puzio napisał(a):troszke dziwi mnie totalne odcięcie nowego testamentu od starego. jahwe starotestamentowy: srogi, groźny, nie potrafiący wybaczyć w zasadzie niczego. i ten przedstawiany w nowym testamencie: ...każdy doskonale wie, nie ma co pisać. zmiana może nie o 180 stopni ale o 170 na pewnodziiiiiiwne

DTH napisał(a): Pamiętaj, że po pierwsze Stary i Nowy setament dzieli kilkaset (może i ok tysiąca?) lat, przez ten czas ludzie zieniają swoje poglądy, na różne rzeczy - zobacz nawet, jak wiele zmieniło się w religii od czasów pierwszych chrześcijan do dzisiaj - a to tylko za sprawą nowych interpretacji tego samego tekstu - wtedy powstawał całkowicie nowy tekst więc o ile większe były możliwości zmian.
....teraz ma laptopa i jeździ porshe i jest ogólnie coolDTH napisał(a): Tutaj Bóg nie musi być stary, surowy, karzący, jest "nowoczesny" i miłosierny.

nie wątpię w to. Ale skoro się już zapytałeś to mógłbyś się poczuć urażony gdyby nikt nie odpowiedziałpuzio napisał(a):dth, ja to wszystko wiem i rozumiem![]()
no niestety, jednak ja też zapewne wiesz religia to sprawa wiary a nie logiki.chodzi mi o coś innego: przez to że stary i nowy testament tak bardzo się różnią, biblia traci na wiarygodności.
przez tę rozbieżność można nawet wyprowadzić tezę że Bóg nie istnieje (bo wynika z niej, że Boga stworzyli ludzie - inni 2000 lat p.n.e. a inni w I wieku n.e.) przecież to jest czysty bezsens!! BÓG, jako istota doskonała nie zmienia się, ideału się nie poprawi... i to mnie dziwi

DTH napisał(a):... ale Biblii chyba nie pisał Bóg tylko ludzie, a ludzie nie są doskonali. Upiększają dodają różne rzeczy itd.

toM_ napisał(a):DTH napisał(a):... ale Biblii chyba nie pisał Bóg tylko ludzie, a ludzie nie są doskonali. Upiększają dodają różne rzeczy itd.
pierwszy lepszy ksiądz powiedziałby ci że pisali oni biblię pod natchnieniem Ducha Św. i po sprawie.

toM_ napisał(a):wiara ma wytłumaczenie na prawie wszystko, tylko chyba nie na powód stworzenia człowieka.

misseria napisał(a):toM_ napisał(a):wiara ma wytłumaczenie na prawie wszystko, tylko chyba nie na powód stworzenia człowieka.
a panowanie nad innymi stworzeniami to malo...? ._.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników