Aktualności

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Aktualności

Postprzez DTH » 12-10-2005, 19:48

Bardzo często pojawiają się (w prasie, TV, w internecie) budzące różne emocje tematy ale nie są na tyle istatne aby dla każdego zakładać nowy topic. Przyszedł mi do gołowy pomysł takiego właśnie tematu "zbiorczego" w którym przytaczalibyśmy jakiś, naszym zdaniem istotny, aktualny temat i moglibyśmy krótko o nim podyskutować.

Jako pierwszy temat proponuję: http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 141309.436

Nieodpowiedzialne zachowanie pielęgniarek.
Moim zdaniem nie jest to odosobniony przypadek. Wielu pracowników (nie tylko pielęgniarki) jest po prostu źle wykwalifikownych. Czego możemy wymagać od człowieka którego edukacja trwała niewiele dłużej niż mechanika samochodowego? Przecież aby zostać pielęgniarką wystarczy chyba szkoła pomaturalna? Nie twierdzę, że pielęgniarka powinna kończyć AM :P ale jak widać takie szkolenie powinno być bardziej rygorystyczne. Powinno się jednak stawiać na jakość a nie ilość :?
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Re: Aktualności

Postprzez _lilith » 12-10-2005, 19:57

moj kumpel np. jest na AM na pielegniarstwie i ja uwazam ze powinny/i konczyc AM fakt, dluzej - moze powinni miec za to lepsza placa labo cos- ale samo szkolenie nie wystarczy, pielegniark ato nie tylko szkolna higienistka co robi zatsrzyk i daje prochy na glowe
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Vasil » 13-10-2005, 13:51

Pomijając kwestie wykształcenia, to co zrobiły te dwie idiotki jest zwyczajnie chore i nieetyczne. Nowo narodzone dziecko jest o wiele bardziej podatne nie tylko na choroby (nie do końca wykształcony system immunologiczny) ale także na mechaniczne urazy (nie zrośnięte do końca kości czaszki - ciemiączko). W końcu jest przecież jakiś powód dla którego to dziecko leży w inkubatorze gdzie chociażby podają mu tlen. a zdrowy noworodek nie waży kilkudziesięciu gramów. Mówię to nie tylko dlatego że sam jestem wcześniakiem...
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez puzio » 15-10-2005, 14:34

DTH napisał(a):(...)Wielu pracowników (nie tylko pielęgniarki) jest po prostu źle wykwalifikownych. Czego możemy wymagać od człowieka którego edukacja trwała niewiele dłużej niż mechanika samochodowego? Przecież aby zostać pielęgniarką wystarczy chyba szkoła pomaturalna? Nie twierdzę, że pielęgniarka powinna kończyć AM :P ale jak widać takie szkolenie powinno być bardziej rygorystyczne. Powinno się jednak stawiać na jakość a nie ilość :?

z tego co sie orientuje pielegniarstwo jest na AM oraz w medycznych studiach zawodowych. wiedza tam zdobywana jest naprawde szeroka. ten konkretny przypadek nie ma raczej nic wspolnego z wyksztalceniem pielegniarek. nawet jestem przekonany ze byly to bardzo dobre pracownice i pomogly wielu dzieciom. po prostu ludziom czasem cos odpierdala. jak dla mnie jest po prostu glupota, nie niewiedza
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 15-10-2005, 16:36

owszem jest na AMie, ale tak samo jest z administracją. Ja ją studiuje na uniwerstyecie na wydziale prawa i administracji. Nie różnią się te studia praktycznie niczym od studiów prawniczych ani pod względem nauczania ani wymagań ale są też 'szkoły administracji' 'kursy' itp wynalazki. Wiedza tam przekazywana nie jest nawet w 1/5 taka jak na uniw. nie mówiąc już o wymaganiach których tam praktycznie brak. Wystarczy uiścić opłatę za czesne. Tak samo są pielęgniarki po amie i po zwykłej szkole pomaturalnej. Moim zdaniem brak wyobraźni tych pań był w dóżej mierze spowodowany tym, że nie zostały w sposób właściwy przygotowane do wykonywania zawodu.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez wososh » 15-10-2005, 17:52

oczywiście. by pracować w środowisku medycznym trzeba nie tylko urodzić się z powołaniem, ale też być etycznie nienagannym i mieć nieskończenie trzeźwy umysł. a jak pokazuje życie nie wszyscy spełniają te warunki. tego się nie da wyuczyć na studiach. to musi być częścią osobowości, kształtowanej z wielkim wysiłkiem i z wielką odpowiedzialnością.
o! jak dobrze być pierdolniętym w głowę...
Awatar użytkownika
wososh
Degustator
Degustator

Miejscowość: ka do er do ka

Postprzez DTH » 16-10-2005, 07:14

tak, jednak pewnych zachowań, elemantarnych zasad choćby zdrowego rozsądku da się nauczyć. Posłuże się takim przykładem: Jeżeli nikt nie powie urzędnikowi, że wyrzucenie akt personalnych z danymi osobowymi jest przestępstwem w myśl przepisów ustawy o ochronie danych osobowych ten nawet nie musi o tym wiedzieć (choć powinien bowiem istnieje domniemanie znajomości prawa przez obywatela) i traktuje publiczny śmietnik jako miejsce najlepsze z możliwych na ich utylizacje. Tak samo tutaj, jeśli taka pielęgniarka nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia jakie sprowadza na takiego noworodka (post Vasila) może traktować to jako coś zupełnie normalnego a wręcz dobrą zabawe.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 16-10-2005, 11:00

sorry ale pierdolisz :wink: nie porownoj wyrzucania akt do smietnika z wkladaniem dziecka do kieszeni fartucha. sadzisz ze powinien byc na AM przedmiot po tytulem 'postepowanie z wczesniakiem'?? pewnych elementarnych zachowan nie da sie nauczyc, kazdy czlowiek powinien miec to we krwi.
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-10-2005, 12:36

nie wiem czy naprawde nie rozumiesz o co mi chodzi czy nie wyspałeś się po prostu :D nie chodzi mi o nauczanie postępowania w każdym przypadku bo jest to po prostu niemożliwe. Piszesz, że każdy powinien mieć to we krwi? spoko, tylko mi wyjaśnij dlaczego ludzie którzy tego nie mają wykonują tak odpowiedzialny zawód? nie są to przecież ludzie łapani na ulicy? jakoś skończyli studia/szkoły pomaturalne tylko jak to się stało, że mimo to robią takie głupoty?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 03-11-2005, 10:40

kolejny temat:
http://wiadomosci.onet.pl/1257234%2c267 ... html#dalej

wiecie co, ja wiedziałem, że teraz wielkie koncerny kantują nas na każdym kroku ale pewne rzeczy po prostu mnie przeraziły. Sami przeczytajcie i odnieście się do tego. Chyba normalnie przejde na wegetarianizm :?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 03-11-2005, 16:02

:rzygi:

Trzeba zmienić prawo, żeby kontrola przebiegała inaczej.
Ja na szczęscie, bardzo rzadko jadam mięso czy chleb z hipermarketów.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez dżaj » 03-11-2005, 21:06

DTH napisał(a):kolejny temat:
http://wiadomosci.onet.pl/1257234%2c267 ... html#dalej

wiecie co, ja wiedziałem, że teraz wielkie koncerny kantują nas na każdym kroku ale pewne rzeczy po prostu mnie przeraziły. Sami przeczytajcie i odnieście się do tego. Chyba normalnie przejde na wegetarianizm :?

przejście na wegetarianizm nic nie da... :) Czytaj to: "Kontrole stwierdziły, że to, co sprzedaje się u nas jako chleb i bułkę, jest w większości produktami chlebopodobnymi i bułkopodobnymi. Niektórzy producenci do chleba dodają startą bułkę, czasem gips i kreatynę otrzymywaną z ludzkich włosów, kupowanych w zakładach fryzjerskich."

Czyli jemy w chlebie farby do włosów

Każdy nowy dzień rodzi nowe paranoje... :shock:
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Miejscowość: Toruń

Postprzez DTH » 03-11-2005, 21:51

no ja akurat przed tym staram się jakoś bronić. Pieczywa nie kupuję w hiper/supermarketach tylko w znanej i szanowanej piekarni :wink: takie firmy nie moga sobie pozwlić na żadne machloje bo ich ujawnienie było by równoznaczne ze śmiercią na rynku. Na wędliny też ostatnio bardziej zwracam uwagę - jakiej firmy, czy nie są "za tanie" itp ;) i tak nigdy nie wiadomo na 100% co się kupuje;/
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 07-11-2005, 22:37

możecie mi wyjasnić, co jest powodem tych zamieszek we Francji bo mi to jakoś umkneło...
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 07-11-2005, 23:18

Sam powód ostateczny jest moim zdaniem mało istotny. Jest nim śmierć dwóch imigrantów, zdaje się Murzynów, ktorzy uciekając przed policją weszli do jakiegoś transformatora czy czegoś takiego.
Prawdziwy powód jest moim zdaniem inny - frustracja imigrantów, którzy mimo, że żyją w bogatym kraju to sobie nie radzą, nie mają pieniędzy, wokół mogą obserwować bogatych Francuzów. Mówi się też, że nieodolna polityka Sarkozego, ale raczej nie ma co w to wierzyć. On robił to samo co wszyscy, nie przeprowadził żadnego zwrotu.
Jak dla mnie Francuzi sami zgotowali sobie problem, niech teraz ponoszą konsekwencje, nie wiem w jakim celu nasprowadzali sobie tylko imigrantów, jakby nałożyli jakieś większe ograniczenia nie byłoby teraz takiego problemu, a ten proces trwał już od wielu lat.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 08-11-2005, 08:49

troche masz racji Michał, ja jestem osobą tolerancyjną ale nie rozumiem dlaczego dla imigrantów miałby by być jakieś specjalne przywileje, prawa itp. Oczywiście jeśli wyemigrowali oni nie z własnej woli, z powodu prześladowań itp należy im stworzyć pewien pakiet osłon socjalnych, przynajmniej na pewien czas zanim będą potrafili odnaleść się w nowym kraju. Natomiast jeżeli ktoś przyjechał z własnej nieprzymuszonej woli w poszukiwaniu lepszego życia powinien się liczyć z tym, że będą wobec niego stawiane takie same wymogi jak wobec obywateli tego kraju. Moim zdaniem większą dyskryminacją jest faworyzowanie imigrantów aniżeli jednolite kryteria wobec wszystkich. Inną zupełnie kwestią jest jak społeczeństwo ich odbiera. Nikt przecież nie zmusi prywatnego przedsiębiorcy aby zatrudnił wykfalifikowanego marokańskiego imigranta zamiast francuza.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 08-11-2005, 10:57

skoro już jesteśmy przy przywilejach... mnie ewidentnie wkurza jak np. ktoś o innym kolorze skóry ubiega się o studia, i ma np. tyle samo punktów co ja (albo nawet 1-3 mniej) to wybiorą jego, bo ON jest czarny/żółty/czerwony, a uczelnia nie chce mieć później pozwów o dyskryminację na tle rasowym. To nie jest wporządku. Wszyscy powinni mieć równe prawa, a to już jest faworyzowanie. W sumie z tego samego powodu biały też mógłby wnieść taki pozew (a co!). Wkurza mnie to jak ja pierdolę (żeby była jasność - NIE jestem rasistą :!: )
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 08-11-2005, 11:19

masz racje, to jest troche denerwujące. Często jest tak, że obcokrajowca się po prostu faworyzuje. Nie twierdze, że nie mają oni prawa w ogole studiować w Polsce ale na takich samych zasadach. Dlaczego od wszystkich wymaga się pewnego zakresu wiedzy a taki np Murzyn wystarczy aby nauczył się kilku słów po polsku nawet nie na temat i już jest wielki sukces bo to taki trudny język. A przecież nie obleje się go, bo zaraz było by się oskarżonym o uprzedzenia rasowe. Sorry ale to nie jest w porządku.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 08-11-2005, 12:03

no niestety ludzie maja tendencje do przechodzenia ze skrajnosci w skrajnosc (rasizm-faworyzowanie). chca po prostu na sile udowodnic wszystkim wokolo ze nie sa uprzedzeni. szkoda tylko ze czesto krzywdza przez to innych
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 08-11-2005, 20:23

moje odczucia co do zamieszek we Francji i wszelkich idei głoszonych przez muzułmanów... Nie podoba ci się tutaj?? No to po kiego grzyba przyjechałeś?? Nie narzekaj, że ci wrzucają granat do meczetu, skoro chwilę przed tym jak tam wszedłeś uciekałeś przed policją którą obrzuciłeś kamieniami. Nie rozumiem. Jeśli wyjeżdżam żyć w innym kraju to albo akceptuję reguły tam panujące, albo wracam. Bo nie mam prawa krzyczeć, że mają zmieniać prawo panujące tam od dziesiątek, a w wielu przypadkach od wieków tylko dlatego, że chcę łazić w imitacji prezerwatywy na głowie, choć to zakazane. Krótka piłka - akceptujesz to jak jest i to, że będę wymagać od ciebie tyle, co od autochona, albo wracaj, skąd przybyłeś...
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez toM_ » 08-11-2005, 21:51

a co myślicie o tym? http://wiadomosci.onet.pl/1191454,11,item.html moim zdaniem to lekkie nieporozumienie :D
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 08-11-2005, 22:01

'lekkie nieporozumienie' to zdecydownie za malo powiedzialne :lol:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 08-11-2005, 22:16

Dlaczego ?? Ja jestem dobrej myśli. Pewnie i tak wygrają Włosi - daję im 80 %, ale awans naszej wspólnej z Ukrainą kandydatury do finału to już jakiś sukces. Zdaje się, że i tak mielibyśmy u siebie chyba tylko 4 stadiony na te ME, w Gdańsku, stolicy, Śląski i chyba w Poznaniu.
Ukraina by na pewno dała Kijów, Donieck, i chyba Odesse i Lwów.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 08-11-2005, 22:34

Zgadzam się z Michałem.
Bardzo się cieszę! To byłaby świetna promocja dla Polski.

Tylko, że najprawdopodobniej wygrają Chorwaci z Węgrami. Włosi myślę, że raczej mają stosunkowo mało szanse.
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez drow » 08-11-2005, 23:02

tak to była by dobra promocja dla Polski, ale uważam, że w polsce nie ma wystarczająco dobrych stadionów, gdzie mogły by się one odbywać... chyba że na ten cel wybudowaliby nowe...
"Then if we fall, we all fall, and we fall alone..."
Awatar użytkownika
drow
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: się biorą dzieci ?

Postprzez Michał L » 08-11-2005, 23:11

Tu wszystko będzie opierało się na planach i założeniach, czy Grecja przed Olimpiadą, albo Korea Południowa przed MŚ miały odpowiednie obiekty, oczywiście, że nie, ale na czas mistrzostw już je zbudowali, tyle że w tamtych krajach, były to inwestycje jednorazowe, bo obecnie te stadiony nie cieszą się zaintresowaniem i część z nich chce się nawet wyburzyć, a w Polsce akurat by się one przydały. Wbrew pozorom nawet Włosi musieliby trochę pobudować. Z takiego San Siro chcą zrezygnować już Inter i Milan.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez drow » 09-11-2005, 14:30

taaak szczególnie przydałby się stadion u mnie... własny stadion WKS'u... przez to że muszą go wynajmować ciągle są słąbi bo nie mają kasy na zawodników tylko na wynajmowanie stadionu płacą :?
"Then if we fall, we all fall, and we fall alone..."
Awatar użytkownika
drow
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: się biorą dzieci ?

Postprzez _lilith » 09-11-2005, 15:28

ale wiecie... stadiony to nie wszystko, dodac trzeba jeszcze drogi, obwodnice autostrady, dobre hotele w okolicach stadionow dla gosci i zawodnikow, a nie ma ani jednego ani drugiego
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 09-11-2005, 16:07

Totalna bzdura! Polsce nie tylko brak stadionów spełniających jakiekolwiek normy - nam jest brak WSZYSTKIEGO co jest niezbędne do organizacji takiej imprezy jest potrzebne. Poczyając od odpowiednią infrastrukture miejsą - hotele, parkingi, dojzady, zaopatrzenie, poprzez transport - atuastrady, lotniska, a na wspomnianych stadionach kończąc. Po co się porywać na coś czego nie wykonamy? Już maiła być olimpiada w Zakopanym - taki ROTFL!!! :D :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 09-11-2005, 18:57

eee tam, gadasz głupoty Deteh :P
związkowi radzieckiemu też wszystkiego brakowało a olimpiadę zorganizował :twisted: :lol: ;)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty