National anthems

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

National anthems

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-02-2006, 23:29

pod wpływem filmu, 'skazanego na bluesa' skądinąd, mi się nasunęła taka kwestia - dlaczego ludzie wybierają takie a nie inne piosenki na swoje utwory życia,dlaczego takie a nie inne kawałki stają się kanonem, mimo, że są w ogólnym rozrachunku kiepskie albo tandetne?
dlaczego długowłose śmieszki w skórach klepią fałszywie nie dociągając progów na akustykach utwory w rodzaju 'wehikułu czasu' dżemu albo łamią paznokcie na cobainowym 'smells like teen spirit'? nie łapię tego. co magicznego jest w 'whisky', że od 20 lat wszyscy napierdalają to taśmowo na gitkach? czemu 'niepokonani' perfectu są tak kurwa eksploatowani?

ja mam na to jedno wytłumaczenie: MILIONY MUCH NIE MOGĄ SIĘ MYLIĆ.

zapraszam do dyskusji.
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 22-02-2006, 13:31, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Re: National anthems

Postprzez St. Alquerre » 22-02-2006, 00:53

Po pierwsze: Bo większość społeczeństwa najczęściej słucha muzyki po pijaku. No a co lepiej wchodzi po pijaku niż 'Whisky'?

Po drugie: Bo większość społeczeństwa uwielbia podniosłe i patetyczne teksty. A 'Niepokonanych' można przeczytać po polsku, nie trzeba męczyć się nad tłumaczeniem. A 'Martwe morze' Budki Suflera można zaśpiewać dzieciakowi jako kołysankę.

Po trzecie: bo społeczeństwo lubi teksty o miłości i autobusie arabów.

I po czwarte: bo każdy małolat w pewnym momencie przestaje chcieć żyć. A czyje samobójstwo było bardziej sexy od samobójstwa Cobaina?

Pozdrawiam!
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Emperorek » 22-02-2006, 14:28

bo czesc ludzi wychoweuje sie na takiej muzyce. zna teksty na pamiec. po pijaku wszyscy moga wspulnie to odspiewac, a pozatym to taka fajna i przyjemna muzyka(chodzi mi o dzem)
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez lin » 22-02-2006, 15:03

a ja nie trawię dżemu (ten ze słoika owszem :D)

St. Alquerre napisał(a):Po drugie: Bo większość społeczeństwa uwielbia podniosłe i patetyczne teksty.(..)
Po trzecie: bo społeczeństwo lubi teksty o miłości i autobusie arabów.

zapomniałeś o jednym. społeczeństwo lubuje się w prostocie, nie szuka podniosłych doznań muzycznych w muzyce alter itd tylko kieruje się ku popularnemu mainstream'owi. można nagrywać dziesiątki prawie identycznych kawałków i to dalej się bedzie podobać. wystarczyło np Madonnie wykorzystać motyw Abby i już puszczają singiel średnio 4 razy na godzinę we wszystkich popularnych 'popowych' rozgłośniach radiowych. mogę się oczywiście mylić. no a jak ktoś chce coś alter to wychodzi coś takiego jak boom na las ketchup (czy jak to się zwało), o-zone czy tiziano ferro (dotąd mój ojciec wyje 'perdono' :P). i nie zapominaj że dla większości patetyczny tekst to nowa piosenka piaska.

St.Alquerre napisał(a):I po czwarte: bo każdy małolat w pewnym momencie przestaje chcieć żyć. A czyje samobójstwo było bardziej sexy od samobójstwa Cobaina?

tu się muszę zgodzić. ach te podarte spodnie i wieczny bunt, i hate myself and i want to die, everyone i knew goes away in the end, czyż nie? chyba że ktoś nie wie kto to cobain... :lol:

Emperorek napisał(a):bo czesc ludzi wychoweuje sie na takiej muzyce.

no widzisz ja się wychowałam tańcząc przy yellow lemon tree fool's garden, the wall pink floyd, queen, abbie.. :P
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 22-02-2006, 15:30

bo są proste i fajne, i wielu ludzi zna i se możńa chórem zaśpiewać przy ognisku]
po prostu, cała filozofia
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 22-02-2006, 16:19

ja tam wychowałem się przy grechucie, mendhelssohnie, beethovenie, mozarcie, czajkowskim itp... i fajnie mi było.

a wracając do własciwego tematu... zabijcie mnie ale nie wiem. nigdy nie byłem dobry w wyjasnianiu zjawisk psycho i socjologicznych :wink: mam swoją teorie, kiedyś dopisze, teraz jestem padnięty i ledwo stukam w klawiaturę
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez retyper » 22-02-2006, 16:50

St. Alquerre napisał(a):I po czwarte: bo każdy małolat w pewnym momencie przestaje chcieć żyć. A czyje samobójstwo było bardziej sexy od samobójstwa Cobaina?

każdy przestaje chcieć żyć? :shock: dobra.. to ja chyba jestem zapuźniony w rozwoju bo nigdy nawet na myśl mi nie przyszło ze mógłbym sie zabić. Rozumiem ze mówiąc "małolat" masz na myśli licealiste?

lin napisał(a):no widzisz ja się wychowałam tańcząc przy yellow lemon tree fool's garden, the wall pink floyd, queen, abbie..

heh;) takk pink floyd i queen :) na tym głównie sie wychowałem, a Nirvana jakby mnie pomineła (nieźle grają ale tylko Unplugged jest naprawde fajny)
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 22-02-2006, 19:22

Dijkstra napisał(a):bo są proste i fajne

czy fajne nie wiem. a nawet jeśli, to oklepywane miliony razy w radiu albo tv stają się po pewnym czasie niesłuchalne.

retyper, a kiedy jak nie w ogólniaku człowieka ogarnia nieznośna chęć samodestrukcji?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 22-02-2006, 19:25

ech, akurat 'wehikuł' mogę słuchać miliony razy... ale mi się ta piosenka ślicznie kojarzy...stare dobre czasy...
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 22-02-2006, 19:26

puzio napisał(a):ech, akurat 'wehikuł' mogę słuchać miliony razy...

chyba bym się zerzygał..
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 22-02-2006, 23:14

malkavian napisał(a):retyper, a kiedy jak nie w ogólniaku człowieka ogarnia nieznośna chęć samodestrukcji?

e tam zaraz "samodystrukcji" - nie przesadzajmy, co najwyzej znudzenie ciągłą monotonią jaką ogólniak wnosi w życie. Za czasow podstawowki i gimnazjum czlowiek rozne rzeczy robil, az chcialo sie zyc :D no i kompletny brak odpowiedzialnosci...zero nauki, wagary na porządku dziennym [teraz to u mnie w rachube nie wchodzi :/] to byly czasy!, hehe :D
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 22-02-2006, 23:33

malkavian napisał(a):
puzio napisał(a):ech, akurat 'wehikuł' mogę słuchać miliony razy...

chyba bym się zerzygał..

oj malkav, malkav, wiem, że to nie jest praktycznie w ogole niezal ale czasami nie tylko o to chodzi. Wspomnienia i jeszcze raz wspomnienia. ech, kiedyś praktycznie każda noc na imprezach kończyła się słuchaniem po kilka razy płytek dżemu.

co do tematu to kiedyś napisze, może jutro. albo nie. się zobaczy.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 23-02-2006, 09:52

DTH napisał(a):oj malkav, malkav, wiem, że to nie jest praktycznie w ogole niezal ale czasami nie tylko o to chodzi. Wspomnienia i jeszcze raz wspomnienia. ech, kiedyś praktycznie każda noc na imprezach kończyła się słuchaniem po kilka razy płytek dżemu.

tu nie chodzi o bycie niezal z którego się grubo nabijamy przecież, a o częstotliwość słuchania. kiedyś jeszcze korzystałem z funkcji repeat, teraz nie jestem w stanie, bo po pewnym czasie nawet najpiekniejszy, najfajniejszy, najbardziej związany ze wspomnieniami kawałek może mi bokiem wyjsć. to po prostu mnie męczy.
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 23-02-2006, 16:53, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 23-02-2006, 16:36

znaczy się tak :P ja nie mówię tutaj o słuchaniu jednego utworu 10x pod rząd siedząc w fotelu czy przy kompie. Tutaj masz racje, nawet 2x nierzadko zaczyna denerwować - chodzi mi o słuchanie czegoś na jakiejś imprezce, najlepiej takiej fajnej kiedy wszyscy mogą zapomnieć o studiach, egzaminach, wieku i całym tym burdelu z panem prezydentem na czele, ale jak ktoś już kiedyś powiedział - imprezy rządzą się swoimi prawami :wink:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 21-03-2006, 20:57

może to co tu napiszę nie całkiem pasuje do wydźwięku topicu, no ale do tytułu pasuje ;) awięc co myślicie o polskim hymnie, jako utworze muzycznym?(i o innych w sumie też)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-03-2006, 21:01

marszowy rytm, śpiewności mało, brakuje długich fraz (to znaczy zależy od interpretacji, patrz edyta górniak na mś w korei i japonii ;P) - mnie się zawsze trudno śpiewało mazurka.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 21-03-2006, 21:01

polski hymn jest do bani...nie używam mocniejszych słów bo na to chyba jest paragraf jakiś :wink: mnie podoba się hymn niemiecki :P
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-03-2006, 21:07

puzio napisał(a):polski hymn jest do bani...nie używam mocniejszych słów bo na to chyba jest paragraf jakiś :wink: mnie podoba się hymn niemiecki :P

to spierdalaj do deutschlandu bystrzycki pojebie jak masz o kwitnącym vaterlandzie śpiewać :twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 21-03-2006, 21:09

spadłem z krzesła :lol:

[edit] rosyjski hymn też niczego sobie... :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 21-03-2006, 21:14

mnie zawsze w polskim denerwowały zbyt krótkie zwrotki, śpiewasz, śpiewasz :!: Bach :!: refren... gdy tak masz zaśpiewać cały to po trzeciej zwrotce kurwica bierze, mam wrażenie jakby składał się z samych refrenów.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 22-03-2006, 20:18

zwrotki krótkie, zwarte, ale za to jakie zmiany artystyczne i twórcze można wnosić do tekstu :P pełna dowolność. jako że melodia prosta całkiem, wystarczy odrobina inwencji, zabawa słowem i śpiewasz o mordowaniu żydów (patrz poganie.webpark.pl), kaczyńskich, pierdzeniu czy milionie innych spraw :twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez ufko » 22-03-2006, 21:17

hmm... trochę to nie na temat, ale marsz turecki jest wybitny 8)
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: fairyland

Postprzez St. Alquerre » 23-03-2006, 00:33

polski hymn jest beznadziejny. jak byłem dzieckiem i usłyszałem na jakimś meczu w TV hymn radziecki to spadłem z krzesła z wrażenia, podobnie z przepięknym niemieckim hymnem skomponowanym przez Haydna.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez puzio » 23-03-2006, 11:01

St. Alquerre napisał(a):polski hymn jest beznadziejny. jak byłem dzieckiem i usłyszałem na jakimś meczu w TV hymn radziecki to spadłem z krzesła z wrażenia, podobnie z przepięknym niemieckim hymnem skomponowanym przez Haydna.

widzę, że nie jestem sam :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 23-03-2006, 16:20

puzio napisał(a):
St. Alquerre napisał(a):polski hymn jest beznadziejny. jak byłem dzieckiem i usłyszałem na jakimś meczu w TV hymn radziecki to spadłem z krzesła z wrażenia, podobnie z przepięknym niemieckim hymnem skomponowanym przez Haydna.

widzę, że nie jestem sam :wink:

no ba! popieram w całej rozciągłości :)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 26-06-2006, 19:45

zastanawiam się, czy te gesty rękoma u mechicanos podczas wybrzmiewania ich hymnu mają jakiś głębszy podtekst czy to tylko taka moda :)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty