Sedes

Muzyczne podziemie

Sedes

Postprzez DTH » 24-07-2005, 10:27

Zespół chyba dość kontrowersyjny dla punków itp. Z jednej strony pogoń za kasą, czysta komercja z drugiej trudno zapomnieć występ w Jarocinie, nie docenić Sraki praptaka, czy Kurwy jego mać :wink: Ja mimo wszystko wypowiadam się o nich zyczliwie, lubię po prostu ich muzyke. w zasadzie to nigdy nie interesowałem się zagadnieniem komercji w muzyce.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Re: Sedes

Postprzez Fle@ » 26-07-2005, 16:47

ehhh Seses kapela zajebista czy komercyjna? moze tak mioże nie moż @#$%$% a kto to wie:P kiedyś pewnie nie później moze tak - szczerze? gówno mnie to obchodzi - zajebiste piosenki - genalny duet z A Orhodox - w "hare kriszna" no i inne legendarne piosenki
Nie mam złudzeń, nie mam już!
By budować świat ze snów!
Kto spróbuje ze mną czuć,
to co chciałbym, chciałbym móc!
Awatar użytkownika
Fle@
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez gaga » 29-07-2005, 19:03

Fle@ napisał(a):genialny duet z A Orhodox - w "hare kriszna"
O ludzie!!!!!!!!!!!!!!!! Przecież Sedes nigdy nie miał nic wspólnego z Anją Orthodox!!!!!!!!!!!!!!! "Hare Kriszna" śpiewają: Anja Orthodox i Para Wino!!!!!!
DTH napisał(a):"Kurwa jego mać"
To jest autorski utwór Pary Wino spłodzony na długo przed reaktywacją Sedesu!!!!!!!!!!!!!! Sedes jedynie wykorzystuje go tak jak się wykorzystuje kower!!!!!!!!!!!!!!
gaga
Abstynent
Abstynent

Postprzez Kicu » 31-07-2005, 11:45

Jak już coś to Sedes wykożystywał ten numer bo o ile wiem już nie gra
"Głupota to potężna siła"
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Nowy Targ

Postprzez Fle@ » 31-07-2005, 15:12

może i wykorzystywał mogło mi sie pojebać - w takim razie musze zmienić nazwe w playliście
Nie mam złudzeń, nie mam już!
By budować świat ze snów!
Kto spróbuje ze mną czuć,
to co chciałbym, chciałbym móc!
Awatar użytkownika
Fle@
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Nikodem15 » 31-07-2005, 17:04

Ale Para Wino przecież grał w Sedesie, krótko, ale zanim zwęszył w reaktywosanym Sedesie szwindel i nieszczerość zdążył nagrać z nimi Wszyscy pokutujemy, K... jego mać i Live (nota bene nagrane naprawd.ę w studiu).

Sedes z lat 80 - tak! Legenda i klasyka. "Sedes" z lat 90 - szwindel i pełne nieszczerości oczustwo (nagrali prawie wszystkie płyty z automatem perkusyjnym, a pisali na 0okładce inaczej, studyjne "Live", przykłady można mnożyć), co nie zmienia faktyu, że i ten Sedes da się posłuchać, ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, czym był ten zespół po reaktywacji...
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Postprzez Kicu » 01-08-2005, 07:51

Lubie Pare. Dziwie się paru rzeczą, skoro bębniarz miał granie w dupie to czemu Sedes nie znalazł (nie szukał) nowego bębniarza? Poszli na łatwizne i oszustwo. Para gdy odrazu widział co się dzieje mógł czym prędzej odejść. Dopiero od "Sraki..." słychać, że tam jest normalna perkusja, prosta i banalna ale i tak fajna:]
Mimo wszystko i tak Sedes ma fajne kawałkim i będę tego słuchał, chociaż zawsze mam świadomość tej rzeczywistości :]
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Czocha » 01-08-2005, 10:37

jupi :mrgreen: Sedes jest spoko luzik. Sraka Praptaka wymiata :wink:
Dangerous mind and wild thing... ;>
Awatar użytkownika
Czocha
Degustator
Degustator

Miejscowość: Planeta Ziemia

Postprzez Nikodem15 » 01-08-2005, 11:48

Kicu napisał(a):Lubie Pare. Dziwie się paru rzeczą, skoro bębniarz miał granie w dupie to czemu Sedes nie znalazł (nie szukał) nowego bębniarza? Poszli na łatwizne i oszustwo. Para gdy odrazu widział co się dzieje mógł czym prędzej odejść. Dopiero od "Sraki..." słychać, że tam jest normalna perkusja, prosta i banalna ale i tak fajna:]
Mimo wszystko i tak Sedes ma fajne kawałkim i będę tego słuchał, chociaż zawsze mam świadomość tej rzeczywistości :]

Hehe to właśnie Sraka i Delirium są z automatem, zresztą z żywą perkusją nagrano tylko K... jego mać i Live...
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 01-08-2005, 18:58

Perkusja na k jego mać była nagrywana na elektronicznych padach, nagrał tak krzywo, że była poprawiana na komputerze, z Live była nagrana na perkusji i też była poprawiana praktycznie cała na komputerze. Słychać, że na k jego mać perkusja jest dziwna i elektroniczna.
A skąd niby wiesz, ze na dwóch ostatnich jest automat?!
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Nikodem15 » 02-08-2005, 12:36

Bo słychać wyraźnie to, przynajmniej na ?Delirium, bo Sraki nie mam. Ale na Delirce ta "perka" brzmi tak płasko i ubogo i tak nienaturalnie, plastikowo, że nie ma wątpliwości.

A skąd Ty wiesz, jak nagrywano K... jego mać i Live? Najlepiej będzie spytać Pary.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Nikodem15 » 02-08-2005, 12:45

PS: Kicu, jak już gadamy o prekusjach, to co sądzisz o narzekaniach niektórych, że perkusja na Naszych słowach brzmi jak automat. Moim zdaniem bębny są dosyć mosno "obrobione", ale bez wątpienia naturalne.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 02-08-2005, 13:05

Gadałem kiedyś z Parą o perkusji na Sedesie, szkoda, że nie mam tego w arhiwum bo bym rozmowe wkleił.

Hmmm niepodoba mi się jakoś brzmienie na "Naszych Słowach", bębny może są mocne ale coś mi brakuje w tym brzmieniu, talerze też jakieś takie. Sysy fajnie napierdalał ale teraz gra Sebek i tak już musi być :)
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Nikodem15 » 02-08-2005, 16:29

Sam Prezo mi opowiadał, że jego zdaniem sekcja na Naszych słowach jest za słaba, ale tak chciał lider.

Mnie się podoba brzmienie tych bębnów (mocne werble), ale jakby talerzyki i inne blachy ardziej wyeksponować, to by było jeszcze lepiej, bo Sebek naprawdę potrafi zagrać ciekawie i ostro, a płyta to nie do końca pokazuje.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Wojtek2 » 15-08-2005, 21:27

Witam wszystkich z forum

Aby rozwiać Wasze wątpiliwości wyjaśnię Wam ja były nagrywane płyty SEDESU.
Wszyscy.... bębny z automatu, cała sesja na 8 śladowym analogowym (Nie mylić z analem) TASCAMIE. Ta sesja, to byla w zasadzie sesja demo. Cześć nagrań została tak spierdzielona podczas zgrania, że musieliśmy je wyciszyć pod konieć. W wyniku jakis chrych układów i umów o których nie mielismy bladego pojecia ukazała sie na kasecie. Za jakis czas nagralismy pwtórnie jeszcze raz ten sam materiał w lepszym studio. Część z tej drugiej sesji jest wydana na CD Lekcja Historii

K...jego mać i Delirium zostały zgrane na bebnach przez Rudego, pałkera Sedesu tyle, ze na elektronicznej perkusji. A nie przez żaden automat.

Live i Sraka, na akustycznych (czyli normalnych) , zgrana także przez Rudego.

Live jest jak najbardziej live, tyle że nagrana w studio w polskim radio, Wrocław przy udziale spitej do nieprzytomnosci publiki.

Co do wkładu kompzytorskiego w zespól SEDES niejakiego Pary, to kolega ten przyniósł 1 tekst załyszny gdzies na budowie pt. Jesienny wiatr
i 3 kawałki z poprzedniego zespołu w którym grał. Wszystki 3 zostały jeszcze raz zaaranżowane , przez CAłY ZESPÓŁ a dodatkowo w JABOLU dopisany został cały refren. Para nie jest także autorem tytułowego refrenu w kawałku K... jego mać. Gdyby ktoś miał watpliwości, ze tak nie jest, to dysponuje nagraniami w pierwotnych wersjach w jakich zaprezentował je nam Para.
Dleko im do tych w jakich je grał zespół SEDES , jak z Wrocławia do Ukrainy.

Para został wyrzucony z zespołu po 2 latach współpracy i do tej pory nie jest wstanie widać pogodzić sie z tym faktem.
Wojtek2
Abstynent
Abstynent

Postprzez Kicu » 15-08-2005, 22:45

Czyżby Darek Paraszczuk ściemniał a wszyscy przeszli na jego strone wierząc w jego słowa?
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez parawino » 17-08-2005, 00:48

Kicu napisał(a):Czyżby Darek Paraszczuk ściemniał a wszyscy przeszli na jego strone wierząc w jego słowa?
A czy jeden Darek P. dał by radę większości? :lol: Widać tak :lol: .
parawino
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Nikodem15 » 17-08-2005, 10:29

Co do bębnów na K... jego mać, jak na mój słuvh są to pady. Ze Sraki znam tylko 1 utwór, ale bębny brmią raczej jak akustyczne. A taką historię, że "Wszyscy..." to demo wydane bez zgody i wiedzy Sedesu, słyszałem i wydaje mi się prawdą, podobnie jak to, co Maciejewski mówi o wyciszeniu tam niektórych kawałków (Koszmar wycisza się, zanim solo się na dobre rozkręci). Tylko problem w tym, czy nagrania musiały być poprawiane i wyciszane dlatego, że to Para się nie umiał dostooswać, czy dlatego, że inni muzycy nie dorównywali Parze. :D

Co do "wkładu" kompozytorskiego Pary w Sedes "Connan" ma poniekąd rację, bo nie jest tajemnicą, że nawet utwory z Rozwodu... nie były pisane specjalnie dla Sedesu.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 18-08-2005, 22:53

Wojtek napisał:
Co do wkładu kompzytorskiego w zespól SEDES niejakiego Pary, to kolega ten przyniósł 1 tekst załyszny gdzies na budowie pt. Jesienny wiatr
i 3 kawałki z poprzedniego zespołu w którym grał. Wszystki 3 zostały jeszcze raz zaaranżowane , przez CAłY ZESPÓŁ a dodatkowo w JABOLU dopisany został cały refren. Para nie jest także autorem tytułowego refrenu w kawałku K... jego mać. Gdyby ktoś miał watpliwości, ze tak nie jest, to dysponuje nagraniami w pierwotnych wersjach w jakich zaprezentował je nam Para.

Rozmawiałem z Parą i on mówił, że takie demówki nie istnieją.
Ostatnio edytowany przez Kicu, 11-02-2006, 15:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Kicu » 11-02-2006, 15:22

http://sedes.fora.pl - ZAPRASZAM WSZYSTKICH FANÓW NA OFICJALNE FORUM SEDESU :wink:
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Nikodem15 » 26-02-2006, 14:52

"Gdyby ktoś miał watpliwości, ze tak nie jest, to dysponuje nagraniami w pierwotnych wersjach w jakich zaprezentował je nam Para.
Wojtek, ostatecznie się wyjaśniło, że chodzi o nagrania tych utworów zorbione podczas prób Sedesu. A więc wiadomo, że skoro grał je sam Para żeby Wam (reszcie Sedesu) je zaprezentować, to były one gorsze od wersji już zaaranzowanych przez cały zespół.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 25-12-2007, 14:56

Widzę po czasie, że niezłe głupoty tutaj pisałem o Sedesie, które mi wmówił wiadomy człowiek dla tych, którzy są w temacie hehe.
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Postprzez Resurrect » 04-01-2010, 14:04

Resurrect
Abstynent
Abstynent

Wróć do Punk