David Bowie

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

David Bowie

Postprzez toM_ » 06-07-2005, 20:59

moja przygoda z jego twórczością zaczęła się dość niedawno, parę miesięcy temu. W tv obejrzałem se "My dzieci z dworca zoo", muzyka to mnie po prostu zabiła więc ściągnąłem sobie soundtrack, no ale było mi mało :D
obecnie znam całe Low i Station To Station i uważam że to wypasiane płytki, David potrafi tworzyć tak wspaniałe, a jednocześnie różne od siebie kompozycje np. przepełnione radością i pozytywnymi emocjami TVC15 a Sense of Doubt, który napawa strasznym, bliżej nieokreślonym niepokojem :!:
do moich ulubionych kawałków jak na razie należą:
- Station To Station
- Look Back In Anger
- TVC 15
- Sense Of Doubt
- Speed Of Life
- Heroes (głównie za tekst)
- Always Crushing In the Same Car
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Re: David Bowie

Postprzez [nieaktywny] malk » 06-07-2005, 21:36

Dla mnie Bowie był guru i eksperymentatorem do momentu gdy się w mojej opinii sprzedał, czyli do wydania w 1995 plyty Outside. To mial być 5-plytowy cykl poświęcony historii pewnego detektywa, wyszła tylko pierwsza płyta, odszed świetny gitarzystał Reeves Gabriels i Bowie postanowił nagrywać płyty tylko po to zapchać dziurę (patrz płyta Heathen i Reality). Ale kiedyś Bowie był bogiem, bez względu na to czy występował jako Ziggy Stardust, czy David Bowie, czy grał rocka, psychodelię czy robił jungle i drum'n'bass.

Najlepsze płyty? Ha, dużo tego będzie:

- The Man Who Sold The World (fani Nirvany powinni wiedzieć że to utwór Bowie'go śpiewał Cobain na Unplugged)
- Hunky Dory
- Space Oddity
- Ziggy Stardust And The Spiders From Mars
- The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars
- Alladin Sane
- Station To Station
- Low
- Heroes
- Scary Monsters
- Tin Machine
- Outside
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez ninuś » 07-07-2005, 10:03

Bowie???

To ten który zrzyna z Marilyn Manson :?:
a rien pa peut arrete moi
Awatar użytkownika
ninuś
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bochnia

Postprzez [nieaktywny] malk » 07-07-2005, 12:02

ninuś napisał(a):Bowie???

:shock:

ROTFL, chyba Ci się coś ninuś pomyliło, bo pomysł na aseksualnego kosmitę ubranego w biały skafander wyszedł właśnie z płyty Ziggy Stardust wydanej w 1972. Więc to raczej pan Manson zrzyna od Davida Bowie.

Ja wiem, że to prowokacja, ale kiepska :twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez hak » 12-07-2005, 00:04

Malkavian napisał(a):>Najlepsze płyty? Ha, dużo tego będzie:

Alez nie. Przeciez to jasne, ze najlepszą plytą Bowiego jest "Young Americans"...

michal
NP: Vitalic - OK Cowboy / dobre techno nie jest zle
michal
hak
Abstynent
Abstynent

Postprzez toM_ » 27-07-2005, 21:51

dorwałem The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And ktoś tam From Mars
i... podoba mi się :D jest tylko jedno ale: trochę głos Davida mi sie nie podoba, wolę taki jak ma na Low(nie jest to może jakaś wielka różnica czy wada ale jednak)

a co do tutułu płyty... ciekawe czy nagle przestał się nudzić że nie wymyślił dłuższej ;)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez pocahontas » 17-08-2005, 10:36

Ja jestem wierną fanką Bowiego od roku 1983 (czyli od kiedy wydał Let's Dance). Miałam wtedy 12 lat i oszalałam na punkcie jego muzyki.

I muszę przyznać, że dla mnie Heathen w perspektywie długiej kariery muzycznej Davida jest jednym z najdoskonalszych jego dzieł. Stawiam go na I miejscu na równi ze Station to Station. Young Americans też rzuca na kolana. Zresztą prawie wszystkie płyty są genialne.

Co do głosu Davida na Ziggim Starduście - istotnie był tam jeszcze nie do konca wyrobiony, ale juz stał sie o nieba lepszy niż na wcześniejszych albumach. Mam teorie, że David zaczął śpiewać po mistrzowsku w czasie kiedy brał narkotyki. A to w latach 1972 - 1976. Na płycie Rise and Fall... już powoli jego głos zaczyna się wykształcać. A na Young Americans i Station to Station, gdy Bowie przeżywał najwiekszy narkotyczny kryzys, śpiew jego jest już pełen głębokich uczuć, wręcz nieziemski. Nie wiem czy rzeczywiscie należy ten artystyczny rozwój wiązać z przeżyciami narkotycznymi - Bowie temu po cześci zaprzecza - ale faktem jest, że jego postęp w muzyce i jego okres zażywania narkotyków zbiegają się w czasie.
pocahontas
Abstynent
Abstynent

Postprzez [nieaktywny] malk » 20-08-2005, 19:15

pocahontas wyjdź za mnie :twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez pocahontas » 30-09-2005, 18:48

David Bowie zagrał po raz pierwszy po ponad rocznej przerwie spowodowanej chorobą serca. Wystapił na festiwalu Fashion Rocks 8 września a parę dni potem zagrał gościnnie z Arcade Fire. Nie były to przedsięwzięcia na wielką skale, ale widać, że sie chłop rozkręca. Jest wiec nadzieja, że wróci do formy i znowu będzie tworzył i koncertował :))))
pocahontas
Abstynent
Abstynent

Postprzez Vasil » 30-09-2005, 19:46

ninuś napisał(a):Bowie???

Prawda jest taka że Brian Warner był jeszcze szczylem kiedy fascynował się Bowie'm, Kissem, judas Priest, et cetera...
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty