Dżem

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Re: Dżem

Postprzez john 3:16 » 08-02-2007, 12:28

zawsze bardzo lubiłem Dżem jednak ostatnio moje podejście do tego zespołu sie zmieniło. Zmieniło się z uwagi na grupki pijanych trzynastolatek drących się "whisky moja żona", drechów wołających "zagraj mi coś dżema bo dostaniesz" etc. mam już dośc tego ze na każdym kroku słysze dżem to dżem tamto, rysiek to rysiek tamto. owszem cieszę się, że ta świetna muzyka trafia do tak szerokiej grupy odbiorców, jednak gdy Dżem stał się pewnego rodzaju świętością a jego kawałki śpiewają wszyscy od dzieci, przez starych alkoholików bo nawiedzone oazowiczki to chyba normalnym odruchem jest to że zaczyna mi to wszystko działac na nerwy. Jest to spotęgowane tym ze mieszkam w Tychach i gdy poznaje jakiś ludzi bardzo często słysze "ty z Tychów jesteś? to tak jak rysiek!rysiek to był chop!mówią o mnie w mieście..." :twisted:
tyla
"bo widze ze ta spowiedź to piosenka
dla siebie ją samego wykonuję
to też grzech- więcej grzechów nie pamiętam
ale tego jednego nie żałuję!"
Jacek Kaczmarski
john 3:16
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tychy

Postprzez DTH » 08-02-2007, 13:25

:lol:
śmieje się, ale nie dlatego, że napisałeś coś śmiesznego john. Śmieje się, bo kilka tygodni temu doszedłem to bardzo podobnego wniosku :wink: Dżem stał się zespołem (może takim był od zawsze, ale było to mniej dostrzegalne) powszechnym, pospolitym, pijackim. Zespołem dla wszelkich meneli i lumpów, którzy w muzyce dżemu odnajdują... usprawiedliwienie a niekiedy i pochwałę swojego nieudacznictwa(?). Każdy zachwyca się nad muzyką dżemu. Ja również. Jednak powiem tak, muzyka jest piękna, ale traktuje o rzeczach godnych pożałowania, nie tylko nie piętnując ich ale wręcz przeciwnie. Nie wskazuje drogi na odbicie się od dna ale mówiąc, że jak jest się już na dnie to tam już trzeba pozostać bo nie ma innego wyjścia. A winę za to wszystko nie ponoszę ja tylko cały zły świat. Trochę to jak hiphopowe "szare bloki" :roll:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez john 3:16 » 08-02-2007, 13:44

hmm no może to byc wytłumaczenie wielkiej popularności dżemu. zresztą dżem to książkowy przykład rzeczy kultowej:
pare ładnych piosenek+tragiczna śmierc lidera+teksty, jak stwierdziłeś usprawiedliwiające postawy outsiderskie=prawdziwy kult wśród nastolatków
ech
"bo widze ze ta spowiedź to piosenka
dla siebie ją samego wykonuję
to też grzech- więcej grzechów nie pamiętam
ale tego jednego nie żałuję!"
Jacek Kaczmarski
john 3:16
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tychy

Postprzez toM_ » 11-02-2007, 23:55

byłem "ostatnio" na koncercie
bardzo ekstra przyjemnie grali.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 12-02-2007, 16:37

wyjebałem obszetną polemikę i przy wysyłaniu padł serwer. pierdole, drugi raz mi sie nie chce.
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 12-02-2007, 18:17

puzio napisał(a):wyjebałem obszetną polemikę i przy wysyłaniu padł serwer. pierdole, drugi raz mi sie nie chce.

polemikę z kim? :wink:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez luke666666 » 27-07-2007, 08:32

Ja od Dżemu zacząłem słuchać w ogóle Rocka...Więc jak dla mnie jest to zespół zbawczy bo wcześniej słuchałem techna i hip hopu ale udało mi się nawrocić dzieku mojemu starszemu bratu:DWięc powiem jedno:Dżem jest genialny.A jak ktoś się nie zgodzi.... :ckm:
"Jeszcze nigdy tak niewielu,nie zrobiło tak wiele dla tak wielu"-Winston Churchill o polskich lotnikach w czasie Bitwy o Anglię.
luke666666
Degustator
Degustator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Vaksus » 04-11-2007, 13:15

jestem fanem Dżemu
dla mnie Dżem jest najlepszym polskim zespołem

oczywiście wkurzające jest to że większość 13-latek to śpiewa, ale jak się zapytasz co zna z Dżemu to powie:"Whiskey,Wehikuł czasu,Naiwne pytania e.ee...ee..i ten..no..."

można słuchać Dżemu żeby się usprawiedliwić od "bycia na dnie", ale można słuchać jako muzyki inteligentnej jak np. Pink Floyd

co do filmu to raczej jest beznadziejny i wg. mnie lepszym filmem o narkotykach był Ray, ale było kilka fajnych scen(tak btw. to właśnie dzięki temu filmie teraz wszyscy słuchają Dżemu)
Vaksus
Abstynent
Abstynent

Postprzez noise » 05-11-2007, 13:00

Kiedyś lubiałem czasem posłuchać, ale tylko z Ryśkiem potem to już lipa jak dla mnie a jak widzę nachlane 15-16 latki w koszulkach Dżemu i ojebane naszywkami jak choinki i znające na pamięć whiskey (bo tak wypada) to rzygać mi się chce.
noise
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 05-11-2007, 17:24

z Ryśkiem czy bez Ryśka Dżem jest zajebiaszczy... co nie zmienia faktu, że z Rychem jest najzajebiastszy :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 05-11-2007, 17:33

Najzajebiastszy jest dżem porzeczkowy niskosłodzony ;P
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez _lilith » 05-11-2007, 17:33

a ja nie sluchalam i nie slucham o!
i kto tu jest tru? ;)
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez toM_ » 05-11-2007, 18:22

Vaksus napisał(a):jestem fanem Dżemu
dla mnie Dżem jest najlepszym polskim zespołem

oczywiście wkurzające jest to że większość 13-latek to śpiewa, ale jak się zapytasz co zna z Dżemu to powie:"Whiskey,Wehikuł czasu,Naiwne pytania e.ee...ee..i ten..no..."

można słuchać Dżemu żeby się usprawiedliwić od "bycia na dnie", ale można słuchać jako muzyki inteligentnej jak np. Pink Floyd

co do filmu to raczej jest beznadziejny i wg. mnie lepszym filmem o narkotykach był Ray, ale było kilka fajnych scen(tak btw. to właśnie dzięki temu filmie teraz wszyscy słuchają Dżemu)

Kiedyś lubiałem czasem posłuchać, ale tylko z Ryśkiem potem to już lipa jak dla mnie a jak widzę nachlane 15-16 latki w koszulkach Dżemu i ojebane naszywkami jak choinki i znające na pamięć whiskey (bo tak wypada) to rzygać mi się chce.

a mnie się z kolei rzygać chce jak czytam takie teksty. Ludzie, co wy macie do najebanych nastolatków śpiewających dżem, kazika, czy-obojętnie-cokolwiek-innego? każdy jakoś zaczynał, niewyobrażam sobie żeby 13 latek miał od razu zajebiste podejście i obeznanie w muzyce, dajcie im trochę czasu! A może wyrosną na ludzi słuchających dobrej porządnej muzy. Ja sam jak miałem 14 lat to najebany, z wińskiem w łapie ryczałem tytułowy kawałek dezertera... i bardzo miło to wspominam. mówię, każdy ma jakieś początki, no i każdy ma jakąś młodość. Co z tego, że znają tylko whisky i wehikuł czasu? ja w ich wieku też tyle znałem (no, może jeszcze pawia i cegłę). Tak, więc panowie, nie wieszajmy psów na tych biednych nastolatkach.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vaksus » 05-11-2007, 19:51

a mnie się z kolei rzygać chce jak czytam takie teksty. Ludzie, co wy macie do najebanych nastolatków śpiewających dżem, kazika, czy-obojętnie-cokolwiek-innego? każdy jakoś zaczynał, niewyobrażam sobie żeby 13 latek miał od razu zajebiste podejście i obeznanie w muzyce, dajcie im trochę czasu! A może wyrosną na ludzi słuchających dobrej porządnej muzy. Ja sam jak miałem 14 lat to najebany, z wińskiem w łapie ryczałem tytułowy kawałek dezertera... i bardzo miło to wspominam. mówię, każdy ma jakieś początki, no i każdy ma jakąś młodość. Co z tego, że znają tylko whisky i wehikuł czasu? ja w ich wieku też tyle znałem (no, może jeszcze pawia i cegłę). Tak, więc panowie, nie wieszajmy psów na tych biednych nastolatkach.

ta...ja śpiewałem po korytarzach szkolnych w chwilach słabości

ale słuchać dla popisu albo "bo wszyscy słuchają" to już coś innego

Edit: po przemysleniu sprawy przekonałeś mnie....
zgadzam sie
Ostatnio edytowany przez Vaksus, 06-11-2007, 12:23, edytowano w sumie 1 raz
Vaksus
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 05-11-2007, 20:20

w tym wieku wszyscy słuchają dla popisu :P
Nie no, prawda jest taka, że w wieku 13 lat wielu z tych kawałków po prostu się jeszcze nie rozumie a słucha się np. dla fajnej melodii, albo jak tu, bo wszyscy słuchają ;)
Sam ostatnio odkryłem kilka bardziej refleksyjnych kawałków KSU w których wcześniej podobała mi się tylko własnie fajna melodia :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez noise » 06-11-2007, 14:57

Tak jak się spodziewałem nie zrozumiała mnie pewna osoba, ale nie wnikam w to i w dyskusję wnikał również nie będę.
Są ciekawsze tematy i zespoły (jak dla mnie)Image
noise
Abstynent
Abstynent

Postprzez puzio » 06-11-2007, 15:04

na przykład VOX i ich 'bananowy song' :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 06-11-2007, 18:09

noise napisał(a):Tak jak się spodziewałem nie zrozumiała mnie pewna osoba, ale nie wnikam w to i w dyskusję wnikał również nie będę.
Są ciekawsze tematy i zespoły (jak dla mnie)Obrazek

no to mnie łaskawie oświeć
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Pan Ciasteczko » 12-11-2007, 01:02

Nie powiem ,ze nie lubie ,ale bandy kolesi ktorzy na ogniskach spiewają whisky czy wehikuł czasu już mi tak ten zespol zniesmaczyły ,ze nie powiem ,żebym sluchał ich z przyjemnością . Co przejeżdzam przez park w moim mieście to siedzi ekipa z gitarą i katują ich :kreckadostal:
Awatar użytkownika
Pan Ciasteczko
Abstynent
Abstynent

Postprzez puzio » 12-11-2007, 16:20

powiem szczerze, że mi wisi co śpiewają pijane nastolatki przy ognisku. zespół jest dobry. bardzo dobry. nie przypuszczam, żeby kiedykolwiek mi się znudził. i na pewno nie zmienią tego żadne kinderpozery... coż mnie oni obchodzą? jakby nagle się im odmieniło i zaczeliby śpiewać powiedzmy Requiem i nosić Mozarta na koszulkach nie wkurzałoby mnie to, wręcz przeciwnie :wink: wiem, że znacznie przyjemniej słuchać zespołu, o którym 99% społeczeństwa nie ma zielonego pojęcia... i wysoko zadzierać nosa, jakim to jest się niezalem :wink: ale to chyba nie o to chodzi :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Pan Ciasteczko » 12-11-2007, 22:16

^ ja nie twierdze ,zę zespół zły. Ale jak kawałek mi się źle kojarzy to średni mi wchodzi jego słuchanie. I zbyt objechane, tak samo mam ze smoke on the water np. ile razy można do jasnej ciastnej tego sluchać ...
Awatar użytkownika
Pan Ciasteczko
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 12-11-2007, 22:27

puzio napisał(a):powiem szczerze, że mi wisi co śpiewają pijane nastolatki przy ognisku. zespół jest dobry.
Wisi ci bo sam w ich wieku (i nie tylko), po pijaku ryczałeś wyhikuł :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 12-11-2007, 23:23

i wcale się tego nie wstydze :P wręcz przeciwnie, chętnie bym sobie wrócił do tamtych czasów :P
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Pan Ciasteczko » 12-11-2007, 23:51

Po 8 browarach to ja spiewam nawet krzysztofa krawczyka :D
Awatar użytkownika
Pan Ciasteczko
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 12-11-2007, 23:53

no więc po co się czepiać pjanych 16-tek? :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Pan Ciasteczko » 13-11-2007, 16:54

^ wiesz niekoniecznie pijanych. Poprostu rzygam już tym jakby kurde nie było 10 000 tysięcy innych bardziej zajebistych kapel ,a oni tłuczą ciągle whisky ; ].
Awatar użytkownika
Pan Ciasteczko
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 13-11-2007, 17:02

Whiskey po prostu w ucho wpada.. a że do tego Dżem kojarzy się jednoznacznie z szeroko rozumianym, outsaiderstwem masz odpowiedź :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez MaciatY » 20-06-2008, 21:06

Samotność to taka straszna trwoga...
Wolałbym być martwym niż ignorantem....
MaciatY
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 20-06-2008, 21:21

oj, z czasem idzie przywyknąć ;)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 20-06-2008, 21:26

gówno prawda :P
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...