Aktualności

Posty na dowolne tematy, dowolnej długości i o dowolnej porze

Re: Aktualności

Postprzez DTH » 17-09-2008, 14:00

lol, a co? nie ma takiego święta?
Niech sobie przywracają. Zawsze to jeden dzień wolny więcej ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DX* » 17-09-2008, 15:25

Lepiej zajeliby się w końcu spełnianiem przedwyborczych deklaracji. Z rozkoszą oddałbym im ten dodatkowy dzień wolny, w zamian za zastopowanie wzrostu biurokracji, jakieś sensowne zreformowanie służby zdrowia, oraz względnie logiczną i czytelną politykę podatkową :zniesmaczony:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez _lilith » 17-09-2008, 18:40

dobrze, ze przestalam sie interesowac polska polityka
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 17-09-2008, 23:52

hehe, ja też :D

Ja natomiast wcale bym im tego dnia wolnego nie oddawał. Biurokracji i tak się nie uda ograniczyć, a jak zaczną coś kombinować przy służbie zdrowia to tylko jeszcze bardziej to skopią. Tak więc wolę mieć jeden dzień wiecej opierdzielania się, niż kolejne mln zł udupione w kolejnych "reformach", które tylko pogorszą coś co i tak jest złe.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 18-09-2008, 08:20

_lilith napisał(a):dobrze, ze przestalam sie interesowac polska polityka

dokladnie. jak dobrze ze nie mam polskiej tv teraz...

zreszta i tak nie mialabym czasu na ogladanie wiadomosci,tak samo jak nie mam czasu na ogladanie norweskiej czy szwedziej tv.
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DTH » 18-09-2008, 11:31

a ja czas mam, ale nie mam co oglądać...
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 18-09-2008, 12:51

ja tez mam czas, ale o ile jakis czas temu zwo sie tym emocjonowalam teraz te wszytskie klotnie przypominaja mi okladanie sie lopatkami w piaskownicy dzieci ktore bardzo chca byc duze a ciagle sa za male - wywoluje to raczej usmiech politowania i glebsze zasyanowienie nad danym problemem
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 18-09-2008, 13:47

dokladnie.
smiechu warte.
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez Michał L » 08-01-2010, 01:09

nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Michał L » 11-01-2010, 15:22

onet napisał(a):- Całkowita suma zadeklarowana na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wynosi obecnie 36 mln 118 tys. – powiedział podczas konferencji Jurek Owsiak. Wczoraj odbył się XVIII już finał Wielkiej Orkiestry.
Trzymajcie kciuki, żeby do końca lutego pieniądze były na naszym koncie – podkreślił Owsiak, mówiąc, ze na konto WOŚP, jak na razie trafiły ponad 2 mln złotych. Twórca Orkiestry dziękował wszystkim osobom, które wpłaciły n akonto Orkiestry.

Padł rekord. Za złote serduszko dostaliśmy 1 110 000 zł. To było zaskoczenie – stwierdził Owsiak. - To ogromna suma pieniędzy. Dzięki nim będziemy mogli zakupić specjalistyczny sprzęt – dodał.
REKLAMA

Dyrektor Orkiestry był jednak zbulwersowany tym, że jedna z gazet informację na temat zbiórki organizowanej przez WOŚP umieściła na szóstej stronie, poniżej artykułu traktującego o brutalnym zabójstwie. - To szmaciarstwo - ocenił. Skrytykował także Radio Maryja, mówiąc: "to oszołomy".

Bardzo nie lubię Owsiaka. Mam trochę serduszek z poprzednich lat, ale teraz już nie wpłacam.

Dobry artykuł:
Janusz Sanocki napisał(a):Zupa z gwoździa – owsik
W ludowej opowieści Cygan pokazywał gospodyni jak ugotuje zupę z gwoździa. Wrzucił gwóźdź do wrzątku, a potem poprosił o trochę soli, mąki, słoniny, na koniec gospodyni zadziwić się nie mogła, że zupa z gwoździa taka dobra.

Jak co roku cała Polska przeżywa spektakl telewizyjny pod nazwą “Finał Wielkiej Orkiestry Jurka Owsiaka”. Setki tysięcy podrygujących w rytm muzyki młodych ludzi, sam guru licytujący kolejne “fanty”, “pękające miliony” i telewizja wyciskająca nam łzy widokiem chorych dzieci, bo “w tym roku orkiestra gra dla dzieci z chorobami nowotworowymi”. Kto nie wzruszy się widokiem chorego dziecka? Kto poskąpi grosza do puszek “wielkiej orkiestry”?

Kto, nie zgodzi się z opinią jakiejś-tam profesor, że “wczesne wykrywanie choroby nowotworowej u dzieci jest bardzo ważne”. No pewnie, że jest ważne. Tymczasem bezduszni artyści nie chcą już występować za darmo. We Wrocławiu zażądali coś ok. 80 tys. za występy, ale sponsorzy tym razem dali tylko połowę. No to co było robić – miasto dołożyło swoją działkę. Podobnie w Olsztynie, Ełku, Białymstoku i całej Polsce.

Na “chciwych” artystów nakrzyczał Jurek Owsiak, że jak nie chcą grać za darmo, to wynocha! Sprawa jakoś jednak szybko przycichła, a gwarantuję wam, że w szoł-biznesie nikt nie kiwnie palcem za darmo.

No bo czy producenci sprzętu czy dają ten sprzęt “dla chorych dzieci” za darmo, albo chociaż “po kosztach”? A dziennikarze czy nie biorą honorariów za entuzjastyczne komentowanie “finału”?

Najprawdopodobniej artyści – będący najbliżej sztabu WOŚP, zorientowali się że w całym interesie chore dzieci i owszem, są bo trudno byłoby wprost zbierać na “producentów sprzętu”, albo na zespoły, albo na reklamę Jurka i postanowili nie być frajerami i wytargować większą działkę. Na szczęście samorządy jak zwykle sypnęły publicznym groszem (ile to było w skali kraju? Nie lepiej było wprost kupić sprzęt) i tym razem jeszcze się udało.

Tymczasem cichutko jak myszka pod miotłą, przy wszystkich tych audycjach o chorych na nowotwory dzieciach, siedzi sobie minister zdrowia. Pani Minister, Panowie dyrektorzy ZOZ-ów! Toż wy nie wiecie, że respiratory i ultrasonografy trzeba kupić! Dopiero witrażysta Jurek Owsiak wam to musi przypomnieć! Tymczasem trwa radosna feta do późnych godzin młodzi wolontariusze biegają z puszkami po miastach (w poniedziałek nie pójdą do szkoły), grają kapele rockowe, po prostu karnawał. W Rio też jest karnawał, też podrygują, ale tam nie ma Owsiaka i WOŚP. Dlaczego?

Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary. Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji? Oficjalne koszty promocji, “Przystanku Woodstock” to ok. 6 mln.

Nieoficjalne – czyli to co dają samorządy i telewizja – przypuszczalnie, przekraczają w sumie to co WOŚP może przeznaczyć na zakup sprzętu. Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie ma, bo nawet prości ludzie w trzecim świecie, nie mówiąc o Anglikach, Francuzach czy Niemcach, nie dają się tak nabierać na plewy jak Polacy. Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku. Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do wymogów unijnych trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc zbierać na ten cel jakiś 460 lat.

Opowiadanie, że Owsiak ratuje polskie szpitale to pic na wodę. Prawdę powiedziawszy nie ma żadnego, zauważalnego związku między tym wielkim festiwalem i poruszeniem ogólnonarodowym, a stanem służby zdrowia.

Przy całej histerii jaką co roku rozpętuje telewizja, trudno o zachowanie zdrowego rozsądku. Nikt nie ośmieli się zapytać ile to wszystko kosztuje i jakie są efekty? Również te wychowawcze. Walec głupoty miażdży Polskę. No bo inaczej jak wytłumaczyć, że ludziom tak bardzo smakuje zupa z gwoździa?

Janusz Sanocki

http://www.bibula.com/?p=5500
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 11-01-2010, 20:41

Sorry, ale nie bardzo wiem co w tym artykule takiego 'dobrego'.
Nie od dziś wiadomo: jest akcja - jest reakcja, krytyka.
Przejechała orkiestra, to i jest poszczekiwanie okolicznych piesków rozczarowanych tym, że nie dostały kości.
W tym czymś jednak krytyki ukierunkowanej i konstruktywnej jak na lekarstwo. Ot, bełkocik jakiegoś frustrata, właściwie nie wiadomo o czym i po co.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 11-01-2010, 22:53

dokłądnie tak. Co w tym artykule dobrego, bo co marytorycznego nawet nie pytam? Jakieś ogólniki, (chociaż nie wiem czy tak faktycznie jest?) decyduje na jakąkolwiek krytykę to powinien przytoczyć jakiś mocny rzeczowy argument a nie "Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku." no to proszę bardzo, niech ten redaktorek czy kto to tam jest to policzy rzetelnie i pokarze wszystkim jaka to wieka mistyfikacja. Dlaczego tego nie zrobi? Chociażby szacunkowo. I co to za argument, że na słubę zdrowia przeznacza się tak dużo a wośp przy tym tak mało? To znaczy, że te pieniądze są już niepotrzebne? Jest takie stare porzekadło ludowe (jak już się w tej konwencji mamy trzymać), że darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Tak więc wydaje mi się, że uwagi w stylu, te wasze 30mln to nic nie znaczy są nieco nie na miejscu, zwłaszcza jeśli mówimy o ochronie zdrowia. Z resztą, ja się co prawda nigdy jakoś szczególnie wośp nie zajmowałem (jak już mnie przydybali to coś tam wrzuciłem rzecz jasna ;) ), ale z tego co wiem, co roku publikowane są sprawozdania ile zostało zebrane i na co zostało przeznaczone, więc nie wydaje mi się żeby to było takie nic.
Miałem coś jeszcze dopsiać ale mi się odechciało... :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 12-01-2010, 14:52

Wiadomo, że to się generalnie opiera na dobrowolności. Wyłączając sytuacje, że przyjeżdżają do danego miasta artyści, którzy za darmo grać nie będą, a większość kasy za ich występ jest opłacanego z pieniędzy KAŻDEGO. Plus oczywiście wykorzystywanie czasu antenowego w publicznej TV.
Wiadomo, artykuł nie jest rzetelny, bo gość tak jak zauważyliście nie wypisał dokładnie tych kosztów, co zresztą pewnie trudno byłoby policzyć, jednak w mojej opinii dobrze pokazuje te schematy. Robią z tego w mediach rzecz, której bezwarunkowo nie można ruszyć, a wcale nie wygląda to tak różowo.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 12-01-2010, 17:01

Wybacz, Michale, ale uważam, że trochę od rzeczy piszesz.

Artyści na imprezach WOŚP generalnie za friko grają lub za symboliczną stawkę od sponsorów. Są oczywiście przypadki, że lokalne sztaby czując kasę i okazję, chcą maksymalnie uatrakcyjnić program i postanawiają ściągnąć kogoś będącego aktualnie trendy. Takiemu, wiadomo, trzeba zapłacić bo za michę i piwo lachę na zaproszenie położy. Sponsor nie przyjmuje warunków, więc sztab składa wniosek do lokalnego samorządu o dofinansowanie. Samorząd może się zgodzić a może się nie zgodzić. Owsiak nie stoi nad nimi z kałachem i nie krzyczy - Dawać Psiej Wólce Feel'a, bo otworzę ogień!
Najistotniejsze jednak jest to, że samorządy nie wykładają w ten sposób naszej kasy na zbiórkę, tylko na daną imprezę kulturalną, a szerzenie kultury figuruje w budżecie każdego samorządu <no, może Feel i kultura to chujowe zestawienie, ale clue chyba jest>. Jeśli za mało w budżecie zapisane, to niech sobie pierdzistołki odejmą po parę złotych od funduszy na swoje premie i bankiety okolicznościowe.
Dodam tylko, że co roku na utrzymanie molochu jakim jest Kościół Katolicki, wędruje z naszych podatków(w tym moich- niewierzącego) do kilku miliardów złociszy. No sorry, ale ja np. wolę bulić na chore dzieci niż na chory kler.

W tym roku chyba TVN orkiestrę transmitowała nie TVP i podejrzewam, że to Walter zapłacił za prawo do transmitowania tego medialnego show, od zawsze szczycącego się wysoką oglądalnością. Nawet jeśli były jakieś relacje w publicznej, to idę o zakład, że obciążyły one kieszeń podatnika w znacznie mniejszym stopniu niż odcinek 'M jak Miłość', którego kosztem je zapodano.

Jeszcze sprawa tych trzydziestu paru milionów uzbieranych. W stosunku do 4 miliardów wydatków budżetu RP na sprzęt, faktycznie dosyć blado to wygląda. Warto jednak zwrócić uwagę, że WOŚP nie zbiera kasy na sprzęt dla całej opieki zdrowotnej, a tylko dla zawsze ściśle określonej specjalizacji medycyny dziecięcej. Poproś tego jegomościa, żeby w ramach propagowania rzetelności sprawdził, ile państwo przeznacza standardowo na sprzęt diagnostyczny dla onkologii dziecięcej. Tylko w tym zakresie można prównań wszelkich dokonywać.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 14-01-2010, 19:12

sie podpisuje roka noga i czym tam jeszcze mam

nikt cie nie zmusza zebys dawal na owsiaka a na swiatynie opatrznosci bozej leca miliony z podatkow, poza tym diety poselkie i komisje sledcze i wlasnie np m jak milosc - ja tam chetnie dam owsiakowi przynajmniej wiem ze sie nie zmarnuje na to zeby kolejny idiota mogl 'zablysnac' u wildsteina
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 14-01-2010, 20:59

_lilith napisał(a):sie podpisuje roka noga i czym tam jeszcze mam

Wystarczyłoby nickiem. Po cóż ta cała ekwilibrystyka z kończynami? :wink:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 15-01-2010, 10:04

bo podpisuje sie zwykle za pomoca konczyn :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 15-01-2010, 15:51

OK przyjmuje to co napisaliście odnośnie dobrowolności.
Zauważam tylko, że:
a) częściowo jest to jednak dotowane przez każdego kto płaci podatki. Nie podoba mi się, że pieniądze publiczne idą także na KK, ale nie ma to w tym przypadku nic do rzeczy. "On dostaje, to on też powinien" - tak można mówić jeżeli rozdaje się wyłącznie swoją kasę ;) W ogóle nie powinno być takich sytuacji. A mówienie, że idzie na "imprezę kulturalną" - no i co z tego? To jest robione właśnie z powodu WOŚP. Jak dla mnie, moja działka nie powinna iść na żadną imprezę kulturalną, tylko zostać w mojej kieszeni :)
b) dawanie pieniędzy na WOŚP to relatywnie słaba forma pomocy, biorąc pod uwagę koszty jak chociażby przystanek Woodstock-brudstock ;) Jest wiele innych, mniejszych fundacji, w których także pracują wolontariusze i zdecydowanie większy odsetek kasy idzie na pomoc komuś tam :)

A przy tym zachowanie Owsiaka - choć oczywiście do niczego nie zmusza - jest zdecydowanie chamskie. Wystarczy, że Rydzyk, czy ktoś inny go skrytykuje to nazywa go "oszołomem". Dla mnie to właśnie on przez takie zachowanie staje się niezłym oszołomem w zdecydowanie złym tego słowa znaczeniu(bo bywają i "pozytywnie zakręceni;)").

Jakaś gazeta umieściła o zbiórce jego fundacji informację na dalszej stronie to okazała się "szmaciarską". A niby dlaczego akurat to co on robi ma być przez PRYWATNEGO przedsiębiorcę traktowane priorytetowo.
Gość myśli, że jest pępkiem świata. Nie lubię go. Bardzo go nie lubię.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 15-01-2010, 16:51

no jesli rydzyk to dla cieie wiekszy autorytet to chyba nie ma juz o czym gadac :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 15-01-2010, 20:16

A napisałem, że Rydzyk jest dla mnie autorytetem? :P

Jeśli już to całkiem podobny typ człowieka co Owsiak, tylko ma inny target, grupę docelową ;)
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 16-01-2010, 17:01

przytaczasz jego osobe jako kontrargument :P
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 17-01-2010, 01:46

Ale tam nie chodziło o Rydzyka, tylko o sam fakt, że go skrytykowano - zrobił to akurat Rydzyk więc do tego się odniosłem. Zresztą co to za aksjomat - co powie/zrobi Rydzyk jest z gruntu przekreślane?

Wiem, że nie jest to zbyt popularna osoba, ale naprawdę lepiej odnosić się do tego co w danym wypadku zrobił czy powiedział, a nie do tego, że to powiedział ON. Myślę, że w zdecydowanej większości spraw także się z nim nie zgadzam, ale nie wyklucza to, że czasami może być inaczej.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 31-01-2010, 22:51

Michał L napisał(a):Zresztą co to za aksjomat - co powie/zrobi Rydzyk jest z gruntu przekreślane?

Wiesz, tak już jest... są ludzie w stosunku do których istnieje domniemanie, że to co mówią jest prawdziwe (nie wiem, np. JP2 takim był), ale są też tacy, którzy niemal muszą udowodnić, że akurat tym razem mają rację. Cóż, na swoją reputację pracuję się latami. Rydzyk przez całe lata pracował na taką jaką teraz ma.

Ad 1. Dobra, ok, nie chcesz żeby płacili z "twojej" kieszeni na imprezy kulturalne, ochronę zdrowia czy ubogich ale póki co tak jednak jest. Masz zamiar roztrząsać każdy przypadek kiedy ktoś "odbierze ci twoje pieniądze i sfinansuje kolejną imprezę kulturalną czy operację? btw. w czerwcu gra Metallica, ich koncert pewnie też będzie zabezpieczała Policja - a wiec znowu państwowa/nasza kasa. Może pogonić ich jendak w diabły? :P

Ad 2. Jasne, problem tylko polega na tym, że to WOŚP i Owsiak potrafi zmobilizować setki tysięcy czy tam miliony ludzi aby to właśnie do "ich kubełka" wrzucić tę złotówkę. Jeśli ktoś by potrafił na taką skalę zbierać pieniądze (mobilizujac przy tym także media i jst) na jakikolwiek inny szczytny cel chwała mu za to i popieram to.
Nikt ci nie każe dawać kasy na WOŚP, możesz dać ją komukolwiek innemu albo pójść za to na piwo - masz wolną wolę.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 01-02-2010, 01:37

No, ale po co ktoś ma udowadniać, że ma rację, jeżeli z samej treści tego co mówi to już wynika, bądź nie.

Pewnie, że ktoś może kierować się reputacją jakiejś osoby, ale to ma sens wyłącznie wówczas gdy nie jest się w stanie na 100% zweryfikować czy to co ktoś mówi jest prawdą, czy nie.
Mamy 2 osoby - szanowanego profesora i menela, który ma zawiasy. Ustalamy jakąś wersję zdarzeń - wtedy to może mieć znaczenie.
Ale jeżeli profesor powie, że 2+2 jest 5, a menel, że 4, to kierowanie się w przyznawaniu racji "reputacją", zrobi z kogoś kto tak uczyni idiotę. Co ciekawe bardzo wiele osób wpada w tą pułapkę intelektualną.

Pewnie, że to organizatorzy koncertu powinni zapewnić ochronę z własnej kasy. Wtedy jej koszty pokryliby tylko zainteresowani. Tak by było w normalnym kraju. W kołchozach jest nieco inaczej.

Ja osobiście myślę, że większą skuteczność ma setka mniejszych fundacji, niż jedna większa. Tutaj chodzi o zbieranie pieniędzy, nie o dajmy na to masową produkcję. Mówiąc o skuteczności mam na myśli % wpłaconych pieniędzy, które rzeczywiście trafią do potrzebujących, czy też na jakiś tam statutowy cel.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-02-2010, 12:18

Wiesz, nie znam wypowiedzi ojca r, Lilka być może też nie znała, więc opieramy się nie na treści ale na samej osobie, którą przytoczyłeś. Więc tak jak mówię, jeśli decydujesz się jako argument przytoczyć słowa kogoś o wątpliwej reputacji to lepiej je zacytować, bo w przeciwnym razie musisz się liczyć z tym, że większość słuchaczy stwierdzi po prostu "ot, pewnie znowu coś palnął, po co się w ogóle nad tym zastanawiać".

A możesz podać jakiś NORMALNY według ciebie kraj, gdzie imprezy kulturalne są finansowane w 100% przez zainteresowanych?

Ok, dlatego mówię, możesz nie płacić na WOŚP, wpłać na coś mniejszego albo zrób z tymi pieniędzmi co ci się podoba. Ja jednak nie widzę nic zdrożnego w tym, że jakaś fundacja, czy to będzie wośp czy caritas czy cokolwiek innego, stara się wypromować i wypełniać coraz lepiej swoje cele statutowe.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 01-02-2010, 13:02

No ok :) Ja raczej działam w drugą stronę, że jak osoba o dobrej reputacji wypowiada się w temacie, nie związanym z tym czym się ona zajmuje, a jej słowa są cytowane za "argument", to podchodzę do niego wyjątkowo ostrożnie :)

Nie znam rozwiązań na świecie, ale to jest zupełnie bez znaczenia. Bo co zmienia, że dajmy na to Papuasi, Somalijczycy, czy Amerykanie tak mają, a Francuzi, Rosjanie i Chińczycy nie? Tutaj chodzi po prostu o zasadę :) Napisałem normalny kraj - czyli między innymi taki, gdzie każdy sam decyduje co zrobi z własnymi pieniędzmi :)
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-02-2010, 20:51

racja, dlatego ja wolę słowa usłyszeć. A jeśli ich nie znam dokładnie, to w przypadku osób o wątpliwej reputacji nawet nie bardzo chce mi się ich szukać. Co nie zmienia faktu, że nawet Rydzyk może być wstanie powiedzieć coś rozsądnego.

Tak, chodzi o zasadę. Ale podkreślę to jeszcze raz z całą stanowczością, mówmy o realnym Świecie a nie o utopii! Ja również jestem za tym żeby nie było podatków, złodziejstwa, papierosów i żeby niczego nie było :D ale żyjemy w takim a nie innym Świecie i obecnie panują takie a nie inne zasady, więc o nich dyskutujmy.
Nie wiem, może za 1000 lat to się zmieni, zapanuje pełen komunizm czy anarchizm i ludzie będą tam szczęśliwi, ale na razie nie ma co użalać się nad własnym losem.
W każdym razie wolę, że pieniądze publiczne, które i tak zostałyby przeznaczone na podobny cel idą na koncert czy promocję wośp niż na budowę światynii opatrzności czy coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 01-02-2010, 21:59

Za 1000 lat? Przeca za niespełna 3 lata ma być jakiś armageddon, czy cuś.
No, chyba że później jakiś fallout jeszcze przewidziano.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 01-02-2010, 22:04

no właśnie, tak ostatnio obejrzałem kilka programów o efekcie cieplarnianym - zmiana klimatu o 6 st. in plus ma spowodować jakieś gigatyczne kataklizmy, itp. to sobie tak myślę, że najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest... zima nuklearna! :twisted:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 01-02-2010, 22:09

Cóż... Pora kupić sobie jakąś działeczkę w Sudetach i zacząć drążyć kryptę. ;>
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozmowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty