Dżem

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Dżem

Postprzez toM_ » 22-09-2005, 22:06

trzeba rozruszać to forum >:[
no kto ichj nie kocha? no kto? no dobra wiem że są tu tacy co nie kochają (herezja :!: - na stos ;) ). Czasami myślę co by było gdyby nie powstali i... normalnie dreszcz, zimne poty na samą myśl dostaję. Płytki? zdecydowanie Cegła i Detox, coś niesamowitego. Tylko szkoda że Rychu już nie zaśpiewa :(
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Re: Dżem

Postprzez DTH » 23-09-2005, 10:05

zespół legenda. najbardziej lubiany i szanowany przezemnie zespół polskiej sceny muzycznej. W zasadzie chyba wszystkie ich płyty są świetne.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez St. Alquerre » 23-09-2005, 12:02

Ale ten film o Riedlu chujowy jak barszcz... straszliwa nędza. Jedynie Tomasz Kot gra fajnie, no ale co to za problem zagrać ćpuna (bo do takiej roli sprowadził sobie Kidawa - Błoński postać Ryśka)... żenadix
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez retyper » 23-09-2005, 13:37

nie przepadam za Dżemem. Może dlatego że nie zbyt znam. A powinienem bo w domku całą dyskografie mam...
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 23-09-2005, 13:59

Mi jakoś ten zespół nie leży, chociaż mają kilka fenomenalnych piosenek, np. Czerwony jak Cegła.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez upadłyAnioł » 23-09-2005, 15:10

Ja ich nawet lubie są spoko:D- tylko wpierdala mnie jedno...,ale nie wnikam w szczegóły... :?
...nie każdy anioł jest lub musi być dobry...
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: Jasło

Postprzez Vasil » 23-09-2005, 22:10

Ach, 'Wehikuł Czasu'...
A tak na poważnie, ich rock-blues bardzo mi podchodzi...
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 24-09-2005, 15:49

komu podobal sie a komu nie film "skazany na bluesa" i dlaczego?
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez [nieaktywny] malk » 24-09-2005, 17:11

forlorn napisał(a):komu podobal sie a komu nie film "skazany na bluesa" i dlaczego?

nie podobał mi się. trzeba być równie wybitną jednostką, żeby pokazać fenomen ryśka i zrobić to dobrze. zapadło mi tylko w pamięć stwiedzenie "indianer, co byś zrobił jakbyś miał jeszcze jedno życie".
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk 27-09-2005, 16:43, edytowano w sumie 2 razy
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez mychafront » 25-09-2005, 21:37

"indianer, co byś zrobił jakbyś miał jeszcze jedno życie"
"Nie brał bym tego główna":(
"jak człowiek nie marzy umiera" RR
mychafront
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Chodzież

Postprzez Vasil » 27-09-2005, 16:41

mychafront napisał(a):"indianer, co byś zrobił jakbyś miał jeszcze jedno życie"
"Nie brał bym tego główna":(

True... true...
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 27-09-2005, 19:40

dżem z ryśkiem pochłonąłem cały. na debiutanckim lp 'cegła' są same killery, serio. może was to zdziwi, ale czerwony jak cegła czy whisky to nie są moje ulubione dżemowe tracki. fakt, przepiękne utwory, ale na 'cegle' jest ballada o dziwnym malarzu, no po prostu masakra. na 'zemście nietoperzy' wiadomo, klosz i naiwne pytania.

wszyscy mówią coś w stylu - och, szkoda, że 'najemnik' nie jest concept-albumem o pacyfiście któremu groził wój, że tylko dystych tytułowy został. bullshit ziomki, a wechikuł czasu, tylko ja i ty czy najpiękniejszy track dżemu ever modlitwa III? o czym niby mówią? trochę wyobraźni, no.

detox poraża, wiadomo. już samymy tytułem. a kawałki to to jest imho poziom bluesowego kosmosu - list do m., sen o victorii i ostatnie widzenie. fuck it, niby dżem to nie mój klimat ale wała takiego, dreszcze mam.

do autsajdera się nie mogę przekonać. cała w trawie i tyle.

no i potem nadszedł trzypłytowy 'list do r.' i tam imho pierwszy i ostatni raz kasia kowalska zaspiewała w sposób zjawiskowy. cześka niemena przebiła nawet, i dewódzkiego, który przekonał mnie do siebie dopiero gdy usłyszałem jego głos na tym gigu. z dewódzkim najbardziej chyba lubię 'pod wiatr'. 'dżem w operze' to jest porażka i żenada jedna wielka.
a nagrany z balcarem '2004' trzyma wysoki poziom naprawdę. ale tylko dwa utwory dochodzą do poziomu geniuszu moich ukochanych tracków z ryśkiem - mianowicie ćma barowa i epicki w imię ojca.

tyle ode mnie o muzyce.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 27-09-2005, 20:15

Malkavian napisał(a):ale czerwony jak cegła czy whisky to nie są moje ulubione dżemowe tracki.
wiesz, ja też jakoś za nimi nie przepadam. Zwłaszcza za cegłą, może po prostu mi się przesłuchały. Pamiętam parę lat tamu non stop leciała w radiu i już mnie szlag trafiał jak poraz n-ty słyszałem to tego samego dnia :wink:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dżaj » 13-10-2005, 18:26

"Skazany na bluesa" jest - fakt - przebarwiony, ale jest wiele wątków, o których czytałam wcześniej w "Ryśku" Jana Skaradzińskiego i fajnie było zobaczyć to na ekranie. Ciary przeschodziły w "cięzkich" scenach, w których pojawiał się prawdziwy Dżem... Bardzo emocjonalnie odebrałam ten film...

Co do Dżemu - są inni niż wszyscy, ich blues nie daje wprawdzie rady przy kapelach zagranicznych (np. podczas Blues Meetingu w Toruniu, czy Rawa Blues), ale wśród polskich kapel są - z Balcarem będącym jak najbardziej na właściwym miejscu - bezdyskusyjnym numerem 1.

Jeżeli chodzi o płyty, głosuję na "Detox"
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Miejscowość: Toruń

Postprzez puzio » 15-10-2005, 14:08

noooo, moja pierwsza wizyta po (kolejnej) dlugiej nieobecnosci.
dzem to moj ulubiony polski zespol, wymiata po prostu. genialny wokal (mowie o rysku oszywiscie), genialne teksty, genialna muzyka, genialny klimat. jedna wielka rewelacja. najlepsze albumy:
1.detox
2.cegla
3.najemnik
4.zemsta nietoperzy
oprocz tego rewelacyjny 2-plytowy 'wehikul czasu' ze spodka

co do 'dzemu w operze' musze sie zgodzic ze jest to niewypal chociaz niektore piosenki prezentuja sie ciekawe. a 'wehikul czasu' z tej plyty miesci sie w moim oficjalnym 'the best from the best' i bede jej bronil do ostatniej kropli krwi :twisted:

moje top ten:
1. wehikul czasu (zarowno z opery jak i normalny)
2. naiwne pytania
3. jesiony
4. skazany na bluesa
5. sen o victorii
6. detox
7. jak malowany ptak
8. modlitwa III - pozwol mi
9. ballada o dziwnym malarzu
10. whisky
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Dymek » 15-10-2005, 19:44

Piękna muzyka, świetne teksty i wspaniałe koncerty. Miałem okazję być ostatnio na koncercie Dżemu, i siedziałem jak urzeczony. Może i Maciej Balcar nie jest tak charyzmatycznym wokalista jak Ś.P Riedel, ale głos ma równie przejmujący. Nie będę klasyfikował poszczególnych płyt bo poprostu nie mógłbym się zdecydować które lubię bardziej, a które mniej. Szkoda, że na naszych oczach odchodzą od Nas kolejni muzycy Dżemu, takiej muzyki nie tworzy już prawie nikt...
Dymek
Degustator
Degustator

Miejscowość: Płock

Postprzez dżaj » 16-10-2005, 16:35

Dokładnie! Takiej muzyki nie tworzy nikt. Wywaliłabym "prawie" i "już", bo takiej muzyki nie tworzył nigdy żaden zespół polski. I na tym polega wielkość Dżemu...

A co do Balcara, według mnie nie brakuje mu chyba charyzmy... No i niezły jest generalnie :lol:
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Postprzez GRacuch » 03-12-2005, 14:08

Najbardziej lubie "Autsajder" i "Whisky" (a najbardziej jak Lukasz spiewal mi whisky za garazami....ahhh...:) )
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez puzio » 12-02-2006, 23:14

ale lol, oglądałem 'skazanego na bluesa' wreszcie...pff, nawet się komentować nie chce, po prostu żenada jak dla mnie. to nie był film o rysku tylko film o narkotykach. i to taki dla młodzieży gimnazjalnej. miałem nieodparte skojarzenie z 'akademią pana kleksa'. taka nagłaśniana produkcja, tylu sponsorów a czułem się jakbym oglądał amatorski, niskobudzetowy film!!

kot grał jeszcze jako tako, tego mu nie mozna odmówić (chociaż mógłby lepiej), natomiast zastanawiam się czy nie lepiej by było gdyby zamiast członków dzemu w filmie występowali normalni aktorzy...dzem może i ładnie gra ale tylko i wyłącznie muzykę...

nie spodziewałem się rewelacji ale w miare dobrego filmu...zawiodłem się.

aha, nie ma wehikułu czasu w podkładzie muzycznym, minus jak ode mnie do tych... :twisted:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dżaj » 13-02-2006, 13:04

puzio napisał(a):ale lol, oglądałem 'skazanego na bluesa' wreszcie...pff, nawet się komentować nie chce, po prostu żenada jak dla mnie. to nie był film o rysku tylko film o narkotykach. i to taki dla młodzieży gimnazjalnej.

Nie był to żaden majstersztyk, ale żenada? Hmmm... ja chyba odebrałam ten film jak gimnazjalistka :), bo miałam go z 2 tygodnie przed po wyjściu z kina przed oczami... Tak samo działała na mnie książka "My dzieci z dworca Zoo" jak miałam 12 lat... Wniosek: Nie starzeję się! Huraaaaaaa :D !!!
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Postprzez sasza » 27-07-2006, 12:00

aaa wehikuł czasu taaaak :D
w ogóle uwielbiam TEN ZEPÓŁ!!!
...ja pazurami trzymam się za życia brzeg...
sasza
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 31-07-2006, 10:28

a ja w piatek jade na dżem do miedzychodu :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez *ave* » 06-08-2006, 18:08

swietne, swietne swietne i jeszcze raz swietne. Mam ich rozne plyty, takze koncertowki. Lubie zespoly ktore graja z taka pasja, bez wyuczenia sie kazdego wersu, kazdej nuty na pamiec.
Tylko szkoda, ze RR juz nie spiewa. Zapewne gdyby zyl spiewalby do dzis. Zaluje ze nie urodzilam sie wczesniej i nie widzialam go w akcji. Cos niezwyklego poprostu. Tak czuc muzyke, calym sercem. No ale tak juz jest ze skazanymi na blues'a.
idź się utop i powiedz jaka woda :]

http://unperfect-circle.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
*ave*
Degustator
Degustator

Postprzez Chelli » 26-08-2006, 20:12

DTH napisał(a):zespół legenda. najbardziej lubiany i szanowany przezemnie zespół polskiej sceny muzycznej. W zasadzie chyba wszystkie ich płyty są świetne.

Nic dodać nic ująć :)
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Postprzez DX* » 27-08-2006, 08:46

Kuśwa, chyba jestem tu jedynym heretykiem, bo nie trawię tych powideł...Generalnie bardzo lubię rejony bluesa ,ale muzyka Dżemu jest dla mnie niestrawna, nudna, rozlazła jak flaki z olejem... a ten sepleniący wokal Riedla potrafił położyć te 2-3 kawałki, które jako tako były do zaakceptowania muzycznie...a gdy po raz 1001 słyszę "whiskey" na imprezie, to nóż mi się w kieszeni otwiera..."Skazanego..." nie obejrzę, bo nie znoszę filmów o ćpunach, a z tego Kidawy-Błońskiego to taki reżyser, jak ze mnie kobziarz :twisted:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez Wojtek_ » 27-08-2006, 12:33

darex78 napisał(a):Kuśwa, chyba jestem tu jedynym heretykiem, bo nie trawię tych powideł... (...) muzyka Dżemu jest dla mnie niestrawna, nudna, rozlazła jak flaki z olejem... (...)a gdy po raz 1001 słyszę "whiskey" na imprezie, to nóż mi się w kieszeni otwiera...

Heeeejjjjj... a ja tutaj nie pisałem, bo myślałem, że będę jedynym heretykiem na forum (Emperorek zawsze mi to wypomina, że Dżemu nie kocham :P). Mam te same odczucia na temat muzyki, a zwłaszcza Whiskey i Wehikułu - po prostu mam tych piosnek dosyć, a muza na kolana mnie nie powala jakoś... Wybaczcie :P
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez DTH » 27-08-2006, 12:36

nie mamy co wybaczać. Tak jak ja nie lubię np. Leszczy, Myslowitza czy Kazika tak ty nie lubisz Dżemu. O gustach się nie dyskutuję :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Chelli » 27-08-2006, 12:43

Woycieh napisał(a):
darex78 napisał(a):Kuśwa, chyba jestem tu jedynym heretykiem, bo nie trawię tych powideł... (...) muzyka Dżemu jest dla mnie niestrawna, nudna, rozlazła jak flaki z olejem... (...)a gdy po raz 1001 słyszę "whiskey" na imprezie, to nóż mi się w kieszeni otwiera...

Heeeejjjjj... a ja tutaj nie pisałem, bo myślałem, że będę jedynym heretykiem na forum (Emperorek zawsze mi to wypomina, że Dżemu nie kocham :P). Mam te same odczucia na temat muzyki, a zwłaszcza Whiskey i Wehikułu - po prostu mam tych piosnek dosyć, a muza na kolana mnie nie powala jakoś... Wybaczcie :P

Też kiedys nie mogłam tego słuchac, nie odpowiadał mi ani wokal riedla ani muzyka, wolałam bardziej "rockowe" kawałki, a dżem wydawał mi sie mdły i bez charakteru, ale coś sie stało i jakos zmieniłam swój stosunek do tego zespołu. Nawróciłam sie :d. Teraz, jak opisałam wczesniej, uważam go jako jeden z najlepszych w swoim gatunku i ma ten "klimat" :)
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Postprzez Emperorek » 27-08-2006, 14:01

ja z dzemem mam same dobre wspomnienia i kocham ten zespoł nie tylko za muzyke ale własnie za to co mi sie z nim kojarzy za wszystki piekne imprezy z dzemem w tle
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez puzio » 31-08-2006, 12:35

darex78 napisał(a):z tego Kidawy-Błońskiego to taki reżyser, jak ze mnie kobziarz :twisted:

jeśli z ciebie taki kobziarz jak ze mnie rzeźbiarz to w całości zgadzam się z powyższą wypowiedzią :twisted:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik