Bob Dylan

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Bob Dylan

Postprzez toM_ » 03-04-2007, 20:27

pewnie wielu z was się z tym nie zgodzi, ale dla mnie jest to największy bard wszechczasów. Wciąż poznaję jego twórczość - nagrał naprawdę masę rzeczy. Niemniej to co znam to praktycznie uwielbiam. No... jedna płyta mi zupełnie nie przypadła do gustu: "Dylan" z '73 bodaj... ale słuchałem jej zaledwie 3 razy, więc może jeszcze ją polubię :) . Do moich ulubionych albumów zaliczam: "bringing it all back home" i "highway 61 revisited". Co nie znaczy że nie uwielbiam "The times they are-a-changing" albo "The Freewheelin Bob Dylan". Jego ostatnia płyta "Modern Times" też jest bardzo dobra uważam, mimo że to już nie ten głos zupełnie, jednak muzyka i teksty stoją na bardzo wysokim poziomie.

Wiele ludzi nie trawi jego maniery śpiewania - jakby ktoś cierpiący na chroniczną chrypę i zdrowo najebany dopiero co z baru wyszedł :) ale mnie się to piekielnie widzi... ta niedbałość w śpiewie, coś niesamowitego.

Ulubione kawałki?
kolejność dowolna:
On the Road Again
Blowin' In the Wind
The times they are-a-changin'
Like a rolling Stone
It's All Over Now, Baby Blue
Knockin' On the Heavens Door
Sick Terrenean Homesick Blues
i mój personal absolutny best: Mr. Tambourine Man
.
.
.
...no i właściwie wiele innych :P
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Re: Bob Dylan

Postprzez Mojżesz » 03-04-2007, 20:33

Moja znajomość Boba Dylana opiera się na kilku płytach "The greatests hits", więc nie mogę się pochwalić pod względem, ale to co znam jest naprawdę godne uwagi i podzielam twoje zdanie, choć nie wiem czy bym zaryzykował stwierdzenie "barda wszechczasów"...
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez JimiVega » 29-08-2007, 02:32

Tom a gdzie dom wschodzącego słońca???
Wiele osób nadal myśli że to piosenka The Animals, posłuchajcie pierwszej bodajże płytki Boba.
Jego muzykę da się w pełni docenić tylko gdy się rozumie teksty, bo o nie właśnie w niej chodzi jak dla mnie.
Jestem wegetarianinem, jadam tylko grzyby.
JimiVega
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez toM_ » 30-08-2007, 13:16

JimiVega napisał(a):Tom a gdzie dom wschodzącego słońca???
Wiele osób nadal myśli że to piosenka The Animals, posłuchajcie pierwszej bodajże płytki Boba.

Z tego co wiem, na pierwszej płytce Dylana nie ma jego autorskich piosenek. Oczywiście mogę się mylić, tak tylko słyszałem. No i poza tym pierwszej płyty nie było mi dane przesłuchać.

JimiVega napisał(a):Jego muzykę da się w pełni docenić tylko gdy się rozumie teksty, bo o nie właśnie w niej chodzi jak dla mnie.

A z tym stwierdzeniem to się trudno nie zgodzić :)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez JimiVega » 31-08-2007, 20:20

Fakt, okazuje się że na tej płytce są tylko dwie kompozycje jego autorstwa( nie przypuszczałem )...nie zmienia to jednak faktu że jego wersja tej piosenki była nagrana przed wersją Animalsów, warto posłuchać mi się osobiście podoba bardziej... ma lepszy klimat, gdy on to śpiewa to ja wierze że tam był :)
Jestem wegetarianinem, jadam tylko grzyby.
JimiVega
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez Rzempek » 08-09-2007, 02:36

Generalnie to ani Burdon z Animalsami ani Dylan nie napisali tego wałka. Jest to stary "ludowy" kawałek, jakiegoś nowoorleańskiego bluesmana, dziś już zupełnie zapomnianego. Czyli autor anonimowy się pisze :)

Co do Dylana to oprócz wczesnych, podoba mi się płyta z 79 roku "Slow Train Coming"
Fajny klimacik
Awatar użytkownika
Rzempek
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Otwock

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty