Nirvana

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Re: Nirvana

Postprzez bl@ck » 04-11-2005, 18:23

nooooo
kapela pana Kombajna...
o niej tez WARTO wspomniec
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez misseria » 07-11-2005, 15:48

dla mnie zdecydowanie jedna z najwazniejszych kapel jak nei najwazniejsza. raz w zyciu bylam na dnie i jakos sie to zlozylo z poznawaniem nirvany... tym sposobem mialam po co podnosic sie z lozka, wracac do domu, rozgladac sie przechodzac przez ulice - bo zaraz zaloze sluchawki...
aktualnie czesto nie slucham, praktycznie tylko wtedy kiedy cholernie wkurwiona jestem...
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez makoto_ » 14-03-2006, 17:25

Nirvana...hmm...uwielbiam gdy jesteś podkur***na i tak sobie rozkręcę to wtedy na mnie działa. Lubie sobie też oglądac koncerty, mam trochę tego na kompie to sobie czasem oglądam. Ogólnie fajna kapela :)
handlarz złudzeń czai się by znów oszukac mnie
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez Baldi » 15-03-2006, 09:32

No, dla mnie tez ważny zespół, jeden z ulubionych. Grali naprawdę dobra muzykę, która trafiła w mój klimat. Denerwuje mnie tylko ta fanowska otoczka wokół Kurta, przez którą każdy kto powie, że słucha Nirvany jest juz odpowiednio zaszufladkowywany jako człowiek który cały dom tapetuje twarzą Cobaina, czy też wogóle swoimi gustami nie wybiega poza właśnie ten zespół...
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez Mikołaj » 01-07-2006, 10:03

Dla mnie Nirvana była ostatnim zespołem z tych które zmuszają do słuchania. Zepół był poprostu fenomenalny.
Czytam wasze wypowiedzi i widze ze wielu z was poprostu nie rozumie muzyki tego zespołu. Sądze ze w takim wypadku te same osoby nie zrozumiały by muzyki The Beatles, The Wipers i kilku innych.
Zabawa polega na tym że piszemy piosenki i wykonujemy je na luzie.
Wyrosnąć można z naszego stylu noszenia się oraz z ortodoksyjności która jest wrogiem muzyki. Która stawia sciane. Zamyka nas w więzieniu
Wracając... chodzi o zabawe :D. Słucham Nirvany od 13 roku życia. Mam teraz 21 lat i jestem głęboko wciągnięty we wszelaka muzyke gitarową ( oprócz żygowin które potocznie nazywane są przez dzieci Black i Death Metal ).
A Kurt Cobain za życia chyba nie był uznawany za męczennika, co nie?
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez makoto_ » 04-07-2006, 18:45

Denerwuje mnie tylko ta fanowska otoczka wokół Kurta, przez którą każdy kto powie, że słucha Nirvany jest juz odpowiednio zaszufladkowywany jako człowiek który cały dom tapetuje twarzą Cobaina, czy też wogóle swoimi gustami nie wybiega poza właśnie ten zespół...

Dokłaaaaadnie! Ja zakochałam się w nirvanie od płyty Nevermind i kocham ją do tej pory. I nigdy w życiu nie miałam na sobie żadnej koszulki, naszywki albo innego diabelstwa z podobizną Kurta. Dla mnie to zbędne. Kocham ich muzykę a nie Cobaina, który popełnił samobójstwo czy go kropnęli, nie wnikam w to. Ogólnie bawi mnie coś takiego jak ktoś rozsamował się z muzyce danej kapeli i by własne kapcie zjadł żeby sie tylko dowiedzieć co jedzą na śniadanie....
handlarz złudzeń czai się by znów oszukac mnie
Awatar użytkownika
makoto_
Degustator
Degustator

Postprzez DX* » 04-07-2006, 19:11

nigdy nie przekonywali mnie Cobain i ferajna...nudziły mnie te ich akustyczne balladki, a te pseudoczady były jakieś nieprzekonywujące, łatwe do przewidzenia(na zasadzie : przesłuchać 3 razy i wyjebać :twisted: ). ...z Seatle-podobnych rzeczy zawsze wyżej ceniłem Soundgarden, Mudhoney, Mother Love Bone i Pumpkinsów(do Adore)...no jeszcze Alice In Chains i poboczne projekty Cornell'a i Staley'a ...jakby się bardzo mocno zawziąć, to Sunny Day Real Estate i pierwsze dokonania Afghan Whigs możnaby podciągnąć pod te seattle'owskie klimaty...no i jeszcze Day Of The New nagrali bardzo fajną akustyczną płytę...myślę więc, że to podniecanie się Nirvaną w natłoku tylu fajnych kapel tego nurtu jest cokolwiek niezdrowe :P
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez Mikołaj » 05-07-2006, 14:38

Nawiazując do przedmówcy, lubisz poprostu metal. Nirvana to zaspół nawiązujący muzycznie do big beat , chociaz mieli sabbat`owe brzmienie
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez DX* » 05-07-2006, 15:06

Mikołaj napisał(a):Nawiazując do przedmówcy, lubisz poprostu metal. Nirvana to zaspół nawiązujący muzycznie do big beat , chociaz mieli sabbat`owe brzmienie

znowu generalizujesz...brzmienie metalowe lubię tak samo jak punkowe, funkowe, soulowe, klasycznie rockowe, bluesowe, ...nie wiem po czym wnosisz, że mam szczególne umiłowanie do metalu...np .Soundgarden poza wyraźnymi wpływami Zeppelinów i Sabbath'ów czerpał również pełnymi garściami z Beatles'ów( zwłaszcza na 2 ostatnich płytach)...i w odróżnieniu od Nirvany nie brzmiało to (na siłę), więcej działo się w tej muzyce i nie było takich historii, że połowa kawałków płyty była zagrana na 2-3 dźwiękach i przeżywało się nieustanne deja vu...

a czy nirvana ma sabbathowe brzmienie??? i don't think so...posłuchaj "badmotorfinger" Soundgarden.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mikołaj » 05-07-2006, 15:22

Nirvana ma sabbathowe brzmienie :)
Soundgarden i zespoły tamtej epoki znam bardzo dobrze :)
I nie generalizuje, bo metal to nie tylko brzmienie ale też styl komponowania. weź posłuchaj sobie np. "Paperback writer" albo " Tomorow never knows" the beatles . obydwie te piosenki są na jednym akordzie. Nirvana ewidentnie nawiązywała do transowego grania końca lat 60. No a ze wyszła z punk rocka, to nie powinno cię dziwić ze grają 3 akordy... o większośc piosenek the police też jest na 3 akordach.
W tych zespołach liczy się melodia i charmonia a nie łamanie rytmu.
Awatar użytkownika
Mikołaj
Degustator
Degustator

Postprzez DX* » 05-07-2006, 15:46

Mikołaj napisał(a):Nirvana ma sabbathowe brzmienie :)

ciekawe w którym miejscu :)
Mikołaj napisał(a):Soundgarden i zespoły tamtej epoki znam bardzo dobrze :)
miło mi,,, myśle, że też laikiem nie jestem 8)
Mikołaj napisał(a):I nie generalizuje, bo metal to nie tylko brzmienie ale też styl komponowania.

nigdy nie twierdziłem inaczej, z wymienionych kilka postów wyżej kapel, to chyba tylko Alice In Chains miała jakieś metalowe ciągotki..no może czasami jeszcze Smushing Pumpkins, ale reszta z nich nasuwa raczej skojarzenia z hardcore, klasycznym rockiem, soulem....
Mikołaj napisał(a): weź posłuchaj sobie np. "Paperback writer" albo " Tomorow never knows" the beatles . obydwie te piosenki są na jednym akordzie. Nirvana ewidentnie nawiązywała do transowego grania końca lat 60.

...chwilami i to głównie na Nevermind,,, i nie jestem przekonany, czy te nawiązania były w pełni zamierzone..
Mikołaj napisał(a): No a ze wyszła z punk rocka, to nie powinno cię dziwić ze grają 3 akordy... o większośc piosenek the police też jest na 3 akordach.
W tych zespołach liczy się melodia i charmonia a nie łamanie rytmu.

Mudhoney, Mother Love Bone i Sunny Day Real Estate także "wyszły z punk rocka", czy też h/c, co nie przeszkadzało im w tworzeniu ciekawszych kompozycji, w które po każdym przesłuchaniu odkrywasz na nowo; a nie takich , gdzie zastanawiasz się: ile minut wcześniej słyszałeś taki sam motyw tylko z zamienioną kolejnością akordów...
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 05-07-2006, 15:51

O cholera, to albo ja Nirwany albo Sabbatów nie znam :roll:
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Wojtek_ » 06-07-2006, 10:34

DTH napisał(a):

O cholera, to albo ja Nirwany albo Sabbatów nie znam :roll:

LOL a ja wam powiem, że kawałki Nirvany jakie mi się podobają na palcach jednej ręki chyba mógłbym zliczyć... wszystko grali na jedną nutę i w taki sposób, że nie dziwię się, że Cobain w łeb sobie strzelił :twisted: Podsumowując: nie, dzięki...
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez DTH » 06-07-2006, 13:16

no tak samo jak i mi, tylko szczerze mówiąc nawet nie mogę wybrać kilku kawałków które lubię - właśnie dlatego, że wszystko do sibie podobne.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 06-07-2006, 13:22

ja sie juz nie bede powtarzac co sodze o nirvanie wystarczy przleciec w tyl :P
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Filippa » 13-07-2006, 21:03

Fakt faktem, coś musi być w Nirvanie, że chyba każdy ją zna i większość lubiła bądź nadal lubi... Ale moim zdaniem zbyt wiele hałasu zrobiono wokół Kurta i jego śmierci.
A najbardziej obrzydziły mi Nirvanę chyba te "Nirvanki", 14-latki chodzące w koszulkach z Curtem i plecakach obszytych naszywkami z Nirvaną i uważające się za najmroczniejsze na świecie... bleh
Stay Negative!
Awatar użytkownika
Filippa
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kraków

Postprzez _lilith » 16-07-2006, 20:15

Filippa napisał(a):A najbardziej obrzydziły mi Nirvanę chyba te "Nirvanki", 14-latki chodzące w koszulkach z Curtem i plecakach obszytych naszywkami z Nirvaną i uważające się za najmroczniejsze na świecie... bleh

o o o o otoz to :twisted:
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-07-2006, 21:26

nom, racja, właściwie zawsze mnie ciekawiło co wszyscy w tej Nirvanie widzą. Wszędzie było/jest pełno ludzi poobwieszanych Kurtem i tymi pokrzywionymi buźkami :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez misseria » 19-07-2006, 16:14

ale wiecie co, teraz juz bardzo trudno spotkac owe 'nirvanki'... bo przeciez 14latki na tokio hotel sie przerzucily :lol: :lol:
wiec juz to nie jest argument :p
ja lubie nirvane, pewnie tak juz zostanie... i mnie to nie przeszkadza. i wcale sie przez to nie czuje hmm niewyrosnieta i niedojrzala /muzycznie np/
bangbangczterykulewmojejgłowie
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez _lilith » 19-07-2006, 17:30

misseria napisał(a):ale wiecie co, teraz juz bardzo trudno spotkac owe 'nirvanki'... bo przeciez 14latki na tokio hotel sie przerzucily :lol: :lol:

moje miasto jest niezal, tu sie nie clucha tokio hotel chyba bo pelno malych nirvanek biega :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Baldi » 24-07-2006, 11:11

Hmm no to słuchanie Nirvany to jakiś mega niezal :)
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez DX* » 24-07-2006, 11:23

Baldi napisał(a):Hmm no to słuchanie Nirvany to jakiś mega niezal :)

na tej samej zasadzie, co słuchanie Disco Polo :)
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Chelli » 27-08-2006, 18:48

Jak juz gdzieś pisałam to własnie od Nirvany zaczynałam słuchania tego czego teraz słucham. I nie chodziłam w żadnych koszulkach promujących ten zespoł, ani nie nosiłam zadnych naszywek, bo uważałam to za głupie, nie każdy musi wiedziec czego słucham. Zreszta ogólnie jestem dosyc niepozorna :d
I wracając jeszcze do tematu...Teraz wracam raczej sporadycznie do słuchania Nirvany, bo poznałam dużo lepszych i ambitniejszych grup, jednak i tak do koca pozostanie sentyment :)
".. now I lay me down to sleep, pray the lord my soul to keep,
if I die before I wake pray the lord my soul to take.."
Awatar użytkownika
Chelli
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: pomorze

Postprzez xmyimmortalx » 26-03-2010, 09:29

Z Nirvany to tylko Smells Like Spirit słucham i muszę powiedzieć, że jest to moja ulubiona piosenka xD
xmyimmortalx
Abstynent
Abstynent

Poprzednia

Wróć do Rock

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty