Szufladki

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Re: Szufladki

Postprzez DX* » 05-05-2006, 18:01

malk-on-tent napisał(a):
myślę, że w okolicach czerwca sklecę wreszcie na rm jakąś listę singli dekady może, to wtedy podam swoje typy i będę argumentował.

QL :) Fajnie byłoby gdyby ta lista miała charkter stricte-rockowy bez wypadów w rejony Kylie :wink: czy Britney,,,
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez [nieaktywny] malk » 05-05-2006, 18:21

na to nie ma szans z mojej strony, single to single i rządzą się innymi prawami niż płycisze. w takich podsumowaniach od "klasycznie rockowycj" rzeczy (które są mi, zaznaczam, obojętno-obce) jest eternus.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 05-05-2006, 21:11

Szkoda,,, wygląda na to, że nazwa "RockMagazyn" powoli staje się cokolwiek myląca...ale jak się nie ma, co się lubi... 8)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 05-05-2006, 21:38

kiedys w zasadzie rozmawialo sie tylko o muzyce, ale teraz juz za dlugo sie chyba znamy zeby ciagle nawijac na jeden temat
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez [nieaktywny] malk » 05-05-2006, 22:02

darex78 napisał(a):Szkoda,,, wygląda na to, że nazwa "RockMagazyn" powoli staje się cokolwiek myląca...ale jak się nie ma, co się lubi... 8)

nie wiedziałem, że stylistyka post-rockowa, folkowa, alternatywna, shoegaze'owa nie jest związana z rockiem. czepiłeś się kylie jak suchej dupy piasek. a mówi ci coś nazwa my bloody valentine? jesus & the mary chain? sonic youth? velvet underground może? albo godspeed you! black emperor? silver mt. zion? neurosis? radiohead? microphones? hmm, modest mouse? albo twilight singers? the waterboys? tortoise? talk talk? spiritualized? sigur rós? broken social scene? wierzchołek góry, promil, jeśli nie mniej tak zwany. na black sabbath muzyka się nie kończy.

sam czasem mam do siebie pretensje, że poznaję za dużo rzeczy i nie jestem w stanie wysłuchać wnikliwie, ale świadomie od pięciu lat równocześnie poznaję nowe rzeczy i wracam do historii muzyki. jedne płyty przeze mnie przelatują, inne zostają. zawsze w grudniu uprawiam uczuciowe sadomaso-praktyki z debiutem waterboys czy późnymi no-manami, od wieków to co robi dulli mnie wypierdala na orbitę, 'london calling' clashów pozwala mi poczuć smak prawdziwej mentalnej rebelii, do końca życia nie zapomnę jakiejś późnoletniej nocy, podczas której księżyc świecił jak w dzień a ja doznałem katharsis słuchając kolejno 'agaetis byrjun', 'f#a#oo' i 'spirit they're gone spirit they've vanished', od zawsze shoegaze'owy kanon (mbv, ride i slowdive) zaskakują mnie brzmieniem i eteryką. dzięki temu wiem jedno - w każdej muzyce można znaleźć coś pięknego. ba, być może absolut.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 05-05-2006, 23:09

malk-on-tent napisał(a):nie zgodzę się na ogólnikowe określenie jacko mianem szitu. songwritersko jego piosenki są po prostu zajebiście skomponowane i nawet już nie chodzi o nazwiska jakie się pojawiają na płytach jacksona, bo jest i paul mccartney i quincy jones, steve lukather, eddie van halen (o czym nie wszyscy wiedzą, ale jest na thrillerze i wymiata), ale o to, że sam michael ma nieprawdopodobne czucie rytmu, aranżu wokali czy kompozycji (wystarczy sięgnąć do wkładek płyt i nagle surprise - jacko zagrał na nie większości instrumentów). na szczególne wyróżnienie zasługuje okres od off the wall do bad ( no może z włączeniem kilku utworów późniejszego dangerous) ewentualnie. w kategorii pop gość pozamiatał tak, że nawet rewelacyjne płyty duran duran, pet shop boys czy madonny się chowają. w sumie chyba tylko prince się zbliżył do poziomu jacko w latach 80-tych od 1979 do circa about 1987 po prostu nie ma słabego kawałka. każdy wykonawca by wziął z pocałowaniem ręki każdy song na własny singiel. oczywiście, że zdarzyło mu się puścić pawia, ale lata 80-te to okres jego prawdziwej świetności, i nie jakiejś ogólnospołecznej podniety gównem, ale poparty naprawdę kapitalnymi płytami i utworami.

od razu zaznaczam, że nie jestem znowu molestowanym w neverlandzie groupie jacksona, który chodzi z pomalowanym na biało pyskiem i podwiązuje sobie nos na gumce. dla mnie po prostu jego utwory są po prostu rewelacyjne. także też ciężko powiedzieć mi że np. z michaela nie wyrosłem - w końcu nie słuchałem go jakoś namiętnie.

Hmmm… w sumie masz moze i racje.. Tak naprawde powinnam jescze raz przesluchac plyty M.J. by moc ocenic Jego tworczosc, muzyke... Ale i tak do tego nie dojdzie poniewaz te dzwieki a nawet i sama osoba jacksona przypominaja mi bardzo bolesny okres mojego zycia (ale to juz z kompletnie innej beczki)... wiec niech zostanie tak jak jest... choc i tak nie sadze by ta muzyka wywarla na mnie jakis duze wrazenie(lecz moge sie myslic)...
Jesli chodzi o pop,rnb,hh-z ta muzyka obcuje na codzien (moja siostra jej slucha). I wiecie co niektore piosenki sa sluchalne, na swoj sposob bardzo dobre. Czasami nawet zdaza mi sie wsluchac w te utwory.. bardzo roznia sie od tych ktorych ja zwykle slucham,i sadze ze nawet warto czasami posluchac sobie innej muzyki dla urozmaicenia, nawet po ty by sie posmiac, powyglupiac... nie warto byc zapatrzonym tylko w jeden rodzaj muzyki...

Malkav wspomial cos o utworze „seniorita”... przyznam szczerze iz ta piosnka wpadla mi w ucho..
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DX* » 06-05-2006, 00:31

Ale mi dowaliłeś Mistrzu :o

malk-on-tent napisał(a):nie wiedziałem, że stylistyka post-rockowa, folkowa, alternatywna, shoegaze'owa nie jest związana z rockiem.

Nigdy nie twierdziłem, że nie jest - chodziło mi o upychanie do rockowych zestawień płyt i wykonawców którzy faktycznie nic z rockiem wspólnego nie mają ...

malk-on-tent napisał(a):czepiłeś się kylie jak suchej dupy piasek.

:D Co ja poradzę, że drażnią mnie artykuły o popowych "gwiazdkach" w rockowych magazynach...
malk-on-tent napisał(a): a mówi ci coś nazwa my bloody valentine? jesus & the mary chain? sonic youth? velvet underground może? albo godspeed you! black emperor? silver mt. zion? neurosis? radiohead? microphones? hmm, modest mouse? albo twilight singers? the waterboys? tortoise? talk talk? spiritualized? sigur rós? broken social scene? wierzchołek góry, promil, jeśli nie mniej tak zwany. na black sabbath muzyka się nie kończy.

Nie, nigdy nie słyszałem o tych wykonawcach :shock: Czy to może jakaś nowa fala radiowego undergroundu? ..chociaż nie, mam na półce kilkanaście okładek CD z tymi nazwami,,,ale w środku tych okładek(jakżeby inaczej) cała dyskografia Black Sabbath..a nad łóżkiem oprawiony w ramki portret Ozziego z rytualnymi świecami po bokach :D
A te bilety z koncertu Neurosis w Poznaniu z '99 roku to pewnie jakiś wiatr mi przywiał i zostawił w szufladzie :?

p.s. Suchej dupy piasek się nie czepia(a przynajmniej mojej) 8)
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 06-05-2006, 12:16

darex78 napisał(a):Co ja poradzę, że drażnią mnie artykuły o popowych "gwiazdkach" w rockowych magazynach...

poczytaj metal hammer. tam się odnajdziesz.

Nigdy nie twierdziłem, że nie jest - chodziło mi o upychanie do rockowych zestawień płyt i wykonawców którzy faktycznie nic z rockiem wspólnego nie mają ...

klasyfikator, lol.
to napisz coś swojego, chętnie POCZYTAM
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 06-05-2006, 12:50

lin napisał(a):
poczytaj metal hammer. tam się odnajdziesz.

Czytałem w latach '90, kiedy metalu słuchałem...

lin napisał(a):klasyfikator, lol.

Gdybym nie był ateistą, to pewnie napisałbym, że to Bóg dał człowiekowi dar oceniania i klasyfikacji...poza tym, to nie ja dzielę muzykę rockową na: post-rockowa, folkowa, alternatywna, shoegaze'owa i inne dziwactwa...Dla mnie rock, to rock...

lin napisał(a):to napisz coś swojego, chętnie POCZYTAM

To nie ja tu nie jestem od pisania, ale chyba mam prawo do polemiki i komentowania materiału z RM (zresztą poza drobnymi epizodami bardzo ciekawego)...
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 06-05-2006, 12:55

darex78 napisał(a):Gdybym nie był ateistą, to pewnie napisałbym, że to Bóg dał człowiekowi dar oceniania i klasyfikacji...poza tym, to nie ja dzielę muzykę rockową na: post-rockowa, folkowa, alternatywna, shoegaze'owa i inne dziwactwa...Dla mnie rock, to rock...

masz bardzo ograniczony punkt widzenia
a jak 'dziwactwa' to myślę że nie mamy o czym rozmawiać :]
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 06-05-2006, 12:57

DTH napisał(a): a co to ma do rzeczy?? tutaj mówimy o pewnej muzyce, zespołach, gatunkach a nie o muzyce w ogóle
nie pijesz alkoholi??
NIE
Po prostu zmieniłeś te zabawy na inne.
no owszem ale zmieniłem, wyrosłem z nich. tak samo jak wyrosłem z pewnej muzyki.
ale jak już wspomniałem chociaż mój gust muzyczny ewoluuje w różne strony, to posłucham sobie chętnie od czasu do czasu tego, czego zwykłem w licu, gim słuchać...
no widzisz, a mi już nie. Nie tak dawno temu puściłem sobie Brave New World i wydało mi się po prostu dziecinne i śmieszne. Nie wiem, niby dużo starszy nie jestem ale może coś w tym jest, że na wydziale studenci mi się kłaniają :wink:

Jak to "co to ma do rzeczy" to samo mogłem tobie napisać, bo to nie ja wyleciałem z klockami lego, telewizją, piciem jaboli (sic!). Co do sedesu i nocnika to nie zaprzeczysz, że nadal musisz z czegoś korzystać :P Zależy od twojego gustu, czy będzie to nocnik, czy sedes (nie wiesz, że niektórzy starsi ludzie z nocnika muszą korzystać? To znaczy że z niego nie wyrośli? Śmieszne rozumowanie) Wyrosnąć to sobie możesz z koszulki M, a nie ze swojego gustu muzycznego, czy jakiegokolwiek innego. Zresztą wydaje mi się, że takie powiedzenie jest nieudaną próbą podbudowania swojego ego: "Wyrosłem z <tutaj wpisz nazwę>" Pomyśl jak się poczuje ktoś, komu się taka muza podoba, kiedy coś takiego przeczyta. :wink:
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez DX* » 06-05-2006, 13:27

lin napisał(a):
masz bardzo ograniczony punkt widzenia

uważasz więc, że sceptycyzm co do wymyślania coraz to nowszych szufladek dla muzyki świadczy o ograniczeniu punktu widzenia? Już gdzieś słyszałem podobną wypowiedź odnośnie filmu...bardzo mądre 8)

lin napisał(a):a jak 'dziwactwa' to myślę że nie mamy o czym rozmawiać :]

"dziwactwa" to odnośnie nazw dla szufladek...jeśli widzę w sklepie dobry towar, to kupuję niezależnie od tego, na jakiej półce leży
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 06-05-2006, 13:29

darex78 napisał(a):uważasz więc, że sceptycyzm co do wymyślania coraz to nowszych szufladek dla muzyki świadczy o ograniczeniu punktu widzenia? Już gdzieś słyszałem podobną wypowiedź odnośnie filmu...bardzo mądre 8)

wolę nie utożsamiać modest mouse z green day'em itp skoro wszystko co ma gitary wpisujesz pod słowem "rock"
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 06-05-2006, 13:36

lin napisał(a):
wolę nie utożsamiać modest mouse z green day'em itp skoro wszystko co ma gitary wpisujesz pod słowem "rock"

Do swojej narodowości też się nie przyznajesz? Przecież tylu morderców, gnoi i sk...synów jest Polakami....
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 06-05-2006, 13:41

lol jaki argument :lol:
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 06-05-2006, 13:44

Może forma trochę obcesowa, ale ogólny sens został zachowany...
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 06-05-2006, 13:52

darex78 napisał(a):
lin napisał(a):

Do swojej narodowości też się nie przyznajesz? Przecież tylu morderców, gnoi i sk...synów jest Polakami....

argument dojebany. naprawde podoba mi sie.
a co do tych pierdolonych szufladek to zgadzam sie z Darexem(kutwa chyba pierwszy raz :wink: ) ze sa cąłkowicie zbedne. Bo do czeko sa one potrzebne ludziom do tego żeby łatwiej sie mówiło czy tez pisąło o muzyce??? zeby wytłumaczyć komus kto nie słuchał czym jest dana muzyka? po co? a moze to snobizm. w końcu lepiej brzmi gdy sie powie ze słucha sie post-rocka, folku, alternatywy, indie czy innego "zajebistego" gatunku niz uzywac tak wyswiechatnego i pospolitego słowa jak rock. w końcu rocka słuchaja miliony a niezalu "wybrani" :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez lin » 06-05-2006, 13:54

trochę dopisałeś ideologii do tego, może mi powiecie że jestem snobem jeszcze LOL
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 06-05-2006, 13:55

Emperorek napisał(a):
darex78 napisał(a):
lin napisał(a):

argument dojebany. naprawde podoba mi sie.
a co do tych pierdolonych szufladek to zgadzam sie z Darexem(kutwa chyba pierwszy raz :wink: ) ze sa cąłkowicie zbedne. Bo do czeko sa one potrzebne ludziom do tego żeby łatwiej sie mówiło czy tez pisąło o muzyce??? zeby wytłumaczyć komus kto nie słuchał czym jest dana muzyka? po co? a moze to snobizm. w końcu lepiej brzmi gdy sie powie ze słucha sie post-rocka, folku, alternatywy, indie czy innego "zajebistego" gatunku niz uzywac tak wyswiechatnego i pospolitego słowa jak rock. w końcu rocka słuchaja miliony a niezalu "wybrani" :lol: :lol:

podpisuję się pod tym, z tymże uważam że kilka podstawowych szyfladek być musi, no inaczej się nie da.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 06-05-2006, 13:58

ToMi napisał(a):uważam że kilka podstawowych szyfladek być musi, no inaczej się nie da.

owszem.
ja słucham niemal każdego rodzaju muzyki i jednak imho utożsamianie np. slowdive z rockiem bezpośrednio albo haaa nowej apoptygmy berzerk jest nie na miejscu
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 06-05-2006, 14:02

lin napisał(a):
ToMi napisał(a):uważam że kilka podstawowych szyfladek być musi, no inaczej się nie da.

owszem.
ja słucham niemal każdego rodzaju muzyki i jednak imho utożsamianie np. slowdive z rockiem bezpośrednio albo haaa nowej apoptygmy berzerk jest nie na miejscu

dlaczego??? moze warto siezastanowic co tak naprawde mozna "utożsamić bezpośrednio z rockiem"???o ile wogóle cos mozna??
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez lin » 06-05-2006, 14:04

cóż wy macie inny pogląd ja inny. wolę operować podgatunkami itp niż do jednego wora wszystko dawać gdy muzyka się dość od siebie różni.
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 06-05-2006, 14:10

lin napisał(a):cóż wy macie inny pogląd ja inny. wolę operować podgatunkami itp niż do jednego wora wszystko dawać gdy muzyka się dość od siebie różni.

Możesz mnie więc oświecić jak byś sklasyfikowała np. taki śp. Faith No More (o ile byłaś na tyle łaskawa, by przesłuchać którąś z ich płyt)
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 06-05-2006, 14:15

lin napisał(a):trochę dopisałeś ideologii do tego, może mi powiecie że jestem snobem jeszcze LOL
hhhmmm... wydaje mi się, że do tego doszliśmy już w innym temacie :wink: Co do szufladek to rzeczywiście - po co nam one?? Argument o Polakach do mnie trafia... brawa za to porównanie...
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez likipiki » 06-05-2006, 14:19

lin napisał(a):

owszem.

LOL, slowdive to jest jak najbardziej rock.

ps co to znaczy utożsamiać z rockiem bezpośrednio, bo w ogóle nie rozumiem :/
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez DX* » 06-05-2006, 14:29

ToMi napisał(a):... uważam że kilka podstawowych szyfladek być musi, no inaczej się nie da.

Zgadzam się, że kilka szufladek powinno być, o ile służą one czemuś konkretnemu a nie tylko zaspokojeniu próżności szufladkującego...ale ja i tak ich raczej nie używam i chyba nie będę...jak już mówiłem: rock to rock
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 06-05-2006, 14:51

darex78 napisał(a):
ToMi napisał(a):... uważam że kilka podstawowych szyfladek być musi, no inaczej się nie da.

Zgadzam się, że kilka szufladek powinno być, o ile służą one czemuś konkretnemu a nie tylko zaspokojeniu próżności szufladkującego...ale ja i tak ich raczej nie używam i chyba nie będę...jak już mówiłem: rock to rock

no tak, ale jak zobaczysz kolesia z herami za ramiona, w ramonie, glany, cały ubrany na czarno, i koszulka dajmy na to mayhem to pomyślisz że słucha rocka czy metalu? bo rock to też metal, wiem, ale te dwa gatunki powinnoo się np. odróżniać. tak samo jak punk, blues, czy muza typowo folkowa(znaczy ludowa). Albo inny przykład: bitelsi to rock, no nie? ale do takiego ejsidisi użyłbym już terminu hard rock, bo takie okreśłanie prawie wszystkiego rockiem może prowadzić do nieporozumień. ale gadanie że to jest jakieśextra-superniewiadomocobotylkopareosobotymsłyszało to już jest totalna przesada. Z niektórymi szufladkami jest chyba tak że ludzie którzy ich używają mają poczucie odrębności i przynależności do jakiejś elity, która to tego terminu używa. Sam niedawo byłem świadkiem takiej sytuacji na uczelni.

a ten cały shoegaze to powstał ponoć dlatego bo muzycy na koncertach jak grają to się gapią w swoje buty, nie wiem jak to z tym właściwie jest, ale jeśli jest to jedyny powód powstania takiej szufladki to ja podziękuję :lol:
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 06-05-2006, 15:15

jak czegoś nie wiesz, to po prostu nie gadaj.

Z gapienia się w buty wzięła się TYLKO nazwa, która pomogła nazwać jakoś zespoły, wręcz ruch w muzyce (mały, bo mały, ale wart uwagi), który wówczas miał miejsce.
A szufladka i potrzeba nazwania tych grup była duża. Bo większość tych płyt można w jakiś sposób wprowadzić do wspólnego mianownika. No i wypadałoby mieć na ten ułamek nazwę.
Co nie zmienia faktu, że shoegaze to mimo wszystko rock.
penis
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 06-05-2006, 15:30

ToMi napisał(a):...no tak, ale jak zobaczysz kolesia z herami za ramiona, w ramonie, glany, cały ubrany na czarno, i koszulka dajmy na to mayhem to pomyślisz że słucha rocka czy metalu? bo rock to też metal, wiem, ale te dwa gatunki powinnoo się np. odróżniać. tak samo jak punk, blues, czy muza typowo folkowa(znaczy ludowa). Albo inny przykład: bitelsi to rock, no nie? ale do takiego ejsidisi użyłbym już terminu hard rock, bo takie okreśłanie prawie wszystkiego rockiem może prowadzić do nieporozumień.

dawno, dawno temu...była taka kapela:Suicidal Tendencies. Chłopaki szczycili się tym, że w 1983r nagrali 26 minutową płytę tak ostrą(tekstowo i muzycznie), że Kill'em All przy niej wtedy wysiadało..ww. płytę z miejsca wrzucono do szufladki z "hardcore" i czczono ją głównie w punkowych i skate'owych środowiskach...Chłopaki nagrywali kolejne płyty i zbierali coraz cięższe baty od krytyki(że niby to zdradzili gatunek, popłynęli w rejony"trashu"albo "funk-metalu"). Spora część starych fanów wyrzekła się ich-bo jak na h/c, to niby solówek za dużo i rifownia zbyt gęsta.Zyskali za to wśród "metali"Chłopaki grali dalej, ale jak na "metal" to coś tu za dużo zmian rytmu i tempa byłoW końcu recenzenci nie wiedząc gdzie ich "upiąć" wymyślili szufladkę z napisem "crossover". W ten sposób Suicidal Tendencies stracili część "metalowych" fanów. Ja powiem tak: kapela grała konsekwentnie od początku podobną muzykę(jedną płytę tylko spieprzyli), brzmienie oczywiście zmieniało się wraz z rozwojem techniki..ale tacy "klasyfikatorzy" w swojej próżności nie dość, że potrafili zmanipulować fanów(już byłych fanów) zespołu, skopać kapeli karierę, to jeszcze przy okazji wynaleźli kolejną szufladkę, która zresztą dziś znowu okazuje się zbyt mała...Taką politykę szufladkową to ja pierdolę...to wszystko co miałem na ten temat do powiedzenia...
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 06-05-2006, 15:41

tak na marginesie. gdzieś mi się obiło o uszy, że ST mają nagrywać płytę... cudownie by było ;)
kocham ją ;)
penis
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników