Praca

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Praca

Postprzez toM_ » 18-09-2006, 17:05

zakładam ten temat, nie dlatego że chcę mówić konkretnie o jakiejś pracy i zatrudnieniu itp. (choć jak ktoś chce, to nie ma sprawy, m.in. po to on tu będzie się znajdował).

ja chciałbym poruszyć wątek pracy nieco bardziej filozoficznie.

z mojego ubogiego jeszcze doświadczenia wyciągam następujący wniosek: jęsli za daną robotę dostaję forsę, to się prawie wcale nie staram. w lipcu byłem wolontariuszem, wychowawcą na półkoloni dla dzieci z patologicznych rodzin. Żadnej forsy za to nie dostałem, a harowałem jak wół, nie raz przychodziłem do domu i od razu wpieprzałem się dołóżka żeby następnego dnia wstać o 7.30 i znów lecieć do dzieci. I wiecie co? nie oszczędzałem się, dawałem z siebie wszystko i uważam że wykonałem kawał dobrej roboty.

potem pracowałem trochę na czarno... na początku właściwie tylko pomagałem,i też dawałem z siebie wszystko, ale jak zacząłem dostawać pieniądze, to bardzo szybko przestalo mi zależeć. Czy ja jestem nienormalny?
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Re: Praca

Postprzez _lilith » 18-09-2006, 17:57

no nei wiem, mnie jakos wolontariat nie pociaga, zwlaszcza, ze poswiecenie poswieceniem, ale warto jednak miec z czego zyc - nie wydaje mi sie wprawdzie zeby wypruwanie z siebie zyl w pracy do byl dobry pomysl [choc zwlezy jaka praca], bo potem mozna nabawic sie nerwicy albo co gorsza pracoholizmu - a za robote na pol gwizka na pewno wiele nei dostaniemy, do wszytskiego trzeba miec w miare zdrowe podejscie

ja cie podziwiam, ja bym nei byla w stanie robic za wolontariusza tak na dluzsza mete, szczegolnie biorac pod uwage temat z jakim ty miales do czynienia
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Wojtek_ » 19-09-2006, 10:21

Bo w tym jest taki haczyk, że aby coś robić dobrze musisz to lubić, a jak jeszcze dostajesz za to pieniądze to jest zajebiście :D
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez retyper » 19-09-2006, 18:33

ja jak dostaje male pieniadze - sie nie staram, a jak bym dostawal wieksze to bym sie staral. niestety pracowalem w firmie gdzie nikomu na niczym nie zalezy i nikt sie nie staral - no to i ja sie tego nauczylem chociaz z bólem na początku, bo trzeba było robić byle jak i szybko. a ja wole robic poządnie, tak zeby czerpac zadowolenie z tego jak co zrobilem i miec za to dobrą kase, i zeby jeszcze bez pośpiechu...

wolno, dokladnie, nie w syfie i za duze pieniadze - to mi sie marzy :) i jeszcze zeby nie wiecej niz 8 godzin... no ale to wszystko raczej nie w polsce.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 19-09-2006, 20:19

pracowałem jak do tej pory za dosyć spore pieniądze ale nie powiem, żebym się szczególnie przykładał. Ciężko było się też nie przykładać ale napewno nie dawałem z siebie 120%. Zachorowałem i żadne tłumaczenia kolegów Rumunów, że każdy dzień to 50E mnie nie przekonywały. Dostalem alergii i musialem wrócić do domu. Nie jestem człowiekiem który będzie poświęcał wszystko ( w tym wlasne zdrowie) dla pieniędzy.
Może łatwo mi jest mówić bo nigdy nie musiałem pracować na utrzymanie siebie i swojej rodziny a jedynie, ot tak, "dla zabicia czasu"(jeśli można to tak nazwać) i dla dorobienia sobie.
Jak już kiedyś zacznę zarabiać pieniądzę na poważnei będę mógł się wypowiedzieć.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DX* » 20-09-2006, 11:54

Podejście do pracy (zresztą jak do wszystkiego w życiu), to kwestia odpowiedniej motywacji...Normalna rzecz, że inaczej będziesz podchodzić do działań, które sprawiają Ci przyjemność, takich gdzie czujesz, że robisz coś wspaniałego dla innych czy też przyczyniasz się do samorozwoju lub rozwoju nauki,,,Jeśli natomiast robisz coś mechanicznie, bez przekonania to wtedy żyjesz tylko od fajrantu do fajrantu..
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 20-09-2006, 14:46

no dokłądnie tak, naawet najlepiej opłacana praca będzie męczyła i zniechęcała jeśli nie będziemy jej lublili i tak nawet prawie darmowa lub darmowa może sprawiać radość. To już rzecz indywidualna.
Ja np. gdyby ktoś zechciał zatrudnić mnie w warsztacie samochodowym zgodziłbym się nawet chyba za frajer :)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 20-09-2006, 15:14

DTH napisał(a):nawet prawie darmowa lub darmowa może sprawiać radość. To już rzecz indywidualna.
Ja np. gdyby ktoś zechciał zatrudnić mnie w warsztacie samochodowym zgodziłbym się nawet chyba za frajer :)

pierdolenie, sprawiło by ci to radośc piewsze pare miesięcy, maks. pare lat. niestety fakt faktem, że pracuje się miedzy innymi po to, żeby godnie żyć. i jak widzisz, że to co robisz robisz z miłością, poświęcasz temu mase czasu i siebie, a płacą ci za to marne grosze, w końcu szlag człowieka trafia. i wtedy już nie lubisz swojej pracy :P już takiego jednego idealiste mam w domu, który całe życie marzył o robocie którą ma, a teraz jej nienawidzi
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 20-09-2006, 15:49

przecież nie mówię, o pracy na całe życie. Mówię że gdyby ktoś teraz chciał mnie zatrudnić to ym poszedł. Przecież chyba nikt z nas nie pracuje jeszce "na poważnie" i mówimy raczej albo teoretycznie albo o pracy dorywczej. A każda, dosłownie każada praca z czasem się rutynizuje i się nudzi. Kwestia tylko aby znudziła się jak najpóźniej i zrutynizowała w jak najmniejszym stopniu.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 22-12-2006, 12:15

Ja mam taką prace że nie lubie o niej rozmawiać :/
no co biedny student musi dorobić a że w supermarkecie to chyba nie aż tak źle:P
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez DTH » 22-12-2006, 15:12

Krieg napisał(a):Ja mam taką prace że nie lubie o niej rozmawiać :/
nie mów? w rzeźni robisz?? :twisted:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 22-12-2006, 16:07

DTH napisał(a):
Krieg napisał(a):Ja mam taką prace że nie lubie o niej rozmawiać :/
nie mów? w rzeźni robisz?? :twisted:

pewnie towar wyklada w auchanie ;)
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 22-12-2006, 16:44

obsługuje że tak powiem wózek elektryczny, zwany inaczej widłakiem :P
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 22-12-2006, 16:50

oj, no to nie jest tak źle, zawsze mogłeś trafić gorzej... np. ryby :lol:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 22-12-2006, 17:06

DTH napisał(a):oj, no to nie jest tak źle, zawsze mogłeś trafić gorzej... np. ryby :lol:

no czy ja narzekam w ogóle :P
gorzej by było jakbym na sery wylądował bleeee
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 12-07-2007, 18:57

wszyscy pracuja a ja sie lenie :D
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DTH » 19-07-2007, 19:24

kto pracuje?? :P Ja chyba od poniedziałku idę do OBI.. ot z nudów cement z palet poprzerzucać :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 31-01-2008, 18:11

od wtorku jestem kobieta pracujaca :)
nareszcie bede miec wlasne pieniadze i mozliwosc zrealizowania swoich planow :lol3:
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 01-02-2008, 00:46

A co konkretnie będziesz robić?

Powiedz, że będziesz reklamować koronkową bieliznę! Powiedz!
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez GRacuch » 02-02-2008, 11:06

Mojżesz napisał(a):A co konkretnie będziesz robić?

narazie jestem nauczycielka jezyka norweskiego. ucze dwoch polakow ktorzy tu niedawno przyjechali i maja zamiar zostac na dluzej...

Mojżesz napisał(a):Powiedz, że będziesz reklamować koronkową bieliznę! Powiedz!

nie kochany co najwyzej moge jeszcze byc kelnerka w restauracji (czekam na odpowiedz od szefa...miejmy nadzieje ze znajda miejsce...)
a tak a propos bycia modelka... jakis miesiac temu dostalam propozycje (od same pani dyrektor) wspolpracy z agencja modelek ale po zobaczeniu zdjec,rozmiarow i wagi innych dziewczyn ktore juz zaczely tam 'pracowac' zwatpilam w zycie...
to jest straszne... w dzisiejszych czasach dziewczyny musza byc jak zyrafy,chude jak zapalki i wogole nie miec bioder... takie babo-chlopy... ale coz sie dziwic skoro swiatem mody rzadza homosie :/

p.s Mosiu masz szczescie ze V. tu nie zaglada...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 02-02-2008, 12:09

moja kumpela kiedys dostala tez taka pro[ozycje, przyszla podpisala umowe zrobiono jej zdjecia, po czym na dzien dobry agentka pozala jej jakie wymiary ma a jakie powinna miec i kazala zrzucic 7 kilo na wstepie
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 03-02-2008, 11:28

co do wolontariatu, to to wybitnie nie jest dla mnie. Podziwiam ludzi którzy chca sie tym zajmować, ale sam wole zrobić coś co moze przynieść zyski. Dlatego nie "marnuje" czasu na wolontariat, tylko wole zrobić cos bardziej dochodowego.

retyper napisał(a):wolno, dokladnie, nie w syfie i za duze pieniadze - to mi sie marzy :) i jeszcze zeby nie wiecej niz 8 godzin... no ale to wszystko raczej nie w polsce.

jakbys chciał tak robić to raczej nigdy nie znajdziesz pracy na stałe. w wiekszosci firm teraz trzeba zapierdzielać i nie ma że boli. Generalnie to uważam że człowiek bedzie pracował tak jak sie nauczy danej pracy. Jeżeli przychodzac do firmy bedziesz sie obijał to bedziesz sie obijał cały czas a jezeli od razu narzucisz sobie jakies cele to twoja praca bedzie bardziej efektywna i cos co wcześniej wydawało ci sie nie mozliwe do wyrobienia robisz bez najmniejszych problemów.

btw od czwartku jestem bezrobotny :mruga:
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez Mojżesz » 03-02-2008, 12:30

Ja byłem ochroniarzem, pilnowałem Sephory... 10 godzin stania, nie wolno było siadać, ani nawet się opierać o ścianę, a oprócz tego regularnie ppodchodził Kierownik Sali Sprzedarzy i ochrzaniał za jakiś pierdół ("uśmiechaj się", "bądź miły dla klientów", "wyciągnij ręce z kieszeni", "ręce wzdłuż ciała" itd.)... Do dziś dzień kiedy słyszę pisk bramek, obracam się jak debil... I jeszcze ten smród... Wrr... Koszmar...

Od tego czasu marzę o siedzącej pracy... najlepiej za biurkiem.
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 03-02-2008, 15:58

moze sekstelefon :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 03-02-2008, 16:21

Znając mojego farta, będą do mnie dzwonić sami faceci...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 03-02-2008, 17:01

przestan...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 03-02-2008, 17:12

Wychodzę z założenia, że kobiety znacznie rzadziej dzwonią na sex telefon... Właściwie to nie spotkałem się z męskim 0-700. Wyobraźcie sobie w ogóle męski sex-telefon.
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 04-02-2008, 09:25

fuuuuuj!
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 04-02-2008, 16:26

No właśnie...
RESPECT MY AUTHORITY!!
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 04-02-2008, 22:37

cieżko mi jest sobie wyobrazić czerpanie przyjemności z sex telefonu w przypadku każdej z płci, w ogóle co to jest za suchar i jeszcze za takie pieniądze normalnie żenuła
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Następna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot]

Ogłoszenia Koncerty