kabarety

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

kabarety

Postprzez puzio » 30-11-2006, 17:10

gdzieś kiedyś sie dzieliłem przemyśleniami odnośnie polskiej sceny kabaretowej, ale zapomniałem gdzie a nie chce mi sie szukać :P więc najwygodniej walnąć nowy temat.
no właśnie - kabarety. ogląda ktoś? macie jakieś swoje ulubione/znienawidzone? lubicie w ogóle? bo znam ludzi, którzy mimo iż lubią się pośmiać nie lubią tego typu rozrywki.

a juz przy okazji, jak zacząłem temat, strzele swoje przemyślenia po wczorajszym występie kabaretu 'neo-nówka', na którym oczywiście mnie nie zabrakło :wink:
szedłem z cięzkim sercem powiem szczerze - po prostu złe przeczucia. wiedziałem że coś spieprzą i zamiast się dobrze bawić siąde i zaczne smutno kręcić głową załamując się nad ich poziomem. nieszczególnej atmosferze sprzyjała malutka salka w której pomieszczono jakimś cudem koło 100 osób. oczywiście o paleniu nie mogło być mowy, zaczadzielibyśmy w minute. a po piwo trzeba było stać godzinami, oczywiście zakładając że przeciśniesz się przez tłum ludzi (a propos - nigdy więcej piwa w trakcie oglądania kabaretów - pęcherz mi prawie eksplodował, a warunki nie pozwalały na ruszanie się ze stołeczka). i jeszcze siadł przede mną facet o rozmiarach radzieckiego lodołamacza. no życ nie umierać. ale do rzeczy.

moje przeczucia jak zwykle zawiodły. występ oceniam na 7,5 nawet 8= na 10. czyli śmieszne. ba, wręcz bardzo śmieszne. szkoda zę większość skeczy jest stara, i nie układają się w jakąś logiczną całość, no ale pal licho. grunt że śmiesznie. i co najważniejsze, po czym można poznać dobry kabaret - chłopaki z neonówki są bardzo wygadani, potrafią improwizować, wybrnąć z trudnych sytuacji, które ZAWSZE, nawet najbardziej doświadczonemu kabaretowi się zdażają. to się nazywa inteligencja sceniczna :wink: muszę troszkę postękać na ich aktorstwo, czasem nie wszystko zapięte jest na ostatni guzik. ale to jest do wypracowania. tylko trzeba dużo ćwiczyć. ogólnie rzecz biorąc pożądny kabaret. do HRABI im co prawda daleko, no ale bogów kabaretu trudno prześcignąć :wink: także polecam.

chyba się rozpisałem... eeechhh, ja jak się rozkręce... :P
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Re: kabarety

Postprzez DX* » 30-11-2006, 17:48

a ja nie będę się rozkręcał i napiszę tylko, że preferuję starych ramoli, tj. K.Daukszewicza, Poniedzielskiego i Piaseckiego... z młodych podobają mi się czasami "Łowcy.B" - skromnymi środkami potrafią stworzyć show...natomiast absolutnie odstręczają mnie żałosne monologi C.Pazury w jego tzw "programach kabaretowych"...pewnego razu gdy zobaczyłem jak ewidentnie chamsko "jedzie" po Azjatach , to miałem ochotę teleportować się na scenę i rozwalić mu statyw na tym pustym, rasistowskim łbie :evil:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez _lilith » 30-11-2006, 19:16

ja tez lubie klasykow, przede wszystkim przez doswiadczenia zyciowe, maja wiekszy dystans i bardziej wyrafinowany dowcip - kabaret TEY - to tez uweilbiam

troche z kabaretu morlanego niepokoju, ale to bardzo wybiorczo, bo wiekszosci nie strawie, generlanie wiekszosc nowych kabaretow mnie nie smieszy, raczej nudzi badz wywoluje efekt politowania

ew. ani mru mru - nazw reszty nie zanm, bo raczej nie mam czasu ogladac - z najwiekszych kabaretow polecam posiedzenia seju i komisje sledcze

no i szklo kontaktowe - wprawdzie to nie kabaret, ale genialny przesmiewczy program, z genialnymi komentatorami
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DX* » 30-11-2006, 21:09

no, zapomniałem właśnie o TEY-u :oops:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez _lilith » 30-11-2006, 21:50

ja jeszcze zapomnialam o dancu i kryszaku [choc danca przez lata bylo wszedzie tak duzo, ze nieco mi sie przejadl], no i stanislaw tym

a opamietacie wogole taki program na tvn rewinskiego i piaseckiego - lae plama?
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-12-2006, 11:08

Ja również jakoś bardziej skłaniam się w stronę dinozaurów :)
Np. bardzo lubię Piaseckiego, Daukszewicza swego czasu lubiłem Rewińskiego ale jakiś czas temu coś się wycofał z życia scenicznego - w ogóle publicznego:( No, oczywiście TEY :)
Natomiast nie lubię Dańca, jakoś mnie denerwuje :?
Z nowszych cóż, muszę przyznać, że nie znam kompletnie Hrabi :oops: zapewne to błąd ale postaram się to nadrobić. Natomiast wszystkie ani mru mru czy moralnego niepokoju już mi się do tego stopnia przeoglądały, że nawet gdyby zrobili jakiś nowy super śmieszny skecz to bym chyba nie był w stanie go przyswoić.
Neo-nówkę chyba gdzieś widziałem, ale nie potrafię powiedzieć nic na temat ich skeczy bo zwyczajnie nie pamiętam :P

Nooo plamy byśmy mieli nie pamiętać?? Ja do dzisiaj opłakuje, że go zdjęli z ekranu. W pewnym stopniu zrekompensował go Szymon Majewski show ale to jednak nie to samo.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 01-12-2006, 11:53

hmm... daniec. ja tego gościa kompletnie nie trawie, jest według mnie żałosny :P no, z wyjątkiem jednego skeczu. a poza tym widze, że z tematu o kabaretach zrobiliście temat o satyrykach... no problemo :wink: z satyryków najlepszy jest Poniedzielski, nie ma nawet z czym polemizować, chodźbyście najcięższe armaty wytoczyli zdania nie zmienie :wink: chociaż w sumie Stranisław Tym też jest na pierwszym miejscu :wink: potem długo długo nic...i tak już zostaje. Piasecki ma przebłyski trzeba to przyznać. Daukszewicz jest niezły. ale nie jest to moja miłość

powiem szczerze: nie lubie kabaretów/satyryków/skeczy politycznych. nuuudzą mnie. naprawde, kabarety polityczne (z wyjątkiem Tey) to pójście po najmniejszej linii oporu. poza tym dobry skecz poznaje się po tym, że jest tak samo śmieszny dziś i tak samo śmieszny za 20 lat. a kto za 20 lat będzie rozumiał dowcipy o kaczyńskim, krzaklewskim, kwaśniewskim itp.... ?

ooo, skoro mowa o kabarecie politycznym, przypomniał mi się ktoś, kogo naprawdę nie lubię: Pietrzak.

Z nowszych cóż, muszę przyznać, że nie znam kompletnie Hrabi :oops:
faktycznie wstyd... :P obecnie najlepszy polski kabaret

odnośnie ani mru mru już kiedyś się wypowiadałem, ale powtórze: są nieźli. niestety TYLKO nieźli. a w tv zrobili z nich gwiazdy. poza tym od parunastu miesięcy nie zrobili prawie nic nowego. swoją drogą, nigdy nie zrozumiem, co ludzie widzą w 'tofiku' :P
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 01-12-2006, 13:15

a to fakt tofik jest dla mnie tak niesamowita abstrakcja, ze wogole na mnie nie dziala
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-12-2006, 16:55

puzio napisał(a):powiem szczerze: nie lubie kabaretów/satyryków/skeczy politycznych. nuuudzą mnie. naprawde, kabarety polityczne (z wyjątkiem Tey) to pójście po najmniejszej linii oporu. poza tym dobry skecz poznaje się po tym, że jest tak samo śmieszny dziś i tak samo śmieszny za 20 lat. a kto za 20 lat będzie rozumiał dowcipy o kaczyńskim, krzaklewskim, kwaśniewskim itp.... ?
No właśnie wspomniany Tey. Ich skecze, mimo, że przesiąknięte politycznymi podtekstami są dzisiaj tak samo śmieszne jak kiedyś i śmieszą tak samo mnie jak i moich rodziców mimo, że właściwego PRLu nie miałem przyjemności specjalnie uświadczyć :) Poza tym, skecze są niesamowicie ponadczasowe - mimo, że wiele się w naszym pięknym kraju zmieniło są nadal aktualne :) Może dlatego, że zmieniają się nazwy, nazwiska ale mentalność Polaków pozostaje niezmieniona od dziesiątek albo i setek lat :wink:

tofik... :roll:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 01-12-2006, 17:22

jak napisałem Tey jest wyjątkiem. wcale nie dlatego, że laskowik i ferajna to tacy geniusze. po prostu Tey prezentuje inny rodzaj kabaretu politycznego. nie robią skeczy o konkretnym polityku, tylko ogólne, społeczne skecze, pod roboczą nazwą 'my i PRL'. a niestety teraz namnożyło się satyryków i kabaretów gdzie tematem skeczy jest giertych, kaczyński, kwaśniewski itp. to jest śmieszne teraz, ale jest to śmieszność wymuszona sytuacją - pójście po najmniejszej linii oporu. te skecze przepadną w mrokach dziejów, a POTEM bedzie żył wiecznie (ku chwale ojczyzny) :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 04-12-2006, 14:02

kiedys uwielbialam M.Danca, teraz kabaretow nie ogladam (prawie) wogole...
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez puzio » 05-12-2006, 19:01

GRacuch napisał(a):kiedys uwielbialam M.Danca(...)

dobrze, że dodałaś to 'kiedyś' :wink: można wybaczyć grzechy młodości :wink:

kupiłem sobie własnie dvd 'dzikie muzy' kabaretu Potem i jest mi świetnie :D od razu poziom humoru skoczył mi o paredziesiąt procent :D
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 05-12-2006, 23:00

cała mase kabaretów można obejrzeć na www.kabaterty.fani.pl

Ja uwielbiam kabaret Tey ale to chyba standard. a poza tym to jestem całkowitym maniakiem wszystkiego co tworzy ani mru mru i kabaret moralnego niepokoju. Zasadniczo rzadko sie zdarza żebym obejrzał jakis nowy kabaret i sie smiał w głos, niestety bawia mnie raczej stare klasyczne juz skecze
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez puzio » 16-06-2007, 23:28

boooże, tego kabaretronu się oglądać nie da. był zarzut, że ktoś zabronił robienia kabaretu politycznego i teraz na siłe udowadniają że to nieprawda. a to jest żenujące. zresztą, dla mnie w ogóle kabaret polityczny jest żenujący. w 99% przypadków ogranicza się w tym momencie do zgrabnego użycia słów 'minister edukacji' albo 'teletubiś'. i juz radocha wśród publiki. kolejny temat: kot premiera. albo jego konto. albo wzrost. ewentualnie lustracja. no sorry... dno dno dno. już chyba wole marcina dańca, naprawdę... :rzygi:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-10-2007, 14:39

wczoraj byłem na kabarecie Laskowika i Sikory... Cóż powiedzieć. Spodziewałem się czegoś znacznie gorszego :P Spodziewałem się w każdym razie, że będę oceniał nowe skecze z perspektywy TEY'a, a więc nowe wypadną bardzo blado. A tu nie, dobrze zaplanowane, ciekawie zagrane, w kilku momentach dałem się wkręcić w małą podpuchę scenariusza - ale rzecza jasna nie na długo ;) Kilka razy nawet leżałem na fotelu :)
Jeśli będą u was w okolicy grali to zachęcam do pójścia. Naprawdę warto.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 15-10-2007, 18:46

ja tam był ocenial bardziej z perspektywy potemu :wink: mialem iśc z ludźmi z roku, ale z kasa krucho było... niestety.
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-10-2007, 21:30

może i Potemu, nie mniej jednak wypadli bardzo dobrze i jakoś zupełnie zapomniałem odseparowałem ich od wcześniejszych skeczy :)

Domyślam się, że miałeś iść z ludzmi z roku, bo ich spotkałem ;)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 24-10-2007, 11:37

kurde u nas byl jakis czas temu lowcy.b sie ostatnio dowiedzialam ze 4 dychy trzeba bylo zabulic - kurde jak dla mnei to troche za slabi sa zeby tyle za nich placic
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 24-10-2007, 13:21

4 dychy... no nieźle... za tyle to ja bym się mocno zastanawiał czy iść na Hrabi. ale pewnie bym poszedł :D

faktycznie nie warci tych pieniędzy... jak dla mnie
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 24-10-2007, 13:40

niedlugo jest moralnego niepokoju i 4 dychy to balkony a 6 na dole i kurde wszytsko poszlo na pniu
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty