Van der Graaf Generator

Pejzaże i malowidła dźwiękowe

Van der Graaf Generator

Postprzez Jethro » 05-07-2006, 17:59

Moim zdaniem, jest to jeden z najważniejszych przedstawicieli rocka progresywnego lat 70-tych. Nigdy niestety nie zyskali takiej popularności jak np. ELP czy Yes (chociaż zasługiwali na to zdecydowanie). Muzyka jaką prezentuje Van Der Graaf Generator jest znacznie trudniejsza w odbiorze od wielu innych zespołów z tamtego okresu (choćby Pink Floyd, wspomniane wyżej Yes, ELP czy Genesis). Niebanalne teksty, znakomity warsztat muzyczny, fantastyczny dorobek płytowy. Niezwykła osobowość Petera Hammilla a także jego bajeczny wokal. Potrafi on bardzo ekspresyjnie wyśpiewywać dane frazy, tj. cicho i deliaktnie, ale także drzeć się potężnie ( oprócz VDGG nagrał całkiem pokaźny zbiór płyt solowych).
Do moich ulubionych albumów należą 'Godbluff', 'H to He, Who Am the Only One' oraz legendarne "Pawn Hearts", co nie oznacza oczywiście, iż reszta nie zasługuje na uwagę.
Niedawno się reaktywowali (po 25 latach) płytą 'Present', która spotyka się z ciepłym przyjęciem w mediach. Niestety, nie miałem jeszcze okazji jej usłyszenia. Polecam.
Jethro
Abstynent
Abstynent

Re: Van der Graaf Generator

Postprzez Jonasz » 06-07-2006, 19:39

Jethro napisał(a):Moim zdaniem, jest to jeden z najważniejszych przedstawicieli rocka progresywnego lat 70-tych. Nigdy niestety nie zyskali takiej popularności jak np. ELP czy Yes (chociaż zasługiwali na to zdecydowanie). Muzyka jaką prezentuje Van Der Graaf Generator jest znacznie trudniejsza w odbiorze od wielu innych zespołów z tamtego okresu (choćby Pink Floyd, wspomniane wyżej Yes, ELP czy Genesis). Niebanalne teksty, znakomity warsztat muzyczny, fantastyczny dorobek płytowy. Niezwykła osobowość Petera Hammilla a także jego bajeczny wokal. Potrafi on bardzo ekspresyjnie wyśpiewywać dane frazy, tj. cicho i deliaktnie, ale także drzeć się potężnie ( oprócz VDGG nagrał całkiem pokaźny zbiór płyt solowych).
Do moich ulubionych albumów należą 'Godbluff', 'H to He, Who Am the Only One' oraz legendarne "Pawn Hearts", co nie oznacza oczywiście, iż reszta nie zasługuje na uwagę.
Niedawno się reaktywowali (po 25 latach) płytą 'Present', która spotyka się z ciepłym przyjęciem w mediach. Niestety, nie miałem jeszcze okazji jej usłyszenia. Polecam.

Znow podobnie jak jak w Camel kilka lat abstunencji zaciemnia obraz. Z tego co pamietam nie podobal mi sie wokal.
I know what I like, and I like what I know
Jonasz
Abstynent
Abstynent

Postprzez St. Alquerre » 12-07-2006, 02:07

Absolutnie najbliższy mi zespół progresywny lat 70. Albumy 'Aerosol Grey Machine', 'Pawn Hearts' czy 'Still Life' to perły, kamienie milowe muzyki. Niezwykły, charyzmatyczny wokal Petera Hammilla dopełnia całości doskonałej muzyki.

Dziś (tj. środa, 12 czerwca) gramy z kumpelą 'Pawn Hearts' w całości w audycji pepperland w www.bezkitu.com a ponadto pojawią się solowe nagrania Hammilla i fragmenty innych płyt VdGG, zapraszam gorąco o 22!
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Metafizyk » 17-07-2006, 12:28

Odnosze wrazenie ze VDGG to zespol stanowczo przereklamowany,muzyka monotonna i beznadzeijny vokal....
Metafizyk
Abstynent
Abstynent

Postprzez fraDiavolo » 03-09-2006, 22:05

Stanowczo niemądry komentarz. Jeśli muzyka VDGG jest monotonna, a P. Hammill ma beznadziejny wokal, to po prostu komuś tu słoń nadepnął na ucho.
fraDiavolo
Abstynent
Abstynent

Postprzez zdybal » 18-08-2007, 15:46

fraDiavolo napisał(a):Stanowczo niemądry komentarz. Jeśli muzyka VDGG jest monotonna, a P. Hammill ma beznadziejny wokal, to po prostu komuś tu słoń nadepnął na ucho.

Oczywiscie racja. Chlopaki graja na prawde dobra muzyke. A ze sa dzis nieco mniej popularni to chyba kwestia szczescia...
www.lwow.totalh.com - noclegi w Lwowie i na Ukrainie
www.art.totalh.com - Koło Naukowe Studentów Historii Sztuki
Awatar użytkownika
zdybal
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kr.

Postprzez tomaszmasz » 09-12-2007, 21:42

Yhh Chłopaki ? :)
Nie bede oryginalny jak dodam ,że to jeden z najważniejszych zespołów dla prog rocka... Moja sympatia do Van Der Graafa jest dość spora ,ale nie będe opowiadał tu o konkretach , bo mało kogo by to interesowało :)
Witam jestem nowy,mam nadzieje ,że miło będzie nam się dyskutowało ... :)
tomaszmasz
Abstynent
Abstynent

Postprzez Metafizyk » 26-05-2008, 16:35

[quote="fraDiavolo"]Stanowczo niemądry komentarz. Jeśli muzyka VDGG jest monotonna, a P. Hammill ma beznadziejny wokal, to po prostu komuś tu słoń nadepnął na ucho.[/quote]

Jesli muzyka VDGG nie jest monotonna a Hammill ma swietny wokal, to chyba komus slon nadepnal na ucho.....
Metafizyk
Abstynent
Abstynent

Wróć do Rock Progresywny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty