Mozart

Każdy inny rodzaj muzyki nie pasujący do kategorii wyżej

Mozart

Postprzez Michał L » 28-03-2007, 22:29

Moim zdaniem największy kompozytor wszechczasów. Może kiedyś z czasem, zweryfikuję tą opinię, wciąż jestem na etapie odkrywania muzyki poważnej, ale dokonania niebywałe, zresztą niemal każdy zna jego historię. Trzeba być geniuszem, aby już od małego dziecka komponować utwory, a w stanie skrajnego wycieńczenia stworzyć jedno z najpiękniejszych dzieł jakie kiedykolwiek powstały - Requiem.

Każdy zna symfonię 40 z lotem trzmiela, doskonałe koncerty fortepianowe 21 czy 23, albo skrzypcowe 2 i 3. Bardzo szeroki dorobek.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Re: Mozart

Postprzez puzio » 28-03-2007, 22:43

mozart jest dobry, trzeba to przyznać. nie jest moze moim ulubionym kompozytorem, ale na pewno jest w pierwszej piątce :wink: symfonia 41, koncert fortepianowy 23, skrzypcowy 3... (albo 2, skleroza, sorry :D ), uwerturka do 'magicznego fletu' (ale tylko uwerturka, samego magicznego fletu nie lubie), no i oczywiście requiem, requiem, reqiuem!! to dzieła ponadczasowe. a wymieniłem tylko te których tytuły i numerki pamiętam :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez DTH » 28-03-2007, 22:47

No nie ulega wątpliwości, że Mozart wielkim kompozytorem był ;) Jego geniuszu nikt i nic mu nie odbierze. czy jest największym wszech czasów ciężko powiedzieć.Z muzyką klasyczną jest trochę jak z ... każdą muzyką :P Zależnie od nastroju. Raz lubię posłuchać Mozarta raz wolę Straussów... Moim ulubionym kompozytorem jest chyba jednak Dvorak. Bardzo wysoko plasuje się również Wagner, jadnak ten tylko od strony muzycznej, jako człowiek był kompletnym świerem:P

PS. Może się nie znam, ale czy lot trzmiela to nie czasami Rimski Korsakow? ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 28-03-2007, 22:52

a ja wole wagnera i rachmaninowa - polecam posluchac :)
nie to zebym nie powazala mozarta, ale hmm no tak jakos nie slucham, choc podobno kobiety w ciazy powinny sluchac mozarta, podobno udowodniono ze plod sie lepiej rozwija :roll:
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez puzio » 28-03-2007, 22:55

_lilith napisał(a):a ja wole wagnera i rachmaninowa - polecam posluchac :)

mam złe skojarzenia z rachmaninowem... :P
choc podobno kobiety w ciazy powinny sluchac mozarta, podobno udowodniono ze plod sie lepiej rozwija :roll:

czy my o czymś nie wiemy?? :D
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 28-03-2007, 22:57

puzio napisał(a):
_lilith napisał(a):a ja wole wagnera i rachmaninowa - polecam posluchac :)

mam złe skojarzenia z rachmaninowem... :P
lol :lol2:

choc podobno kobiety w ciazy powinny sluchac mozarta, podobno udowodniono ze plod sie lepiej rozwija :roll:
taa, podobno Mozarta powinno się słuchac w czasie nauki, kury się też lepiej niosą a krowy więcej mleka dają przy Mozarcie... jednym słowem, Mozart jest dobry na wszystko :D
Ale trochę w tym prawdy jest ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 28-03-2007, 23:01

Mnie się film podobał Formana, choć podobno nijak ma się do faktów. A muzyka jakaś taka nietrafiająca do mnie...zresztą w sferze klasyki jestem prostakiem i uznaję tylko Bethovena i "Bolero" Ravela.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 28-03-2007, 23:07

nie trafia do ciebie Mozart? Hmm, ciekawe, nie żebym chciał dyskutować nad twoim gustem muzycznym, wszakoż IVRP to wolny kraj ;P ale pierwszy raz widzę kogoś kto nie lubi Mozarta... a raczej który się do tego otwarcie przyznaje :D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 28-03-2007, 23:11

qrde,,to ja większy niezal jestem niz sądziłem :)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez Michał L » 29-03-2007, 14:34

DTH napisał(a):PS. Może się nie znam, ale czy lot trzmiela to nie czasami Rimski Korsakow? ;)

ano faktycznie, pomyliło mi się

No właśnie trudno określić tak obiektywnie, bo to często może zależeć od nastroju, nieraz może być lepszy Vivaldi, Bach innym razem ktoś inny jeszcze, ale chyba wszystko co stworzył Mozart ma w sobie przebłysk geniuszu.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez DTH » 29-03-2007, 15:34

no taka już dola bycia geniuszem... czasami mamy z tym niemały problem :P
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Reszta muzycznego świata

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty