The Coppertone to projekt Amandy Zeliny (wokal/gitara) i Nicka Skalkosa (perkusja). W duecie Amanda jest główną postacią, to ona pisze i komponuje większość muzyki.
Jest bardzo utalentowana i dzięki wiernemu gronu fanów którzy promują ją na wielu portalach społecznościowych została mianowana tytułem „Obiecującej artystki”. Została doceniona głównie przez swoją unikalną jak na te czasy umiejętność grania i „czucia” Bluesa. Jedną z osób które ją doceniły był Billy Corgan z The Smashing Pumpkins który poprosił by The Coppertone zagrał na jego 40tych urodzinach.
Z założenia, The Coppertone jest zespołem bluesowym z wpływami soulu, folka i rocka. Sama Amanda opisuje swój styl w 3 słowach: „Szczery. Surowy. Prawdziwy.”. Trudno się z tym niezgodzić.
Amanda zaczęła swoją karierę muzyczną dość późno. Zaczęła pisać utwory w wieku 17 lat, a naukę gitary rozpoczęła dopiero po ukończeniu 18 lat. Muzyką zaczęła się interesować dużo wcześniej. Od najmłodszych lat w jej domu można było usłyszeć ZZ Top, Elvisa Presleya, BB Kinga, Raya Charlesa, Muddyego Watersa i wiele innych. Stary dobry rock’n'roll, soul i blues.
Największy wpływ miał na nią blues z lat 30/40/50 poprzedniego wieku. Lightin’ Hopkins, Howlin Wolf, Sleepy john Estes, John Lee Hooker czy Junior Kimbrough.
„Ich zawodzący głos po prostu cię przeszywa a ich gra jest niesamowita. Doświadczyli to czego nigdy mi nie będzie dane doświadczyć, to blues w najsurowszej postaci”
http://rnr-exp.pl/amanda-zelina-the-coppertone/