Dream Theater - Octavarium

Tu możecie się wypowiedzieć na temat dowolnej recenzji zamieszczonej w serwisie

Dream Theater - Octavarium

Postprzez [nieaktywny] malk » 28-06-2005, 22:03

Muszę to napisać bo poległem gdy Nikusek mi to podesłał :D

> Z formularza kontaktowego na stonie http://www.rockmagazyn.com zostal wyslany
> ponizszy komunikat:
> ==============================================
>
> qurwa kogo wy tam macie do recenzji, ale cieniarze nic nie wiedzace o
> prog-rock/metal, ostatni dt jest skandalicznie zrecenzowany, kicha i
> nieznajomosc materaialu,a i tworczosci dream theater,kicha jakiegos
> \"fana\" system of a down. shit,jakis cieniarz
>
> ==============================================
> Autor tej wiadomosci: daed

Oceńcie sami: http://www.rockmagazyn.com/recenzje.php?i=271

ja grzmotnąłem po prostu :lol:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Re: Dream Theater - Octavarium

Postprzez toM_ » 28-06-2005, 22:07

recenzja jak najbardziej w porządku, a to że jednym się podoba a drugim nie (muzyka znaczy się) to chyba normalne?
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 29-06-2005, 12:36

napisałem gościowi ripostę mailem, ale niestety poczta po chwili przysłała mi odpowiedź, że adres nie istnieje... smutne jest to, że najpierw objedzie a potem ucieka w krzaki :|
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 15-07-2005, 07:24

a mi sie podoba nowe dt. pozatym sadze ze zamiast lasku powinna być palża ale chuj to w sumie wie.

Wiesz malkav jak sie jedzie z tak wilbionym zespołem jak DT to zawsze ktos bedize nazekła tak samo kiedyś miałem z live at budokan, ale to zamieszkłe czasy
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez retyper » 23-07-2005, 15:31

Dosc czesto zgadzam sie z ocenami RM ale co do nowego DT.... ehh, byłem w lekkim szoku. Najpierw oszołomienie (ocena 0,5?!) i zaraz myśli typu "nieeee ! dt tak schrzanilo nową płyte? nie możliwe!".
No i przez tą recenzje musiałem uruchomić eMule i sobie pobrać płyte w mp3 ;) no i pobieranie nadaremne, płytke przesłuchałem i jest dobra, to nie to co wspaniałe Scenes.. albo Six Degrees... ale poza pierwszym utworem (jakos mi do gustu nie przypadł) płyta dobra. Wiecej sie spodziewałem po tym zespole ale jak każda kapela ma w swojej dyskografi nieco słabsze płyty.

I uwazam ze ktos kto nie lubi danego gatunku muzyki (metal progresywny w tym przypadku jakby ktoś nie wiedział ;)) nie powinien recenzować takich płyt, chyba że chce fana DT niestrawności nabawic :P

co do oceny ostatniej recenzji płytki Rogera Watersa "the pros.." - całkowicie popieram :)
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 23-07-2005, 17:58

retyper napisał(a):I uwazam ze ktos kto nie lubi danego gatunku muzyki (metal progresywny w tym przypadku jakby ktoś nie wiedział ;)) nie powinien recenzować takich płyt, chyba że chce fana DT niestrawności nabawic :P

i co? każdy pisze o muzyce, którą lubi i nie powstają żadne recenzje krytyczne? no to rzeczywiście, sens prowadzenia serwisu muzycznego jak cholera... :?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez inSEKT » 23-07-2005, 18:19

Gorzej jak ktoś lubi tylko jeden gatunek i wszystko co mu do schematu nie pasuje zaraz z glebą zrównuje...ale to tak z innej beczki ;x ah aż mi się przypomnieli Atreju i Moonfire...piszą recenzje

Co do recenzji DT to płyty nie słyszałem więc się nie wypowiadam ale Air na przykład wcale nie wydało mi się aż tak złe jak opisałeś. Gorsze od poprzedniej ale nad recenzją zaważył (moim zdaniem) Twój zawód bardziej niż zreczywisty jej poziom...tylko jaki on jest?;x
Insane is my name, something wrong with my brain...Image
Image
Awatar użytkownika
inSEKT
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: z okolicy stolicy

Postprzez [nieaktywny] malk » 23-07-2005, 18:59

inSEKT napisał(a):Air na przykład wcale nie wydało mi się aż tak złe jak opisałeś. Gorsze od poprzedniej ale nad recenzją zaważył (moim zdaniem) Twój zawód bardziej niż zreczywisty jej poziom...tylko jaki on jest?;x

Widzisz, rzadko zdarza się, że napiszę reckę po jednym czy dwóch przesłuchaniach. Ja zdzieram płyty :wink: A Talkie Walkie - strasznie konfekcyjna płyta to była. Niestety. Całość brzmi jak popłuczyny po całym stylu jaki Air budowało od Moon Safari. Szkoda naprawdę bo Talkie Walkie bo to mógł być poziom debiutu, a tutaj taka "niespodzianka" :( Wracam do tej płyty czasami, ok, ale chyba tylko, gdy a) zasypiam b) jestem dj-em na alter-imprze c) nudzę się do granic możliwości
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez inSEKT » 23-07-2005, 19:58

Czyli to płyta zabijająca skrajną nudę :P No w sumie bym się zgodził, że patrząc pod kątem porównania do Moon Safarii to lekko mówiąc zawód.
Insane is my name, something wrong with my brain...Image
Image
Awatar użytkownika
inSEKT
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: z okolicy stolicy

Postprzez retyper » 23-07-2005, 23:26

Malkavian napisał(a):
retyper napisał(a):I uwazam ze ktos kto nie lubi danego gatunku muzyki (metal progresywny w tym przypadku jakby ktoś nie wiedział ;)) nie powinien recenzować takich płyt, chyba że chce fana DT niestrawności nabawic :P

i co? każdy pisze o muzyce, którą lubi i nie powstają żadne recenzje krytyczne? no to rzeczywiście, sens prowadzenia serwisu muzycznego jak cholera... :?

zwykle sie dodatje dopisek: "fani prog-metalu nie będą zawiedzeni, innych szczerze zniechecamy do zakupu plyty ;P" cos w tym stylu ;) i kazdy bylby szczęśliwy :D
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 24-07-2005, 22:18

problem w tym ze płyta jest kontrowersyjna i niektórzy fani sa zadowoleni a inni nie. Dlatego też powstaje wiecej niz jedna recenzja danego albumu
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez dżaj » 18-08-2005, 17:14

Nowa płyta Dream Theater jest w porządku... Po dwóch przedostatnich płytach doszłam do wniosku, że nie wymyślą już niczego nowego... i niczego nowego od nich - jako fanka - nie oczekuję. Udowodnili, co potrafią i niech się nie zmieniają! Po co kombinować? Nie wszystkim to wychodzi na dobre (patrz Metallica)
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Miejscowość: Toruń

Postprzez [nieaktywny] malk » 31-08-2005, 11:44

Emperorek napisał(a):problem w tym ze płyta jest kontrowersyjna i niektórzy fani sa zadowoleni a inni nie. Dlatego też powstaje wiecej niz jedna recenzja danego albumu

BRAWO! ŁUHUHUH! nareszcie ktoś doszedł do sedna sprawy.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 31-08-2005, 12:02

ale błysnałem

dziekuje dziekuje po ksero mojego autografu prosze zgłosić sie pod adres emperorek@o2.pl z dopiskiem "kopnij mnie w dupe"
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 20-09-2005, 16:26

yeah, kolejny mail od nabuzowanego fana dream theater. :lol:

Panie Stępień...

panie realizator, nazwiska nie pomnę...

Delikatnie ośmiesza sie pan jako krytyk...Po przeczytaniu pańskiej recenzji nowej płyty Dream theater Octavarium zachciało mi sie szczerze śmiać...

na wstępie muszę zaznaczyć, że jestem teraz na urlopie. siedzę na mauritiusie, bo za każdy taki nabuzowany i ociekający żenującym bojówkarstwem mail dostaję złotówkę od naczelnego. niemniej jest mi bardzo miło, że ten śmiech okazał się być szczery.

Bynajmniej nie dlatego ze była ona śmieszna , bardziej że to własnie pan jest smieszny.

żadna nowość. chociaż paradoksalnie nigdy nie potrafiłem opowiadać dowcipów. czy to pański najsilniejszy argument w tej dyskusji?

Krytykuje pan zespół bedący sam w sobie zlepkiem czołowych muzyków świata w sposób po pierwsze niesprawiedliwy a po drugie alsolutnie stronny...

ojej, to recenzje mają być obiektywne?

Nie uważam żeby była to ich najlepsza płyta również , jednak warto byłoby wspomnieć o utworach jak Rot of all evil czy Panic Attak które brzmią może nie zupełnie jak dream ale napewno wyjątkowo solidnie...

kwestia gustu.

Mówiąc krótko pańska recenzja jest szczeniacka.

bo przeznaczona właśnie dla szczeniackich betonów tupiących nóżką, tylko dlatego, że ktoś ma inne zdanie i zachciało mu się wyrazić je głośno.

Radziłbym w pańskiej karierze recenzenta pisać i zespołach
które pan lubi ... może wtedy coś panu pójdzie...

wniosek nasuwa mi się prosty: nie czytał pan żadnej innej mojej recenzji, gdyż woli pan bić pianę na żenującą acz zabawną groteskę jaką jest Octavarium. powiem tak, jaki sens miałaby krytyka muzyczna gdyby każdy piał peany na cześć swoich ulubionych zespołów? może dla pana byłoby to wygodne, ale nie sądzę, że dla innych.

Gratuluje wyszukanego słownictwa... pozdrawiam

ja również gratuluję ociekającej patosem i tanią górnolotnością zdolności oratorskiej w pana wykonaniu. stresy w pracy czy myślowa impotencja maskowana przykładami ze słownika? do psa też pan zwraca się formalnie?

pozdrawiam.

kocham takie riposty, szkoda tylko, że z reguły żaden zainteresowany nie odpisuje.
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 20-09-2005, 16:38, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez cebull » 20-09-2005, 16:38

Heh malkav. Jakbym byl smiertelnym fanem[ fanatykiem ] DT o betonowej swiadomosci to pewnie bym ci tez strzala sprzedal za ta ocene. :D
Pokoj, milosc i znienawidzenie DT! :wink:

PS. Octavarium uznaje za calkiem dobry albumik.
Awatar użytkownika
cebull
Degustator
Degustator

Miejscowość: Nowy Targ City | Krakow

Postprzez [nieaktywny] malk » 20-09-2005, 16:40

cebull napisał(a):Pokoj, milosc i znienawidzenie DT! :wink:

z tym, że w przeciwieństwie do tego pana powyżej, myśmy ucięli sobie niejedną miłą pogawędkę o dt i wnioski nie były przecież jednoznacznie krytyczne.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez cebull » 20-09-2005, 16:42

Dlatego tez 'milosc i znienawidzenie'
Bo DT to juz taki dziwny twor.
Awatar użytkownika
cebull
Degustator
Degustator

Miejscowość: Nowy Targ City | Krakow

Postprzez retyper » 20-09-2005, 19:27

ale sie koleś nabuzował :P

zreszto mnie też wkurzyla ta recenzja troche bo za samą nazwe to bym dwóje postawil :D bo musicie wiedziec ze zdecydowanie wole Octavarium od Awake (nie bijcie :P) i od Images zreszto też.

a twoje recenzje malkav czytam, czesto sie nie zgadzam, ale tez czesto zgadzam calkowicie ;) a co do Octavarium to jak zobaczylem 0,5 to małego szoku doznałem...
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 20-09-2005, 20:53

retyper napisał(a):
zreszto mnie też wkurzyla ta recenzja troche bo za samą nazwe to bym dwóje postawil :D

to miałbyć dowcip :roll:
retyper napisał(a):bo musicie wiedziec ze zdecydowanie wole Octavarium od Awake (nie bijcie :P) i od Images zreszto też.

stwierdziłeś tak po paru godzinach słuchania tak jak to miało miejsce przy RPWL, czy to głebsza refleksja??????? :?
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 20-09-2005, 21:52

Konkluzja jets prosta - nie pisać recek Dream Theater bo fani tego zespołu nie słuchają muzyki dla doznań estetycznych tylko dla emocji sportowych. Żaden inny zespół nie daje bowiem możliwości słuchania płyt ze stoperem i mierzenia czasu, w którym John Petrucci zdąży zagrać 4738728742 dźwięków.

Takie płyty można oceniać tylko na 10/10 bo muzycy DT szybko grać nie przestaną, a gdzieś tak od Six Degrees... tylko o to chodzi w ich muzyce.

Speedy Gonzales i Struś Pędziwiatr wraz z kapelą zawsze będą nagrywać wybitne, ultraszybkie albumy na których brak zdolności kompozycyjnych i wokalnych (o tak, mam alergię na "serka") rekompensować sobie będą akademicką techniką.

A jak wiadomo, z muzyką jest jak z seksem. Nie szybkość się liczy ale namiętność, finezja i pomyślunek. DT przypominają mi zatem mężczyzn, którzy cudownie zaczynają ale żenująco kończą.

I tyle moich erotyczno - muzycznych wynurzeń.

Pozostaję z szacunkiem (dla Images and Words, Awake i Metropolis2) :)
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez retyper » 21-09-2005, 16:16

Emperorek napisał(a):
retyper napisał(a):
zreszto mnie też wkurzyla ta recenzja troche bo za samą nazwe to bym dwóje postawil :D

to miałbyć dowcip :roll:
retyper napisał(a):bo musicie wiedziec ze zdecydowanie wole Octavarium od Awake (nie bijcie :P) i od Images zreszto też.

stwierdziłeś tak po paru godzinach słuchania tak jak to miało miejsce przy RPWL, czy to głebsza refleksja??????? :?

wszystkie plytki DT sluchalem hm... tysiace razy? w nocy.. w dzien, w sluchawkach, nie w sluchawkach, w podróży i tak dalej i tak dalej...

RPWL przesluchalem z 5 razy, teraz poprostu jak dla mnie - NUDNA. ale nie powiem że zła, inne nowe płyty prog-rockowe słucham góra 2 razy i wiecej mi nie lezie.

A dziś znowu szoku doznałem po wejściu na RM - ocena aż CZTERY dla Mezmerize.... brak słów... nie dziwota ze Octavarium 0,5 dostało. jak tu ludzie nowego SOADa sluchają.

St. Alquerre napisał(a):Konkluzja jets prosta - nie pisać recek Dream Theater bo fani tego zespołu nie słuchają muzyki dla doznań estetycznych tylko dla emocji sportowych.

mało w DT wspaniałych WOLNYCH utworów?
dla emocji sportowych to ludzie słuchają całego chłamu nu-metalowego, trashowego itp, nie wiem nie znam sie na podgatunkach metalu. A DT nie szufladkuje bo oni grają i rock i prog-rock i prog-metal i trash tez sie znadzie (tak mi sie przynajmniej wydaje;))

Fani DT słuchają też jazz, blues i rock. słuchają też klasyki typu Pink Floyd.
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-09-2005, 16:22

retyper napisał(a):A dziś znowu szoku doznałem po wejściu na RM - ocena aż CZTERY dla Mezmerize.... brak słów... nie dziwota ze Octavarium 0,5 dostało. jak tu ludzie nowego SOADa sluchają.

mnie to nie dziwi, Vasil jest fanatykiem SOAD. ja tam się pojawiam gościnnie i wyroków nie feruję.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 21-09-2005, 16:23

retyper napisał(a):
A dziś znowu szoku doznałem po wejściu na RM - ocena aż CZTERY dla Mezmerize.... brak słów... nie dziwota ze Octavarium 0,5 dostało. jak tu ludzie nowego SOADa sluchają.

jak mnie wkurwiają takie stwierdzenia to poezja... przecież recenzja ma być subiektywna!!! i nie trzeba się wcale zgadzać z opinią recenzenta, ale trzeba to po prostu uszanować!!! tak jak opinię każdego innego człowieka!!! Octavarium dałem 0,5 to Mezmerize dam w ogóle -2, bo mi się podoba ale nie może mieć lepszej oceny od DT... esencja ludzkiej głupoty
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-09-2005, 16:32

ToMi napisał(a):tak mnie wkurwiają takie stwierdzenia to poezja... przecież recenzja ma być subiektywna!!! i nie trzeba się wcale zgadzać z opinią recenzenta, ale trzeba to po prostu uszanować!!!

nie znasz się! recenzenci powinni pisać pod dyktando fanów :twisted:

ToMi napisał(a):Octavarium dałem 0,5 to Mezmerize dam w ogóle -2, bo mi się podoba ale nie może mieć lepszej oceny od DT... esencja ludzkiej głupoty

oj ToMi żebyś Ty wiedział jak mi czasami brakuje ocen minusowych :wink:
Ostatnio edytowany przez [nieaktywny] malk, 21-09-2005, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 21-09-2005, 16:39

Malkavian napisał(a):oj ToMi żebyś Ty wiedział jak mi czasami brakuje ocen minusowych :wink:

zawsze można wprowadzić ;)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez retyper » 21-09-2005, 16:42

czy ktoś tu nie szanuje oceniania recenzenta?
ja tylko powiedziałem że nieco oszłomiło mnie to że taki SOAD dostał 5 (z początku wydawalo mi sie ze cztery... jakos do wiadomości nie mogłem chyba przyjąć ze moze miec pięć) a DT 0,5. Do nikogo nic nie mam.

Tylko St. Alquerre sie burzy i wkurwia.
ktos tam jeszcze zreszto tez.

a najgorsze dla takiego St. Alquerre jest chyba to że ja DELIKATNIE powiedziałem że Octavarium MI sie podoba, i kto tu kogo nie szanuje?

rozumiem ze Octavarium sie komus nie podoba... ja jak pierwszy raz przesłuchałem było nieźle zdziwiony i zawiedziony. Po kilku(nastu) razach uznaje to za album dobry, zdecydowanie słabszy od Metropolis2 i ToTa, ale wciąz dobry. ja bym wystawił ocene 4/6, a Mezmerize? -6/6 :P
Awatar użytkownika
retyper
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 21-09-2005, 19:50

retyper napisał(a):
St. Alquerre napisał(a):Konkluzja jets prosta - nie pisać recek Dream Theater bo fani tego zespołu nie słuchają muzyki dla doznań estetycznych tylko dla emocji sportowych.

mało w DT wspaniałych WOLNYCH utworów?
dla emocji sportowych to ludzie słuchają całego chłamu nu-metalowego, trashowego itp, nie wiem nie znam sie na podgatunkach metalu. A DT nie szufladkuje bo oni grają i rock i prog-rock i prog-metal i trash tez sie znadzie (tak mi sie przynajmniej wydaje;))

Fani DT słuchają też jazz, blues i rock. słuchają też klasyki typu Pink Floyd.

wrrrr bede gryzł. Skoro nie znasz sie na podgatunkach muzycznych to nie nazywaj thrashu chłamem. Chyba faktycznie dwa przesłuchania jakiejs płyty pozwalaja ci ja poznać. jak to ma miejsce z płytami prog rockowymi.
ale najlepsze jest stwierdzenie ze fani DT słuchaja tez ....
hmmm jestem fanem(nie fanatykiem) Dt i nie słucham jazzu bluesa i Pink floyd. hmmm chyba nie jestem true

co do szybkosci to sie z toba zgodze ze jest to zbytnie uogólnianie. Octavcarium jest wolna płyta na której nie w kazdym utworze sa solówki wiec nie mozna mówic że przescigaja sie w popisach.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 21-09-2005, 20:35

Emperorek napisał(a):ale najlepsze jest stwierdzenie ze fani DT słuchaja tez ....
hmmm jestem fanem(nie fanatykiem) Dt i nie słucham jazzu bluesa i Pink floyd. hmmm chyba nie jestem true

jęk zawodu.

:twisted:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 21-09-2005, 20:37

retyper napisał(a):Tylko St. Alquerre sie burzy i wkurwia.
ktos tam jeszcze zreszto tez.
a najgorsze dla takiego St. Alquerre jest chyba to że ja DELIKATNIE powiedziałem że Octavarium MI sie podoba, i kto tu kogo nie szanuje?

No ja nie szanuję bardzo wielu osób. Nie szanuję np. Violetty Villas, Mandaryny, Jamesa LaBrie, Natalii Oreiro.. no ale przecież żadnej z tych osób nie znam osobiście... może to kochające matki, wspaniałe żony i kucharki???

Who knows...
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Następna

Wróć do Recenzje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty