Homo Twist

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Homo Twist

Postprzez DX* » 29-01-2007, 20:05

Na wstępie zaznaczę, iż imć Maleńczuk syn Edwarda jest dla mnie jedną z najbardziej wkurwiających osobistości na krajowej scenie muzycznej. I nie chodzi mi bynajmniej o pozowanie na wyrocznię ds.muzyki w znanym Polshitowym cyrku pseudomuzycznym. Po prostu wpienia mnie gwiazdorska arogancja tego jegomościa i niezachwiane przekonanie o swej rzekomej wielkości. Zirytował mnie masakrując wokalnie do spółki z taką jedną Anną Marią utwór "Henry Lee" z repertuaru Nicka Cave'a, ale ewidentnie przegiął pałę inspirując metamorfozę bardzo cenionych przeze mnie "Pudelsów" w cenionych przez radio "Pedalsów"...
Co się tyczy HOMO TWIST:
- "Cały Ten Seks" - wiele nocnych imprez kończonych przy dźwiękach tej płyty stawiają ją wysoko na mojej półce
- "Homo Twist" - powaliła mnie kiedyś zawartość tego krążka, a następnie powaliła znajomych.... później często terroryzowałem z kumplami obsługę knajpy w celu zapuszczenia "Homo Twist" przy popijawach :wink:
- "Moniti Revan" - Naprawdę fajny początek płyty, później przeciętnie..i jeszcze wnerwia ta minutowa cisza przed "Bema pamięci..."
- "Demonologic" - Maleńczuk odgrażał się w Idolu, że na tej płycie pokaże jak powinno wyglądać ostre granie...tymczasem pokazał jak nie powinno wyglądać. Kilka fajnych tekstów, "Lew szablasty" - to wszystko co pozytywnie zapadło mi w pamięć
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Re: Homo Twist

Postprzez john 3:16 » 09-02-2007, 10:19

niestety znam tylko dwie z ostatnich wymienionych płyt... są całkiem fajne, mocne, troche klimatyczne, w sumie dosc oryginalne (przede wszystkim ze względu na śpiew Maleńczuka) granie. Jakkolwiek teksty są dla mnie nie do przełknięcia
"bo widze ze ta spowiedź to piosenka
dla siebie ją samego wykonuję
to też grzech- więcej grzechów nie pamiętam
ale tego jednego nie żałuję!"
Jacek Kaczmarski
john 3:16
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tychy

Postprzez zdybal » 27-07-2007, 19:55

Co do Henry Lee jako prawdziwy fan Nick'a Cave'a ( bo za takiego się od pewnego czasu mam ) powiem, że choć od 2 chyba lat próbuję nieustannie się do tej wersji przekonać za nic mi nie wychodzi i przyznaję- do dupy jest. Co do innych kawałków Homo Twist, a ostatnio projektu „Koledzy” to jest dużo ciekawych i bardzo dobrych. W tym wszystkim co on roni jest pewien specyficzny humor i jednak wirtuozeria... Uwielbiam min. Antoniego Radwana- po prostu piosenka, którą spoojnie mógłby Nick Cave grać.
www.lwow.totalh.com - noclegi w Lwowie i na Ukrainie
www.art.totalh.com - Koło Naukowe Studentów Historii Sztuki
Awatar użytkownika
zdybal
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kr.

Postprzez DX* » 28-07-2007, 13:00

No, krążek 'Koledzy' muzycznie może być. Co prawda trochę za mało tu Waglewskiego, a spora część materiału, to odkurzone kawłaki z solowych płyt Maleńczuka (nawet w niespecjalnie zmienionych aranżacjach), ale przyznaję że miły to dla mnie oddech po ostatnich 'wyczynach' Homo Twist i Pedalsów(tych z p.Maciejem oczywiście.), no i okazja do sentymentalnej wycieczki do 'Piosenek z ulicy' i szwagierkolaskowego 'Luksus'
Zastanawiam się mimo to, jaki był faktyczny powód nagrania tej płyty...nie wiem czy chodziło o to by pokazać, że panowie Waglewski i Maleńczuk znaleźli wspólny język, czy też o najzwyklejsze w świecie wyciągnięcie kasy od fanów obydwu muzyków. Bo nikt mi nie wmówi, że takie odgrzewanie klasyków krajowych i zagranicznych(Rings Of Fire - Cash'a) ma cokolwiek wspólnego z przebłyskiem kreatywności artystycznej.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez zdybal » 28-07-2007, 19:42

Chyba prozaiczny powód ( pieniądze ) okazał się decydujący, choć powstało coś całkiem fajnego. A odgrzewany Cash faktycznie nie jest jakąś wirtuozerią. Zgadzam się całkowicie.
www.lwow.totalh.com - noclegi w Lwowie i na Ukrainie
www.art.totalh.com - Koło Naukowe Studentów Historii Sztuki
Awatar użytkownika
zdybal
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kr.

Postprzez DX* » 31-03-2008, 12:10

Chcę powiadomić, że właśnie ukazała się nowa płyta Homo Twist, o tytule 'Matematyk'.
Pierwsze wrażenia są zaskakująco pozytywne. Stosunkowo dużo tu bluesa, chwilami funkowa gra sekcji, urozmaicone aranże: gdzieniegdzie dęciaki, trochę elektronicznych smaczków. Tradycyjnie świetne liryki, znakomicie zaśpiewane. Polecam.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez peha » 24-08-2008, 15:40

ja swego czasu zasłuchiwałam się w HT. "moniti revan" to była moja ulubiona płyta, "demonologic" bardzo mi się podobał, ale faktycznie - spodziewałam się czegoś mocniejszego.
najnowszej płyty "matematyk" nie miałam okazji słuchać, ale podobno niezła jest...
Maleńczuka kiedyśnie znosiłam pasjami, potem przyszły czasy biegania na koncerty pudelsów i solowe MM, no i przyszła fascynacja. Pudelsami na szczęście szybko minęła, ale twórczość solowa nadal jest mi bardzo bliska.
no i "cantigas de santa maria" - bardzo nie-rockowa strona MM, bardzo piękna, swoją drogą...
peha
Abstynent
Abstynent

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty