobrazasz sobie zeby babcia dylała przy kaziku czy tez nirvanie(przykłądowo)
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 19:11

DX* nie da się ukryć że w sXe jest ideologia a czy wzniosła to tyle jest zdań ilu ludzi na świecie :) osobiście traktuje sXe jako styl życia i nie uważam się za kogoś lepszego czy gorszego . . . taka już jestem i tyle w tym temacie . . . a tak to każda kultura, subkultura chcę siebie pokazać jak najlepiej i tu nie chodzi tylko o sXe :)
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 21-11-2006, 19:14

Emperorek napisał(a): chyba nie wyobrazasz sobie zeby babcia dylała przy kaziku czy tez nirvanie(przykłądowo)
a co takiej babci za różnica skoro i tak najczęściej jest głucha :twisted:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 21-11-2006, 19:15

o wypraszam sobie moja babićka to jeszce żwa kobitka i chetnie z dziadkiem dylaja na tego typu imprezach 8)
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez needle » 21-11-2006, 19:19

Tak to już jest w naszym pięknym kraju że wesela wyglądają tak jak wyglądają . . . mentalność ludzka jest nieugięta pod tym względem i tradycja rządzi . . . ale może kiedyś . . . ;)
needle
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 21-11-2006, 19:30

needle napisał(a):Tak to już jest w naszym pięknym kraju że wesela wyglądają tak jak wyglądają . . . mentalność ludzka jest nieugięta pod tym względem i tradycja rządzi . . . ale może kiedyś . . . ;)

niepoprawna idealistka :) :wink:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty