Polećcie jaka muza

Wszystko o muzyce rockowej każdego rodzaju

Polećcie jaka muza

Postprzez terry » 11-01-2010, 19:45

witam jestem nowy mczlonkiem tego forum i tak naprawde weszlem to bo chcialbym prosic was o pomoc ostatnim czasem zaczolem sie troszku jarac rockim nie wiem w sumie czy to w 100% rock czy cos innego chcialbym abyscie polecili mi jakies plyty kawalki konieczne waszym do przesluchania cos z dobrego rocka cos w stylu the kniks, thin lizzy, rare earth, the dandy warhols, david bowie z gory dzieki czekam na jakiekolwiek propozycje ;];]
terry
Abstynent
Abstynent

Re: Polećcie jaka muza

Postprzez DX* » 12-01-2010, 13:13

Siema, nowy członku. Widzę, że polska język - trudna język, hę? :P
Skoro w klasykę rytmicznego rocka postanowiłeś pojechać, to:
- The Who
- The Rolling Stones
- Lynyrd Skynyrd
- Creedence Clearwater Revival
- Skoro The Kinks, to także późne The Beatles i amerykański The Byrds
Najlepiej skombinuj sobie jakąś obszerną składankę typu: 'the best of hard rock' i sam obczaj co ci pasi. :wink:
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DevilYouKnow » 14-03-2010, 13:04

A ja składanki bym odradził - najgorsze co może być. Nie raz składanki skutecznie zniechęciły mnie do jakiegoś artysty i dopiero potem przełamywałem tą niechęć konkretnymi albumami. Najlepiej zrobisz jak zaczniesz od regularnych albumów, żadnego bawienia się w składanki itp.

Jak Ci wpadło w ucho Thin Lizzy to śmiało idź tą drogą - Fighting, Black Rose, Live & Dangerous, Bad Reputation, Jailbreak, Johnny the fox - wszystkie te płyty są świetne. Także dwie ostatnie płyty są niczego sobie - Renegades i Thunder and lightning.
Jak Bowie - to koniecznie Ziggy Stardust: The Motion Picture (wypaśny live z trasy Ziggyego) Aladdin Sain, Heroes, Scary Monsters
Jak Lynyrd Skynyrd - Live At Fillmore (wystarczy za całą ich dyskografię prawie)

Dorzuciłbym jeszcze tak na początek - Blue Oyster Cult (Secret treaties) , Rainbow (Rising, Stranger in us all) , Free (Fire and water, Heartbreaker), Iggy Pop (Brick by brick), Atomic Rooster (In hearing of, Death walks behind you) , Budgie (Budgie, Squawk) ,Van Halen (I, II) , Whitesnake (Come and get it) , Wolfmother (cosmic Egg), Stray - Suicide ...
DevilYouKnow
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 15-03-2010, 16:17

Ja wiem że składanki są be, fe i w ogóle untrue, ale weź pomyśl trochę.
Chłopak ewidentnie nieoblatany jeszcze w rockowej estetyce, Wyraźnie prosi o polecenie konkretnych pojedyńczych kawałków, którymi, jak sądzę, nakreśli sobie możliwie najbardziej odpowiedającą mu kolejność zapoznawania się rockowym światem. Ty chcesz go z miejsca kilkudziesięcioma longplayami z różnych podwórek przytłoczyć? :D
Zgoda, że składak nader rzadko jest wymierną wykładnią potencjału/geniuszu artysty, ale często potrafi być początkiem nitki, po której można dojść do kłębka.
Jeśli chłopak naprawdę wkręci się w muzykę, to te płyty, które warto poznać i tak pozna, wcześniej czy później.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DevilYouKnow » 15-03-2010, 18:26

Dobra jest w tym racja ale przy okazji tego szukania może się zrazić skutecznie do niektórych rzeczy.
Ja tak się zraziłem do Hendrixa i doceniłem do dopiero po paru latach gdy sięgnąłem do jego albumów.
Wg mnie szkoda czasu na składanki i "bestofy". Wydaje mi się, że pewną alternatywą dla tych drugich mogą być płyty koncertowe, jeśli ktoś oczywiście lubi koncertówki...

Pozdrawiam
DevilYouKnow
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 15-03-2010, 21:00

Obaj macie rację. Ja się przez składanki skutecznie zraziłem do Floydów (niewybaczalny błąd, który dopiero niedawno zacząłem nadrabiać). Ale z drugiej strony to co pisze DX, jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z muzyką nie można oczekiwać od niego, że będzie przesłuchiwał pełne albumy zespołów, które mogą mu zwyczajnie nie podpasować - a efekt tego może być taki, że nie zrazi się do danego zespołu ale do gatunku muzycznego jako całości. A tak, trudno, najwyżej ominie go coś dobrego i wartościowego, może to z czasem nadrobi.
Z resztą, ja swoje gusta muzyczne kształtowałem, a raczej szlifowałem (bo zaczynałem jeszcze w czasach kaset magnetofonowych) w czasach Kazy (wiem, bardzo brzydko:P) i tam raczej nie dało się ściagać pełnych albumów tylko pojedyncze mp3 - ot, wpisywało się tag: 'rock', 'hardrock', 'meta', 'tru-ancient-profane-black-metal" :twisted: i łowiło się co się dało - potem to przesłuchiwałem i oceniałem co mi się podoba a co nie;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez ciucma102 » 27-02-2011, 17:43

Podepne sie pod temat

Ostatnio w ucho wpadly mi piosenki takie jak
R.E.M - Uberlin
Kings of leon - Pyro

Chcialbym odnalezc wiecej piosenek tego typu jesli ktos jakies zna prosilbym o podanie

Z gory dzieki
ciucma102
Abstynent
Abstynent

Postprzez Ailiela » 10-03-2011, 18:25

A ja polecę Ci coś świerzego:
Haema (dobre polskie granie rockowe) http://www.youtube.com/watch?v=fnQBxRidrBU
Noff
B.E.T.H.
Coma
Ailiela