Głośniki

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Głośniki

Postprzez Michał L » 16-08-2005, 22:54

Wasze głośniki czyli czym straszycie sąsiadów :twisted: Pochwalcie się swoim sprzętem.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Re: Głośniki

Postprzez betton » 18-08-2005, 17:46

Michał L napisał(a):Wasze głośniki czyli czym straszycie sąsiadów :twisted: Pochwalcie się swoim sprzętem.
nie wiem czemu, ale zawsze mi się wydawało, że to chyba nie o sprzet chodzi tylko o kaliber muzy...

poza tym w moim bloku nikt oprócz mnie nie słucha cięzkiej muzyki więc bez względu na to co puszcze zawsze mam walenie do drzwi - w sumie to powinnam podziękowac za temat - nie wiem czy to sformułowanie "oprócz mnie jest prawdziwe"... chociaż ... własnie sobie przypomniałam, że strasznie lubiłam METAL(PL), nie mogłam bez niego żyć... Arch Enemy :) anthem :) miodzio :)
Awatar użytkownika
betton
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Katowice/Tychy

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 18-08-2005, 18:04

Ja nauczyłem się słuchać muzyki po cichu, tzn tak żeby wszystko dobrze słyszeć a nie dręczyć bliźnich. Nie można być egoistą i widzieć tylko własną dupę(tzn jest coś takiego jak zdrowy egoizm, dbałość o ciało, ducha i takie tam, ale to inna sprawa). Trzeba umieć żyć w harmonii z otoczeniem. Nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś przyleciał do mnie z mordą, że za głośno.
Do słuchania używam komputera i głośniczków samsunga z subwooferkiem. Nie jestem zboczonym audiofilem i nie muszę mieć najdroższych JAMO z kablami za 300zł od metra. Na ulicy poruszam się z MuVo o 512MB pamięci. Wchodzi spokojnie 7 płyt w kompresji 192kbps 44kHz.
Do ćwiczenia i gitarowych zmagań w domu mam PODa 2 który może być również wpięty do komputerka a ma również wejście słuchawkowe.
Sąsiedzi mnie nie przeklinają i jest w zasięgu ręki o wiele fajniejsze brzmienie od efektu dławienia wzmacniacza lampowego dużej mocy małymi głośnościami kiedy to łatwo zajechać lampy, membrany głośników nie pracują jak trzeba a efekt brzmieniowy jest gówno wart.
Trza być rozsądnym, samemu się nie męczyć i dać innym żyć....... no chyba, że mieszka się na osobnej posesji na osiedlu domków o małym zagęszczeniu budynków. Wtedy można se na full rozkręcić JCMa na pace 4x12 i ogłuchnąć.
Gadanie dla gadania jest jak pierdzenie na czczo. Ściana dźwięku, zero treści.
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Miejscowość: lepiej nie spotkać

Postprzez betton » 18-08-2005, 18:13

zgadzam się, ale nie lubię słuchac na głosnikach kompowych, bo czegos mi w tym brzmieniu brakuje, w sumie mam wieze AIWA (czy jakoś tak), przeciętna jakość i przeciętna cena, ale nie mam jej nic do zarzucenia

z tego co wiem mało jest płyt, kóre zostały wyprodukowane z taką perfekcją, że nie ma na nich ani jednogo szumu - taki głupi przyklad - podobno (zaslyszane) CD pani Madonny maja jakieś ultratony, które słychac tylko na fenomenalnym i bardzo czułym sprzeci...

KWESTIA WALENIA DO DRZWI - wcale nie trzeba głosno słuchac, żeby ktoś się dopieprzył - wystarczy, że upierdliwy sąsiad słyszy i ma zły dzień...
----------
siemanko :) dawnośmy się nie czytali :)
Awatar użytkownika
betton
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Katowice/Tychy

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 18-08-2005, 18:55

betton napisał(a): z tego co wiem mało jest płyt, kóre zostały wyprodukowane z taką perfekcją, że nie ma na nich ani jednogo szumu - taki głupi przyklad - podobno (zaslyszane) CD pani Madonny maja jakieś ultratony, które słychac tylko na fenomenalnym i bardzo czułym sprzecie...

Witaj. Nie wiem czy Ci nie podpadnę za chwilę :lol: .
Co do audiofilów. Zazwyczaj są to ludzie bez słuchu muzycznego ale za to z zasobnym portfelem i szeroką gębą i skłonnościami do fantazjowania :lol: . Ci ludzie słuchają muzyki cierpiąc.... to płyta za słabo nagrana, to sprzęt nie jest tak doskonały jak się wydaje bo wyszedł już lepszy, to pies pogryzł drogie kable....
My bądźmy zdrowsi, spokojniejsi i z gotówką zainwestowaną w przyjemniejsze rzeczy niż zwoje superczułych kabli do głośników.
Gadanie dla gadania jest jak pierdzenie na czczo. Ściana dźwięku, zero treści.
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Miejscowość: lepiej nie spotkać

Postprzez Emperorek » 18-08-2005, 20:32

zgadzam sie co do tych audio fimów na potwierdzenie rozmowa z moim znajomym który własnie dostał merca

on - musze sobie kupic głosniki. kurde jakbym miał wiecej siana kupiłbym sobie sprzet Bosse(chuj wie jak to sie pisze)
ja - a dlaczego taki?
on - bo ma genialne brzmienie a sprzet by kosztował ponad 10 tys zł bo weszło by 12 głosników
ja - i akurat bys kurwa usłyszał róznice!
on - ja nie ale sa ludzie którzy by usłyszeli.

i podsumowanie - Głupota ludzka nie zna granic a pozerstwo tym bardziej
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez Michał L » 18-08-2005, 22:36

Ja mam zwykłe, niewielkie głośniki wmontowane w płaski monitor, nie mają za wielkiej mocy ale zwykle wystarczają. Chociaż jak czasem się zapomne i do 24-1 słucham sobie jakiejś muzy na cały regulator to ludzie mogą mieć obiekcje. Od niedawna mam także w domu wieże, ale używałem jej na razie tylko kilka razy w celu przetestowania, ma dwa głośniki zdaje się po 180, jak puściłem na cały regulator po chwili zaczeły boleć mnie bębenki a szyba w drzwiach zaczęła podejrzanie się ruszać. Ja na razie raz miałem przypadek, że sąsiadka straszyła mnie policją chyba w zeszłym roku :lol: i od tej pory ani ona za mną ani ja za nią nie przepadam.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez toM_ » 20-08-2005, 12:12

ja też mam komputerowe głośniczki samsunga z subwoferem i muszę powiedzieć że jak na moje potrzeby sprawują się wręcz wzorowo: jakość naprawdę dobra i potrafią być naprawdę bardzxo głośne :D
co do sąsiadów to wpadła taka jedna z góry ale tylko wtedy kiedy na perkusji w domu grałem :P
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 20-08-2005, 12:19

Ja mam jakies Multimedia Sound System 650W ale wole sluchac muzyki na wiezy niz na kompie :?
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez toM_ » 20-08-2005, 12:22

no ja też wolałbym słuchać na wieży ale nie będę chodził do pokoju rodziców :/ poza tym ta ich wieża coś szwankuje
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 20-08-2005, 12:28

Ja na razie nie mam innego wyboru musze czekac az wroce do Polski :)
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez puzio » 22-08-2005, 16:08

ja prawie w ogole nie uzywam glosnikow, przy kompie mam tandetne za 18 zlotych i to tylko po to zeby ladnie wygladaly :wink: odkad pamietam zawsze uzywalem sluchawek (mam takie wielkie, radzieckie, lutowane 400 razy :) ). wygodne, praktyczne, muzyki moge sluchac nawet o 4 rano na pelny regulator. jestem tak przyzwyczjony ze zakladam je nawet jak mam cos do napisania w wordzie i wiem ze nie beda mi potrzebne. bez nich czuje sie przy kompie jak bez fotela :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DTH » 22-08-2005, 16:23

ja muzyki słucham tylko z kompa (nawet radia:P). Mam zestaw Tracera 4:1 - niestaty nie powiem w tej chwili jaki model bo pudło i papiery wywaliłem albo wyniosłem do piwnicy:P ale nie jest zły. być może wymienie sobie kiedyś na jakiś 5:1 albo wyższy ale na razie ten mi w zupełności wystarczy. (muzyki raczej głośno nie słucham - chyba, że na imprezach :twisted: :D)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 22-08-2005, 17:13

Ja też tylko z kompa muzę puszczam... bez subwooferów żadnych, zwykły głośnik w monitorze LCD. Lubię głośno posłuchać muzyki i to wystarcza (całkiem nieźle kopie ten głośnik :shock: ), ale bez przesady, szyby zostają całe :wink: Co do policji natomiast muszą przyjść 3 razy :wink: moja siostra imprezowała kiedyś ze studentami prawa, kiedy policjanci przyszli, że za głośno to ci studenci podali im artykuł i kodeks, który mówi, że muszą 3 razy upomnieć zanim mandat itp. :D Poskutkowało, więc chyba prawdziwe :D
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez Eternus » 22-08-2005, 21:39

Ja zas czesto slucham muzyki na sluchawkach - bo w nich mozna tanszym kosztem osiagnac lepsze brzmienie. Czyli nie musze wydawac kilku tysiecy na zestaw glosnikow i akustyka, ktory je rozlozy. Za to mam sluchawki - w sumie calkiem nie zle - Sennheiser. Poza tym nie przeszkadza to nawet jesli ktos jest w tym samym pomieszczeniu co ja.

Inna rzecz, ze moj zestaw glosnikowy do kompa, to taki, ktory kupilem w przyplywie zachwytu technologia 5.1 - przy ograniczonych srodkach finansowych. I tak kupilem zestaw firmy Manta - wtedy za 150 zlotych. Ale na tym sie po prostu nie da sluchac! I to nie trzeba miec dobrego ucha, zeby to stwierdzic. Nistkotonowy pierdzi i buczy (takze gdy komp jest wylaczony), itp. itd.

Dobrze, ze przy wiezy sa juz przyzwoite glosniki i mozna na nich sluchac muzyki, gdy na sluchawkach sie nie da. Chocby wtedy, gdy chce sie kontemplowac jakas plyte w ciemnym pokoju, w wygodnym fotelu... wtedy wieza obowiazkowo. A przy pracy na kompie - sluchawki. Tak to u mnie wyglada.

Podzielam tez zdanie o audiofilach. Po przekroczeniu pewnej granicy cenowej juz trzeba byc "szkolonym" zeby wylapac roznice - a i to nie zawsze. Ale fajnie by bylo miec sensowne kolumny - i to nie mowie o astronomicznych sumach kilkudziesieciu tysiecy $, ale tak za zestawik za kilka tysiecy zlotych. Tez kupa kasy - ale gdybym wygral w totka, to pewnie bym sobie cos takiego sprawil.
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Awatar użytkownika
Eternus
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tarnów/Kraków

Postprzez grit » 29-10-2005, 02:45

Ja bedę skłaniał się ku słuchawkom, chociaz nie jest to według mnie jakies wygodne rozwiązanie - wszędzie kable się plączą, mały zasięg.. Ale co tam, lepsze to niż kaprawe głośniki w monitorze, a tylko to mi zostało od kiedy siostra wyprowadzając się wzięła sprzęt grający.
Bywa. Na szczęście można się do wszystkiego przyzwyczaić.
... when there is no more room in hell, the dead will walk the earth ...
Awatar użytkownika
grit
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: z krainy optymizmu

Postprzez retyper » 20-03-2006, 22:26

mi prawie padly moje glosniki 2.1 od kompa (a calkiem calkiem byly...) i mysle kupic zestawik 5.1, tylko zastanawiam sie czy wogle warto... jak sie slucha zwyklej muzyki stereo na takich glosnikach? Bo co do gier i filmow to jestem przekonany ze byłoby fajne wrażenie :D

probowalem tez podłączyć moj sprzecik grajacy do kompa, ale nie wypalilo, nie wiem czemu, ale jest zdecydowanie za mało basów, dźwięk jest troche gorszy niż normalnie z płyty audio włożonej do tego sprzętu. moze to wina karty dzwiekowej? a moze sprzetu (nie radzi sobie z kompem tak jak nalezy), bo z kablem raczej wszystko ok, kupilem nawet jakis lepszy od standardowego chincha (drozszy i ze zloconymi koncowkami...)
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 21-03-2006, 12:03

retyper napisał(a):mi prawie padly moje glosniki 2.1 od kompa (a calkiem calkiem byly...) i mysle kupic zestawik 5.1, tylko zastanawiam sie czy wogle warto... jak sie slucha zwyklej muzyki stereo na takich glosnikach? Bo co do gier i filmow to jestem przekonany ze byłoby fajne wrażenie :D
zależy jeszcze do jakiego pomieszczenia, jeśli jest duży pokój i masz jak rozstawić głośniki żeby był dobry efekt to jak najbardziej polecam. W przypadku zwykłej muzyki mp3 czy cd-a niewiele to zmnieni - podniesie moc, jak dobry zestaw poprawi brzmienie ale dla filmów czy gier naprewno warto. Zupełnie inna przyjemnośc z oglądania.
probowalem tez podłączyć moj sprzecik grajacy do kompa, ale nie wypalilo, nie wiem czemu, ale jest zdecydowanie za mało basów, dźwięk jest troche gorszy niż normalnie z płyty audio włożonej do tego sprzętu. moze to wina karty dzwiekowej?
przyszedł mi do głowy taki pomysł, że to może wina zbyt słabego sygnału wyjściowego przy karcie ale zapewne masz do tego jakiś wzmacniacz. Jaka to karta?
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez ufko » 21-03-2006, 15:07

mam co prawda jakieś wypasione głośniki, ale wolę się pochwalić głośnikami do kompa, kupionymi za 8zł ponad 10 lat temu firmy TARGET, które służą mi do tej pory 8) .
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: fairyland

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-03-2006, 20:15

no i trzeba styki powymieniać, it seems. przepięcia są tak makabryczne, że nie ma sensu nawet próbować słuchać. nowe mew odpaliłem, po dwóćh utworach musiałem przerzucić się na discmana.

zresztą discman jest lepszy niż domowa stacja odtwarzania.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 22-03-2006, 16:01

DTH napisał(a):przyszedł mi do głowy taki pomysł, że to może wina zbyt słabego sygnału wyjściowego przy karcie ale zapewne masz do tego jakiś wzmacniacz. Jaka to karta?

karta? - jakieś gówno zintegrowane, jakbym kupywał 5.1 to oczywiście Audigy lub inną dobrą karte do tego :) i chyba na karcie sie skączy bo pomieszczenie jest małe i ciężko byłoby dobrze rozstawić 5.1 :(
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 22-03-2006, 17:24

no to do małego pomieszczenia nie opłaci się staiwać dużego zestawu. I tak w pełni go nie wykorzystasz a tylko wydasz kase. Lepiej kup jakiś dobry zestaw 2.1 np. Creativa albo Logitecha (są tańsze od Creativów a równie dobre) i do tego oczywiście jakąś kartę - możesz nawet poszukać w Allegro - da się kupić sporo tańsze, nieco starsze modele kart (Live! albo Audigi) za śmieszne pieniądze a do zestawu 2.1 będą w zupełności wystarczające.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 22-03-2006, 19:16

dzieki:)
jeszcze jedno pytanie:
czy to prawda ze zestawy creativa 2.1 w tych pilotach (przewodowych) mają wejscie usb na odtwarzacze mp3 Creativa? w kazdym razie chodzi o to ze wtyka mp3player w wejscie w tym pilocie i gra muzyka;) jakoś tak wierzyć mi sie nie chce w to.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 22-03-2006, 19:49

wiesz to jest bardzo prawdopodobne. Teraz robią masę rzeczy które jeszcze do niedawna wydawały się niemożliwe. Jeśli już coś takiego jest to najprawdopodobniej działa nie tylko z odtwarzaczami Creativa. Zawsze można podłączyć odtwarzacz do zastawu przez jacka :wink: :)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez regnar » 12-07-2006, 22:51

Creative 7.1 z karta SB Audigy 2 ZS....

Ale tak naprawde sąsiadów to ja strasze GARAMI ^^
"Porzućcie wszelką nadzieję, Wy którzy tu wchodzicie"
"Wrzucam bakterie ,wąglika do kanalizacyjnych studzienek zeby zatruła was woda z waszych kuchni i łazienek"
Awatar użytkownika
regnar
Abstynent
Abstynent

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty