U2

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

U2

Postprzez [nieaktywny] malk » 18-07-2005, 15:09

Heh, jeden z najbardziej znanych zespołów rockowych świata. 4 facetów, którzy potrafią tworzyć niesamowite piosenki, współpracujący muzycznie z legendami brzmienia - Brianem Eno i Danielem Lanois oraz najlepszymi producentami Williamem Orbitem, Floodem czy Benem Hillierem. Bono znają wszyscy, gość się udziela w świecie polityki, gada z największymi szychami, no i właśnie, dlaczego? jedni mają go za hipokrytę, który dla zwiększenia popularności zespołu, zbicia na tym kasy pokazuje się wśród znanych, bogatych itd. inni widzą w nim osobę, która rzeczywiście pomaga ludziom. Co o tym myslicie?

Ale jak wiadomo, najważniejsza jest muzyka więc mały przekrój zrobię.

Boy 6.5 - debiut, niesamowicie mocny, wręcz bijący punkową energią, z fajnymi hymnowymi kompozycjami. zespół z talentem powstał jak słychać.

October 5.1 - trochę słabiej, bo za mocno, dźwięk przykrywa kompozycje i zabija piosenkowość. średniak.

War 8.5 - Sunday, Bloody Sunday i New Year's Day. Dwa hymny, protest-songi, cholernie dobrze znane, nie zmienia to faktu, że cała płyta niebywale piękna. Pasja i złość są w tych dźwiękach. Pierwsz wielka płyta.

The Unforgettable Fire 8.0 - po brudzie brzmienia nastąpiło wygładzenie. postawili na melodie i tak oto powstały utwory takie jak Pride, Bad czy Indian Summer Sky. no i oczywiście nadal polityka w tekstach.

Joshua Tree 10.0 - nie wymaga chyba komentarza, 4 genialne utwory promujące (I still haven't found, bullet the blue sky, with or without you i where the streets have no name), reszta niemniej udana i piękna. po prostu geniusz.

Rattle And Hum 6.4 - Funkcjonująca jako soundtrack do filmu dokumentalnego o amerykańskiej trasie U2. Covery Hendrixa, Lennona Beatlesów, nowe utwory, projekty, ich wykonania na żywo. Dziwna rzecz, wciągająca i hipnotyczna ale dosyć ciężkiego kalibru.

Achtung Baby 10.0 - Yeah, przebojowość, świeżość, radocha z grania, genialne utwory (no może poza... One, którego nie lubię). Nie ma co mówić, absolut.

Zooropa 7.0 - Trudna płyta, taka wydawałoby się trochę bez melodii. ale po kilku przesłuchaniach niesamowicie daje po uszach. pierwszy prawdziwy eksperyment U2.

Pop 9.9 - zabijajcie, kamienujcie za to stwierdzenie. to jest geniusz! KAPITALNE utwory, niesamowite połączenie brzmienia wręcz dyskotekowego z muzyką całkowicie i rdzennie rockową. Ani jednego słabego kawałka. Jak dla mnie to wszyscy ci, którzy teraz podniecają się Gorillaz w POP powinni odnaleźć wręcz biblię takiego brzmienia.

All That You Can't Leave Behind 5.0 - Dam 5.0 za 5 utworów, 4 single (Beautiful Day, Stuck In A Moment, Elevation i Walk On) oraz jeden przepiękny Grace. Reszty nie jestem w stanie słuchać. Podział na część z promocyjnymi killerami i resztę wypełniaczy jest nie do zniesienia po prostu. Czkawka straszna.

How To Dismantle An Atomic Bomb 1.2 - Dno dna, autoplagiat na autoplagiacie, żenujące utwory. Kicha.

I jak?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Re: U2

Postprzez _lilith » 18-07-2005, 16:40

jakos nigdy do mnie nie przemawial ten zespol, ani piosenki ani glos bono ani brzmienie - NIC
szanuje owszem, niech sobe chlopaki graja i krzyz na droge, ale o lubieniu nie ma mowy, a osttanie piosenki sa dla mnie jakies takie... bezplciowe
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez St. Alquerre » 18-07-2005, 16:50

Mam podobne odczucia ale troszkę inaczej oceniam:

War - i to jest 10/10 - płyta genialna w każdym calu, nie ma tu po prostu złego utworu. A przy okazji chyba ostatni album z taką dawką emocji...

Joshua Tree - 8/10 - polecieli z ładnymi piosenkami, może to i dobrze ale jest tu tylko jedno nagranie wbijające w ziemię - Bullet the Blue Sky. Reszta znakomita ale jakby już trochę bez tego zaangażowania. Po prostu dojrzała płyta...

Achtung Baby - 5/10 - przereklamowane. Tylko One się broni.

Zooropa - 9/10 - fantastyczny album. Jakby nie patrzeć ten jeden raz postanowili że nie chcą nagrywać płyty z samymi przebojami i nagrali maksymalnie niekomercyjną a znakomitą rzecz.

Pop - 9/10 - no pewno że fajniutka płyta.

All that you can't leave behind - 7.5/10 - świetna płyta, a może to tylko kwestia sentymentu??

How to Dismantle... - 6/10 - nie zgodzę się, że to zła płyta. Może i autoplagiat ale kto na starość nie plagiatuje samego siebie? Mi to nie przeszkadza.

ale i tak numerem jeden jest soundtrack do Million DOllar Hotel - tam znajduje się najpiękniejsze nagranie U2 w historii.
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez [nieaktywny] malk » 18-07-2005, 17:10

St. Alquerre napisał(a):ale i tak numerem jeden jest soundtrack do Million Dollar Hotel - tam znajduje się najpiękniejsze nagranie U2 w historii.

to bardziej U2 & friends, na zasadzie zbierzmy się załogą i pojamujmy do obrazków z kina. Ale rzeczywiście, w mojej opinii Million Dollar Hotel zasługuje przynajmniej na 9.5.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Metafizyk » 20-07-2005, 16:19

U2? straszna lipa.....
Metafizyk
Abstynent
Abstynent

Postprzez Eternus » 23-07-2005, 22:05

Achtung Baby dla mnie jest slabiutki i nie przemawia do mnie - gora 3.0,
zas How To Dismantle An Atomic Bomb mi sie podoba - cos kolo 7.0.
Co do reszty to raczej zgoda.
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Awatar użytkownika
Eternus
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tarnów/Kraków

Postprzez DTH » 25-07-2005, 18:37

generalnie nie znam specjalnie U2. Może i nie grają źle, ale nie mają tego czegoś co skłoniło by mnie do lepszego poznania ich twórczości
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez retyper » 26-07-2005, 09:12

ja jakos nigdy nie przepadałem za U2,
płytke Boy bardzo lubie, słuchałem inne i jakoś niczym szczególnym dla mnie nie są, a "All that you can't leave behind" to juz w ogole plyta bardzo słaba - moze dlatego że pierwsze kilka utworow to single... a radio tym powtarzaniem w kółko tych samych utworów potrafi wszystko obrzydzić :/ nawet "beautifull day" - z początku wydawał mi sie fajny teraz aż mnie trzesie jak to słysze.
Mam na dvd ich koncert ;) i powiem że wole ich oglądać i słuchać niż tylko słuchac.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 06-08-2005, 21:46

U2 - nigdy mnie nie ciągnęło do ich muzyki, a po ostatnim nagłośnionym koncercie w Polsce postanowiłem przesłuchać te piosenki, które posiadam i muszę przyznać, że całkiem nieźle chłopaki grają (niektóre kawałki to po prostu wymiatacze).
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez Emperorek » 08-08-2005, 09:47

U2nalezy do tej popularnej, uwielbianej grupy kultowych zespołów tórych za chuja nie moge strawić. Mam z nimi tak jak z Metallika i Toolem czyli pod górke. wxyzscy na obkoło lubią słuchaja i kaza mi słuchac co mnie wkurwia bo jezlei czegoś nie lubie to nikt mnie nie zmusi do słuchania. U2 jest dla mnie osobiscie odrzuciajace nie lubie głosu Bono nie lubie ich piosenek i popowego brzmienia które jest ni w chuja ni w dupe.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez Dymek » 14-10-2005, 21:15

Nie znam dokładnie twórczości U2, jednak poza "Sunday Bloody Sunday" nie udało mi się znaleźć co by zachęciło mnie do głębszego zapoznania się z Ich materiałem. Mimo wszystko szanuje i podziwiam :)
Dymek
Degustator
Degustator

Miejscowość: Płock

Postprzez Moniczykita » 14-10-2005, 22:59

Dymek napisał(a):"Sunday Bloody Sunday

To jest jedyny kawałek który darze sympatią..
Awatar użytkownika
Moniczykita
Abstynent
Abstynent

Postprzez GRacuch » 24-12-2005, 20:49

_lilith napisał(a):jakos nigdy do mnie nie przemawial ten zespol, ani piosenki ani glos bono ani brzmienie - NIC
szanuje owszem, niech sobe chlopaki graja i krzyz na droge, ale o lubieniu nie ma mowy, a osttanie piosenki sa dla mnie jakies takie... bezplciowe

to samo chce powiedziec...
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

hm

Postprzez aphelia » 08-01-2006, 22:12

a ja lubię u2. chociaż ostatnio przysłuchuję się zespołowi coldplay, który zdaje się kopiować styl u2 (słyszałam, że pracują pod presją, aby stać się zespołem jeszcze lepszym). Uważam, że u2 ma niezwykłe brzmienie (no ta, tylko które jest zwykłe?) no i zespół ma swój urok, którego może niektórzy nie dostrzegają, choć przypuszczam, że często dlatego, iż wszyscy zdają się tak uwielbiać u2, że większość chce być "hej do przodu", czyli wręcz przeciwnie. ale to tylko moje przypuszczenia:)
"A life lived unexplored is a life not worth living"
aphelia
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Gorzów Wlkp.

Postprzez Fledge » 09-01-2006, 20:36

Jesli bóg wymyslil cos lepszego to zachowal to dla siebie. Totalna rewelacja, najlepszy zespół jaki kiedykolwiek istnial na tym swiecie.

Nie mam zamiaru nikomu tego udowadniac, bo gustu muzycznego nie zmienie jednym postem. Ale moge wam powiedziec ze tylko dzieki tym czterem irlandczykom wiem co to dobra muzyka...
Fledge
Abstynent
Abstynent

Postprzez mateuszsiwy » 16-01-2006, 12:55

U2 U2 U2 moge to powtarzac w kołko... najlepszy zespół na swiecie.... graja swietna muzyke. W kazdym razie U2 w pewnym stopniu uratowało mi zycie... nigdy tego nie zapomne. Według mnie najlepsze ich kawałki to:
I'still haven't found what im looking for
Walk on
With or without you
Beautyfull day
ELEVATION
i VERTIGO
(te dwa ostatnie najbardzie mi sie podobaja)
a wasze??;> piszcie...
mateuszsiwy
Abstynent
Abstynent

Postprzez Baldi » 16-01-2006, 16:46

U2 to dla mnie jeden z najbardziej ulubionych zespołów. Są bardzo w moim klimacie, i choć słuchałem różnych odmian rocka, oni trwali zawsze. Rządzą. Like A Song, New Years Day to piosenki, których mogę słuchać bardzo długo :) .

Wógóle to witam wszyskich, jako, że to mój pierwszy post tutaj.
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez GRacuch » 26-05-2006, 06:57

"one" mary j i bono w duecie. co sadzicie..?
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 26-05-2006, 08:11

GRacuch napisał(a):"one" mary j i bono w duecie. co sadzicie..?

nie przepadam za "one", a takiego duetu nie słyszałem
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez GRacuch » 26-05-2006, 09:34

nie sluchasz radia?? jesli tak to zrozumiale ze nie wiesz o czym mowie....
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 26-05-2006, 10:25

rzeczywiście, nie słucham radia. :) nie wypada takiemu niezalowi :wink:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 26-05-2006, 11:14

to włacz telewizor viva strasznie katuje ten kawałek
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez ninuś » 26-05-2006, 12:18

Boy - 3,5/5 za taką gówniarską świeżość i za rozpędzone "I will follow" za które chłopaki powinni dostać nagrodę Nobla w jakiejś nowej kategorii typu najlepszy kawałek koncertowy czy coś takiego.

October 3/5 - trochę słabiej, napisał Malkavian i słusznie bo faktycznie jest tu trochę słabiej. Niby chłopaki grają, starają się, ale niezbyt przekonująco. Poza tym brak tu tej świeżości debiutu.

War 4/5 - rewelacyjny album. Jeden z tych które powinni grać z megafonów na barykadach. Niesamowicie zaangażowana muzyka, a że znalazły się tu doskonałe kompozycje to już inna sprawa.

The Unforgettable Fire 5/5 - najwspanialsza płyta u2, a jednocześnie jedno z piękniejszych zjawisk rocka lat 80tych. Ja wiem że wszyscy mówią że to niby następna płyta lepsza, dojrzalsza i w ogóle. Niekoniecznie. Ładunek emocji zawarty w tych pozornie leniwych dźwiękach zawsze zapiera mi dech. A to że przy tytułowym utworze wilgotnieją mi oczy? no cóż.

Joshua Tree 5/5 pisać o tym to tak jakby publikować w piśmie o kuchni przepis na jajecznicę. Każdy zna, każdy kocha, każdy szanuje. Tyle.

Rattle And Hum 4/5 - Ja tam zawsze lubiłem tą płytę. może jest trochę nierówna, może nie wszystko trzyma poziom, ale jest tam klimat jakiego nigdzie indziej nie znajduję.

Achtung Baby 4/5 - słabiej niż w latach 80tych, a moze po prostu inaczej. Znakomite utwory i gdyby nie potworek "one" dałbym bez wahania pionę.

Zooropa 4/5 - w zasadzie panowie z u2 po Joshua Tree mogliby nie robić już nic poza kolejnym nagrywaniem pięknych przebojów. I pewno wiele osób nie miało by nic przeciwko. Z tym że panowie nagrali takie oto trudne, eksperymentalne dziełko. Niestrawne dla wielu fanów. Dla innych ważne, piękne i inspirujące. W tym dla mnie.

Pop 5/5 - Płycie na której mam "gone" i "discoteque" innej oceny po prostu dać nie mogę.

All That You Can't Leave Behind 3/5 parę dobrych kawałków w zalewie nudziarstwa.Bleee.

How To Dismantle An Atomic Bomb 1/5 - panowie zaczęli zjadac własne wymiociny - niedobrze.jenda gwiazdka za jeden znakomity utwór "love and peace or else". Reszta - dno.
a rien pa peut arrete moi
Awatar użytkownika
ninuś
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bochnia

Postprzez Baldi » 31-05-2006, 14:01

GRacuch napisał(a):"one" mary j i bono w duecie. co sadzicie..?

Też nigdy nie lubiłem "One", ale obecny wyczyn uważam za jeszcze gorszy... Głos Mary zawodzi z przodu, a gdzieś tamz tyłu ciuchutko słychać nieznany zespół zwany U2, taki klimat. A po na klipi Bono ma gitare ? :P
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez [nieaktywny] malk » 31-05-2006, 14:06

Emperorek napisał(a):to włacz telewizor viva strasznie katuje ten kawałek

najfajniejsza była viva zwei, potem zamienili to na badziewiastą vivę plus katującą smsowe głosowania. viva jest żadna, już nawet niemiecką się lepiej ogląda. zresztą 4fun.tv też rozjebuje zasłaniając 40% całego klipu uczuciowymi horoskopami w stylu 'twoja aura śmierdzi'. zresztą kurwa, co to jest? telewizja interaktywna dla półidiotów?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 31-05-2006, 15:11

kiepskawy ten kawałek U Zwei - jeszcze słabszy od oryginału :P

malk napisał(a):...najfajniejsza była viva zwei,...

niestety muszę się zgodzić,,, pamiętam, że pod koniec roku bodajże 2003 zrobili w Vivia Zwei top 100(chyba) najlepszych videoclipów, i tak się zapatrzyłem w ekran, że prawie "sylwka" przegapiłem :) ...i kilka dni po tym przekształcili się w 'vive plus' której nawet nie włączam ze względu na żałosną formę i jeszcze gorszą zawartość :?
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Fledge » 24-07-2006, 00:14

Faktycznie biedne to. Ale wersja oryginalna super, tyle ze juz ograna na smierc.
Fledge
Abstynent
Abstynent

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty