Pearl Jam

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Pearl Jam

Postprzez retyper » 14-02-2006, 19:05

wstyd sie przyznac ale kompletnie nie znam tego zespolu ;) wiem ze taki istnieje... gra rock, ale za bardzo nic wiecej ;)

co o PJ sadzicie? nie pamietam zeby ktokolwiek na forum udzielal sie na temat tego zespolu.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Re: Pearl Jam

Postprzez toM_ » 14-02-2006, 19:23

ja też nie znam poza dwoma utworami i się ani trochę tego nie wstydzę 8)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 14-02-2006, 19:46

debiut można uznać za fajny, bo najwięcej naprawdę niezłych kompozycji było. ja bardzo lubię vs. (za daughter i elderly woman behind the counter in a small town) i binaural (powalające light years). potwierdza się ich koncertowa potęga (widziałem w katowicach co potrafią) o czym może świadczyć płyta live on two legs. podoba mi się ich pomysł wydawania bootlegów z każdego koncertu, widać, że szanują fanów i nie pieprzą się z piratami. okej, vedder ma bardzo fajny głos, sekcja zamiata, ale flanele to nie dla mnie. poza tym ich taka, nie wiem, płaskość wylazła, gdy nagrywali mirror ball z neilem youngiem. imho young ich tam zdeklasował o, nomen omen, lata świetlne.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 14-02-2006, 20:13

mi się zawsze wydawało że pearl jam to grunge, ale nigdy nie byłam dobra w klasyfikacji zespołów.
anyway "ten" było bardzo dobre, bo było once, even flow, alive, jeremy.. całościowo krążek wypadał fajnie. "vs" lubię za daughter, rearviewmirror i elderly woman behind the counter in the small town. na "vitalogy" podobał mi się tylko better man. na "no code" też tylko jeden track bo off he goes. "yield" to wishlist i do the evolution. a "binaural" ooo na tym krążku były moje ukochane tracki :] nothing as it seems, thin air i insignificance. z "riot act" to jestem w stanie przetrawić raczej tylko i am mine. bootlegów rzeczywiście było dużo, mi było dane słyszeć jakiś jeden nie wiem który, ale było na nim crazy mary, last kiss i wymienione wcześniej favourity me :>
jeszcze trochę nieuważnie przesłuchałam "lost dogs" ale to już kompletnie nie przypadło mi do gustu.
ogólnie rzecz biorąc pearl jam to ja słuchałam w podstawówce ale teraz przez ten temat mnie naszło i chyba aż sobie z wrażenia puszczę :twisted:
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 14-02-2006, 20:34

ooo faktycznie riot act jeszcze. niegłupio zagrany love boat captain, kapitalny połamany you are i ten minutowy arabski przerywnik arc. reszta była totalnie niesłuchalna. tak lecąc po trackach to na vitalogy był zajebisty trans aye davanita. z no code chyba nic ponad mieliznę się nie wybijało. na yield brał mnie niebywale wishlist, binaural wyżej został opisany. z ten chyba wybiorę black i jeremy.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 14-02-2006, 20:39

Malkav napisał(a):na yield brał mnie niebywale wishlist

i wish i was an alien at home behind the sun
i wish i was the souvenir you kept your house key on
i wish i was the pedal brake that you depended on
i wish i was the verb to trust and never let you down
./' ./'

Malkav napisał(a):z ten chyba wybiorę black

no i zapomniałam o black :P

Malkav napisał(a):niegłupio zagrany love boat captain, kapitalny połamany you are i ten minutowy arabski przerywnik arc. reszta była totalnie niesłuchalna.

love boat captain też był niezły, you are lepszy. thumbing my way jakieś wtórne takie, o i am mine już wspomniałam, a bushleaguer mnie zawsze o spazmy śmiechu przyprawia :P arc mnie zanudzało raczej
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 14-02-2006, 21:45

hm to chyba zarzuce sobie jutro koncert z NY na dvd. wypadaloby sie zapoznać.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 14-02-2006, 21:56

lin napisał(a):arc mnie zanudzało raczej

arc miało tę przewagę nad innymi utworami, że trwało tylko minutę więc nie zanudzało.

retyper napisał(a):hm to chyba zarzuce sobie jutro koncert z NY na dvd. wypadaloby sie zapoznać.

zapodaj setlistą. a, i nie przestrasz się, gdy skończy się własciwe daughter panowie dorzucą jakiś utwór. zawsze tak robią.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 14-02-2006, 22:08

to że jesteś ciacho nie znaczy że muszę się z Tobą zgadzać!
zanudzało i już :twisted:

to jest to dvd z ny, live at the garden 2003?
tam chyba było love boat captain, last exit, save you, hmm.. green disease, even flow, i am mine, wishlist, black, rearviewmirror, you are.. hmmm o_o
daughter? do the evolution pewnie, no ofc crazy mary. i pewnie zagrali też yellow ledbetter (notabene lubię ten utwór także :P)
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 15-02-2006, 13:20

A ja lubię wszystkie ich płyty, a najbardziej VS, No Code, Yield i Binaural.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez retyper » 15-02-2006, 16:15

Malkavian napisał(a):zapodaj setlistą. a, i nie przestrasz się, gdy skończy się własciwe daughter panowie dorzucą jakiś utwór. zawsze tak robią.

Live At The Garden 2003

1. Love Boat Captain
2. Last Exit
3. Save You
4. Green Disease
5. In My Tree
6. Cropduster
7. Even Flow
8. Gimme Some Truth
9. I Am Mine
10. Lowlight
11. Faithfull
12. Wishlist
13. Lukin
14. Grievance
15. 1/2 Full
16. Black
17. Spin The Black Circle
18. RVM
19. You Are
20. Thumbing My Way
21. Daughter (Ben Harper)
22. Crown Of Thorns
23. Breath
24. Betterman
25. Evolution
26. Crazy Mary
27. Indifference
28. Sonic Reducer
29. Barbara O?Riley
30. Yellow Leadbetter
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 16-02-2006, 13:43

Sluchalam swego czasu.Lubie.Choc w sumie bardzo sie nie zaglebialam... nie mialam okazji przesluchac wszystkich plyt....a szkoda-jeszcze wszystko przede mna... :)
ulubiona piosenka: "smile" taaa ten moj sentymentalizm... utwor sam w sobie moze nie jest az taki swietny ale jak przed chwila wspomialam to kolejna piosenka do ktorej mam sentyment...
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez Mojżesz » 30-03-2007, 14:13

Hmm... Nie wiem czy słusznie rozgrzebuję ten temat :P.

W każdym bądź razie, Pearl wydał, wprawdzie w maju zeszłego roku, nową płytę :). Słuchał ktoś może? Bo ja prawdę mówiąc nie wiem, co o niej sądzić... :P

A wy? jakieś opinie:)? Macie jakieś? :)
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 30-03-2007, 14:19

Głupia sprawa, z Perl Jamem jest u mnie trochę tak jak z The Cure ;) Przez wiele lat znałem ale nic z tego nie wynikało. Czasami w radiu puszczą PJ, podoba mi się i postanawiam sobie, że zapoznam się z ich twórczością ale, że radia słucham praktycznie w samochodzie to po powrocie do domu zazwyczaj zapominam o swoim postanowieniu i tak już od kilku ładnych lat:P
Z tego co znam to mają fajne wykonanie Rockin In The Free World :) Reszty nie kojarzę po tytułach. Zazwyczaj to wygląda tak, że słucham jakaś fajna piosenka leci a potem się dowiaduję, że to był Perl Jam ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Mojżesz » 30-03-2007, 16:00

W sumie to wszystkie wyżej wymienione numery są warte wysłuchania... Dodałbym do tego jeszcze Given to Fly, Yellow Ledbetter (Ale tylko koncertowe) i takie ciekawostki jak I'm Open, Present tense i indifference.

P.S Moim zdaniem ich wykonanie Keep on rockin' jest znacznie lepsze od oryginału Younga ;).
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 30-03-2007, 17:05

ano jest, jednak jeszcze lepsze jest Leningrad Cowboys ;)
Ale temat o coverach już chyba jest:P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Mojżesz » 30-03-2007, 19:33

DTH napisał(a):ano jest, jednak jeszcze lepsze jest Leningrad Cowboys ;)
Ale temat o coverach już chyba jest:P

Tego nie słyszałem.
Ich interpretacja Little Wing jest rewelacyjna. Choć słyszałem ten numer tylko w jednej odsłonie... W Ogóle Pearle generalnie świetnie wypadają na koncertach i to duży plus, że wydają je na płytach.

P.S
Chorzów... Nadchodzę :)
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lipa9 » 06-06-2007, 20:03

mi ogólnie najbardziej podoba sie płyta "10" to jest chyba ich 1 płyta, ale nie powiem, na innych płytach tez było sporo fajnych kawałków w/w. A co do gatunku to jest grunge tak jak napisała lin coś z gatunku Nirvany ;]
Jestem woodstockowym huliganem i lubie sie taplać w błocie :]
lipa9
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Krosno

Postprzez Crock » 08-07-2007, 20:09

Pearl Jam, jedna z moich ulubionych grup grających szeroko pojęty grunge :) Uwielbiam Ten czy też Vitalogy, ale nie pogardzę również No code'm. Pearl Jam szanuję również za dwie wielkie postacie tego zespołu, jednego z najlepszych gitarzystów świata, wirtuoza gitary - Mike'a McCready'ego oraz dysponującego świetnym głosem - Eddie'go Vedder'a.
Pearl Jam wydał również genialny według mnie, krążęk MTV Unplugged, któremu chyba tylko mogą 'podskoczyć' :D Unplugged'y Alice in Chains i Nirvany :-) Cud i miód ;-)
Take Me Home, United road...

Pozdrawiam, Crock.
Crock
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Seattle

Postprzez Mojżesz » 24-07-2007, 23:44

McCready wirtuozem... to... odważne stwierdzenie :P...

(dawno mnie nie było :P)
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez JimiVega » 31-08-2007, 20:27

Słyszałem tylko "Ten" tego zespołu, w sumie nie najgorsza płytka. Do reszty sie narazie przymierzam ale "Ten" było podobno ich najlepszym dokonaniem.
Jestem wegetarianinem, jadam tylko grzyby.
JimiVega
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez DX* » 31-08-2007, 22:09

JimiVega napisał(a):... "Ten" było podobno ich najlepszym dokonaniem.

chyba, że na tej zasadzie, co "Kill'em All" w przypadku Metalliki :P
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez moony » 02-11-2007, 14:21

Na wszelkie doly pani doktor poleca ¨Hail, Hail¨ :mad2:
moony

Postprzez gouter » 24-11-2007, 21:15

W czasach Nirvany, Pearl Jam był dla mnie No1, szczególnie po teledysku Jeremy - do tej pory najlepszy kawałek Pearl Jam, no i najlepsza płyta, potem było dobrze, ale nigdy nie dorównali debiutowi. Ostatnie dwa albumy jakoś do mnie nie przemawiają, są pojedyncze dobre kawałki, ale nie kleją się w całość, jeżeli zacząć słuchać Pj o od Ten, gdy dojrzejemy do tej płyty, bo ja dojrzewałem do nie pewnie ze 2 miesiące, to na resztę twórczości będziemy patrzeć już innym okiem. To wszystko oczywiście moje subiektywne odczucia.
gouter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Nowy Sącz

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty