DTH napisał(a): O takich rzeczach jak obozy koncentracyjne czy masowe mordy na zachodzie dowiadywano się dopiero pod koniec albo już po wojnie. Myślę, że gdyby ludzie mieli większy dostęp do informacji losy wojny mogłby by się zupełnie inaczej potoczyć a nawet więcej, Hitler czy Stalin nie doszli by do władzy.

DTH napisał(a): Stalin pare dni po agresji Niemiec na ZSRR nie dopuszczał do siebie tej nformacji.

inSEKT napisał(a):Powiedz to StalinowiOn miał w tyle wszystko to na co Ty się powołujesz, dla niego ludzie to było mięso armatnie i na takiej zasadzie opierała się większość działań AC w II wojnie światowej. ZSRR zawsze były w rozsypce i kiepsko zorganizowane a mimo to i tak zachód trzęsł porami.

Coeurdelion napisał(a):uważacie że zrzucenie bomb a. na hiroszime i nagasaki było słusznym posunięciem?

hehatak atomowy był ewidentnym pokazem możliwości stanów nie dla japonii, ale dla niemiec.

powiem wam, że czasami zakończenie pewnych działań wymaga porządnej manifestacji siły. taką manifestacją był zrzut little boy'a na hiroszimę i potem fat mana na nagasaki.

DTH napisał(a):Jeśli już koniecznie musieli pochwalić się bombą nie mogli wybrać jakiegoś obiektu stricte militarnego?? Amerykanie, strażnicy wolności i praw człowieka chyba powinni walczyć zgodnie z regułami sztuki wojennej a nie atakować bezbronnych cywilów. Ale oni byli tchórzami i niemi pozostali do dzisiaj
DTH napisał(a): heha co oni mieli jeszcz Niemcom manifestować jak Niemcy już 3 miesiące wcześniej podpisali kapitulacje??

chwila! a co to ma do rzeczy? przecież ja nie powiedziałem, że mają zrzucić tę bombę z zaskoczenia i się potem do tego nie przyznać. Nie wiem czy to chciałeś powiedzieć czy może to, że skoro naziści i japończycy dopuszczali się zbrodni i walczyli zbrodniczymi metodami należy im się odpłacić tym samym? To teraz skoro arabowie dokonują zamachów terrorystycznych, Amerykanie powinni robić to samo w ich meczetach? Albo obcinać im uszy i ręce bo inaczej do niech nie dotrze??malk napisał(a):DTH napisał(a):Jeśli już koniecznie musieli pochwalić się bombą nie mogli wybrać jakiegoś obiektu stricte militarnego?? Amerykanie, strażnicy wolności i praw człowieka chyba powinni walczyć zgodnie z regułami sztuki wojennej a nie atakować bezbronnych cywilów. Ale oni byli tchórzami i niemi pozostali do dzisiaj
przepraszam, zatem naziści walczyli zgodnie z regułami sztuki wojennej pozorując atak na niemiecką radiostację (kilka godzin przed prekroczeniem granic polski), ładując się z buta do naszego kraju, puszczając w ciągu pięciu laty z dymem kilka milionów ludzi?

malk napisał(a):DTH napisał(a): heha co oni mieli jeszcz Niemcom manifestować jak Niemcy już 3 miesiące wcześniej podpisali kapitulacje??
7 maja podpisano kapitulację. racja, my mistake w wiedzy, idę chyba po piwo jakieś bo ubzdurała mi się nie wiem skąd data 2 września czyli kapitulacji japonii. stąd krzywy lekko tok rozumowania.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników