Para Wino

Muzyczne podziemie

Re: Para Wino

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:28

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 13-05-2004, 14:21 Temat postu: Pytaniua do Darka Pary Paraszczuka

--------------------------------------------------------------------------------

Uwaga wszyscy zainteresowani!!!

W tym temacie możecie zadawać pytania Parze Wino, basiście, wokaliście i legendzie polskiego undergroundu! Pytania mogą być bardzo osobiste, ale nie wulgarne. Prowokatorów i chamów Para zignoruje.

Jesli tylko Para będzie miał czas i chęc, to odpisze na wasze posty.

Załatwiła to sąsiadka Pary z Wrocławia, Gaga.

Piszcie!
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:30

korek
Abstynent

Wysłany: 13-05-2004, 15:49 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

czesc Para. skąd sie wziela wzięla naziolska łatka przylatana Sedesowi. Co sądzisz o wspollpracy Sedesu z Melonem (zakladam że go zansz?) ale chodzi mi o to że Melon pobił w tamtym roku SEees na scenie w klubie Madnes i cio sądzisz o wspólnym koncertowasniu Sedesu z Włochatym? Czy ty też byś wspól.grał z Włochatym. Kiedy pokaże się reedycja "Charakteropatii" i kiedy i gdzie zagrasz w najbliższym czasie? naerazie to tyle.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:31

gaga
Popijacz

Wysłany: 13-05-2004, 16:53 Temat postu: Darek "Para Wino" Paraszczuk

Cześć. Ja mam dwa pytania.

1. Podobno zostałeś dwukrotnie pobity do nie przytomności przez wokalistę Sedesu za piosenkę "Sram na Sedes". Czy to prawda?

2. Czy na "Okrutny świat - part 1" na gitarze gra "Siczka".
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:32

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 13-05-2004, 17:17 Temat postu:

Co sądzisz o starym Sedesie i o składance Sedes - lekcja historii z archiwalnymi nagraniami?

Kiedy nowe płyty???
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:33

parawino
Degustator

Wysłany: 14-05-2004, 11:55 Temat postu:

Witam Was bardzo serdecznie. Cieszę się że jesteście i że żyjecie i mam nadzieję że w zdrowiu. Pozdrawiam gorąco i w miarę możliwości będę do Was zaglądać i sukcesywnie odpowiadać jak najszerzej na zadawane mi pytania. Narazie jedynie sprawdzam instalację tego forum i już w ciągu najbliższej godziny odpowiem Wam na pierwszy set pytań, jednak nie będę mógł tego robić każdego dnia, bo mam wiele obowiązków, ale na wszystko i każdemy wyczerpująco odpowiem. Chwilówa.
i nie odczuwam radości
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:34

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 14-05-2004, 12:21 Temat postu:

Cieszę się bardzo, że będę mógł z tobą porozmawiać i pewnie inni tez się cieszą.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:34

parawino
Degustator

Wysłany: 14-05-2004, 13:48 Temat postu:

A jest naziolska łatka przy Sedesie? Nic o tym nie wiem i pierwsze słyszę, ale co nie co faktycznie zaszło w przeszłości i dawno o tym zapomniałem. W zasadzie to nawet nigdy o tym nie myślałem. Około 10 lat temu byłem w najdłuższej w swoim życiu trasie koncertowej. To był calutki październik dzień w dzień granie i za każdym razem w innej części Polski. Robiliśmy dosłownie gwiazdy Dawida po mapie kraju. Np. jednego dnia Radom, drugiego załóżmy Szczecin, trzeciego załóżmy Rzeszów itd. Spanie w autobusie przez miesiąc, bo na hotele brakowało czasu. Chyba gdzieś był tylko jeden dzień przerwy, ale daleko od domu no i nie jestem pewien, czy rzeczywiście był taki dzień. Najpierw w Opolu Młody palnął przez mikrofon do skinów tekst „ja też nienawidzę Rumunów”. Chyba chodziło jemu o nawiązanie wspólnego języka z łysymi spod sceny, bo tylko oni tam byli, ale naprawdę nie znam intencji Młodego do dzisiaj. Później wyniknęła między nami z tego powodu dyskusja w garderobie, ale Młody nie umiał tego wytłumaczyć i zdaje się, ale tylko zdaje, że chyba przyznał że nie tak miało wyjść ale tak wyszło i nic na to nie poradzi. Ja Wam jedynie powiem, że Młody nigdy nie zdradził nazistowskich poglądów i pomimo tego, że potrafi rozwiązywać problemy jedynie pięściami, to jednak drzemie w nim pacyfista względem rasizmu. Ja nie wierzę aby Młody zrobił komuś krzywdę jedynie za inny kolor skóry. Kilka dni później graliśmy bodaj w Jaworznie razem z Defektem i Fortem BS i tam podczas próby akustycznej między zespołami usłyszeliśmy nieśmiałe skandowanie „zabić skina! skurwysyna!”. Wyglądamy z garderoby, a oni tak krzyczeli do naszego Rudego, który ustawiał sobie perkusję na scenie. Rzeczywiście Rudy nosił się w tamtym okresie jak wypisz wymaluj skinhead tzn. jako jedyny z nas strzygł się bardzo krótko i ubierał flyersa. I tak jak dzisiaj nawet wędkarze ubierają na ryby flyersa, tak wtedy był on przypisany praktycznie tylko skinheadom. Po koncercie piliśmy alkohol w klubowej knajpce i ze śmiechem któryś z nas wypalił do miejscowego o co chodziło z tym „zabić skina...”, bo cały czas uważaliśmy to za żart, a na to miejscowy „a co to było z Rumunami w Opolu?”. Pamiętam że wtedy uznałem punków za lepszych od agencji PAP. Myślę, że te dwa zajścia zaważyły na takiej opinii całego Sedesu plus być może coś o czym nie wiem, albo wydarzyło się po moim odejściu z zespołu.

Co ja mogę sądzić o współpracy Melona z Sedesem skoro Melon tworzy wytwórnię płytową a Sedes tworzy zespół wydający płyty. Przepraszam, ale to tak jakbyś zapytał co łączy grabarza z nieboszczykiem. Ano nie rozerwalna więź. Przepraszam za porównanie. Obiło mi się o uszy, że Melon ma zamiar wydać płytę Sedesu i następnie Melon potwierdził to w telefonicznej rozmowie ze mną jakiś miesiąc temu. Pytasz czy znam Melona więc odpowiem, że znam go kilka lat dłużej niż moje własne rodzone dzieci a one, przynajmniej te niektóre mają 17 lat. Jakieś rok temu słyszałem bezpośrednio od Melona, że publicznie zbił zespół Sedes za psucie wzmacniacza na scenie i jedynie wyraziłem swoją opinię, że są dorośli i to było najgłupsze wyładowanie napięcia, bo przy publice. No i widzę, że jednak incydent nie poszedł w nie pamięć skoro go wywlekasz po tak długim czasie. Ja Ci jednak powiem, że Melon i Młody znają się kilkadziesiąt lat i mogą sobie pozwolić na kłótnie i pojednania, bo takie jest prawo przyjaciół. Głupio że se dali po razie przy Was.

Sedes i Włochaty?! Jaja se robisz czy siejesz ploty? Nie wierze, że Paulus poszedłby na taki numer ale czasy się zmieniają i ludzie też więc może..? W każdym bądź razie chętnie poszedłbym na taki zestaw kapel z ciekawości, żeby poobserwować publiczność a nie zespoły które bardzo dobrze znam. A skoro pytasz czy ja bym zagrał z Włochatym to powiem Ci że nigdy i za nic. Jestem urodzonym strategiem z wybitną zdolnością przewidywania korzyści i strat. Koncert Włochaty i Para Wino przyniósł by jedynie straty i to dla obu kapel. Taki zestaw może się korzystnie zaprezentować jedynie na festiwali np. Jarocin za dobrych czasów. Szczerze lubię Włochatego i wysoko cenię.

„Charakteropatie” podobno ukażą się na jesieni nakładem Dywizji Kot, ale życie pokaże czy tak się stanie.

Koncerty na razie zawiesiłem, ponieważ finalizuję kontrakt koncertowy z pewnym warszawskim impresariatem ale myślę że zobaczymy się na WOODSTOCKU i od września cyklicznie w całej Polsce.

Co do pobicia mnie przez Młodego to akurat miałem podobne pytanie wczoraj podczas wywiadu dla niejakiego Rogera z Łodzi więc sięgnę do pamięci kompa i odtworzę odpowiedź, którą już udzieliłem:

”Roger: We wspomnianym SEDESIE grałeś trochę czasu. Odszedłeś jednak od nich w pewnym momencie. Swoistym rozrachunkiem z ekipą Młodego wydaje się być Twoja solowa kaseta „Rozwód w Sedesie”. Czy po jej publikacji odczułeś jakieś werbalne „ataki” na Twoją osobę ze strony Twoich byłych „współgrajków”?

Para: Tak, ale to było dawno, bo jakieś 8-9 lat temu i trwało krótko. „Sedesi” udzielili kilka szkalujących mnie wywiadów. Ze trzy w gazetach i jeden w lokalnej TV. „Młody” ze dwa razy nawrzucał mi telefonicznie. W końcu dopadł mnie w sklepie muzycznym i przewrócił na podłogę. Wyszliśmy ze sklepu w ustronne miejsce wyjaśnić sobie mój numer pt. „Bardaszane rury”. „Młody” cały czas miał ochotę wpierdolić mi, ale rozeszło się po kościach. W konfrontacji z „Młodym” nie miałbym szans. Godzinę później piliśmy wódkę za jego pieniądze, bo ja nie miałem swoich. To były jedyne „ataki”.”

Na „Okrutnym świecie – part 1” nie gra Siczka na żadnym instrumencie a jedynie śpiewa. Natomiast na gitarze gra Jasiu Kidawa. Do przekłamania redakcji w poligrafii płyty doszło gdzieś na linii Yumi Records (pośrednik) a Mega Czad (wydawca).

Stary Sedes rozumiem, że mówimy o pierwszej połowie lat 80-tych? Jeżeli tak to odpowiem, że wtedy Sedes robił na mnie wrażenie jedynie gatunkowe (punk) no i chyliłem czoła jedynie za to. Jednak nigdy żadna dolnośląska kapela nie wywarła na mnie total wrażenia. Słuchałem wtedy Abaddona, Karcera, Deutera, Deadlocka i KSU, później doszła Xenna i Moskwa. No oczywiście było kilka kapel z urzędu np. Kryzys czy SS 20 (późniejszy Dezerter). Punk dolnośląski był zdecydowanie inny i przez to dla niektórych wówczas najlepszy ale dla mnie był najgorszy w Polsce.

„Lekcja historii”? To mi się kojarzy z Zielonymi Żabkami. Chyba pomyliłeś tytuły. A co się tyczy archiwalnych nagrań Sedesu to poza "Jarocin 84" innych nie polecam.

Gorąco pozdrawiam i nie krępujcie sie w przyszłości. Walcie prosto z mostu.
i nie odczuwam radości
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:35

korek
Abstynent

Wysłany: 14-05-2004, 15:24 Temat postu:

Mowisz ze nie lubiles dolnoslaski9ch kapel punkowych a Klaus Motfoch? Albo kapele w ktorych grales Zwloki, Poerox i excess? Albo walbrzyski Bunt? A Melon to nie aby czasami [puieprzony naziool? Jak wspominasz granie w sedesie? czy Mlody zbil,. kiedykolwiek kogos z Sedesu bo mowiles ze rozwiazuje problemyb jedynien przypomocy piesci. NO i jak widzisz przyszlosc Sedessu.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:36

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 14-05-2004, 18:16 Temat postu:

Lekcja Historii to seria kaset i juz się z tej serii ukazały Zielone Żabki i niedawno Sedes. Wydaje to firma Melona pt. Rockers coś tam.

Jak sądzisz, czy masz szansę zagrac na Woodstocku? Wiesz, że KSU też tam chce grać? Jak będziecei grać na Woodstocku, to pewnie pociągnie to za sobą skutki alkoholowe... Jak myślisz, czy masz w ogóle szansę tam wystapić? Nie wiem, czy Owsiak dopuści kogoś, kto miewa takie wulgarne teksty. A może masz zamiar zagrac same "ładne" piosenk?

Czy z Sedesem to było rzeczywiście tak, że ukradliście prawa autorskie do ich starych piosenek? Przeceiż na okładce Wszyscy pokutujemy są wymienieni prawdziwi autorzy piosenek (w tym członkowie starego Sedesu) i są tam podziękowania dla S. Celeja, gitarzysty tej kapeli z lat 80.

Jak oceniasz polski hip hop? W wywiadie dla Independent mówiłeś, ze hh to kontynuacja punka. Ja nie lubię hh jako muzyki, po prostu mi nie pasuje, ale czasami oni mają coś ciekawego do powiedzenia. Chociaż większość polskiego hiphopu to żenada i powielanie utartych schematów. Ale czy to samo nie dzieje się z punkiem?...

Jak doszło do powstania rewelacyjnego kawałka pt. Para Wino?

POZDRO
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:37

Kicu
Degustator

Wysłany: 14-05-2004, 22:03 Temat postu: ...

mam dwa pytanka na ten monent:
- Czy wystąpiłbyś w programie "Kuba Wojewódzki" bo chciałbym Cię tam zobaczyć
- Kiedy będzie można się spodziewać Twoich nowych nagrań, będzie osobna płyta z nowym materiałem?
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:38

korek napisał(a):Kicu
Degustator

Wysłany: 14-05-2004, 22:03 Temat postu: ...

mam dwa pytanka na ten monent:
- Czy wystąpiłbyś w programie "Kuba Wojewódzki" bo chciałbym Cię tam zobaczyć
- Kiedy będzie można się spodziewać Twoich nowych nagrań, będzie osobna płyta z nowym materiałem?
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:39

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 15-05-2004, 10:16 Temat postu:

Para jak wspominasz okres w którym nagrywałeś razem ze Siczką materiał na płyte " Okrutny Świat " ? i czy nadal macie jakiś kontakt ?
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:39

korek
Abstynent

Wysłany: 15-05-2004, 10:55 Temat postu:

Sedes po twoim odejscviu nie daje rady czy onin popelnaija jakies bledy pytam bo sam twierdziszs zwe jestesn urodzonym startegiem, jezeli tak to jakie? Dlaczego plyty SDedesu po twoim odejsciu sa inne od wczaesniejszych i nie ukrywajmy ze gorsze delikatnie mowiac.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:40

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 15-05-2004, 14:00 Temat postu:

Czy chciałbyś nagrać płytę/wystąpić jeszcze z jakąś osobą?

Czemu na oryginalnych wydaniach Charakteropatii i PWDARNPZ cenzura jest tylko w niektórych miejscach?

Czy kiedykolwiek jeszcze byłbyś zdolny do grania w Sedesie?

Jakie jest Twoje podejście do wojny w Iraku i udziału Polski w tym konflikcie?

co sądzisz o naszym wejściu do UE?

Dlaczego reedycje Charakteropatii i PWDARNPZ ukażą/ukazały się w innych okładkach niż oryginały?

Podobno prywatnie jesteś bardzo kulturalną osobą. Skąd więc tyle przeklinania na Twoich płytach? Jaki jest cel stosowania przez Ciebie takich środków wyrazu i takiej estetyki?

Jakie były pierwsze piosenki, które napisałeś?

Z jaką kapelą nagrałeś utwory Malowany świat i człowiek z walizką?

W utwoprze Maniana wypowiadasz się bardzo ostro i krytycznie o festiwalu w Jarocinie, a przecież sam tam grałeś. Jak to wyjaśnić?

UWAGA PARA PRZECZYTAJ TO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PARA TY CHYBA NIE WIESZ, ŻE MASZ NIEOFICJALNĄ STRONĘ WWW:
www.kassa.webpark.pl/parawino - jak ci się podoba???

Dlaczego Twoja ofgijalna strona jest tak uboga?

Kiedyś w necie była strona www.republika.pl/d_paraszczuk i na niej były wszelkie materiały prasowe i recenzje związane z Tobą. Co się stało z tą stroną? Czy przywrócisz ja do zycia?

Uff...
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:41

parawino
Degustator

Wysłany: 15-05-2004, 14:09 Temat postu:

Witam.

Klaus Mitffoch to nie punkrock! W czasach awangardy i promocji to się nazywało nowa fala. Oczywiście, że Klaus z Lechem Janerką to był moim zdaniem najciekawszy zespół tego nurtu i nie miał sobie równych. Ze Zwłokami jedynie nagrałem gościnnie sesję w 1994 roku, z Poeroxem to samo i w tym samym roku, ale wcześniej bo w 1989 roku brałem udział w reaktywowanym przez Jacka Telusa składzie Poeroxu i też coś nagraliśmy. Bunt to był późniejszy Defekt Muzgó z innym wokalistą. Excess to jedyna formacja z wymienionych w pytaniu z którą rzeczywiście grałem i to było w 1985 roku. Jeszcze raz powtarzam, że żadna dolnośląska punkowa kapela nie wywarła na mnie wrażenia.

Z tym naziolstwem to jakaś maniakalna paranoja, albo przespałem jakieś kolejne polskie boom! Nie wiem czy Melon jest naziolem, ale kiedyś nim nie był.

Młody ma jakiś problem z osobowością i często bez powodu używa pięści. Rudego (perkusistę) przy mnie zlał dwa razy: pierwszy raz nawet w Rudego domu a drugi raz w Zawierciu po koncercie. I za pierwszym i za drugim razem powód nie zasługiwał nawet na słowną potyczkę. Z kolei Wojtka (gitarzystę) notorycznie wyrzucał z zespołu. Kiedyś wyrzucił go za to, że nie chciał grać „Królewny” w Radomiu, ale Młody postawił go przed faktem dokonanym i podczas koncertu zapowiedział ten numer i zagraliśmy go. Po zejściu ze sceny rzucili się na siebie z takimi wyzwiskami, że Młody wyrzucił Wojtka z zespołu. Ale jaja co?

Nie wiem czy zagram na Woodstocku ale wiem, że KSU też się tam zgłosiło. Owsiak dzwonił do mnie jakiś miesiąc temu, ale nie zdradził tajemnicy, no i wytłumaczył, że to nie on wybiera kapelę lecz jakaś jego ekipa odpowiedzialna za to i ja mu wierzę, bo Owsiak ma za dużo obowiązków, żeby je wszystkie samodzielnie obrobić. A repertuar rzeczywiście mam teraz mało bluzgany.

No właśnie Sławek Celej pierwszy zwrócił uwagę na to, że stary repertuar Sedesu robił zespołowo cały Sedes, a nie tak jak to widnieje we wkładce przeważnie tylko jedna osoba i ja mu wierzę, bo po pierwsze: tak się właśnie pracuje kiedy ma się pierwszy w swoim życiu zespół i średnia wieku członków tego zespołu liczy sobie 16 lat, po drugie: w innym składzie Sedes nie dość, że zaczął tworzyć diametralnie inaczej, co jest nie logiczne, bo w kompozytorze do końca życia siłą rzeczy tkwią jego korzenie twórcze to dodatkowo inny Sedes zaczął tworzyć anty hity punkowe. Ani w tekstach ani w muzyce nie czuję starego Sedesu, więc jednak stawiam na sukces całego starego zespołu a nie jednej tylko osoby. Zresztą to jest właśnie powód spadku popularności Sedesu. Tylko najstarszy skład tego zespołu był receptą na jego niesłychaną pozycję w punkrocku.

Z polskim hip hopem jest tak samo jak z polskim punkrockiem tzn. istnieje odmiana punkopolo i hipopolo. Jednak obydwa te gatunki w garażu brzmią inaczej, ciekawiej. Posłuchaj nie oficjalnych właśnie garażowych form hh.

Kiedy zgłodniałem podczas nagrań do „Charakteropatii” zapytałem głośno w studiu kto prócz mnie jest głodny, bo idę po kurczaka z rożna. Jakimś cudem wyjątkowo nikt nie był wtedy głodny. Teraz z perspektywy czasu wiem, że to był spisek. Kiedy wróciłem akurat chłopaki kończyli nagrywać numer „Para Wino”. Tekst napisał i zaśpiewał mój perkusista Kuba Rutkowski (dzisiaj gra z Maleńczukiem), a muzykę skomponował Jasiu Kidawa, który wtedy był moim realizatorem nagrań.

Pół roku temu była propozycja ze strony mojej wytwórni płytowej abym wystąpił w programie Wojewódzkiego, ale zapomniałem o tym. Widziałem się z Kubą w radiu jakieś trzy miesiące temu. Nie rozmawialiśmy o tym, bo i on i ja udzielaliśmy w tym samym czasie wywiady w dwóch różnych studiach. Potem ja musiałem wracać do Wrocławia i w sumie tylko mijaliśmy się na korytarzu. Nie wiem czy są mi potrzebne występy w tego typu programach. Mam mieszane uczucia ale raczej stawiam na „nie”, chociaż nie mówię zdecydowanie „nie”.

Płyta z nowymi nagraniami pojawi się dopiero po opublikowaniu wszystkich moich reedycji czyli mniej więcej za rok. To Ty rozmawiałeś ze mną wczoraj w nocy na gg?

Grałem na festiwalu w Opolu w 1988 roku z zespołem Yanko. O 2+1 nic nie wiem, ale z pozostałymi których wyliczyłeś rzeczywiście występowałem na jednej scenie za wyjątkiem Krzysztofa Krawczyka, z którym jedynie nagrywałem teledysk w poznańskim browarze w 1988 roku. Zaskoczyłeś mnie, że ktoś to pamięta, ale dopowiem, że takich polskich pop dinozaurów „zaliczyłem” praktycznie wszystkich.

Siczka to mój ukraiński brat. Był u mnie tydzień temu z Agrafką. Piliśmy

Sedes popełnia dwa nie wybaczalne błędy: po pierwsze afiszują się punkrockiem, chociaż nie są punkami, po drugie: sposób grania gitarzysty jest z innej bajki. Zresztą to były główne powody mojego odejścia. Jedynie Młody ma moralne prawo wypowiadania się w temacie „punk”, ale z kolei jego błąd polega na tym, że zatrzymał się na latach 80-tych i o dzisiejszym punku nie ma zielonego pojęcia. Natomiast reszta zespołu w ogóle nie ma pojęcia o punku w żadnej formie ani na żadnym etapie.

Nie wiem czy jeszcze stworzę duet, bo nie wiem co życie przyniesie, ale chodzi mi po głowie Kodym. Widziałem się z nim tydzień temu, ale nie rozmawialiśmy o tym.

O cenzurę pytaj cenzorów, czyli w tej sytuacji wydawców. Nie wiem czym się kierowali cenzurując jedne bluzgi a innych nie (podobno chodziło o podteksty?).

Nigdy w życiu nie zagram z Sedesem, chociaż nie są moimi wrogami, ale jak już wspomniałem jestem strategiem. To by było dla mnie samobójstwo. Ale wspólne koncerty mogę z nimi grać w przeciwieństwie do Włochatego To był głupi żart. Przepraszam.

Wojna w Iraku jest „be”, bo wszystkie wojny są „be”. Polska nie potrzebnie się wmieszała, ale już za daleko zabrnęła i musi tam pozostać dla naszego bezpieczeństwa. Nie może wycofać się tak jak tchórzliwi Hiszpanie, którzy dla terrorystów na zawsze pozostaną jedynie fraszką.

Ja zwiedziłem już prawie całą Europę. Przez ostatnie lata mieszkałem w Hiszpanii, we Włoszech, w Moskwie, Szwajcarii i bardzo krótko w Anglii i w Berlinie. Europa zjednoczona to świetna Europa, jednak nie obiecujcie sobie po UE, że poprawi cokolwiek w Polsce. To Wy to musicie zrobić.

Tamte okładki były improwizowane tzn. zrobione na poczekaniu jak etykieta zastępcza. To co wychodzi dzisiaj na reedycjach to są autentyczne projekty przewidziane wtedy na CD, które jak Ci wiadomo nigdy nie ujrzały światła dziennego.

Najpierw po upadku komunistycznej cenzury nie mogłem się opanować wolnością słowa. Później kiedy zacząłem już rzygać własnymi tekstami i nie mogłem ich znieść zauważyłem, że przez moją publikę zostało to potraktowane jako jedyna moja siła słowna. Wtedy postanowiłem zesrać się tekstami, wyszczać, wyrzygać, wysmarkać etc. Napisałem m.in. „Sok z pizdy” i wymyśliłem pożegnalną płytę „P.W.D.A.R.N.P.Z.”. Z założenia miała być taka jaka jest tzn. odpychająco syfiasta literacko. W muzyce za to postawiłem na warsztat. Myślałem, że mnie zrozumieją, ale gdzie tam..?

Pierwsze moje piosenki śpiewam do dzisiaj m.in. „Mamo” czy „Wieśniacy” (1980). Nie zmieniłem się w tekstach.

„Człowieka z walizką” i „Malowany świat” nagrałem w Warszawie z gitarzystą Radkiem Zawalskim z Wrocławia, a perkusja była już nagrana i nie wiem kto personalnie ją nagrał, ale odpowiedzialny za tę część nagrań był Jasiu Kidawa.

„Manianę” nagrałem na stypę po Jarocinie i na tej stypie w Jarocku ‘94 zaśpiewałem ją. Całe lata 80-te Jarocin był pięknym przeżyciem i fascynował. W latach 90-tych koncern Marlboro zamordował festiwal.

Bardziej od tej nieoficjalnej strony podoba mi się Wasze zaangażowanie, ale str. jest spoko. Dziękuję.

Nie mam oficjalnej strony a to co się nazywa oficjalną stroną to raczej reklama wszystkich moich reedycji.

Tą stronę z prasówkami kazałem usunąć, ale mogę ją przywrócić. Czemu nie..? Nie dbam o hałas w internecie, poza tym nie dał bym Wam rady

Gorąco pozdrawiam Was. Jest spoko i wogóle...
i nie odczuwam radości
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:41

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 07:19 Temat postu:

Para mam takie pytanie które mnie zawsze bardzo nurtowało. Na okładce płyty "Siczka & Para Wino part.I " dziękujecie burmistrzowi Ustrzyk Dolnych za narkotyki(?) hehehe.....mógł byś wytłumaczyć tą aluzje ? I jeszcze jedno. Wytłumacz dlaczego poniżej Twojego nicka widnieje napis "abstynent" Poprostu niewieże.....hehehehe....to tylko żart
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:42

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 10:30 Temat postu:

Para. Niestety do Siczki iść nie moge bo jestem chory. Mam grype. Nie wiem czy bym go znalazł w Ustrzykach ponieważ zawsze gdzieś jeździ, nigdy Go w domu nie ma.....a nie możesz zadzwonić do niego ?? Tylko żeby nie było że kombinuje.....Pozdrawiam !
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:44

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 15:13 Temat postu:

No to miłego spozywania napoju czerwonego życzę ci, Para!

Aha mam takie dziwne pytanko:
czy masz teraz włosy długie, czy krótkie? A może Irek Dudek już Cię zaprosił do grania death metalu i zrobiłeś sobie z tej okazji irokeza?

Jaki jest Twój stosunek do przemocy? Czy nie masz wrażenia, ze np. kawałek Głupi a lysy mógłby być przez niektórych odebrany jako antyskinheadowski. chyba nie takie było Twoje zamierzenie.

Jakie są Twoje nowe utwory?

A może by tak wydać obie części Okrutnego śwaita jako jeden album? Co ty na to?

Proszę Cię baaaardzo o przywrócenie strony z prasówkami!!!!!!!!

Pozdrawiam.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:44

wodolot
Żłopacz

Wysłany: 16-05-2004, 15:45 Temat postu:

Czołem Darku !!!
Ja mam takie pytanie -Czy masz może jakieś plany na przyszłośc (bliżej nie określoną )by 'popełnic" razem z Siczką wspólnie jkąś płytę . Pozdrawiam

"...lecz czasem budzą się LUDZIE BEZ TWARZY , ich życie puste jest obdarte z marzeń..."
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:45

korek
Abstynent

Wysłany: 16-05-2004, 16:58 Temat postu:

No to jeszcze przyszlosc Sedesu prosze, jak wyglada chlanie przez telefon i co tam piliscie?
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:46

Olek
Abstynent

Wysłany: 16-05-2004, 17:03 Temat postu: witam

Mam kilka dziwnych pytań?
1 podobno chciałes popełnić samobójstko? dlaczego?
2 siedziałes w wariatkowie?
3 A czy masz co? wspólnego z więzieniem?
4 Jak się teraz ubierasz?
5 Ćpałe? kiedy??
6 Jakie alkohole najczę?ciej pijesz?

Ok to wszystkie jak narazie głupie pytania. olek
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:46

Nikodem15
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 18:09 Temat postu:

Ja mogę tu trochę za Parę odpowiedzieć, zanim wytrzeźwieje, aon to potem zweryfikuje.

To samobójstwo było jakieś 10 lat temu. Para wybrał dosć oryginalną śmierć, bo wysadził się w powietrze jakąś eksplozją (mógł to być gaz ziemny). Przyjechała policja, straż pożarna i wywieźli Parę do wariatkowa.

W więzienu siedział, ale nie wiem za co.

Pewnie ćpał. Nie słyszeliście pieśni Marihuana?
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:47

Olek
Abstynent

Wysłany: 16-05-2004, 18:32 Temat postu:

Słyszałem, ale niech para odpowie. Jak znam życie wszystkich pewie to interesuje, dlatego czekamy na pełniejszy obraz tych wydażeń.
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:47

parawino
Degustator

Wysłany: 16-05-2004, 19:41 Temat postu:

Czołówka.

Ano widzisz. Armia jest konkretnie wskazana, że polska, natomiast policja mogła być całego świata, prawda? Patrz z punktu widzenia adwokata tak jak byś mnie bronił.

Wszystkie te rzeczy ze strony z prasówkami zostały ujęte w mojej książce, ale skoro widzisz w tym sens..? Za dwa, no góra trzy tygodnie przywrócę ją ok.?

Z „P.W.D.A.R.N.P.Z.” jest tak jak myślisz, ale kierowałem tą kasetę ogólnie do wszystkich i nawet z przewagą na tych, których lubię.

„The best korekta” to nie będą „przeboje”. Płyta skoryguje niektóre moje teksty, które mnie brzydzą (patrz m.in. „P.W.D.A.R.N.P.Z.”).

Kocham Motorhead. Miałem tylko jedną ich płytę „Bomber” w 1980 roku.

Szykuję/przyszykowałem 4 premierowe materiały.

„Dlaczego Malowany świat i Człowiek z walizką są takie łagodne i poetyckie?”. Bo takie miały być J

„Jaki repertuar masz teraz na koncertach?” Jeżeli chodzi Tobie o to czy dobry to nie wiem, ale to są tylko stare i ogólnie znane numery.

Nie pomogę Wam w tworzeniu strony o mnie, bo jesteście zajebiści i dobrze ją tworzycie.

„co byś powiedział na forum dyskusyjne Pary Wino?”. A czy to się czymś różni od tego co teraz wyprawiamy?

„Chara...” i „Bandit...” to ostatnie reedycje.

O „burmistrza” pytaj Siczkę. Myślę, że to była jeno prowokacja. Z „abstynentem” to przykra sprawa, bo jestem alkoholikiem, źle mi z tym (czasami) i to nie jest żart. A Ty zdrowiej czem prędzej.

Teraz tzn. od 10 lat piję wódkę, bo na „napój czerwony” jestem już za stary (wątroba).

Jestem obcięty na „zapałkę”. O co Ci chodzi z Dutkiem, irokezem i death metalem? (nie musisz odpowiadać).

„Jakie są Twoje nowe utwory?”. A co to za pytanie?! Z kompozycjami jest jak z moimi dziećmi. Nawet kiedy zezowate to dla mnie śliczne.

„Okr. Świat 1” wydała inna firma, a „Okr, świat 2” jeszcze inna. Musieli by się dogadać, a to jest mało prawdopodobne.

Ze Siczką to ja nie wiem co będę wyrabiać, ale będę J

Przyszłość Sedesu widzę tak jak dotychczas czyli nijak. Od przypadku do przypadku.

Pewnie bym popełnił samobójstwo gdyby się miało dopełnić, ale skoro żyję..? Więcej hałasu niż to było warte... Siedziałem w „wariatkowie” przed wojskiem i z wojska powodu. Siedziałem w więzieniu w Gliwicach i frajera do blatu nie dopuszczę (jeżeli o to Ci chodziło). Nie rozumiem pytania z tym „ubieraniem się”. W latach 80-82 żarłem aviomarin i wąchałem budapren, ale kto tego za małolata nie robił..? (przebaczanka). Od 5-6 albo nawet 7 lat piję jedynie Wyborową i Whiski (każdą).

Bądźcie zdrowi. Czekam.
i nie odczuwam radości
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:48

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 19:55 Temat postu:

Dzięki Para za odpowiedzi na moje bardzo frasujące pytania, jesteś kurwa szczery do bulu i to bardzo mi się podoba !! Pozdrawiam !
A za moment kolejne pytania....hehehe
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:49

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 16-05-2004, 20:27 Temat postu:

No więc :

- Kiedy przyjedzisz do Ustrzyk....hehehe....proponuje wakacyjny koncert KSU w Ustrzykach ! Jestem nawet w stanie postawić "Wyborową" hehehe ( weź ze soba koniecznie swoje córki...hehehe )

- Jakie masz stosunki z młodymi załogantami z Wrocka ?

Tylko tyle udało mi się wymyśleć, hehehe.....
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:49

Koniu
Alkoholik

Wysłany: 17-05-2004, 09:36 Temat postu:

Czy wraz ze Siczką podczas nagrywania materiału "Okrutny Świat" nagraliście jakieś kawałki które nie znalazły się na płytach "part.I" oraz "part.II" ?
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 13:50

parawino
Degustator

Wysłany: 17-05-2004, 11:36 Temat postu:

Ty już czuj mój oddech na plecach, bo Siczka zaprosił wszystkie moje dzieci na wakacje: 3 córki i 4 synów. Pamiętaj, że jak się zrobi tłok w Ustrzykach, to właśnie Para przyjechał z dziećmi.

Nie znam „młodych załogantów z Wrocławia”, bo przez ostatnie lata akurat tutaj najkrócej mieszkałem, prawie wcale... ale czasami brudni zaczepiają mnie na ulicy i zachowują się tak, jakbyśmy się dobrze i od dawna znali... więc może jednak..? ktoś słucha mojej muzyki..?

Nie pamiętam czy nagraliśmy nadprogramowe numery do „Okrutnego..”, ale chyba tak.
i nie odczuwam radości
korek
Degustator
Degustator

Postprzez korek » 26-08-2005, 14:29

CHOLERA!!! Wcięło mi jakieś 100 postów w tym temacie. Pomożecie?! Niech ta osoba która wygrzebał ten temat cholera wie skąd poszuka jeszcze głebiej i dorzuci tutaj brakujące wypowiedzi. Bardzo plis!No i jeszcze był tu taki temat "PARA WINO" jak byś to odnalazł to by było bardzo zajebiście bo Para cholernie dużo fajnie naopowiadał tutaj i wielu sprawiło by przyjemność poczytać sobie pewne wyjaśnienia
korek
Degustator
Degustator

Postprzez Nikodem15 » 26-08-2005, 16:37

Skąd Ty odzyskałeś te posty???
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

PoprzedniaNastępna

Wróć do Punk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty