Słowiański Rock i muzyka alternatywna

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Słowiański Rock i muzyka alternatywna

Postprzez Delors » 04-08-2006, 17:11

Na wstępie tego tematu chciałbym się z Wami przywitać bo jestem nowy ;)
Myśle ważnym i wartym rozwinięcia tematem jest rockowa muzyka słowiańska czyli melodyczne rockowe kawałki w językach zbliżonych do słowiańskiego czyli mówie tu o kapelach śpiewających po:
czesku, słowacku, ukraińsku, litewsku, chorwacku, norwesku.
Powiem szczerze że ostatnio trafiłem na kilka ciekawych zespołów a sama muzyka spędza mi sen z powiek i powoduje pozytywne dreszcze ;)
Napiszcie czy spotkaliście sie z taką muzyką, poleccie zespoły...
Ważną kwestią są też zespoły alternatywne i undergroundowe muzyki rockowej ciekawa kompilacja młodych myśli artystycznych np. 100 Wron, Spine.
Jeżeli tworzycie lub znacie muzykę undergroundową jesteście młodymi artystami, chcecie sie wypromować - napiszcie ;)
Zapraszam wszystkich na moja stronę autorską
Oczywiście wszystkich fanów muzyki rockowej i jej odłamów - tam dowiecie się wszystkiego :)
Awatar użytkownika
Delors
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Katowice

Re: Słowiański Rock i muzyka alternatywna

Postprzez DTH » 07-08-2006, 14:37

z kapel tego typu na ten moment na myśl przychodzi mi ukraiński Dub Buk :wink: (ale to nie rock tylko metal - pagan metal zdaje się, ja się nigdy na tych nazwach specjalnie nie znałem).
Było jeszcze kilka kapelek w zbliżonych klimatach ale w tej chwili nie przypominam sobie.
jest jeszcze taki znany Estoński zespół, Brainstorm ale oni chyba nie śpiewają w języku ojczystym.
Z czeskich znam tylko XIII Stoleti - gotyk, raczej trzeba siedzieć w tych klimatach żeby się spodobało. Mnie się kiedyś nawet podobało chociaż dawno ich nie słuchałem więc nie wiem jak bym teraz na tę muzykę reagował. Zasadniczo język czeski mnie raczej drażni.
A co do norweskiego to ten język należy do skandynawskiej grupy języków germańskich które raczej niewiele mają wspólnego z językami słowiańskimi.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DX* » 07-08-2006, 17:47

Ukrainians to fajna kapelka, nie wiem tylko czy grają jeszcze..ale np czeski rock to kojarzy mi się raczej z "czeskim metalem" za cholerę niesłuchalnym..a jeszcze ten ich język w kontraście z ostrą muzyką brzmi cokolwiek zabawnie...znam też parę hardcore'owych bandów z Czech, Słowacji, Chorwacji i Węgier - w tych przypadkach język nie razi, gdyż wokaliści raczej growlują lub ujadają niczym Mike Patton w bardziej pojechanych kawałkach Fantomasa..a jeszcze Laibach ze Słowenii to klasyka choć nie wiem, czy to jeszcze rock'iem nazwać można...i madziarska Omega niezapomniana..
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 09-08-2006, 20:10

darex78 napisał(a):...i madziarska Omega niezapomniana..

oooo właśnie! się zapomniało :oops:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DX* » 22-11-2006, 17:32

wczoraj dostałem płytkę czeskiej kapelki punkowej Hladno Pivo pt."Pobjeda" ..ot typowy przykład słowiańskiego rocka :wink:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty