Farben Lehre

Muzyczne podziemie

Farben Lehre

Postprzez Soad_Fan » 02-10-2005, 11:17

Tak ostatnio bardzo zaciekawiła mnie ta kapela , do tej chwili miałem okazje przesłuchac ich 4 płytki w tym najnowszy Farbenheit ktory został tak pozytywnie zrecenzowany tutaj;) i uwazam ze zespół rozwija sie i wydaje coraz lepsze płytki a Farbenheit jest niesamowity:] wiem ze pewno zaraz wybuchnie dyskusja czy ten zespół mozna nazwac punkowym czy tez nie ale to kwestia gustu ja tam uwazam ich za zespoł punkowy i czekam na wasze opinie na temat tej kapeli jak i ich najnowszego dzieła
Soad_Fan
Abstynent
Abstynent

Re: Farben Lehre

Postprzez misseria » 02-10-2005, 15:31

dla mnie farbeni jak najbardziej punkowy zespół... i jak najbardziej lepszy od pidżamy :p
ale szczerze mówiąc koncerty nie bardzo mi się podobają.
a farbenheita nie miałam jeszcze okazji posłuchać
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez upadłyAnioł » 03-10-2005, 13:37

Są zajebiści... tylko czego mój brat ich nie lubi :o
...nie każdy anioł jest lub musi być dobry...
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: Jasło

Postprzez Czocha » 03-10-2005, 13:51

Farbeni są jak najbardziej punkowi (a ja się na punku znam :mrgreen:). To jeden z moich ulubionych zespołów. Od czasu gdy zaczęłam słucham punkowej muzyki byłam na każdym ich koncercie w Poznaniu. A wieżcie mi, że ja mam duże problemy jeżeli chodzi o pójście na koncert... Dobre oceny itp (fuj :!: :evil: ).
Moje ulubione utwory to międz innymi: Diabeł, Judasz, Helikoptery...
Dangerous mind and wild thing... ;>
Awatar użytkownika
Czocha
Degustator
Degustator

Miejscowość: Planeta Ziemia

Postprzez Michał L » 03-10-2005, 14:38

Znam jedynie kilka piosenek, a z tych, które znam podoba mi się tylko Judasz.

''Oportunisto Pierdolony...''
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Soad_Fan » 04-10-2005, 17:30

a co tam sadzicie o najnowszej płytce o Farbenheit?? jak na mnie to chyba ich najlepsza płytka, jak na mnie Ulice Milcza i Kolory wymiataja normalnie:]
Soad_Fan
Abstynent
Abstynent

Postprzez gobil » 07-10-2005, 22:00

farbeni to 100% punk. i to w dodatku zajebisty. 2 koncerty w krk w najblizszym miesiacu. nie wiem czy nie zaduzo szczescia jak mi sie przeje to bedzie kaszana.
da best: Egoisci. ale nie wybija sie duzo bardziej niz kilka innych.
"Świat rzeczywisty jest o wiele mniejszy niż świat wyobraźni"

-Fryderyk Nietzsche
gobil
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Kraków

Postprzez Dymek » 12-10-2005, 11:26

Świetny zespół grający już prawie 20 lat. Najbardziej znanymi utworami FL to bez wątpienia "handel", "egoiści" no i utwór o znienawidzonej przez wszystkich licealistów maturze ;) Nowa płyta mówiąc kolokwialnie kopie tyłek tak jak wszystkie poprzednie. Jeśli ktoś nie zna zespołu to musi jak najszybciej nadrobić zaległości, bo naprawde warto.
Dymek
Degustator
Degustator

Miejscowość: Płock

Postprzez Moniczykita » 12-10-2005, 14:34

Z szufladkowaniem bywa różnie, bo zespołu jest dość bogaty w dźwięki..Ogólnie zaliczyłabym ich do punk-rock'a, chociaż dla mnie to nie ma zbyt wielkiego wpływu, bo i tak ich bardzo lubie.

Bardzo lubie tekst utworu "Egoiści" i "Helikoptery".
Awatar użytkownika
Moniczykita
Abstynent
Abstynent

Postprzez Czocha » 15-10-2005, 08:58

Wczoraj byłam na ich koncercie :mrgreen: Kocham te miny Wojtka Wojdy :zakochany:
Jeszcze libię "Atak" - stary dobry kawałek. Wogóle większość utworków misię podoba. "Egoiści" tesh...
Awatar użytkownika
Czocha
Degustator
Degustator

Postprzez Dymek » 16-10-2005, 11:52

Wczoraj byłam na ich koncercie Mr. Green Kocham te miny Wojtka Wojdy
Jeszcze libię "Atak" - stary dobry kawałek. Wogóle większość utworków misię podoba. "Egoiści" tesh...

FL koncerty mają świetne. Byłem na Ich koncercie w Płocku i później siły nie miałem aby wrócić do domu po szaleństwach pod sceną ;)
Dymek
Degustator
Degustator

Postprzez asieńka » 16-10-2005, 20:59

farben lehre to jeden z moich ulubionych zespołów :D z pewnościa sa godni uwagi :P :D ,w ostatni piąteczek byłam na ich koncercie w poznaniu i musze przyznac ze pomimo sala był strasznie malutka jak na tak dużą ilosc osóbek było zarąbiście. najbardziej lubie chyba "helikoptery" i "magie"...chociaz jest cała masa innych dobrych kawałków...a jutro wybieram sie zapolowac na nową płytke,juz sie doczekać niemogę kiedy bede mogła wrzucić ją do odtwarzaczyka :lol:
"jak długi,nudny,mroczny sen..."
asieńka
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez Czocha » 17-10-2005, 18:39

Dymek napisał(a):FL koncerty mają świetne. Byłem na Ich koncercie w Płocku i później siły nie miałem aby wrócić do domu po szaleństwach pod sceną ;)

Ale... Czasem bywa jeden minus - jest za dużo ludzi. A za dużo ludzi = gorsze pogo :(
Awatar użytkownika
Czocha
Degustator
Degustator

Postprzez asieńka » 17-10-2005, 19:04

w piwnicy 21,która generalnie jest na około 200 osób było w zeszły piątek według niektórych nawet dwa razy więcej... na początku było troszke ciasno ale juz po dwóch,trzech kawałkach pogowali ci najwytrwalsi:) uff było gorąco...klimat tropikalny normlanie:) a nowa płytka chyba dłuuugo nie bedzie wychodzić z odtwarzaczyka... :):)
"jak długi,nudny,mroczny sen..."
asieńka
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Poznań

Postprzez Dymek » 17-10-2005, 19:57

w piwnicy 21,która generalnie jest na około 200 osób było w zeszły piątek według niektórych nawet dwa razy więcej... na początku było troszke ciasno ale juz po dwóch,trzech kawałkach pogowali ci najwytrwalsi:) uff było gorąco...klimat tropikalny normlanie:) a nowa płytka chyba dłuuugo nie bedzie wychodzić z odtwarzaczyka... SmileSmile

hehe zupełnie jak w Płocku :)

Ale... Czasem bywa jeden minus - jest za dużo ludzi. A za dużo ludzi = gorsze pogo

do wszystkiego można sie przyzwyczaić, a ponadto po kilkunastu minutach i tak spora częśc osób odada ;)
Dymek
Degustator
Degustator

Postprzez Przemek17666 » 17-10-2005, 23:41

Farben Lehre :D Jak dla mnie punkowy zespół z przyszłością :) Niestety nie miałem okazji posłuchać ich starych płytek :cry:
"O nic nie pytasz
Niesie cię pozytywna myśl że nie jest źle
że wszystko ma jakiś sens"
Awatar użytkownika
Przemek17666
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez Czocha » 18-10-2005, 11:29

Ja przez cały czas jestem w pogo - staram się wytrzymać do końca. Nie wiem jak można tak szybko rezygnować...
Awatar użytkownika
Czocha
Degustator
Degustator

Postprzez dżaj » 18-10-2005, 12:05

hehe, to jest właśnie zabawne w koncertach :), najlepiej bawią się te dzieciaki, które zadepczą jak najwięcej innych dzieciaków... Pogo uber alles!

Farben Lehre lubię, ale bardziej za klimat i super kontakt z publiką niż za twórczość... Texty są ok, ale muza - wszystko na 3 akordy...
Pidżamę wolę zdecydowanie, albo Hurt!
Awatar użytkownika
dżaj
Degustator
Degustator

Miejscowość: Toruń

Postprzez marti » 07-02-2006, 16:31

lubie lubie:) bardzo fajnie chłopaki graja,fajne teksty, koncerty. Bedąc 1,5 miecha temu na ich koncercie złamałam sobie nogę, a kumpela ręke :? Ale to jedyna przykra sytuacja zwiazana z zespolem :)
...nauczymy się kochać, przestaniemy się bać, życie stanie się muzyką...
Awatar użytkownika
marti
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: zielona kraina...

Postprzez Baldi » 07-02-2006, 16:36

:shock:

Lubię bardzo Farben Lehre, nie mogę znaleźć specjalnie wyróżniających zespół cech, ale mimo to lubie sobie posłuchać :) .
Let's go to the punk-rock show.
Awatar użytkownika
Baldi
Degustator
Degustator

Postprzez GRacuch » 10-02-2006, 15:58

Slyszalam ich pare piosenek i chyba musze bardziej przygladnac sie temu zespolowi....

Choc punk to moze nie calkiem moja dzialka...
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez de5150 » 10-02-2006, 16:04

Nie lubie punk'u ale proponuje wam legende Grudziądzkich scen i nie tylko......CELA NR 3
RONNIE JAMES DIO !!!

"Heaven And Hell"
"Ten ktory jest pierwszy bedzie pierwszy. Ten ktory jest drugi bedzie zerem".
de5150
Degustator
Degustator

Miejscowość: In Hell !

Postprzez DTH » 10-02-2006, 17:04

de5150 napisał(a):Nie lubie punk'u ale proponuje wam legende Grudziądzkich scen i nie tylko......CELA NR 3
cela jest zajebista :D

a FL jakoś nie lubie, albo nie znam, nie wiem już:P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez woof » 22-02-2006, 19:53

dżaj napisał(a):Farben Lehre lubię, ale bardziej za klimat i super kontakt z publiką niż za twórczość... Texty są ok, ale muza - wszystko na 3 akordy...
Pidżamę wolę zdecydowanie, albo Hurt!

LOL
na tym punk polega :]
zreszta na 3 akordach mozna zagrac porywajace rify tak samo jak na jednej nucie porywajace sola.. udowodnili to chociazby ramones :]

pidzama to tez taki 3akordowy zespol... tylko ze maja oprawke ze zlota. zloty kibel z gownem w srodku :]

a co do fl, to takie wiejskie podrygiwalki :)
cool teeej.

a co do celi... fakt. swietny zespol.. z naprawde dobrymi tekstami.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez ufko » 26-02-2006, 12:09

farben lehre są bardzo w porządku :). Spodnie z GSu po prostu wymiatają ;)
bounce macabre
Awatar użytkownika
ufko
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: fairyland

Postprzez misseria » 09-03-2006, 22:00

woof napisał(a):pidzama to tez taki 3akordowy zespol... tylko ze maja oprawke ze zlota. zloty kibel z gownem w srodku :]

hehh
gdzie to wyczytałeś?
może w tv niezal jakiejś mówili?
<rolling eyes>
oprawka ze złota... zawsze zwracasz uwagę na opinie innych, taak?
fajnie, fajnie ;)

spodnie z gsu wymiataja owszem, zwłaszcza na koncertach :)
bangbangczterykulewmojejgłowie
Awatar użytkownika
misseria
Popijacz
Popijacz

Postprzez woof » 10-03-2006, 14:40

misseria napisał(a):
woof napisał(a):pidzama to tez taki 3akordowy zespol... tylko ze maja oprawke ze zlota. zloty kibel z gownem w srodku :]

hehh
gdzie to wyczytałeś?
może w tv niezal jakiejś mówili?
<rolling eyes>

w muzycznym kaciku jedynego niezaleznego i prawdziwego radia w polsce - Radia Maryja, audycje poprowadzil i przygotowal sam Ojciec Dyrektor, ktory badz co badz wie o czym mowi...

misseria napisał(a):oprawka ze złota... zawsze zwracasz uwagę na opinie innych, taak?
fajnie, fajnie ;)

nie, tylko gdy owe opinie wyglaszane sa w ww. rozglosni.

za to zawsze sikam przez zapiety rozporek ;)

ale fakt, ze zlota to za duzo powiedziane...
po prostu ladnie sie komponowalo z zawartoscia.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez DTH » 10-03-2006, 15:54

ufko napisał(a): Spodnie z GSu po prostu wymiatają ;)
nawet nie wiedziałem, że to ich :oops: może nie są aż tacy tragiczni :P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez luke666666 » 26-07-2007, 20:32

Nie no Farben to 1000% punku.A pisoenki mają bardzo fajne można ich słuchać w większoci nastrojów.Judasz Spodnie z GSu czy też matura to naprawdę dobre piosenki:DW każdym razie na pewno lubię ich dośc czesto posłuchac.
"Jeszcze nigdy tak niewielu,nie zrobiło tak wiele dla tak wielu"-Winston Churchill o polskich lotnikach w czasie Bitwy o Anglię.
luke666666
Degustator
Degustator

Miejscowość: Kraków

Postprzez DX* » 28-02-2008, 18:54

FARBEN LEHRE - Snukraina (2008r)

No, więc tak: Panowie Matera, Grabowski i Chrzanowski po efektownym zabójstwie czasu w 2004r, zdezerterowali sobie po prostu; Pan Budzyński dawno już porzucił rebelię i przywdziewając szaty mnicha oddał się zawodzeniu na cześć Jahwe; niejaki Grabaż otrzepawszy się ze styropianu, zeżarł resztki marchwi z butonierki, po czym zdjął przyciasną już pidżamę i ruszył do wsi, straszyć natoletnie lachy 'piwnym' brzuszyskiem...można by tak bez końca zrzędzić na muzyków, którzy w latach 80-tych ubiegłego stulecia formowali krajową scenę punk-rockową. Co się ostało? Koncertujący tu i ówdzie jabolpunkowcy z KSU i płocczanie z Farben Lehre, na których to koncercie ze Strajkiem zaliczyłem swego czasu pierwsze pogo i pierwszy porządnie rozbity nos.

Farbki przyzwyczaiły już, że studyjne płyty wydają co dwa lata, ale jako, że w rok po bardzo udanym "Farbenheicie" uraczyli fanów jubileuszową dwupłytową składanką i zawzięcie koncertowali, to ten roczny poślizg "Snukrainy" spokojnie im wybaczam.
Zresztą, co ja tu o wybaczaniu... Załoga Wojtka Wojdy nagrała najlepszy, najrówniejszy krążek w swej bogatej karierze. Jedynym słabym punktem jest chyba akustyczna wersja 'Corridy'...wierzę, że to tylko efekt przewrotności chłopaków, iż video do utworu w stylu flamenco promuje album zespołu (co by nie było) punkowego ;)

No, ale mniejsza z tym... Wersja 'Corridy' rozpoczynająca płytę jest już bezbłędna. Ostra, ale melodyjna rockowa jazda z 'hiszpańskimi' wstawkami dęciaków. Tekstowo, nie o bykach bynajmniej, a raczej o pewnych ptasich personach u władzy traktuje. Dalej mamy tytułowy dynamiczny kawałek, mogący robić za hymn w klubie AA. Potem, najfajniejszy chyba farbenowy regałek 'Żywioły' z gościnnym udziałem, jakże miłego dla ucha głosu Mariki Plucińskiej.
Pózniej jest prosto i szybko o miłości (Erato), trafnie o przyjaźni (Ostatni skaut), ostro o szarości życia i konsumpcjoniźmie (Regemental; Pasażerowie). 'Rzecz nie Pospolita', 'Spisek' i 'Chwasty' to już typowe punkowe rozpierdalacze. Zwłaszcza ten ostatni, ze współskandującą w refrenie Plucińską - ech... śp. Post Regiment się przypomina...

Podsumowując:
Najlepsza płyta płyta Farbenów, z zębem, z melodią i z pomysłem. Dobre, ironiczne liryki i świetne, klarowne brzmienie(a niech punkowi ortodoksi porysowanymi jarocińskimi winylami mnie zatłuką;>)
W kryteriach wydawnictwa krajowego dałbym może notę '9', gdyby nie ta wspomniana 'hiszpańska' sielanka - ładnie zagrana, ale pasująca do reszty materiału, niczym pięść do nosa.

ocena: 8/10
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Wróć do Punk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty