Led Zeppelin

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Led Zeppelin

Postprzez ninuś » 05-07-2005, 17:51

Bogowie...Nie było i nie będzie lepszego zespołu w hard rocku...I nie rzucać mi tu Purplami ani Uriajajami... :twisted:
Ten zespół rządzi. I po 35 latach nadal brzmi świeżo, nadal inspiruje. Nei zamknęli się przez te 10 płyt w swoistym getcie..Zawsze szukali czegoś nowego, nowych brzmień, nowych inspiracji.
I drugiego takiego perkusisty jak Bonzo nie będzie już...

I - wielki debiut, wieka mzuyka...Przegenialna płyta..Najlepsze momenty??
TA płyta to jeden wielki najlepszy moment - 5/5

II - powszechnie uważana za najlepszą, wg mnie troszkę I ustępuję...Kompozycje świetne, ale zabrakło mocy debiutu i jakiegoś takiego "klimatu". Zresztą co ja gadam...I tak piękna rzecz. Najlepsze momenty: "What is and should never be" i "Bring it on home" - 4,5 /5

III - odlot...Ogromny narkotyczno- folkowy odlot. I na tym zakończę
:twisted: 5/5

Four symbols (czy jak kto woli IV) - podam tylko najsłabszy moment - Stairway to heaven i niech to będzie rekomendacja TEJ płyty...Mojej ulubionej (cóż za orginalność) z repertuaru cepów...Poza tym to tu jest mój Number One LZ - The Battle of evermore 5/5 i wszystkie moje 10 palców

Houses of the Holy - kolejna udana rzecz krążąca obok Absolutu...Chyba najbardziej zróżnicowana rzez cepów..Z cudownym "Rain Song" 4,5/5

Physical Graphiti - Absolut. tyle wystarczy. 5/5

"Presence" - ciekawa płyta dużo eksperymentów z brzmieniem, troszkę funkow'a rzecz jak dla mnie... 3,5/5

The song remains the same - po prostu bardzo dobry koncert 4/5

In through the out door- no płyta jak płyta :wink: 3/5

Coda- wybaczcie że bez oceny ale w następonym tygodniu jadę ją kupić

:twisted:
I będzie cała dyskografia w imitacjach analogów :P
a rien pa peut arrete moi
Awatar użytkownika
ninuś
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bochnia

Re: Led Zeppelin

Postprzez [nieaktywny] malk » 05-07-2005, 17:54

Bogowie. I, II, III, IV, Houses of the Holy (z moimi ukochanymi Rain Song i No Quarter) i Physical Grafitti to absoluty całkowite, kamienie milowe i klasyki totalne. Pressence nie lubie, ale In Through The Out Door ma ten knajpiany fajowy klimat, który lubię.

Jednym słowem, masterzy na prawie każdej płycie :wink:

A jak wycinali na koncertach. Nic tylko sie sprzedać za bootlegi Led Zeppelin :twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 06-07-2005, 20:51

ja powiem tak
słyszałem tylko II, III i fragmenty IV, i (cepów "odkryłem" stosunkowo niedawno) i strach sobie wyobrazić gdyby ich historia potoczyła się inaczej. gdyby np. Plant pracował do końca życia jako adwokat, a Page w burger kingu... strach strach...
ale tak się nie stało :)
i dzięki temu dziś możemy słuchać ich wielkiej, wspaniałej muzy
II - zajebiste w trzy dupy
III - dzieło Boga...

wciąż odkrywam, odkrywam :)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 07-07-2005, 10:42

ninuś napisał(a):I drugiego takiego perkusisty jak Bonzo nie będzie już...

Oj, nie będzie. Raz widziałem teledysk do "Communication Breakdown" i powiem, że nie widziałem nigdy wcześniej i później kogoś kto by w taki sposób nakurwiał - bo innego słowa się nie da użyć - w swoje gary. Zupełnie jakby chciał je zniszczyć :) .
A co do samych Zeppelinów to jestem systematycznie karmiony przez kumpelę - fanatyczkę zespołu pojedynczymi kawałkami. Trudno mi się wypowiadać o całych płytach, choć mam nadzieję, że kiedyś mi się to uda, ale za to mam przekrój przez całą ich działalność i muszę powiedzieć, że bardziej podobaja mi się ich starsze dokonania jak "Dazed and Confused", "Whole lotta love" czy właśnie "Communication Breakdown", który jest dla mnie jednym z najbardziej energetycznych kawałków ever.
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez Metafizyk » 20-07-2005, 16:18

Bardzo dobry i wielce zasluzony zespol,jednakowoz rzuce purplami i osmiele sie stwierdzic ze to wlasciwie oni byli tworcami Hard-Rocka,u zeppelinow za duzo bluesa i folku....
Metafizyk
Abstynent
Abstynent

Postprzez [nieaktywny] malk » 20-07-2005, 17:06

Metafizyk napisał(a):Bardzo dobry i wielce zasluzony zespol,jednakowoz rzuce purplami i osmiele sie stwierdzic ze to wlasciwie oni byli tworcami Hard-Rocka,u zeppelinow za duzo bluesa i folku....

a przepraszam z czego bierze się w takim razie hard-rock jesli nie z bluesowego feelingu?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 25-07-2005, 18:45

Zespół legenda, jeden z moich ulubionych. Praktycznie wszystkie ich albumy (z małymi wyjątkami) zaslugują na 10/10. Najlepszą płytą jest chyba II ale każda ma w sobie coś niezwykłego co uniemożliwia podjęcie jednoznacznej decyzji :wink:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez retyper » 26-07-2005, 09:01

Uwielbiam LZ.
A utwór "Since I've Been Loving You" za każdym razem tak samo mnie powala.... utwór z najlepszą solówką gitarową jaką w życiu słyszałem, a jak to sie jeszcze ogląda na koncercie z Madison Square Garden.... ach och :P ech.... albo wersja z "How the West Was Won".... zeppelini to geniusze!!

jeszcze jedno: Deep Purple jest świetne, ale jak dla mnie zostaje w tyle za LZ, a naprawde bardzo dobre utwory purpli to w sumie tylko Child in time no i genialny Smoke on the water (kto by pomyslal ze na takim prostym riffie mozna taki utwor zrobic...) reszta dobra ale szczegolnego wrazenia na mnie nie zrobiła, a nowe plyty? - szkoda gadac :/
takie same zdanie mam o Uriah Heep.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez SOK » 19-09-2005, 21:06

Kapela prze...Płytki od I do IV rządzą. Szybkie i bardzo przemyślane utwory. ja uwielbiam Black doga i Imigrant Song. Ogólnie duet Plant & Page rozwalał
Pink Floyd
SOK
Abstynent
Abstynent

Postprzez cebull » 20-09-2005, 16:51

Ech "Your Time Is Gonna Come" monumentalne brzmienie. Niezlomnie bedzie mi sie kojarzyc z mlodzienczymi latami, kiedy brat nagral to z audycji Koniec Wieku na RMF'ie [ !! ].
Kocham te organy...
Awatar użytkownika
cebull
Degustator
Degustator

Miejscowość: Nowy Targ City | Krakow

Postprzez Nikodem15 » 20-09-2005, 17:39

Genialny zespół, ale nie w moim stylu raczej. Za bardzo egzaltowane jak dla mnie. Ale szacun dla Cepów!
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Postprzez St. Alquerre » 20-09-2005, 22:16

Hehehe, Led Zeppelin.. to była muzyka!!!

Towarzyszą mi Zepelinowie od wczesnych lat dziecięctwa, kiedy to zasypiałem przy dźwiękach Battle of Evermore i Stairway to Heaven.. ale po kolei

I - bardzo dobry album, z pięknymi momentami, ze smaczkami Beatlesowskimi... 5/6

II - momenty genialne (Whole Lotta Love, What is and what should never be, Thank You) przeplatają się tu z (jak na LZ) średniakami... 4/6

III - Cud cudów, jedna z najpiękniejszych płyt wszechczasów.. i tyle wystarczy 6/6

IV - Klasyk, nieśmiertelny klasyk z trwałym miejscem w muzeum arcydzieł 6/6

Houses of the Holy - nie lubię tego albumu. Jest tu co prawda genialny No Quarter, jest The Rain Song i The Ocean ale taki np. The Song remains the Same w ogóle mnie nie przekonuje nie mówiąc już o żenadixowym D'yer Maker (sorry...) 3.9/6

Physical Graffiti - Kashmir... absolutny pomnik hard rocka, a poza tym znakomitości mniejszego kalibru tu wiele - In My Time of Dying, In the Light, Ten Years Gone, itd. itd..) 6/6

Presence - najlepiej zaczynający się album Led Zeppelin. Za Achilles Last Stand mógłbym dać się pokroić! A poza tym całkiem nieźle 4/6

In through the out door - no to już nie jest niestety "TO" Led Zeppelin. Ale kiedy zaakceptuje się już fakt, że tej płycie najzwyczajniej w świecie brakuje "jaj" może się ona nawet spodobać. A taki Beatlesowsko - naiwny "All of my love" może nawet zachwycić.. 3/6

Coda - odgrzewany kotlet... 2/6

Poza żenującym pożegnaniem - wspaniały zespół!
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Hunter » 12-10-2005, 14:39

Led zeppelin to świetny zespół jednak Deep Purple byli lepsi to samo Pink Floyd oczywiście Zeppelin zaintaniał jako pierwszy i tu mu sie należy duży plus jest on fantastycznym zespołem jednak powyższe wyminione zespoły są lepsze :twisted:
UP THE IRONS!!!:)
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: 22 acacia avenue

Postprzez retyper » 12-10-2005, 15:55

Hunter napisał(a):Led zeppelin to świetny zespół jednak Deep Purple byli lepsi to samo Pink Floyd oczywiście Zeppelin zaintaniał jako pierwszy i tu mu sie należy duży plus jest on fantastycznym zespołem jednak powyższe wyminione zespoły są lepsze :twisted:

Pink Floyd jest najlepszy ;) ale wole Led Zeppelin od Deep Purple, zdecydowanie, Uriah Heep też wole od DP
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez marysiuk » 13-10-2005, 14:33

Led Zeppelin było jest i bedzie najlepsze :lol: pozatym pink floyg też sa wielcy :wink: ale deep purple nie lubie.
marysiuk
Abstynent
Abstynent

Postprzez Hunter » 13-10-2005, 15:15

marysiuk napisał(a):Led Zeppelin było jest i bedzie najlepsze :lol: pozatym pink floyg też sa wielcy :wink: ale deep purple nie lubie.

Ej maryna maryna jak możesz purpli :evil: nie lubic wiem ze floyidzi sa lepszi ale to wielki zespól hard rockowy a ty sluchasz przecież hard rocka :wink:
UP THE IRONS!!!:)
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: 22 acacia avenue

Postprzez marysiuk » 13-10-2005, 19:29

no wiesz...jakos moge..ale nie mówie ze źle grają TO POWIEM INACZEJ.... nie przepadam za nimi ale takie piosenki jak "Perfect Strangers" czy "Smoke On The Water" mi sie podobają.....
PS.I tak wole Led Zeppelin :P nima Uja.... hehh są naj naj naj naj lepsi :D
bla bla bla
marysiuk
Abstynent
Abstynent

Postprzez [nieaktywny] malk » 14-10-2005, 20:56

St. Alquerre napisał(a):mówiąc już o żenadixowym D'yer Maker (sorry...)

wiesz jak się zajebiście przy d'yer maker odlatuje przy pomocy zielonego specyfiku?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez bl@ck » 04-11-2005, 18:18

Co do Led Zeppelin - nie da się ukryć, klasyka i już, to po prostu trzeba znać. Mówi o tym chociaż liczba sprzedanych płyt. Byli i są inspiracją dla wieelu muzyków. Mozna o nich pisać i chwalić bez końca...
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez retyper » 09-11-2005, 19:02

Malkavian napisał(a):
St. Alquerre napisał(a):mówiąc już o żenadixowym D'yer Maker (sorry...)

wiesz jak się zajebiście przy d'yer maker odlatuje przy pomocy zielonego specyfiku?

utwor jak dla mnie cudowny, nalezy do scislej czolowki moich ulubionych (jakos wole Zeppelinow grajacych mniej hard-rockowe utwory)
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mikołaj » 01-07-2006, 10:17

Bogowie XD

.... ale puple tez w deseczke... obydwa zespoły grały inaczej XD z tym ze zepy miały większa wczówke ( pewnie więcej brali ;) )
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez maldenholm » 05-08-2007, 13:36

Znam niestety tylko cztery pierwsze albumy Led Zeppelin, z nich zdecydowanie najbardziej lubię Four Symbols - mieszanka stylów z trzech poprzednich płyt. I absolutnie nie mogę się zgodzić z autorem tego tematu - "Stairway to Heaven" zdecydowanie NIE jest najsłabszym momentem albumu, opinia autora wątku jest wręcz bluźniercza :P "Stairway to Heaven" nie przez przypadek jest najsłynniejszą piosenką Led Zeppelin. Na "czwórce" jest to utwór najbardziej rozbudowany, najbardziej skomplikowany, bardzo melodyjny, jest tu chyba najlepsza i najbardziej melodyjna solówka gitarowa, ogółem utwór jest bardzo ambitny! Nie wiem, w czym może być on gorszy od np. "Black dog", czy "Rock and roll". Moje dwie ulubione piosenki na Four Symbols to właśnie "Stairway to Heaven" oraz "Going to California". "The battle of evermore" też niczego sobie, zgodzę się z założycielem tematu.
Anybody seen my baby?
Anybody seen her around?
Awatar użytkownika
maldenholm
Abstynent
Abstynent

Postprzez lipa9 » 19-08-2007, 00:55

Tak sie zastanawiam czy można w sumie tak do końca porównać Pink Floyd i Led Zeppelin, w koncu Floydzi to psychodelia a Cepy to hard rock ale i tak uwielbiam te dwa zespoły. Mozna powiedzieć że byli prekursorami w moim repertuarze rocka ;)
Jestem woodstockowym huliganem i lubie sie taplać w błocie :]
lipa9
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Krosno

Postprzez DTH » 19-08-2007, 06:37

no LZ i PF to dwa zupełnie inne światy. Co prawda i to rock i to rock ale to tak jak by porównywać piłkę nożną z piłką do metalu :P
Mnie szczerze mówiąc bardziej zawsze podchodziła muzyka Zeppelinów, ale nie powiem, Floydów też lubiłem czasami posłuchać.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez zdybal » 20-08-2007, 12:49

Ja również przyznam, że zawsze bardziej do mnie trafiala muzyka Zeppelinów. Wiecej w tym było energi i rock and roll'a. natomiast PF to muzyka właśnie z klimatem i bardziej do słuchania w ciszy i spokoju niż na imprezie, czy w autobusie na mp3. No i przy tej okazji dodam, że jestem zachwycony ostatnia solową płyta D. Gilmour,a- cos pieknego, choć nie do końca rockowego...
www.lwow.totalh.com - noclegi w Lwowie i na Ukrainie
www.art.totalh.com - Koło Naukowe Studentów Historii Sztuki
Awatar użytkownika
zdybal
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kr.

Postprzez JimiVega » 29-08-2007, 02:26

Uhh... Mój ulubiony zespół, nie ma płyty która można uznać za najlepszą bo wszystkie są boskie. Muzyka Zeppelinów jak dla mnie po prostu spływa emocjami, a to jest najważniejsze. Jak słyszę Kashmir puszczony na cały regulator na jakimś dobrym sprzęcie to mnie ciarki po plecach przechodzą...
Jestem wegetarianinem, jadam tylko grzyby.
JimiVega
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez Rzempek » 10-09-2007, 01:05

"Cepelini" to wiadomo, klasyka sama w sobie. W moim rankingu (i na półce) ważne są pierwsze cztery płyty od zawsze, od niedawna Houses Of The Holy, bo kiedyś tylko The Quortet mi wchodziło (ale za to jak! kochałem ten wałek), a z reszty pojedyńcze numery, więc zrobiłem sobie składaka na CDR-rze i jest git :lol:
A zainteresowanym polecam inną kapelę. SPOOKY TOOTH. Zaczynali chyba jeszcze wcześniej niż Zeppelini czy Purple. Nigdy nie zrobili takiej światowej kariery jak koledzy a zasługują, bo piekna kapela. Doskonały haryzmatyczny wokalista i fajny gitarzysta, grający takie charakterystyczne solówki, jakby wypluwał gejzery dźwięków. Godne polecenia płyty to Spooky Two, The Last Puff i Ceremony. ta ostatnia może draznić dziwnymi dźwiękami dogranymi przez awangardowego muzyka Pierre Henry'ego. Szkoda że nie wydali dwóch wersji, jednej bez niego, bo bardzo fajna muza zespołu. W ogóle to hardrockowa msza jest.
Deep Purple przyznawali się do inspiracji i uwielbienia dla Spooky Tooth :)
Na pewno warto poznać. Pierwsza płyta fajna, ale jeszcze niedojrzała, reszty oprócz tych trzech wymienionych nie oceniam bo nie znam.
toM_ wspominał o zawodach w jakich pracowali muzycy Led Zeppelin. Wiecie kim był Ozzy Osbourne zanim został wokalistą Sabbathów? Żeźnikiem :D. To pewnie dlatego kiedyś bez problemu zaszokował na konferencji, gdy dziennikarz spytał się co sądzi na temat pokoju na świecie, Osbourne odgryzł główkę gołębiowi którego trzymał w ręku i głaskał. Świr, nie ma to tamto. Też do końca nie wiem ile w tym prawdy, bo nie byłem na tej konferencji. Byłem akurat chory :lol2: :lol:
Awatar użytkownika
Rzempek
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Otwock

Postprzez patatay » 17-10-2008, 20:13

Ubóstwiam..
patatay
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 20-10-2008, 18:06

Toże ubóstwiam rzeczowe komenty.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez patatay » 10-11-2008, 16:11

:sex:
patatay
Abstynent
Abstynent

Następna