GRUNGE- czy słuchać tylko "klasyków" czy są nowe o

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

GRUNGE- czy słuchać tylko "klasyków" czy są nowe o

Postprzez thefaun » 22-08-2006, 12:50

Czy ktoś z Was mógłby polecić jakieś nowe zespoły czerpiące w swojej twórczości ze stylu "grunge"?

Klasycy typu: NIRVANA, PEARL JAM, SOUNDGARDEN czy SILVERCHAIR (pierwsze płyty) są mi znani, również nowsze kapele tj. GODSMACK, LINKIN'PARK też...

co jeszcze?
thefaun
thefaun
Abstynent
Abstynent

Re: GRUNGE- czy słuchać tylko "klasyków" czy są no

Postprzez DX* » 22-08-2006, 13:44

thefaun napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby polecić jakieś nowe zespoły czerpiące w swojej twórczości ze stylu "grunge"?

Klasycy typu: NIRVANA, PEARL JAM, SOUNDGARDEN czy SILVERCHAIR (pierwsze płyty) są mi znani, również nowsze kapele tj. GODSMACK, LINKIN'PARK też...

co jeszcze?

Zakładając, że istniało w ogóle coś takiego jak "styl grunge", to nie zaliczałbym do klasyków dzieciaków z Silverchair...a już porównywanie do seattle'owskiego grania metalowego Godsmack czy durnowatego boysbandu Linkin Park jest zupełnie nie na miejscu...zresztą dziś już tak się nie gra...choć zostało kilku artystów, którzy zdają się przeczyć temu twierdzeniu:..Jerry Cantell(ex.Alice in Chains) nagrywa dobre płyty w stylu retro,,, Mudhoney wydali w tym roku świetną płytę,,,i podobno remasterowany został klasyk Mother Love Bone "Apple" - zresztą najgenialniejsza jak dla mnie płyta przełomu lat 80'/90'..a jeśli się uprzeć to można z całym tym postgrungem skojarzyć jeszcze np."Human Clay"- Creed tudzież Day Of The New (pierwsza płyta) to dobre granie.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Re: GRUNGE- czy słuchać tylko "klasyków" czy są no

Postprzez Chelli » 27-08-2006, 07:29

thefaun napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby polecić jakieś nowe zespoły czerpiące w swojej twórczości ze stylu "grunge"?

Czego słucham najczesciej- Creed, Audioslave, Alice in Cheins, candlebox, Temple of the dog, Screeeming Trees, Melvins, Mad season no i oczywiscie Nirvana...
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Re: GRUNGE- czy słuchać tylko "klasyków" czy są nowe o

Postprzez misseria » 28-08-2006, 11:40

linkin park obok soundgarden? SOUNDGARDEN? no prosze fauna... niczego nie polece, bo w moim mniemaniu troszke trudno... w stylu lp i soundgarden? no prosze fauna...
bangbangczterykulewmojejgłowie
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez Chelli » 28-08-2006, 13:10

Jeszcze wracając do grunge z polskim zespołów to-Grassnake(zespół ze strzegomia), Gift(połaczenie funky i grungu), Zoo, Feedback(białystok), Dust Blow, no-profit, Paracetamol, Alicetea, Decruk, undeground, avangarda, Venflon, Niebo

Jeszcze z zagranicznych - mother love bone, Tad, Hole, infuat,sweet side of suicide, mindmess, Melvins, Silverchair i jeszcze willard

Moze później jeszcze sobie cos przypomne :)
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Postprzez Crock » 09-07-2007, 13:12

Ja jestem fanem grunge'u ;] Szczególnie cenię sobie zespoły właśnie: Alice in Chains, Mad Season, Nirvana, Pearl Jam, Mother Love Bone, Temple of the Dog, TAD, Scraming Trees, Smashing Pupkins, Three Fish, Green River... no i na pewno o czymś zapomniałem ;]
Take Me Home, United road...

Pozdrawiam, Crock.
Crock
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Seattle

Postprzez luke666666 » 27-07-2007, 08:18

Hmmm ale ja z tego co słyszałem to grunge powstał i umarł dla tak zwanego"straconego pokolenia "czyli 30 i 20 latków na poczatku lat 90.I wydaje mi się że grunge był tak do 95 moze smierci Cobaina a teraz należałoby troszkę zmienić nazwę bo teraz grunge nie ma.A już na pewno nie Linkin Park które był uznał za słaby zespół numetalowy...
"Jeszcze nigdy tak niewielu,nie zrobiło tak wiele dla tak wielu"-Winston Churchill o polskich lotnikach w czasie Bitwy o Anglię.
luke666666
Degustator
Degustator

Miejscowość: Kraków

Postprzez gouter » 24-11-2007, 21:19

Była taka polska podróbka Alice In Chains chyba Illusion, wyli "godność moją ceń"
gouter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Nowy Sącz

Postprzez DX* » 24-11-2007, 22:38

Lipa z Illusion wył o 'nożu'...o godności nawijał Glaca ze Sweet Noise. Ani jedni, ani drudzy nijak nie przypominali Alice In Chains :P
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez gouter » 26-11-2007, 16:26

Lipa z Illusion wył o 'nożu'...o godności nawijał Glaca ze Sweet Noise

Rzeczywiście, przypomniałem sobie,
Ani jedni, ani drudzy nijak nie przypominali Alice In Chains
może tobie, ale jak twierdziłem podróbka.
gouter
Abstynent
Abstynent

Postprzez gouter » 26-11-2007, 16:51

"Tan koleś trzyma nóż wychodzi nocą szukać pnia" tak to leciało Illusionu
gouter
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 26-11-2007, 17:32

gouter napisał(a):Ani jedni, ani drudzy nijak nie przypominali Alice In Chains
może tobie, ale jak twierdziłem podróbka.

Potrafisz ten zarzut jakoś logicznie udokumentować?
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez gouter » 26-11-2007, 21:02

Potrafisz ten zarzut jakoś logicznie udokumentować?
Zarzut podróbki czy że Tobie nie przypomina Alice in Chains, chyba musi śłoń nadepnąć na ucho, aby w tym czasie gdy ten kawałek latał nie usłyszeć totalnego zerżnięcia z grunge, riffy gitarowe wzięte jakby z pierwszej płyty AIC. No ale każdy ma prawo do własnego zdania.
gouter
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 26-11-2007, 23:31

Myślę, że jednak słoń na ucho mi nie nadepnął, a Ty dysponujesz cokolwiek zawężonym polem widzenia.
To, że maniera wokalna Lipy przypominała co 'brudniejsze' zaśpiewy Staleya, a 'urywane' riffy gitarowe kojarzyły się z tymi z 2-3 kawałków z 'Facelift', to jednak trochę mało by o 'podróbie' mówić...tym bardziej, że panowie z Alicji operowali nieporównywalnie bogatszym wachlarzem środków wyrazu, niż Illusion.
Jak dla mnie zarzut bez sensu...tak jakbyś napisał, że polska pryta, to podróbka francuskiego wytrawniaka
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez gouter » 27-11-2007, 13:15

To, że maniera wokalna Lipy przypominała co 'brudniejsze' zaśpiewy Staleya, a 'urywane' riffy gitarowe kojarzyły się z tymi z 2-3 kawałków z 'Facelift

panowie z Alicji operowali nieporównywalnie bogatszym wachlarzem środków wyrazu, niż Illusion.

stworzyłeś definicję podróby grunge`u przez Illusuion
pozdro
gouter
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 27-11-2007, 14:05

Nie sądzę, wykorzystywanie jednego, czy dwóch (spośród kilkunastu) elementów stylu danego artysty trudno nazwać 'podrabianiem'. Jak dla mnie spokojnie mieści się to w granicach pojęcia 'inspiracja'.
Zostawię nawet w spokoju fakt, że wg mnie, wbrew temu co plecie Wikipedia, 'grunge' nigdy nie był jakimś ściśle zdefiniowanym stylem muzycznym a raczej zjawiskiem popkulturowym.
Pozdrowejszan
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty