Jacek Kaczmarski

Każdy inny rodzaj muzyki nie pasujący do kategorii wyżej

Jacek Kaczmarski

Postprzez Michał L » 28-03-2007, 22:20

Świetne teksty, muzyka. Po prostu był to geniusz.
Niemal każda piosenka ma w sobie to coś.
Doskonała płyta Mury, razem z Gintrowskim i Łapińskim.
Dalej wcale nie ustępująca - Raj.
Muzeum, gdzie inspiracja przyszła z obrazów, przez co odbiór jest jeszcze głębszy, samemu można spojrzeć na te obrazy i zobaczyć jak wiele potrafił on z nich wydobyć. Np. w ''Powrót z Syberi''.
Jak dla mnie najlepszy polski muzyk, wiela szkoda, że już nieżyjący. Nie potrafił wyobrazić sobie życia bez śpiewu.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Re: Jacek Kaczmarski

Postprzez puzio » 28-03-2007, 22:26

wstyd się przyznać, ale znam niewiele piosenek Kaczmarskiego. zebrałoby się może z 10. a po tytułach nie kojarze prawie w ogóle. nie mam nawet skąd załatwić płyty, więc w najbliższym czasie nie pogłębie raczej swojej wiedzy :wink: a szkoda, bo jest rewelacyjny. szkoda tylko, że tak zjebał życie rodzinne. no ale cóż... dlatego jestem zdania, że artyści powinni się 20 razy zastanowić, zanim wpakują się w związek. ale odbiegam od tematu :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Michał L » 28-03-2007, 22:31

Też oglądałeś pewnie te ''Rozmowy w Toku'' z jego córką :)
Ojcem może nie był dobrym, zresztą później uzależnił się od picia, był dość specyficznym człowiem, nieprzeciętnym.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 28-03-2007, 22:36

A ja myślę, że Kaczmarski po prostu stał się teraz trendy w tej hmmm...IV RP - mam wrażenie powtórki z historii z 1994r gdy Cobain sobie w łeb strzelił. Też juz T-Shirty z Kaczmarskim sprzedają i gówniażeria z gimnazjów w nich biega. :roll: A jeszcze gdy żył i komponował, mało kto o Nim słyszał...
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez Michał L » 28-03-2007, 22:46

yyy
co innego jest śmierć Cobaina, a co innego umrzeć na nowotwór.
Zresztą porównanie też nie bardzo, taka Nirvana może trafić do każdego, a Kaczmarski już nie bardzo, każdy zna Mury, Obławę i przeważnie tyle.
Jak to mało kto o nim słyszał ?! Wystarczy wyszukać w internecie ile dawał koncertów, a przecież popularność zdobył jeszcze przed stanem wojennym.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 28-03-2007, 22:55

DX ma trochę racji... do Nirvany/Cobaina dość trafne porównanie...
Samej muzyki, cóż, nie podzielam tego wielkiego zachwytu. No na pewno jakiś tam wpływ na upadek znienawidzonego "komunizmu" miała. Zagrzewała do walki itp... cóż, ja nigdy nie ukrywałem, że jakoś szczególnie nie jestem z Solidarnością itp rzeczami związany. Dla mnie jest ta muzyka więc nieco bardziej obojętna.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 28-03-2007, 22:56

Michał L napisał(a):yyy
co innego jest śmierć Cobaina, a co innego umrzeć na nowotwór.

no tak, po strzale w głowę z broni kaliber 45 wygląda sie trochę hmm...niekompletnie
Michał L napisał(a):Zresztą porównanie też nie bardzo, taka Nirvana może trafić do każdego, a Kaczmarski już nie bardzo, każdy zna Mury, Obławę i przeważnie tyle.
a kto przed śmiercią Cobaina znał coś innego niż Smeels Like Teen Spirit?
Michał L napisał(a):Jak to mało kto o nim słyszał ?! Wystarczy wyszukać w internecie ile dawał koncertów, a przecież popularność zdobył jeszcze przed stanem wojennym.
no tak, ale nie widywało się małolatów w koszulkach z Jego podobizmami, tribiutów nie nagrywano i w mediach jakoś tak cichawo było.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 28-03-2007, 22:57

Samej muzyki, cóż, nie podzielam tego wielkiego zachwytu. No na pewno jakiś tam wpływ na upadek znienawidzonego "komunizmu" miała. Zagrzewała do walki itp... cóż, ja nigdy nie ukrywałem, że jakoś szczególnie nie jestem z Solidarnością itp rzeczami związany. Dla mnie jest ta muzyka więc nieco bardziej obojętna.

kaczmarski nie pisał tylko o komunizmie... ignorant!! :P

on jest po prostu nie dość niezal no... :wink:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 28-03-2007, 23:00

Możliwe, ale jednak znany jest głównie jako bard Solidarnosci. Dorn też bardziej znany jest jako polityk niż jako bajkopisarz ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 28-03-2007, 23:45

DTH napisał(a):Możliwe, ale jednak znany jest głównie jako bard Solidarnosci. Dorn też bardziej znany jest jako polityk niż jako bajkopisarz ;)

ee serio? ;)
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 28-03-2007, 23:49

ano, podobno Krwawy Ludwik w wolnych chwilach piszę bajki dla dzieci. Ale właśnie mało kto o tym fakcie wie. Tak jak ja np. nieszczególnie znam apolityczne utwory Kaczmarskiego.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 29-03-2007, 14:43

DTH napisał(a):Możliwe, ale jednak znany jest głównie jako bard Solidarnosci. Dorn też bardziej znany jest jako polityk niż jako bajkopisarz ;)

Tych utworów związanych z Solidarnością to przy całości jest naprawdę niewiele. A sam Kaczmarski się za barda Solidarności nie uważał za bardzo, po prostu taka etykieta to niego przylgnęła.

DX* napisał(a):a kto przed śmiercią Cobaina znał coś innego niż Smeels Like Teen Spirit?

To nie moje czasy więc nie wiem, ale przynajmniej w moim środowisku bardzo niewiele osób słuchała i słucha Kaczmarskiego i jego śmierć nie miała tutaj znaczenia. Zresztą jak widzisz po tym temacie mało kto zna więcej niż kilka jego utworów.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 15:47

Michał L napisał(a):
DX* napisał(a):a kto przed śmiercią Cobaina znał coś innego niż Smeels Like Teen Spirit?

To nie moje czasy więc nie wiem, ale przynajmniej w moim środowisku bardzo niewiele osób słuchała i słucha Kaczmarskiego i jego śmierć nie miała tutaj znaczenia. Zresztą jak widzisz po tym temacie mało kto zna więcej niż kilka jego utworów.
Pewnie dlatego, że póki co mamy lekki deficyt gimnazjalistów podatnych na nowe trendy ;D

Mi się granie Kaczmarskiego nawet kiedyś podobało. Do dziś mam gdzieś w pudle kasetową wersję "Dzieci Hioba" - chyba jedyne ze znanych mi jego wydawnictw w miarę neutralne politycznie. Teraz jednak ta muzyka wydaje mi się tak pretensjonalna, że nawet sentymenty nie pomagają. A jeszcze widząc, że Kaczyńscy zrobili sobie z Jego twórczości istny element propagandowy swojej partii... - :rzygi:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 29-03-2007, 16:00

A gdzie się ta propaganda z użyciem twórczości Kaczmarskiego objawia ?
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 16:41

No wiesz co??! Jako fan Kaczorów powinieneś trochę dokładniej studiować reklamówki i spoty wyborcze ich partii(zarówno te telewizyjne jak i radiowe). Łopoczące na wietrze flagi, sztandary "Solidarność", agitujący z miną mędrca Jaruś, a w tle zjęcia z zadymy w stoczni i "Mury" Kaczmarskiego. Ja to pamiętam, bo przez przez dobrą godzinę ze znajomymi 'polewaliśmy się' i kurwialiśmy na zmianę.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 20:31

DX* napisał(a):A ja myślę, że Kaczmarski po prostu stał się teraz trendy w tej hmmm...IV RP - mam wrażenie powtórki z historii z 1994r gdy Cobain sobie w łeb strzelił. Też juz T-Shirty z Kaczmarskim sprzedają i gówniażeria z gimnazjów w nich biega. :roll: A jeszcze gdy żył i komponował, mało kto o Nim słyszał...

Może to prawda że jestem muzycznym konserwatystą i może to prawda że nigdy nie przepadałem za Nirvaną i Curtem (który moim zdaniem był muzycznie wsteczny) ale prawda jest taka że porównianie Kaczmarskiego, było nie było genialnego poety (a nim był przede wszystkim) do kogoś tak słabego (werteryczne strzelanie sobie w łeb o czymś świadczy) jest skrajną ignorancją

Fakt że Jacek Kaczmarski jest kojarzony glównie z Solidarnością, i że był w zasadzie współczesnym Tyrteuszem ale to nie daje ale to nie daje prawa do mieszania go z błotem ze względu na niechęć do IV RP.

Na zakończenie chciałbym tylko dodać że jestem wielkim fanem twórczości Jacka Kaczmarskiego i cenię go wysoko jako barda i poetę (swoją drogą niewielu wie że Mury nie były jego. Jego było jedynie ich tłumaczenie...) Poza tym mimo iż sam jestem zwolennikiem PiS'u to powstrzymuję się od osądzania Kaczmarskiego ze względu na swoje poglądy polityczne.

A to wszystko sprowadza mnie do pointy... DX, jesteś krańcowym wymoderowano (jeśli cię to pocieszy, od zawsze cię za takiego uważałem)

MOD: Wymiana poglądów to jedno ale proszę nie wymieniać się inwektywami. Można przecież dyskutować na merytoryczne argumenty...
Ostatnio edytowany przez Vasil, 29-03-2007, 21:17, edytowano w sumie 1 raz
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 21:36

No wiesz co DTH, skąd teraz ten ****** (jak mniemam... "wymoderowano" ;P ) ma wiedzieć co o nim myślę? :wink:

MOD: domyślam się, że wie... takie rzeczy się czuje przez skórę ;)
Ostatnio edytowany przez Vasil, 29-03-2007, 21:39, edytowano w sumie 1 raz

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 21:42

Vasil napisał(a):Może to prawda że jestem muzycznym konserwatystą i może to prawda że nigdy nie przepadałem za Nirvaną i Curtem (który moim zdaniem był muzycznie wsteczny) ale prawda jest taka że porównianie Kaczmarskiego, było nie było genialnego poety (a nim był przede wszystkim) do kogoś tak słabego (werteryczne strzelanie sobie w łeb o czymś świadczy) jest skrajną ignorancją
Zanim zaczniesz posądzać kogokolwiek o ignorancję, to bądź tak dobry i przeczytaj ze zrozumieniem to, co "ignorant" napisał. Ja czytam raz...drugi i nie widzę bym gdziekolwiek porównał osoby Cobaina i Kaczmarskiego. Napisałem jedynie o pewnej zbieżności faktów którą aż nazbyt wyraźnie zaobserwowałem. Zresztą wcześniej Michał wytknął mi porównanie o którym mówisz, co skwitowałem, dosyć ostra ironią.

Vasil napisał(a):Fakt że Jacek Kaczmarski jest kojarzony glównie z Solidarnością, i że był w zasadzie współczesnym Tyrteuszem ale to nie daje ale to nie daje prawa do mieszania go z błotem ze względu na niechęć do IV RP.
Wiesz co? rozładuj sobie poziom testosteronu(metodę pozostawiam Tobie do wyboru) i pokaż mi fragment w którym Kaczmarskiego z błotem zmieszałem.

Vasil napisał(a):A to wszystko sprowadza mnie do pointy... DX, jesteś krańcowym wymoderowano (jeśli cię to pocieszy, od zawsze cię za takiego uważałem)
guzik mnie obchodzą Twoje "błyskotliwe" pointy, a jeszcze mniej mnie interesuje to za kogo mnie uważa jakiś sfrustrowany maturzysta
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 29-03-2007, 21:57

a ja w zyciu widzialam niczego co stworzyl kaczmarski [tak mi sie przynajmniej wydaje, co nei znaczy ze nie wiem kim byl ani co robil], moze jestem ignorantem niech bedzie, chociaz ja bym powiedziala, ze w obecnych czasach to jesten bardzo [w tym omencie nastepuje slowo nazbyt naduzywane na tym forum i dlatego go nie wymienie] :P

mialo byc cos jeszcze o osobistych wycieczkach, ale cchyba to pozostawie bez komentarza :?
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 21:57

DX* napisał(a):Wiesz co? rozładuj sobie poziom testosteronu

i

DX* napisał(a):guzik mnie obchodzą Twoje "błyskotliwe" pointy, a jeszcze mniej mnie interesuje to za kogo mnie uważa jakiś sfrustrowany maturzysta

Być może jestem sfrustrowanym furiatem wyładowującym się na twojej skromnej osobie. Może nie zasługujesz na moją kompletnie niepotrzebną i bezmyślną krytykę, ale skoro tak jest to czemu się unosisz (skoro ponoć tak bardzo masz to gdzieś)?

Może więc powinienneś potraktować to jako komplement, bo jest to krytyka za całokształt twórczości... (może więc powinienneś się cieszyć że to ciebie wybrałem sobie na obiekt wyładowywania frusracji, bo w końcu dostałeś coś na kształt Nobla...)

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 22:05

Vasil napisał(a):. Może nie zasługujesz na moją kompletnie niepotrzebną i bezmyślną krytykę, ale skoro tak jest to czemu się unosisz (skoro ponoć tak bardzo masz to gdzieś)?
ja się unoszę? to nie moje posty wymoderowano, emotów i wykrzykników też nie użyłem. Doprawdy nie wiem po czym wysuwasz takie wnioski...naprawdę pocieszny jesteś
Vasil napisał(a):Może więc powinienneś potraktować to jako komplement, bo jest to krytyka za całokształt twórczości... (może więc powinienneś się cieszyć że to ciebie wybrałem sobie na obiekt wyładowywania frusracji, bo w końcu dostałeś coś na kształt Nobla...)
łoł. "całokształt twórczości"...czuję się wyróżniony...miło mi, że ktoś mnie jednak czytał ;) mam nadzieję, że na tym nie poprzestaniesz..
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 22:20

DX* napisał(a):ja się unoszę? to nie moje posty wymoderowano, emotów i wykrzykników też nie użyłem. Doprawdy nie wiem po czym wysuwasz takie wnioski...naprawdę pocieszny jesteś

Bierz więcej witaminy A (dopada cię ślepota o zmierzchu chyba...) wykrzyknika u mnie nie uświadczysz...

DX* napisał(a):łoł. "całokształt twórczości"...czuję się wyróżniony...miło mi, że ktoś mnie jednak czytał ;) mam nadzieję, że na tym nie poprzestaniesz...

nie, zamierzam całemu światu ogłosić twoją fenomenalność i będę piał za zachwytu nad twoimi ripostami... nie, a tak na serio co się będę strzępił? I tak wszyscy wiedzą.[/quote]

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 29-03-2007, 22:29

Dobra panowie! Tutaj jest temat o Kaczmarskim, a nie o dupie marynie. Chcecie się sprzeczać, to na priva, albo na do tematu o użytkownikach. Możecie mieć odrębne zdania i bardzo dobrze, ale wyrażajcie je w sposób chociaż luźno nawiązujący do tematu.

Lilka nie mów, nie znasz murów? ;)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 22:32

Granice żenady już przekroczyłeś, może więc skończyłbyś błyszczeć "krasomówstwem" w offtopach i skupisz się na konkretach. Na początek ponowię prośbę o udokumentowanie Twych śmiesznych oskarżeń(tych kilka postów wyżej). Później w temacie ogólnym chętnie porozmawiam z Tobą o Twoich rozterkach wieku dojrzewania. Ale polecałbym raczej jakieś ziólka, a jutro wizytę u psychologa, bo ja psychologię miałem tylko przez 3 semestry. Poza tym nie mam wykształcenia pedagogicznego.

To oczywiście do vasyla...z prośbą o nawiązanie do tematu
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 29-03-2007, 23:24

błagam, trochę wyrozumiałości dla innego poglądu... darex: fakt, że do tej pory w zasadzie nic nie napisałeś o samej muzyce kaczmarskiego, tylko poglądy odnośnie jego osoby. bardziej, czy mniej trafne zostawie bez komentarza. chociaz osobiście nie spotakałem się do tej pory z kultem jego osoby, to domyślam się o czym mówisz... ale powtarzam: bez przesady. jakoś nie widze do tej pory kaczmarskiego na każdym kanale w tv, a za nim premiera kaczyńskiego... z gimnazjalistami w koszulce z jego podobizną też nie miałem przyjemności się spotkać. nie wiem, mozę w zacofanym mieście żyję?? ale fakt, ze ktoś wykorzysta czyjąś piosenkę w spocie wyborczym, niekoniecznie musi świadczyc na niekorzyść twórcy... vasyl: nie unoś się tak mocno :) wszystko można rozsądnie i ładnie wyjaśnić. poza tym, nie trzeba się zaraz bluzgać z kimś, kto ma inne poglądy. a już tym bardziej na tematy muzyczne (czy nawet muzyczno-polityczne)... argumenty typu 'mówisz tak o zespole 'xxx' więc jesteś '***', nie za bardzo mnie przekonują. i sądze że nie przekonują nikogo... za bardzo mi to zajeżdża gówniarstwem...
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 29-03-2007, 23:35

puzio napisał(a):darex: fakt, że do tej pory w zasadzie nic nie napisałeś o samej muzyce kaczmarskiego, tylko poglądy odnośnie jego osoby.
po raz trzeci proszę o pokazanie mi, gdzie się odniosłem bezpośrednio do osoby Kaczmarskiego - pisałem o "modzie na Kaczmarskiego", ani słowem nie próbowałem charakteryzować Jego osoby. A o muzyce napisałem, że kiedyś mi się podobała...
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 29-03-2007, 23:38

Cóż zrobić, że większość ludzi zna bardziej osobę Kaczmarskiego niż jego muzykę. I może faktycznie nie chodzi tak bardzo o kult osoby albo moim zdaniem o to, że głupio powiedzieć, że się go nie zna czy nie lubi. Chociaż jak widzę tutaj nie mamy z tym szczególnych problemów,.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez GRacuch » 30-03-2007, 09:24

DX* napisał(a):A ja myślę, że Kaczmarski po prostu stał się teraz trendy w tej hmmm...IV RP - mam wrażenie powtórki z historii z 1994r gdy Cobain sobie w łeb strzelił. Też juz T-Shirty z Kaczmarskim sprzedają i gówniażeria z gimnazjów w nich biega. A jeszcze gdy żył i komponował, mało kto o Nim słyszał...

porownanie Kaczmarskiego do Cobaina...bylo nietrafne ze sie tak wyraze... powinienes sobie je darowac...
koszulki z Kaczmarskim??-a gdzie Ty takich widziales??
DX* napisał(a):nie widzę bym gdziekolwiek porównał osoby Cobaina i Kaczmarskiego. Napisałem jedynie o pewnej zbieżności faktów którą aż nazbyt wyraźnie zaobserwowałem.

jak wiadc inaczej tak to niektorzy odebrali (w tym ja)
DX* napisał(a):Wiesz co? rozładuj sobie poziom testosteronu(metodę pozostawiam Tobie do wyboru) i pokaż mi fragment w którym Kaczmarskiego z błotem zmieszałem.

DX* napisał(a):sfrustrowany maturzysta

DX* napisał(a):Granice żenady już przekroczyłeś, może więc skończyłbyś błyszczeć "krasomówstwem" w offtopach i skupisz się na konkretach. Na początek ponowię prośbę o udokumentowanie Twych śmiesznych oskarżeń(tych kilka postów wyżej). Później w temacie ogólnym chętnie porozmawiam z Tobą o Twoich rozterkach wieku dojrzewania. Ale polecałbym raczej jakieś ziólka, a jutro wizytę u psychologa, bo ja psychologię miałem tylko przez 3 semestry. Poza tym nie mam wykształcenia pedagogicznego.

To oczywiście do vasyla...z prośbą o nawiązanie do tematu

zalosne :!: nic dodac nic ujac.
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DX* » 30-03-2007, 10:34

GRacuch napisał(a):porownanie Kaczmarskiego do Cobaina...bylo nietrafne ze sie tak wyraze... powinienes sobie je darowac...
Rety...następna :/

GRacuch napisał(a): koszulki z Kaczmarskim??-a gdzie Ty takich widziales??
podać Ci konkretne miejsca, sytuacje, ulice; czy pytasz tylko tak dla zasady?

GRacuch napisał(a):jak wiadc inaczej tak to niektorzy odebrali (w tym ja)
to już nie moja sprawa..Ja tylko opisłaem moje spostrzeżenia... odbiór tego, to już sprawa zależna od inteligencji i otwartości myślenia czytającego. Normalna rzecz niestety, że jeśli napiszę o kimś, iż wygląda jak Elton John, to posypią się gromy, że mam go za "pedała". A tak swoją drogą, to jak na tak wielką fankę Kaczmarskiego trochę długo czekałaś z udzieleniem się w temacie i nie raczyłaś ani słowem wspomnieć o Jego twórczości. Doprawdy dziwne..

GRacuch napisał(a):zalosne nic dodac nic ujac.
Dzięki za wyręczenie mnie... sam lepiej nie podsumowałbym "twórczości" Twego lubego...

A jeśli masz jakiś uraz do mojej osoby(a widzę, że masz), to załóż osobny temat i tam wylewajcie z Vasylem swoje żale, zamiast silić się na szczeniackie szukanie pretekstów gdzie popadnie.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 30-03-2007, 13:56

Nie ma sensu popadać w skrajności.

No wiesz co??! Jako fan Kaczorów powinieneś trochę dokładniej studiować reklamówki i spoty wyborcze ich partii(zarówno te telewizyjne jak i radiowe). Łopoczące na wietrze flagi, sztandary "Solidarność", agitujący z miną mędrca Jaruś, a w tle zjęcia z zadymy w stoczni i "Mury" Kaczmarskiego. Ja to pamiętam, bo przez przez dobrą godzinę ze znajomymi 'polewaliśmy się' i kurwialiśmy na zmianę.

Już tak wielkim fanem PiSu nie jestem, chociaż dalej uważam, że jest to 2 odpowiadająca mi partia, ale nie w tym rzecz, zresztą jak widzisz sam zaczynasz od osobistych wycieczek :)
W każdym razie nie dostrzegłem żadnego masowego wykorzystywania muzyki czy też wizerunku Kaczmarskiego podczas agitacji politycznej. Jedyny utwór, jaki leciał na konwencji PiSu to Mury, ale jeżeli na tej podstawie wysnuwasz takie wnioski, to jest to przesada. Zresztą jak zauważył Vasil to jakiś kataloński bard po raz pierwszy na stadionie Barcelony wykonał Mury, a Kaczmarski jedynie wykorzystał ten utwór w polskich realiach. Co oczywiście nie zmienia faktu, że był fantastycznym poetą.

Mi się granie Kaczmarskiego nawet kiedyś podobało. Do dziś mam gdzieś w pudle kasetową wersję "Dzieci Hioba" - chyba jedyne ze znanych mi jego wydawnictw w miarę neutralne politycznie. Teraz jednak ta muzyka wydaje mi się tak pretensjonalna, że nawet sentymenty nie pomagają. A jeszcze widząc, że Kaczyńscy zrobili sobie z Jego twórczości istny element propagandowy swojej partii... -

Tutaj znowu o tej propagandzie. Może Ci nie odpowiadać, to oczywiste, każdy ma inny gust. Muzyka Kaczmarskiego wydaje Ci się pretensjonalna, ja osobiście z trudem podciągnąłbym to okreslenie najwyżej do kilku piosenek, cóż każdy inaczej będzie to odbierał. Tylko, że krytykujesz, a za pustosłowiem i gadką o rzekomym wykorzystywaniu w propagandzie( o czym zresztą nie powinieneś raczej pisać, bo jaki wpływ na to miał sam Kaczmarski) nie idą argumenty. '' Kaczor go słucha, to on jest be, to ja go nie będę słuchał".

Napisałem jedynie o pewnej zbieżności faktów którą aż nazbyt wyraźnie zaobserwowałem. Zresztą wcześniej Michał wytknął mi porównanie o którym mówisz, co skwitowałem, dosyć ostra ironią.

Ano rzeczywiście bardzo ostrą. Ja w tamtym zdaniu widzę wyraźnie zasugerowaną analogię, Ty natomiast '' pewną zbieżność faktów''.

podać Ci konkretne miejsca, sytuacje, ulice; czy pytasz tylko tak dla zasady?

No podaj i potem skonfrontuj z podobnym zestawieniem dotyczącym przeciętnego zespołu młodzieżowego. Zobaczymy co Ci wyjdzie.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Reszta muzycznego świata

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty