Kaizers Orchestra

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Kaizers Orchestra

Postprzez Mnyonywaji » 15-05-2006, 21:48

Dzień dobry :D Miło mi dołączyć to tak sympatycznego grona forumowiczów!

No a zaczynam porządnie, jak przystało, założeniem nowego tematu :D

Jako że oscylujecie sobie tutaj widzę dookoła muzyki rockowej... ale zapewne (co jest całkiem logiczne właściwie) nikt z was nie słyszał o pewnym, wg. mnie, boskim :D zespole, zwanym Kaizers Orchestra.

Hm. Właściwie to jedyne co możecie o nim wiedzieć, to to, że w tym roku po raz trzeci będą na Roskilde, co jest nie lada wyczynem, no ale zasadniczo to niestety nie są w Polsce popularni.... jeszcze :)

A sam zespół pochodzi z Norwegii, a są, hm, typowo rockowym zespołem - może dodając do tego dzwięki typu uderzanie łomem w beczki po ropie, no i podkład fisharmoniczny.... :D:D oraz oczywiście norweski wokal, który podkreśla wszystko :D - zasadniczo więc jedno z wielu określeń ich muzyki to ompa-cygański-punkrock :)
A same teksty piosenek tworzą niesamowity świat powiązań mafijnych, półświatek przestępczy IIw.ś, szpitale psychiatryczne, rosyjska ruletka, postacie przewijające się nie tylko na przełomie jednej piosenki, ale nawet na wszystkich trzech albumach zespołu - to wszystko sprawia, że muzyka K.O. ma niepowtarzalny nastrój i urok :D
(no, co prawda to a propos tekstów to się zgadza, ale jako że śpiewane one są po norwesku, to trudno to usłyszeć, jeśli się nie zna języka :p)

Ale właściwie to co tu będę długo gadać...
sami sprawdźcie - www.kaizer-player.moo.no

bo K.O. trzeba po prostu usłyszeć :D a najlepiej zobaczyć, biorąc pod uwagę ich totalnie efektowne wizualnie koncerty :)

Jestem ciekawa waszych opinii o zespole - jako współzałożycielka Polskiej Fanowskiej Strony - www.kaizers.pl (no, wydały się moje chęci reklamowe;]) chciałabym, oczywiście pomijając rzecz wymienioną w nawiasie :D dowiedzieć się, jakie są wrażenia Polaków a propos tego zespołu. Co o nim sądzicie, jak się podoba i tak dalej :D

No i oczywiście zapraszam na stronkę, której adres podałam :) jako że naprawdę da się tam znaleźć dużo ciekawych rzeczy :) łącznie z tłumaczeniami na nasz ojczysty język prawie wszystkich utworów :)
For han er en sann mester. Han er di mor
Han er di søster
Han er dirigent i djevelens orkester
Kaizers Orchestra "Djevelens Orchester"
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Piwnica Marcela w centrum Stolicy :D

Re: Kaizers Orchestra

Postprzez DTH » 15-05-2006, 22:14

hmm czytając ten tekst przypomniał mi się zespół Larharyhmä :D nie wiem dlaczego :P zaraz oblukam tę stronę to będę mógł coś o nich powiedzieć bo jak słusznie zauważyłeś, nie słyszałem o nich :)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Mnyonywaji » 15-05-2006, 22:17

ach - -''' właśnie... może pownnam była zaznaczyć, że jestem dziewczyną....

wybacz, przyzwyczajenie, że wszyscy doskonale wiedzą, że xywa Mnyonywaji odnosi się do dziewczyny, czyli do mnie :D:D i po prostu ciągle, wszędzie i namiętnie zapominam wyraźnie pisać :D:D

No i jeszcze avek mylący, nie..? ;p
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 15-05-2006, 23:16

uu, ja w ogóle twojego nicka nie potrafiłbym wymówić :wink: Tak więc, witam nową forumowiczkę! :) a tak a propos, to przedstw się i oficjalnie przywitaj jeszcze w dziale "użytkownicy" aby cała społeczność forum mogła Cię tam powitać :wink:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 16-05-2006, 08:23

Ciekawa kapelka, ale do zachwytów narazie mi daleko...W sumie nie znam zbyt wielu bandów ze Skandynawii grających coś innego niż metal :) Obawiam się jednak, że śpiewając w swoim pięknym ojczystym języku nie zdobędą popularności na świecie
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 16-05-2006, 09:10

hehe całkiem przyjemne. Troche nie zupełnie w moim stylu ale spox. Na początku nawet nie poznałem, że śpiewają po norwesku, myślałem, że to strasznie niewyraźny angielski z jakimś paskudnym akcentem :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mnyonywaji » 16-05-2006, 14:29

no właśnie w tym cała afera, że popularność zdobywają :D fakt, że w krajach niemieckojęzycznych, więc możnaby uznać, że to ta sama grupa językowa, itd... ale gwarantuję wam, że zwykły niemiec ma takie same szanse na zrozumienie tekstu ze słuchu, na koncercie, jak polak :D:D

darex - narazie? ;)

no a rzeczywiście norweski to takie ni to niemiecki, ni to angielski, a jak się wsłuchać, to i jednego, i drugiego nie przypomina :)
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 16-05-2006, 15:33

Mnyonywaji napisał(a):
darex - narazie? ;)

Od pewnego czasu nie mam w zwyczaju wpadania w euforię o wysłuchaniu 4 kawałków jakiegoś zespołu ...tym bardziej, że tyle jest zajefajnej muzy everywhere 8)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mnyonywaji » 16-05-2006, 15:37

no, niby tak :D też tak mam :D Kaizers Orchestra odczekało u mnie na półce prawie rok zanim się do nich przekonałam :)
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 16-05-2006, 15:42

Nie wiem, czy mi się podoba określenie: "przekonywać się do czegoś"
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mnyonywaji » 16-05-2006, 15:45

hm.. czepiasz się słówek :D po prostu w ciągu tego roku zmieniły mi się, może nie diametralnie, ale zmieniły - upodobania muzyczne... i coś co mi się spodobało, ale tak średnio, pojedyńcze piosenki, nagle okazało się być zespołem który wymiata :D bo na 40 utworów nie ubóstwiam :D tylko dwóch....
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 16-05-2006, 15:57

Mnyonywaji napisał(a):hm.. czepiasz się słówek :D

niekoniecznie :) ale taki już ze mnie wredniak, jak masz wątpliwości-spytaj admina :diabelek:

Mnyonywaji napisał(a): po prostu w ciągu tego roku zmieniły mi się, może nie diametralnie, ale zmieniły - upodobania muzyczne... i coś co mi się spodobało, ale tak średnio, pojedyńcze piosenki, nagle okazało się być zespołem który wymiata :D bo na 40 utworów nie ubóstwiam :D tylko dwóch....

tu chyba każdy tak ma :)
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 18-05-2006, 08:46

Mnyonywaji napisał(a):A same teksty piosenek tworzą niesamowity świat powiązań mafijnych, półświatek przestępczy IIw.ś, szpitale psychiatryczne, rosyjska ruletka, postacie przewijające się nie tylko na przełomie jednej piosenki, ale nawet na wszystkich trzech albumach zespołu - to wszystko sprawia, że muzyka K.O. ma niepowtarzalny nastrój i urok :D
(no, co prawda to a propos tekstów to się zgadza, ale jako że śpiewane one są po norwesku, to trudno to usłyszeć, jeśli się nie zna języka :p)

czyli ty czytasz tylko tlumaczenia tekstow ktore znajduja sie na necie czy znasz norweski??
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez Mnyonywaji » 18-05-2006, 13:41

po części to, po części to :D zasadniczo to tłumaczenia na www.kaizers.pl są robione przez dwie studentki norwegistyki, które znają norweski prawie perfekt :) Więc ufam im na tyle, żeby się opierać na ich tłumaczeniach...

No a że samam trochę sie uczę norweskiego, to mniej więcej jestem w stanie stwiedzić, że dobrze tłumaczą :D
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez GRacuch » 18-05-2006, 14:12

hmmm... norweski raczej nie jest jezykiem ktorego mozna samemu sie nauczyc... ale fajnie ze probujesz.... :) jak cos to sluze pomoca... (tak sie sklada ze mieszkam w norwegii wiec jezyk ten znam,potrafie...)
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mnyonywaji » 18-05-2006, 14:15

eee.... nie do końca się dobrze wyraziłam :D znaczy się, sama zupełnie się nie uczę, mam swojego nauczyciela i tak dalej :D "Sama" było w sensie, że "osobiście"....

poza tym, nie jest aż taki trudny jak dla mnie.... niemiecki gorszy :D... jeśli nie chce się uczyć wszystkich dialektów naraz oczywiscie:D

no i będę o tobie pamiętać w razie czego :) tak czy siak.....
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez sAwKa » 20-05-2006, 17:39

heloł, heloł...proszę jak fajnie, Kaizers Orchestra ze tak powiem wpadła mi w ucho jakiś czas temu i wywarła na mnie niesamowite wrażenie...usłyszeć i zobaczyć ich na żywo hmm może uda mi się poki jeszcze przebywam w Norway, bardzo bym chciała..:)
Mnyonywaji pozdro!:)

btw:ostatnio zwróciłam tez uwage na Turbonegro, ale dopiero powoli wsluchuje sie w to, w co mi udało sie zaopatrzyc..;)

GRacuch moze jakieś prywatne lekcje norweskiego, byłabym zainteresowana :wink:
Awatar użytkownika
sAwKa
Degustator
Degustator

Miejscowość: Białystok

Postprzez Mnyonywaji » 20-05-2006, 18:48

heh.. .gdybym ja była w Norwegii.. .to bym codziennie na ich koncerty chodziła (rano pracowała w kopalniach, żeby zarobić na koncert wieczorem :D:D)

Turbonegro - nie słyszałam.... :D ale co to za problem dla człowieka współczesnego, he-he..? :twisted:
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez likipiki » 20-05-2006, 18:54

dobra, to po co sięgnąć na początek (nie chciało mi się czytać wszystkich postów więc sorx, jeśli takie pytanie już się pojawiło ;))
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez Mnyonywaji » 20-05-2006, 19:04

hm..... zasadniczo, znajomy zrobił pewną zgrabną paczuszkę -
www.sendspace.com/file/pq6emj
na
www.kaizer-player.moo.no
jest kilka mp3 do odsłuchania prosto z netu....

a ja sama polecam ściągnąć - (to już z innych źródeł... nietrudno się domyśleć, jakich :D)
Kontroll paa kontinentet - klasyka, niby pierwsza piosenka chłopaków po powstaniu KO, ale jaka klimatyczna :D
Christiania - to z najnowszej płyty.... spokojniejsza balladka, trochę odbiega od stylu, ale i tak przemiła :)
Paa ditt skift - także z najnowszej płyty, mój osobisty przebój zeszłego tygodnia....
Evig pint - piosenka tytułowa 2giej płyty, z bardzo sympatycznym klimacikiem :)
Tokyo Ice til Clementine - no, może nie jest to pozycja obowiązkowa, ale obiecuję, że zrobię 3 okrążenia dookoła centrum truchcikiem, jeżeli znajdzie się ktoś, kto się chociaż lekko w myślach nie uśmiechnie, słuchając tej piosenki :D

no ale zasadniczo trudno mi doradzać :) bo ja lubię wszystkie ich piosenki...może bez dwóch czy trzech..... i w każdym tygodniu inny zestaw, taki dwu, trzy utworowy :)

a pytania nie było :D
Han er di søster
Awatar użytkownika
Mnyonywaji
Abstynent
Abstynent

Postprzez GRacuch » 23-05-2006, 07:06

sAwKa napisał(a):ostatnio zwróciłam tez uwage na Turbonegro, ale dopiero powoli wsluchuje sie w to, w co mi udało sie zaopatrzyc..;)

GRacuch moze jakieś prywatne lekcje norweskiego, byłabym zainteresowana :wink:

:lol: Turbonegro to chujnia...jak dla mnie nie za bardzo sluchalna... wokal(zreszta czy to cos mozna nawet nazwac spiewem??) jak i sama osoba wokalisty wywoluje u mnie odruch wymiotny... dziekuje za uwage

prywatne lekcje... :lol: boje sie ze ciezko bedzie....

heh.. .gdybym ja była w Norwegii.. .to bym codziennie na ich koncerty chodziła (rano pracowała w kopalniach, żeby zarobić na koncert wieczorem )

tekst z kopalnia mnie rozpindolil... prawie bym z krzesla spadla... :lol:
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty