rock i religia

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

rock i religia

Postprzez DX* » 29-05-2006, 08:33

Bardzo mnie ciekawi, jaki jest Wasz stosunek do popularnego od jakiegoś czasu przesiąkania treści i przekazów religijnych do muzyki rockowej...i nie chodzi mi tu jedynie o religię chrześciańską :wink:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Re: rock i religia

Postprzez makoto_ » 29-05-2006, 16:44

Kiedyś usłysałam cudną piosenkę....do połowy spokojna i melancholijna a od połowy pazur na maxa. Rock w pięknym wydaniu. Była to piosenka anglojęzyczna. Dopiero po czasie zrozumiałam że to piosenka religijna. Byłam w lekkim szoku.
W sumie podoba mi się to. Bo kojarzenie rockowców z szatanem męczy mnie i dziwi o_O Docierać do nas najprostszą drogą. Tak po prostu, nie męczyc kazaniami...
handlarz złudzeń czai się by znów oszukac mnie
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez Emperorek » 29-05-2006, 17:27

nie lubie religii w muzyce nie wazne czy spiewaja o szatanach allachcach czy jezusie
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez puzio » 29-05-2006, 17:37

jakoś ja też nieprzepadam...nie wiem w sumie co mi to przeszkadza, ale mi przeszkadza... zdecydowanie wole 'normalne' teksty...
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez St. Alquerre » 30-05-2006, 11:05

A dla mnie Kat i 2TM23 to taka sama żenada. Różnicy nie widzę.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez DX* » 30-05-2006, 15:27

Widzę, że większość wypowiadających się, sceptycznie podchodzi do zarażania rocka treścią religijną..I fajnie - u mnie to samo..choć nie do końca. Jaka jest cena."tradycji katolickiej" w naszym pięknym kraju - każdy wie. Myślę że to normalne w sytuacji, gdy umysł młodego myślącego człowieka jest atakowany z każdej możliwej (najczęściej niekompetentej)strony bełkotem o wierze, Bogu itp... w końcu nabiera się ochoty "by podpalać kościoły " :wink: ... Przynajmniej u mnie działa to na tej zasadzie. Jednak o dziwo, zupełnie nie przeszkadzają mi nawiązania w tekstach do religii dalekiego wschodu czy bóstw nordyckich - ale te przynajmniej spokojnie mogę potraktować jako twórczość science fiction, co w stosunku do katolicyzmu będzie pewnie niedługo zagrożone u nas karą chłosty :evil:

St. Alquerre napisał(a):A dla mnie Kat i 2TM23 to taka sama żenada. Różnicy nie widzę.

Różnica jest taka, że o ile teksty Kostrzewskiego można(a chyba nawet trzeba)odbierać z przymrużeniem oka - to do przekazu nawiedzonego Tymoteusza trudno się zdynstansować - jest to przecież kapela w założeniu celująca w głoszeniu "dobrej nowiny".
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez makoto_ » 30-05-2006, 15:33

z tym "podpalaniem kościołw" to prawda. Ja widzę po sobie że ostatnio w głowie mam trochę bałagan jeśli chodzi o religię. Wierzę w Boga i dla mnie to wystarczy, potrafię z nim czasem rozmwaiać, ale nie klepię zdrowasiek tylko staram się to robić swoimi słowami. Bo o to chodzi moim zdaniem. A cała instytucja kościoła coraz bardziej mnie do siebie zraża ;/ w złym kierunku ona zmierza. Błednie próbują "zagonić" młodzież do kościoła". W tym roku "dumnie" przystępuje do bierzmowania, oto warunki:
1. Wpłata 20 zeta
2. Zdać 190 pytań (totalna porażka te pytania)
3. Chodzić do kościoła co niedzielę na 9:00 bo ksiądz sprawdza obecność
No i jak tu się nie buntować? ;/ Ale trochę zboczyłam z tematu, ale zboczenia to mój konic :twisted:
handlarz złudzeń czai się by znów oszukac mnie
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez Baldi » 31-05-2006, 13:53

Dla mnie istotniejszym warunkiem co do słuchania jej muzyki, jest to, czy mi się podoba czy nie. Aczkolwiek zawartość ma swoje znaczenie, i równierz denerwują mnie religijne wstawki (z pominięciem jednej religi; ateistycznej :) ).
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez Nikodem15 » 31-05-2006, 15:43

makoto_ napisał(a):Kiedyś usłysałam cudną piosenkę....do połowy spokojna i melancholijna a od połowy pazur na maxa. Rock w pięknym wydaniu. Była to piosenka anglojęzyczna. Dopiero po czasie zrozumiałam że to piosenka religijna. Byłam w lekkim szoku.
W sumie podoba mi się to. Bo kojarzenie rockowców z szatanem męczy mnie i dziwi o_O Docierać do nas najprostszą drogą. Tak po prostu, nie męczyc kazaniami...

Ale hipisiarstow na pielgrzymakch tez męczy. :-) A tak na powąznie, to nie mam nic przeciwko, byle nie narzucał wykonawca swoich wartości innym, nie dykryminował i nie akceptował negatywnych aspektów religii.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Postprzez GRacuch » 31-05-2006, 20:35

puzio napisał(a):jakoś ja też nieprzepadam...nie wiem w sumie co mi to przeszkadza, ale mi przeszkadza... zdecydowanie wole 'normalne' teksty...

ja takze
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DTH » 02-06-2006, 11:22

ja nie lubie ani religijnych, ani specjalnie antyreligijnych tekstów. Jak ktoś chce, proszę bardzo, jego sprawa. Mnie takie rzeczy nie rajcują...
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 12-06-2006, 22:13

Kult - Psalm 151 - właśnie staram się wydedukować: jak to się dzieje, że ten kawałek nie rani moich antykatolskich uszu :roll: ..taką Armię dajmy na to odrzucam przecież na samym starcie....
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 12-06-2006, 23:04

znam odpowiedź - jesteś obłudnym fiutem.

test dystansu :D
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez _lilith » 13-06-2006, 07:31

darex78 napisał(a):Kult - Psalm 151 - właśnie staram się wydedukować: jak to się dzieje, że ten kawałek nie rani moich antykatolskich uszu :roll: ..taką Armię dajmy na to odrzucam przecież na samym starcie....

ja tam strasznie lubie ten kawalek, mimo, ze tekst religijny to moim zdaniem jest bardzo zgrabny, no i hmm.. prawdziwny

ale teksty w stylu jedz koty lej na krzyze, pal koscioly, szatan, szatan, szatan raczej mnie smiesza, tak samo motywy z arki noego, znaczy chodzi o ten caly white metal i inne zespoly z zalozenia religijne

natomiast, jesli jest to jedna piosenka na setki, jak kultu albo np. t.love [ktora zreszta tez jest b. fajna] to w sumie jest ok, nie jestesmy w koncu we francji
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DX* » 13-06-2006, 07:42

likipiki napisał(a):znam odpowiedź - jesteś obłudnym fiutem.

to żadna odpowiedź, przecież każdy wie, że dobry poganin to obłudny poganin :P
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez likipiki » 13-06-2006, 09:38

się wie 8)
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez ufko » 20-06-2006, 08:50

wszystko mi jedno. jedyne, co mnie denerwuje, to kiedy przypadkiem w jakiejś piosence usłyszę jakieś "nawiązanie do religii wschodu". wrzucanie terminów, których się nie rozumie, jest jak rozumiem, strasznie modne, ale irytujące.
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: fairyland

Postprzez DTH » 21-06-2006, 00:53

wiesz, zależy jeszcze chyba w jakiej piosence i jakie nawiązanie.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 21-06-2006, 07:44

ufko napisał(a):wszystko mi jedno. jedyne, co mnie denerwuje, to kiedy przypadkiem w jakiejś piosence usłyszę jakieś "nawiązanie do religii wschodu". wrzucanie terminów, których się nie rozumie, jest jak rozumiem, strasznie modne, ale irytujące.

nie zauważyłem by to było modne, chociaz ja nigdy nie wiem co jest trendy... ; np na I plycie Kula Shaker jest sporo orientalizmów tekstowych i melodycznych.... i brzmi to bardzo naturalnie, wprowadzając jakiś tam "świeży powiew" do dość wtórnego grania... efekt jest całkiem fajny...a co do "wrzucania terminów, których się nie rozumie" - rozumie się samo przez się, że to kicha..
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 24-06-2006, 13:50

uwazan ze jedno z drugim spokojnie moze isc w parze. To tak jak ze sztuka czesto spotyka sie motywo religjne, czasem z czyms kontrastują czasem są łatwe w odczycie, a innym razem jakies powiedzmy "zachowania" badz "postawy" sa negowane. Poprzez muzykę, szczegolnie rockową można wieeele wyrazic... wiesz to jest temat rzeka i za bardzo nie chce mi sie tu rozpisywać bo naprawde jest o czym pisać. dodam jescze ze wszedzie wskazana jest zwyczajna ludzka akceptacja bądź też tolerancja bo jesi ja slysze ze jakis polityk (wskazywalo by ze jest to osoba inteligentna;)) mówi ze np. "muzyka metalowa powinna być zakazana..." no to sory alez takim kraju sztuka pod zadną postacią niegdy nie rozwinie sie tak jak my bysmy tego chcieli...
moze wystarczy... :wink:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez puzio » 24-06-2006, 14:25

to że może iść w parze to jak najbardziej prawda. tylko że to nie dla mnie jest. nie wiem co mnie odrzuca od takiej muzyki w sumie. może to że osobiście słucham muzyki dla relaksu, naprawde nie lubie sie katować czy przeżywać piosenki (z nielicznymi wyjątkami). jak chcę coś przeżywać to wole sobie poczytać książke czy dobry film obejrzeć. ale są ludzie którzy taką muzyke lubią, trzeba to szanować :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 24-06-2006, 23:27

Nie lubię nasycania religią wszelkich aspektów życia. Mamy już katolickie radio, telewizje, prasę, katolickie portale internetowe, organizacje społeczne, kościoły, nawet lekcje religii katolickiej w szkołach, a tutaj jeszcze katolicka muzyka?? Już może bez przesady. Ja rozumiem wierzyć, być religijnym, nawet chodzić do kościoła i dawać na msze, ale po co do tego wszystkiego jeszcze słuchać muzyki religijnej?? Przecież muzyki słucha się chyba, tak jak napisał puzio, dla relaksu?? Ale pewnie, jak ktoś chce, czemuż nie? Jak to mówią, popyt kształtuje podaż...
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 25-06-2006, 23:24

DTH napisał(a):Nie lubię nasycania religią wszelkich aspektów życia. Mamy już katolickie radio, telewizje, prasę, katolickie portale internetowe, organizacje społeczne, kościoły, nawet lekcje religii katolickiej w szkołach, a tutaj jeszcze katolicka muzyka??

zapomniałeś jeszcze o podwórkowych kółkach różańcowych i KSM-ach :lol:

DTH napisał(a):Już może bez przesady. Ja rozumiem wierzyć, być religijnym, nawet chodzić do kościoła i dawać na msze,

oooo tego ostatniego to ja akurat nie rozumiem - płacić za wiarę? lepiej tą kasę dać jako jałmużnę żebrzącym pod kościołem
DTH napisał(a):ale po co do tego wszystkiego jeszcze słuchać muzyki religijnej?? Przecież muzyki słucha się chyba, tak jak napisał puzio, dla relaksu??

muzyka zawsze była nieodłączną częścią religii, czy obrządków religijnych(kolędy, psalmy itp.) więc tu nie ma co rozumieć, czy nie rozumieć...
DTH napisał(a):Ale pewnie, jak ktoś chce, czemuż nie? Jak to mówią, popyt kształtuje podaż...

...a moda kształtuje popyt, media kształtują modę, a rząd kształtuje media,,, - można do ciekawych wniosków dojść tym tokiem rozumowania
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mikołaj » 01-07-2006, 10:07

Dla mnie rock to religia sama w sobie :)
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez misseria » 01-07-2006, 18:51

a dla mnie rock nie jest religia i nigdy nie bedzie i wspolczuje tym, ktorzy sluchaja muzyki na takiej samych zasadach na ktorych dziala religia /kazdy psycholog/filozof/osoba myslaca wie, ze do pozytywnych one nie naleza/

nie mam niczego przeciw religii w muzyce, chyba ze jest w tym za duzo przesadyzmow. wydaje mi sie calkiem naturalne, ze jak na kogos pewna rzecz szczegolnie oddzialuje, bedzie to mialo oddzwiek np w txtach piosenek.
bangbangczterykulewmojejgłowie
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez Mikołaj » 01-07-2006, 19:35

Psycholodzy sami potrzebują pomocy.
Jak ktoś kocha muzyke, to wierzy w nią.
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez DTH » 02-07-2006, 06:14

Mikołaj napisał(a):Psycholodzy sami potrzebują pomocy.
w jakim sensie? Masz do nich jakiś uraz? Któryś cię skrzywdził w dzieciństwie??
Jak ktoś kocha muzyke, to wierzy w nią.
ech, już był kiedyś taki jeden który wierzył w Manowara... i wiadomo jak skończył
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 02-07-2006, 08:08

DTH napisał(a):ech, już był kiedyś taki jeden który wierzył w Manowara... i wiadomo jak skończył
komu wiadomo, temu wiadomo...chociaż z Manowarem to dużo perspektyw nie ma :wink:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mikołaj » 02-07-2006, 12:35

Potrafisz kożystać z przywileja Moda.
Nie od dzis wiadomo, ze psychologiem się zostaje wtedy kiedy ma się problemy z samym sobą i nie potrafi sie ich rozwiązać bez pomocy wiedzy. generalizuje ale u wiekszosci osób pałających się zajęciem psychologa tak jest.

Natomiast jezeli chodzi o muzyke. To żeczywiście jezeli ktoś wierzy w Manowar to nie jest z nim najlepiej.
To w jaka wierzy sie muzyke zalezy jednak od poziomu jaki się reprezentuje. Ja wierze w muzyke szczerą ale tez ludzką. Nie wierze w opowieści o nordach którzy napadają na wioske plądrując i gwałcąć, co oczywiście nie zmienia faktu ze tak było... setki lat temu.
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez DX* » 02-07-2006, 12:54

Mikołaj napisał(a):Nie od dzis wiadomo, ze psychologiem się zostaje wtedy kiedy ma się problemy z samym sobą i nie potrafi sie ich rozwiązać bez pomocy wiedzy. generalizuje ale u wiekszosci osób pałających się zajęciem psychologa tak jest.

to nie do końca tak jest,,,naoglądałeś sie chyba filmów amerykańskich,,, fakt, że spory odsetek studentów psychologii wybrało ten kierunek ze względu na problemy ze sobą...ale ci najczęściej odpadają na I czy II roku...dyplom dostają najsilniejsi...przynajmniej w Polsce tak jest
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty