Placebo

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Placebo

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-01-2006, 01:23

zespół dość kontrowersyjny, ze względu na postać wokalisty, człowieka skądinąd przeuroczego, briana molko. zatem let's see co wy sądzicie o placebo?

mnie się wydaje, że przed placebo jest jeszcze ich opus magnum. byli blisko na zjawiskowym without you i'm nothing, ale z perspektywy czasu tam jest jeden zgrzyt. debiut ciekawy, mocny, to jeszcze czasy gdy molko w kieckach paradował i robił z siebie hermafrodytę, ale za to niebywały talent ujawniał już prezentując takie kawałki jak bruise pristine. teraz w sumie najczęściej słucham black market music, płyty z kapitalnymi singlami, najpiękniejszymi utworami placebo w ogóle (taste in men - nota bene singiel, blue american, peeping tom), jednym przeciętnym (narcoleptic) i jedną pomyłką (spite & malice). sleeping with ghosts mimo, że dla niektórych niestrawne z uwagi na ilość elektroniki mnie nie podobało się zupełnie tylko w dwóch miejscach, reszta utworów albo świetna (singlówki - the bitter end, english summer rain, zajebiste special needs i this picture) albo przeciętna, ale jednak słuchalna (protect me from what i want, znośne i'll be yours, takie nijakie centrefolds).

czekając na nową płytę i po przesłuchaniu dwóch kawałków, stwierdzam, że trochę ciekawszy jest song to say goodbye z przepięknie chwytającym klawiszem w refrenie (obawiałem się, że dimitri tikovoi odpowiedzialny za produkcję płyty zrobi wielką techniawkę, ale chyba nie będzie źle), because i want you odsyła zaś na without you... ale bez fajerwerków. zobaczymy.
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 25-04-2006, 14:52, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Re: Placebo

Postprzez St. Alquerre » 15-01-2006, 11:57

Ogólny imidż zespołu to koszmar, podobnie jak większość tekstów Molko (chociaż bywają niezłe jak np. "My Sweet Prince" czy "Blue American", ale jak koleś mi wyjeżdża z taką tandetą liryczną jak na całej płycie "Sleeping With Ghosts" to sorry...)

ale muzyka - Molko ma ciekawą barwę głosu. to fajnie.

i ocena płyt

"Placebo" - nieudolne rżnięcie z Sonic Youth, ale za odwagę plus i powiedzmy że to będzie 4/10

"Without You I'm Nothing" - noo... znacznie lepiej, aż sobie chyba dzisiaj zapodam tą płytkę bo dobra jest a miejscami wręcz piękna ("My Sweet Prince" jest jednym z utworów życia) 7/10

"Black Market Music" - ponoć najlepsza płyta Placebo, ma doskonałe momenty ("Blue American") ma piękną piosenkę "Commercial for Levi" i parę innych kawałków ale całościowo jakoś mnie nudzi. 6/10

"Sleeping With Ghosts" - liryczne dno, te wersy "I'm in the basement you're in the sky" to mógłby napisać nastolatek, a nie dorosły facet. No ale dobra, w warstwie muzycznej nie jest źle - ten "English Summer Rain" to zajebisty kawałek, podobnie jak wesolutki "This Picture", "The Bitter End" to jest moja definicja przeboju. "Centrefolds" to chyba najpiękniejsze nagranie jakie stworzyli zaraz obok 'Blue American'. Poza tym 'Protect me from what I want' jest pretensjonalne - ale to w sumie jak większość rzeczy w tym zespole. 6,5/10

Mam sentyment do tego zespołu ze względu na "Szkołę uwodzenia" i na czasy siódmej, ósmej klasy podstawówki, kiedy to się skakało przy 'Every You Every Me'. I lubię sobie go słuchać gdy wspominam te chwile. Pierwsze wina pod mostem, pierwsze papierosy itd.
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez [nieaktywny] malk » 15-01-2006, 12:41

jeśli wystawiać oceny to u mnie wyglądałoby to następująco:

placebo - na dłuższą metę nużące, faktycznie sonic youth słychać prawieże cały czas; 5/10

without you i'm nothing - licealne smęty, czerń, nikt mnie nie kocha, pisanie wierszy, naiwne i martyrologiczne, ale podczas gdy inni płakali przy singlach starsailor czy myslovitz słuchając listy przebojów trójki, ja zawsze zasłuchiwałem się w tę płytę. niesamowite my sweet prince, przy którym na urodzinach zdybała odlecieli wszyscy, świetne singlowe utwory, całość liryczno-furiacka, bardzo wysoka ocena; 8.5/10

black market music - jak w moim poprzednim poście 7/10

sleeping with ghosts - nierówne strasznie; 6.5/10
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 16-01-2006, 11:22

"sleeping..." oceniam bardzo dobrze co do reszty, niestety nie znam za dobrze. "without you..." też mi ser swego czasy spodobało, ale jak jzu ktops stwierdził zespol jest na dluzsza mete naprawde nudzący.ogolnie oceniam6/10
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez dominik » 16-02-2006, 11:57

Placebo-najlepsza grupa świata. Dała mi wiele do myślenia,pomogła ukierunkować moje wartości moralne i etyczne. Dziękuje ,,niebu", ze istnieje taka grupa. Prawdę mówiąc mam nadzieje,że nie bedzia rozpoznawalna w każdym domu,wtedy traci na swym uroku,zreszta jesli cos jest dobre to nie moze odpowiadac wszystkim,bo wtedy to by znaczylo ze tak naprawde jest niczym.Nie zgadzam sie zeby jakikolwiek kawalek tego zespolu byl slaby,ani tez teksty malo wydajne,raczej czlowiek interpretujacy te liryki nie jest w stanie przeanalizowac doglebniej slow.Nowa plyta przeszla moje oczekiwania,jest lepsza niz myslalem.Oczywscie wybrywa Pierrot the clown,w niewielkim stopniu.
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Chełmno

Postprzez Emperorek » 16-02-2006, 12:10

http://muzyka.onet.pl/mr,1262171,wiadomosci.html

ktos tutaj mówił ze przeszał by sie na koncert. :wink:
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez dominik » 16-02-2006, 12:14

jak najbardziej
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez lin » 16-02-2006, 13:06

okutwa jadę na tysiąc procent *_*
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez ufko » 16-02-2006, 14:05

ale dlaczego w gdyni, a nie w warszawie? :roll:
a co do muzyki placebo, to niewiele znam równie dołujących zespołów... i właśnie mnie natchnęło, żeby ich sobie puścić. "once more with feeling", bo tylko tę płytę mam :(
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: fairyland

Postprzez retyper » 16-02-2006, 14:54

całkiem niezły zespół, ale należy do tych zespołów w ktorych bardzo lubie wybrane kawalki... a przesłuchanie calej plyty od początku do końca stanowi problem poza "Without you I'm Nothing" - bo jak dla mnie to jest właśnie ich najlepsza płyta.

a jak już oceniamy to i ja:
"Placebo" - 5/10 świetne "I Know" i ogólnie... całkiem nieźle.
"Without you I'm Nothing" 8/10 tu już dużo wiecej ciekawych utworów: Pure Morning, cuudowny utwór tytułowy, Every You Every Me - wiadomo ;) swietny utwor i to od niego poznalem Placebo - utwor ze Szkoły uwodzenia, My Sweet Prince, piekne piekne piekne!
"Black Market Music" 6.5/10 kupa fajnych utworow, Special K, Passive Agressive.... ale juz nie jest taka niesamowita jak poprzedniczka.
"Sleeping With Ghosts" 4/10 nie lubie, nie trawie, chyba tylko The Bitter End mi sie podobało.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dominik » 17-02-2006, 14:23

No to konynuujmy...Placebo,jak sama nazwa wskazuje jest dla mnie lekiem muzycznym na wszystkie zale i smutki,jest tez w jakims stopniu zespolem, od ktorego czerpie inspiracje,ale nie pomysly,to juz by bylo pozerstwo.Rzecz jasna z b-sideow stawiam na Drink you pritty,Slackerbitch,pierwszy zawsze pomagal mi sie skoncentrowac,drugi zas dodawal mi sil przed graniem(zgrywkami,koncertem).Then the clouds will open for me jest kawalkiem,ktory potrafi wprawic w zadumanie i jednoczesnie radosc,oczywiscie takich piosenek mam mnostwo,co znaczy,ze nie bylbym w stanie opisac tu wszystkich.I know,oczywiscie piekny,zreszta czuje sie tak zespolony z tym zespolem,ze nawet ,,obiektywnie" oceniajac moglbym wystawic takie oceny: PLACEBO-8,5 WYIN-9 BMM-9 SWG-9,5 OMWF-10 MEDS-10.
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez [nieaktywny] malk » 17-02-2006, 17:32

z b-side'ów rewelacyjny był faktycznie drink you pretty. spośród coverów jakie się pojawiły przy okazji sleeping with ghosts kapitalnie wypadło running up that hill i holocaust.

natomiast czy mam takie jakieś wspomnienia niezwykłe związane z panem molko? w pierwszej liceum rzucałem na lewo i prawo cytatami z liryków do without you.. ale tobyły czasy gdy chodziłem cały w czerni i przesiadywałem co przerwę w kiblu poprawiając makijaż konturówką do oczu. na sleeping with ghosts potem jeszcze wyczekiwałem mając w pamięci rewelacyjny the bitter end, tyle że się rozczarowałem. na meds nie mam już takiego hype'a, poszli w prowadzące do nikąd poszukiwania, chociaż kompozycyjnie jest lepiej niż sypiając z duchami.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dominik » 17-02-2006, 17:51

No! Nie moge sie zgodzic,ze ich poszukiwania poszly do nikad,owszem kompozycyjnie jest lepiej,ale nie mozna zawsze patrzec tylko ,,swoimi" oczami.Zespol na pewno sie staral i widac efekty ich wspolpracy,nie jest latwym wykorzystac dobrze wokal i wykrzesac nowe brzmienie z instrumentow,cos o tym mi wiadomo.
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez [nieaktywny] malk » 17-02-2006, 18:01

dominik napisał(a):No! Nie moge sie zgodzic,ze ich poszukiwania poszly do nikad,owszem kompozycyjnie jest lepiej,ale nie mozna zawsze patrzec tylko ,,swoimi" oczami.Zespol na pewno sie staral i widac efekty ich wspolpracy,nie jest latwym wykorzystac dobrze wokal i wykrzesac nowe brzmienie z instrumentow,cos o tym mi wiadomo.

ja przede wszystkim bałem się produkcji, pamiętając trash palace tikovoi'a. w porównaniu z eksperymentami abyssa ze sleeping.. jest o niebo lepiej, uzyskali bardzo, fajne, syntetyzujące brzmienie, z metalicznym pogłosem i chłodem. przede wszystkim na meds nie ma wpadek w stylu plasticine czy something rotten. szkoda tylko niewykorzystanych pomysłów, bo follow the cops back home brakuje wyrazistego zakończenia, podobnie in the cold light of the morning. no i szkoda przede wszystkim killerów, bo imho poza song to say goodbye, kapitalnej kompozycji, przebojowej, z zajebistym hookiem klawisza to wszystkie te utwory są tylko dobre.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dominik » 18-02-2006, 10:33

No rzeczywiscie, o gustach sie nie dyskutuje...ja uwazam,ze Plasticine nic nie brakuje,fakt w nowym krazku mozna uslyszec dosc chlodne brzmienie(In the cold light of morning) wrecz pozytywkowe dzwieki tworzace niczym przy zakonczeniu horroru nastroj ,,spokoju i obawy".Mam tylko mala nadzieje,ze zdaze umrzec przed nimi :wink:
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

ahoj

Postprzez sousa » 18-02-2006, 13:31

Placebo-najepszy zespół świata.Dominik,tak wychwalasz niektóre b-side'y a zapomniałes o NASZYM running up that hill i leni?a ja Cie ... ;-)
We're sewn together...
sousa
Abstynent
Abstynent

Postprzez dominik » 18-02-2006, 13:33

Czesc Kasiu :D Jakze bym smial nie wychwalac Ruth,po prostu niektorych rzeczy sie nie ujawnia.(fajny kicius)
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez dominik » 18-02-2006, 15:53

Swoja droga ciekaw jestem jak ich demo trafilo do Dawida,tez chcialbym miec tyle szczescia,ale oczywiscie zyjemy w Polsce,tu co najwyzej to moze trafic do Wisniewskiego.
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez lin » 18-02-2006, 20:35

dominik napisał(a):Swoja droga ciekaw jestem jak ich demo trafilo do Dawida,tez chcialbym miec tyle szczescia,ale oczywiscie zyjemy w Polsce,tu co najwyzej to moze trafic do Wisniewskiego.

wypluj to bluźnierstwo! :P

a tak btw.
without you i'm nothing 9/10
black market music 9/10
sleeping with ghosts 6/10
meds 9/10

ależ jestem :P
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 19-02-2006, 16:23

a ja mam tak chujową jakość meds że stwierdziłem iż poczekam z przesłuchaniem całego albumu aż go sobie np. kupię.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez sousa » 20-02-2006, 12:06

ściągnij sobie zRarowany album emulem ja mam świetną jakość
We're sewn together...
sousa
Abstynent
Abstynent

Postprzez retyper » 28-02-2006, 20:53

no ja już też mam albumik w znakomitej jakości

bałem sie ze to będzie coś w stylu ostatniej płyty... a jednak miłe zaskoczenie :) narazie moge tylko powiedzieć że świetna :D
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 28-02-2006, 21:13

retyper napisał(a):bałem sie ze to będzie coś w stylu ostatniej płyty... a jednak miłe zaskoczenie :) narazie moge tylko powiedzieć że świetna :D

eee, zdawało mi się, że dosyć logicznie rozwija patenty z poprzedniego albumu.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 01-03-2006, 07:32

mi ona sie słucha jakby to był powrót do bardziej gitarowego grania z poprzednich płyt. ale moze sie myle... dopiero dwa razy przesluchalem. A "Sleeping..." sluchalem dawno i pamietam tylko ze nie podobala mi sie i było na niej całkiem duzo elektorniki.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Makaron » 01-03-2006, 22:07

Chciałbym wszystkich serdecznie zaprosić na stronę mojego autorstwa o wyżej wspomnianym zespole. Tutaj podaje link: Placebo
Placebo - Wejdź i połącz się z polskimi fanami Placebo!
Makaron
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Skoczów

Postprzez St. Alquerre » 02-03-2006, 13:04

Słuchajcie, mam propozycję. Postanowiłem w swojej audycji w Bez Kitu zaprezentować dziesiątkę najlepszych nagrań Placebo wyłonionych przez Was. Chciałbym zagrać ją w okolicach premiery Meds. Jeśli jesteście zainteresowani przesyłajcie do 10 marca swoje typy - 10 lub mniej utworów na adres stalker@bezkitu.com

((żeby była jasność, NIE GŁOSUJEMY na utwory z Meds))
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez makoto_ » 04-03-2006, 21:50

Ja jestem tu nowa na tym forum :shock: aale Placki nie są mi obcy, trochę się tego słuchało wieczorami i słucham nadal, ale trochę mniej bo nie wydaje się wam że głos Briana Molko jest trochę męczący?? Chcoaż jest fenomenalny, ale czasem zaczyna drażnić ;/
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez dominik » 06-03-2006, 11:53

zalezy jak na to patrzec,kazdy ma swoj gust.Mnie np. mecza standardowe dzwieki wokalistow dlatego tez slucham Placebo a nie innych zespolow, u ktorych wiekszosc wokalistow wcale sie nie wyroznia i tyle.Nie wiem jak Muniek mogl zrobic taki rozglos :D ze swoim talentem(phii...)Co do elektroniki w zespole to nie widze jakiejs znacznej roznicy w eksponowaniu jej w tym czy starszym albumie,jest tak, jak zawsze...Wydaje mi sie ze niektorzy po prostu sluchaja Placebo,bo maja niektore ,,fajne" kawalki,inni tego sluchaja bo Brian ma ,,inny" glos a jeszcze inni dla Calego zespolu :D
Awatar użytkownika
dominik
Abstynent
Abstynent

Postprzez makoto_ » 07-03-2006, 19:17

No i tu mja Placki plus bo każdy w nich znjaduje coś dla siebie :) Muszę sobie jaki avartar załatwić :P
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez ufko » 07-03-2006, 21:24

obejrzałam velvet goldmine. wielki szacun dla briana molko :D
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz