Linux

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Linux

Postprzez Hunter » 20-02-2006, 00:07

Pracuje ktoś na tym systemie operacyjnym? Tu mozna się pochwalić dystrybucją :P i swojąhistorią związaną z linuxem.

Ja posiadam slackwara zaczynałem od red hata lecz niektóre trudności spowodowały że szybko przesiadłem sie na slackwara bo to jedna z lepszych dystyrbucji.
UP THE IRONS!!!:)
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: 22 acacia avenue

Re: Linux

Postprzez retyper » 20-02-2006, 15:26

linuxa prawie ze nie znam musze sie przyznac....
ale proboje zaznajomic sie z dystrybucja Ubuntu :) nie male klopoty mi sprawia :/
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 20-02-2006, 18:34

Ja mam płytkę Ubuntu, kiedyś miałem zainstalowanego Turbo Linuxa ileśtam, ale generalnie nie używam. Chociaż w tym tygodniu sie to zmieni. Zainstaluję, bo w następnym semestrze katujemy systemy operacyjne, a z tego co wiem Linux to system operacyjny :wink: ale Ubuntu to nie będzie. miałem z nim do czynienia i właśnie to mnie zniechęciło do instalacji wspomnianej już płyty, z którą nie wiem już, co zrobić :wink:
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez Hunter » 20-02-2006, 22:24

retyper napisał(a):linuxa prawie ze nie znam musze sie przyznac....
ale proboje zaznajomic sie z dystrybucja Ubuntu :) nie male klopoty mi sprawia :/

Najlepiej żebys spróbował na slackware bo jesli znasz slackwara znasz linuxa a jesli ubuntu to znasz ubuntu :wink:
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Postprzez retyper » 20-02-2006, 22:25

spróbuje bo i tak musze sformatowac partycje linuxowe (cos zjebalem w ubuntu i nie dziala :D)
a co sadzicie o Mandrake i Mandrive?
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Hunter » 20-02-2006, 22:31

retyper napisał(a):spróbuje bo i tak musze sformatowac partycje linuxowe (cos zjebalem w ubuntu i nie dziala :D)
a co sadzicie o Mandrake i Mandrive?

Raz miałem ale dawno temu jest to dystrubucja która posiada jak dla mnie za dużo bajerów jest to prostsza dystrtybucja od np slackwara ale napewno mniej stabilna choć mozesz spróbować ja jak wcześniej ci mówiłem polecam slackwara jeśli się orientujesz to gentoo :wink:
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 22-05-2006, 21:04

Miałem przed kilkoma tygodniami Mandrive'06,,,cierpliwości starczyło mi niestety tylko na 2 dni użytkowania :?
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez _lilith » 22-05-2006, 22:33

u mnie na biurku lezy ubuntu ver. 5.10, ale jakos nie moge sie przekonac, zeby zainstalowac, zreszta nawet nie mam czasu sie tym bawic
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Emperorek » 24-05-2006, 14:51

a ja tak perfidnie ujebałem koło z Linuxa normalnie moze człowieka szlak trafic w domu wszystko wychodziło a na kolokwium chuja. Pozatym to pracujemy teraz na SuSe 10 i jest bardzo sympatyczny
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez DTH » 24-05-2006, 17:18

ej a mam takie pytanie do userów. Czy na Mandrivie są jakieś problemy ze skonfigurowaniem sieci? Ja nie mogłem za cholere tego ustawić - komp w ogóle nie chciał się połączyć. To zapewne przez to, że mam połączenie przez routera - pewnie gdiześ trzeba podać jego nr?
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DX* » 24-05-2006, 17:40

DTH napisał(a):ej a mam takie pytanie do userów. Czy na Mandrivie są jakieś problemy ze skonfigurowaniem sieci? Ja nie mogłem za cholere tego ustawić - komp w ogóle nie chciał się połączyć. To zapewne przez to, że mam połączenie przez routera - pewnie gdiześ trzeba podać jego nr?

Też miałem pod mandrivą problem z siecią. Jeśli masz power packa(czy jak tam się to kur...stwo nazywa) to pół biedy...bo config przy instalacji doczytuje Ci z pakietów..ale jeśli masz 3-płytowkę to musisz kombinować w konsoli po zainstalowaniu Mdrv, albo aktualizacje ściągać(jeśli wykryje, że brak jakiegoś pliku),,przynajmniej z Neostradą takie cyrki bywają..z routerem może ciekawiej..najlepiej poczytaj na jakimś forum dla linuxiarzy...
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 24-05-2006, 17:48

taaa, własnie czytalem, kazdy mówi, że nie miał takich problemów a jak mówie, że mam routera to odpowiadają "a po co ci router??" :wink: ale kumpel mówił że też miał problemy z podłączeniem (tylko nie wiem czy on miał routera czy switcha). mam 3płytową :wink:
Może kiedyś zainstaluje sobie inną publikacje.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 24-05-2006, 17:54

Linuksiarze mają to do siebie, że wszystko wiedzą najlepiej..nawet, jeśli o czymś pojęcia nie mają..a wersja rozbudowana Mandrivy już trochę kosztuje...wszystko k..wa komercja zżera :x
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 25-05-2006, 20:30

chetnie bym ci pomógł ale nie używam ni rutera ani Mandrivy wiec dupa. chociaz mozemy sie na roku z woyciehem popytac te cyborgi wszystko wiedza
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez DTH » 02-06-2006, 13:07

Emperorek napisał(a):chetnie bym ci pomógł ale nie używam ni rutera ani Mandrivy wiec dupa. chociaz mozemy sie na roku z woyciehem popytac te cyborgi wszystko wiedza

no spox, jak byście mogli się spytać czy ktoś wie coś na temat jakiś możliwych problemów ze skonfigurowaniem sieci przy routerze. Nie musi to być akurat Mandriva, może być jakaś inna dystrybucja (byle łatwa w obsłudze i w pełni darmowa :D )
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 14-08-2006, 18:28

no i znowu "siedziałem" na na Mandarynce'06, tym razem nerwów starczyło mi aż na tydzień..niby wszystko fajnie: sprzęt wykrywa, sieć łączy, efektowne środowisko,,ale krew mnie zalewa przy świadomości, że 95 % oprogramowania pod linuxa jest tak stabilna jak warunki geotektoniczne na Jawie(wyspie)..a bez konfiguracji URPMI przez net nawet ne ma co myśleć o doinstalowywaniu niektórych pakietów znajdujących się cd install.. Reasumując: na dzień dzisiejszy Linux(a przynajmniej Mandriva'06) jest systemem dla baaaardzo opanowanych, cierpliwych i zdesperowanych usersów ze stałym łączem.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 14-08-2006, 22:03

taaa, ja dzisiaj przesiałem się na kilka godzin na Ubuntu... cierpliwości starczyło mi na skonfigurowanie sieci i zrobienie jeszcze kilku pomniejszych rzeczy, wysiadłem przy wgrywaniu repozytoriów aby zainstalować Operę;/
Może gdyby to był serwer i nowy program instalowałbym raz na pół roku ten system byłby wyśmienity, ale do normalnego, domowego użytku nie specjalnie się nadaje. Przynajmniej dla mnie, może gdybym był ciutkę bardziej cierpliwy...
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 14-08-2006, 22:35

Akurat z instalacją Opery pod mdv2006 miałem najmniej problemów..rpm ściągnął się i zinstalował automatycznie...niestety Operka nie działała tak jak trzeba: zanikał kursor, nie dało się zaimportować polskiej czcionki itp.
Może, jak za kilka lat dopracują soft..to powrócę do linozy, ale narazie (chcąc nie chcąc) muszę przyznać wyższość OS-om Microshitu :?...ale serwer, to tylko pod Linozą
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 22-04-2007, 15:17

Ujarzmiłem bestię! Co prawda daje się odczuć brak niektórych rodzajów oprogramowania, a GIMP wciąż odstaje funkcjonalnością od Photoshopa, ale i tak nie sposób odmówić uroku i niezawodności Mandrivie 2007. A w odróżnieniu od ubiegłorocznej 'mandarynki' mimo instalacji na trzech różnych platformach nie odkryłem najmniejszych problemów z wykrywaniem sprzętu :) Nic, tylko przyklasnąć i używać!
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 08-03-2008, 23:56

debiana właśnie testuję
wredny system, ale chyba dam radę
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty