Aktualności

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Re: Aktualności

Postprzez Michał L » 18-01-2006, 22:17

Polityka raczej prawicowa ? To chyba nigdy nie czytałaś tej gazety.
Wprost bywa lekko prawicowy w kwestiach światopoglądowych, ale jeśli chodzi o gospodarkę to jest zdecydowanie liberalny i doskonale wiem co mówię, bo czasem czytam dla porównania 2 a nawet 3 gazety polityczne tygodniowo i zawsze wśród nich nie zabrkanie wprost bo i tak szanuję to gazetę. Więc mamy polityczne gazety - newsweek - raczej dla młodzieży, liberalny. polityka i przekrój lewackie, wprost najwyżej może ewentualnie podchodzić pod prawicę i to i tak centro prawicę.

Hmm wiesz ja sobie mogę zrobić prawicową gazetkę szkolną( co zresztą w pewnym sensie już uczyniłem :twisted: ) ale nie będzie to miało żadnego znaczenia. Ja np. nie lubię Naszego Dziennika bo jest często antysemicki.
Liczy się nakład a porównaj sobie nakład GW do choćby takiego Naszego Dziennika.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez DTH » 18-01-2006, 22:30

no ale o czym to swiadczy, że GW ma większy nakład niż ND? że jest popularniersza, czyli prezentowane tem poglądy odpowiadają większej gr. społecznej niż w ND. I nie mówi prosze tylko, że to żydzi i mają pieniądze bo nas okradali przez tyle lat :D
Inna sytuacja by była gdyby gazety były koncesjonowane, cenzurowane itd ale dzisiaj każdy może pisac praktycznie wszystko łamiąc nawet przy tym prawo pod pretekstem "wolności slowa". Więc nie dramatyzuj, zapewniem cię, że gazety lewicowe mają znacznie mniejszy nakłąd, nie wspomina już o innych śr. masowego przekazu jak TV czy radio których brak
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Michał L » 18-01-2006, 22:35

Ludzie kupują to z przyzwyczajenia i dzięki prostym chwytom dziennikarskim jakie są tam stosowane, a poglądy prezentowane przez GW są po prostu narzucane. Wyobrażasz sobie, żeby GW tak po prostu znikła z polskiej sceny? To jest obecnie już po prostu niemożliwe.

Teraz w Polsce Żydzi nie stanowią żadnego problemu i to jest chory wymysł, więc nie mam zamiaru pisać nic takiego.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 18-01-2006, 22:42

wiesz, chwyty dziennikarskie itp rzeczy to dobre były w czasach głębokiego socjalizmu, nie twierdzę, że obecnie ich nie ma ale chyba większości społeczeństwa już nie rusza. Jeśli zaś uważasz, że GW jest tak politycznie ukierunkowana (zapewne twoim zdaniem (o.dyrektora) na UW-Demokratów.pl) i ma tak wieli wpływ na kształtowanie świadomości politycznej obywateli, to powiedz mi proszę dlaczego owa partia jest praktycznie na granicy marginesu błędu??

PS. idę porozmawiać z kwiatkami na oknie... :roll:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 18-01-2006, 22:45

ja tylko jeszcze wspomne ze sondaze przeprowadzone na zlecenie gazet czy telewizji przez 'dziwne' instytucje w ogole są nieobiektywne i nie wiem o co kopie kruszyć...
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 18-01-2006, 22:51

Sęk w tym, że oni( :lol: ) chcieliby kształtować, ale ludzie się już tak na to nie nabierają jak sam zresztą napisałeś, Michnik po prostu się przeliczył. Mam nadzieję, że wielu ludzi kupuje GW głównie dla Serwisu Sportowego, który akurat jest całkiem niezły. Próbował manipulować sondażami, ale zamieszanie wokół PD było krótkotrwałe i nie była to licząca się siła nigdy, jedynie nagłaśniana przez media właśnie GW w dużej mierze, tyle że nie da się kształtować w nieskończoność wirtualnej rzeczywistości więc musieli w końcu przystopować.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 18-01-2006, 23:32

A ja czytam "Gazetę Wyborczą", "Politykę" i "Tygodnik Powszechny" i jestem dumny z tego, że w kwestiach światopoglądowych wychowałem się na tych gazetach.

"Wprost" mnie brzydzi - w kwestiach gospodarki jest ok, ale w pozostałych sprawach przedstawia archaiczny kato - narodowy punkt widzenia momentami popadając w retorykę "Naszego Dziennika", który czasem przeglądam, żeby wiedzieć co krytykuję i zazwyczaj nie wiem czy śmiać się czy płakać podczas lektury.

I tak, podoba mi się III RP, nie chcę czwartej, podoba mi się demokracja, nie chcę dyktatury, podoba mi się wolny rynek, nie chcę socjalizmu, podoba mi się liberalizm obyczajowy, nie znoszę konserwatystów.

Fajnie, że jeszcze można publicznie o tym mówić.
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Wojtek_ » 18-01-2006, 23:54

St. Alquerre napisał(a):"Wprost" mnie brzydzi - w kwestiach gospodarki jest ok, ale w pozostałych sprawach przedstawia archaiczny kato - narodowy punkt widzenia momentami popadając w retorykę "Naszego Dziennika"

Dokładnie tak, Wprost jest straszny - czasem wypływa z niego taka zawiść, do wszystkich tylko, nie do "jedynej słusznej opcji", że strach.
Fajnie, że jeszcze można publicznie o tym mówić
Już niedługo - wpomniani "eksperci" z KRRiTV zaraz tu będą :(

PS Polityka lewacka, albo prawicowa?? To mnie rozbawiliście dopiero :D:D:D To jest ewidentnie liberalna i moim zdaniem bardzo obiektywna gazeta. Jadą po wszystkich od prawa i lewa, jeśli podpadają. A felietony są rzeczowe i nie tak, jak we Wproście przepełnione propagandą. Wiadomo - felieton przedstawia czyjś punkt widzenia, ale w Polityce jest to jakby przyjrzenie się sprawie z boku i z dystansem. Generalnie większość artykułów jest nastawiona podobnie rzeczowo i bierze pod uwagę przede wszystkim fakty, nie jak we Wproście zamotane i pełne spekulacji.
Prawica nie posiada praktycznie swoich mediów.
Michale czy to nasza, albo rynkowa wina?? Zresztą ja bym do prawicowych zaliczył Wprost - co z tego, że gospodarka liberalna, skoro propagandę sieją niczym w lewicowych Faktach i Mitach...
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez St. Alquerre » 19-01-2006, 00:19

Prawica nie posiada praktycznie swoich mediów.

Posiada, a to, że nie są popularne to już inna sprawa. Nie zmusisz ludzi do czytania "Gazety Polskiej", "Szczerbca", "Naszej Polski", "Naszego Dziennika" i innych gazet tego typu. Chociaż od siebie powiem, że warto je czytać, bo człowiek dopiero wówczas zdaje sobie sprawę z tego, jak niebezpieczna jest prawica.
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 19-01-2006, 10:30

http://wiadomosci.onet.pl/1232315,11,item.html

No i co wy na to?? W końcu ktoś to zauważył oprócz nas :P
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez _lilith » 19-01-2006, 13:50

Malkavian napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/1232270,11,item.html

offtopując od liberałów, konserwatystów i rządów.

byl wielkim czlowiekiem i bardzo go szanowalam
a do tego fajnie pisal - jak nie nawidze poezji tak jego byla bardzo mi bliska
szkoda chlopa
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Michał L » 19-01-2006, 14:18

No gazety prawicowe są ciekawe bardzo tylko słabo rozpowszechnione, jeszcze zasługuje na uwagę Obywatel.
Te artykuły są krótkwzroczne o których tam piszą. Przecież i tak wystarczy trochę pomyśleć, żeby zauważyć, że chodzi o nowe wybory.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 19-01-2006, 18:51

Michał L napisał(a):wystarczy trochę pomyśleć, żeby zauważyć, że chodzi o nowe wybory.

tak sobie pomyślałem, że bardzo dobrze, niech będą - pójdę na komisje i znowu dwie stówy do przodu :D
PS. prawdziwy ze mnie patriota, prawda?? :D :D :twisted:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez drow » 19-01-2006, 19:04

DTH napisał(a):
Michał L napisał(a):wystarczy trochę pomyśleć, żeby zauważyć, że chodzi o nowe wybory.

tak sobie pomyślałem, że bardzo dobrze, niech będą - pójdę na komisje i znowu dwie stówy do przodu :D
PS. prawdziwy ze mnie patriota, prawda?? :D :D :twisted:

:twisted: lol ja też tak chce :P
"Then if we fall, we all fall, and we fall alone..."
Awatar użytkownika
drow
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: się biorą dzieci ?

Postprzez Michał L » 19-01-2006, 20:02

Tylko ciekawe jak zrobią czy parlamentarne na wiosnę, samorządowe na jesieni czy razem tak w czerwcu np. wszystko.
Dla mnie osobiście by było lepiej jakby dali osobno bo na jesieni też bym już do komisji mógł iść, ale dla PiSu to raczej lepiej razem, bo do jesieni to mogą już coś zawalić, a teraz są jeszcze niezłe notowania.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 19-01-2006, 23:11

Już niebawem im poleci poparcie - zwłaszcza że lewicowa koalicja wchodzi do gry. Może wejdą do sejmu demokraci? Fajnie by było, ale ja liczę na zwycięstwo Platformy i na "premiera z Krakowa".
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 19-01-2006, 23:49

no ja mam nadzieje, że demokraci dołączą do tej "nowej fali polskiej lewicy" :) inaczej nie ciekawie widzę ich przyszłość - co by mnie bardzo smuciło. Kto wie, może owa formacja będzie alternatywą i liczącą się opozycją wobc przyszłej koalicji PO-PiS (nie Pis-po), zapewniło by to stabilną sytuację w polskim parlamencie, bowiem opozycja złożona z wiecznie niezadowolonego lpru i "otwartej na wszelkie propozycje" (personalno-finansowe) samoobrony to żadna opozycja.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 20-01-2006, 01:05

pff, mnie z kolei to co robi z siebie była unia wolności a obecnie demokraci.pl nie podoba sie zbytnio... i nie wróże im szybkiego awansu do sejmu...ale oczywiście mogę się mylić :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 20-01-2006, 01:17

no, szkoda, że unia wolności zmieniła się w pd, jednak najlepszym rozwiązaniem dla Polski byłaby właśnie koalicja PO - PD (może za 4 lata?)
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 20-01-2006, 09:03

najśmieszniejsze jest właśnie to o czym już było tutaj kiedyś mówione, że bliżej programowo UW(PD) do SLD niż do tak niby centrowej PO. Prawda jest taka, że SLD jest typową partią liberalną (trochę jeszcze socjalliberalną) platforma natomiast jest w dalszym ciągu konserwatywna z elementami liberalizmu. I to mi właśnie u nich nie odpowiada - dzisiaj już nie ma miejsca na nacjonalizm, konserwatyzm, komunizm itp. przeżytki XIX wieku. SLD zdało sobie z tego sprawę i porzuciło przeszłość, ideały socjalistyczne (które może kiedyś miało) i dostosowało się do sytuacji XXI w. na wzór socjaldemokratycznych partii europejskich. Natomiast partie takie jak Pis, lpr czy nawet właśnie PO pozostają społecznie jeszcze w 1-szej połowie XX. Na razie mogą jeszcze tak egzystować bowiem znaczna część polskiego społeczeństwa to ciągle jeszcze kseno/homo/fobowie czy ortodoksyjni katolicy Myślę jednak, że w miarę poprawy wykształcenia i świadomości społecznej wykształci się społeczeństwo obywatelskie godne naszych czasów. Jednak my zawsze byliśmy przynajmniej te 100lat za Europą :?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 20-01-2006, 13:41

What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 20-01-2006, 14:00

hehe niezłe, szczerze mówiąc jestem zaskoczony postawą władz lpr chociaż zapewne nie zrobili tego z przekonania tylko z konieczności (zbyt duży byłby szum gdyby go zostawili). Co do do tego pajaca to bardzo dobrze, że poniesie konsekwencje swoich czynów, powinien jeszcze zostać wyrzucony dyscyplinarnie ze studiów (i wielce prawdopodobne, że tak też się stanie).
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 20-01-2006, 14:12

DTH napisał(a):najśmieszniejsze jest właśnie to o czym już było tutaj kiedyś mówione, że bliżej programowo UW(PD) do SLD niż do tak niby centrowej PO. Prawda jest taka, że SLD jest typową partią liberalną (trochę jeszcze socjalliberalną) platforma natomiast jest w dalszym ciągu konserwatywna z elementami liberalizmu.

No nie wiem. Z jednej strony SLD jako jedyna partia zagłosowała przeciwko becikowemu - to pięknie z ich strony. Ale już SDPL czy Unia Lewicy które idą razem z SLD do wyborów mają program socjalistyczny. Boję się rządów ideowej lewicy bo teraz trzeba pchać polską gospodarkę do przodu poprzez maksymalny liberalizm ekonomiczny - podatek liniowy, prywatyzacja itd.

Dlatego w koalicji PO - PD pierwsza partia wzięłaby resorty siłowe i gospodarcze (do czego jest świetnie przygotowana) a PD zajęłoby się kwestiami oświaty i kultury. Wówczas gospodarka poszłaby naprzód a platforma musiałaby się zgodzić na liberalizm obyczajowy w państwie.

A ostatnie 4 lata rządów SLD (totalne bagno aferalne) plus komunistyczna przeszłość dyskwalifikują moim zdaniem tą partię.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 20-01-2006, 14:20

Tak tylko w tych Waszych wywodach zapominacie, że po PD nie zostało nic poza coraz mniej licznymi bilbordami Henryki Bochniarz, które jeszcze można gdzieniegdzie spotkać. Ta partia jest wirtualna, dobrze że nawet sobie wymyślili demokraci.pl bo do nich pasuje.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 20-01-2006, 14:51

Spokojnie, twój ukochany PiS niedługo się skompromituje i ludzie zapragną powrotu takich mężów stanu jak Geremek i Mazowiecki i mam też nadzieję, że kiedyś Leszek Balcerowicz zrobi swoją wielką reformę do końca. Szkoda że nie ma już Jacka Kuronia - to był człowiek z charyzmą i przyciągał ludzi do UW.
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 20-01-2006, 15:25

Spokojnie, pożyjemy zobaczymy, ale zapomniałeś o takich mężach stanu jak Hausner.

Co sądzicie o tym.
http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,70505,3116930.html

Ja do Korwina podchodzę z dystansem, ale jednak ma on w pewnych sprawach rację.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 20-01-2006, 15:47

ja powiedizałeś do Korwina trzeba podchodzić z rzerwą, czasami jest śmieszny, czasami głupkowaty a czasami potrafi coś mądrego powiedzieć. Napewno nie popieram większości jego poglądów dotyczących kobiet.

zapomniałeś o takich mężach stanu jak Hausner.

a konkretnie to o co ci chodzi? czy po prostu masz mu tylko za złe, że wywodzi się z SLD??
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 20-01-2006, 15:53

Nie, prześledź cały jego życiorys i zobacz jaki z niego typowy karierowicz, liczy się dla niego tylko jego własny tyłek i nic pozatym.
A to, że z SLD to już swoją drogą, bo to skaza w życiorysie dla każdego kto tam był i jest. Ale nawet w SLD znajdzie się niewielka grupa ludzi, którzy są w porządku, natomiast Hausenr napewno to takich nie należał i nie należy.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 20-01-2006, 16:10

wiesz, śledząc życiorys choćby takiego kaczyńskiego też znajdzie się pewne przejawy 'karierowiczostwa'. najpierw był w sobie w solidarności jednak nie mógł się tam zgodzić więc założył porozumienie centrum - po kompromitacji w aferze foz opuścił pokład tonącego statku i znowu przypełzał do aws'u, gdy i ten zaczą tonąć uciekł i założył pis, ciekawe co teraz założy jak już i pis się skompromituje?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 20-01-2006, 17:25

Michał L napisał(a):Nie, prześledź cały jego życiorys i zobacz jaki z niego typowy karierowicz, liczy się dla niego tylko jego własny tyłek i nic poza tym.

No i co z tego ze karierowicz skoro poglądy ma całkiem w porządku (no trochę za bardzo na lewo, jednak Balcerowiczem albo Zytą to on nie jest)?

Mnie tam g... obchodzi czy ktoś jest karierowiczem czy cyklistą ważne żeby wprowadził podatek liniowy i dokończył prywatyzację, zabrał nierobom zasiłki i zalegalizował marihuanę.

Dlatego wolałbym żyć w państwie Korwina - Mikke niż Kaczyńskich (skądinąd też karierowiczów).

Zresztą Korwin nie taki zły jak go malują. Dał by sobie spokój z tą gadaniną o masonach, feministkach i homoseksualistach i byłbym na niego nawet zagłosował.
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty