Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej.

Ciężkie brzmienia wszelakie

Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej.

Postprzez marian123 » 05-04-2007, 21:34

Założyłem ten temat, ponieważ jestem studentem (socjologę studiuję) i piszę właśnie pracę licencjacką. temat to "Socjalizacja w subkulturze metalowców". Temat jest być może straszny, ale wywiad jaki mam zamiar z wami przeprowadzić okropnie prosty.
Wyniki posłuża mi do weryfikacji hipotez badawczych i odpowiedzą czy rzeczywiście bycie metalowcem jakoś zmienia naszą osobowość.
Zwracam się więc do was z proźbą, jeżeli chcecie wziąć udział w niniejszym projekcie zapraszam. Jezeli nie napiszcie co was zniechęciło.Bede bardzo wdzieczny.

Gdyby komuś nie chciało się odpowiadać na forum to daję wam link do dokumentu worda, w którym sa te same pytania. Po wypełnieniu prosił bym o wysłanie dokumentu na maila podanego w dokumencie.
Kliknij tutaj !!!!!!!!!!
W razie gdyby któreś pytanie było dla was nie zrozumiałe postaram się wytłumaczyć go jak tylko najszybciej będę mógł.

Tyle spraw formalnych. Wywiad jest tylko pomocniczym narzędziem do weryfikacji hipotez. Jeżeli ktoś zdecyduję sie wziąść w nim udział, a jego osobowość pod wpływem muzyki i kultury metal nie zmieniła sie chociażby w jednym z poniżej wymienionych punktów niech napisze krótko, iż subkultura nie miała na niego żadnego wpływu. Jeżeli ktoś chce sie rozwinąć i napisać coś wiecej będę wdzieczny.
Na moim przykładzie pokaże o co michodzi.
Zmiany jakie zaszły we mnie pod wpływem subkulury to:
Zmiana muzyki wiodącej na metal, strój wyjściowy tylko czarny, długie baty, interesowałem sie satanizmem, oddaliłem sie od wiary, a moje wartośći i normy nic sie nie zmienily.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

I.Zmiany dotyczące światopoglądu.
1.Jaki jest Twój stosunek do religii?
(Chodzi o religię w której wychowywałeś się)(Jak wyglądały, wyglądają teraz, Twoje praktyki religijne, nastawienie do religii)
przed wstąpienie do subkultury:

po wstąpieniu do subkultury:

2.Jak zmienił się Twój system wartości?
(Jakie wartości były dla Ciebie ważniejsze przed i po wstąpieniu do subkultury)

3.Jak określiłbyś zmiany we własnej moralności?
(jak w twoim przypadku zmieniła sie moralność, co wcześniej mogłeś uznać za moralne a co nie, jak również co zmieniło sie w twojej moralności po wstąpieniu do subkultury)

II.Zmiany w stylu życia.
1.Jakiej muzyki słuchałeś/słuchasz?

2.Jak ubierałeś się przed i po wstąpieniu do subkultury.

3.Jak zamienił się Twój wygląd zewnętrzny po wstąpieniu do subkultury?
(proszę o wpisanie jak wyglądałeś przed i po wstąpieniu do subkultury)

4.Jak zmienił sie sposób spędzania, przez Ciebie, wolnego czasu?
(proszę o wpisanie w jaki sposób spędzałeś czas wolny przed i po wstąpieniu do subkultury)

5.Jak zmieniły się Twoje zainteresowania?
(proszę o wpisanie Twoich zainteresowań przed i po wstąpieniu do subkultury)

6.Jaki miałeś stosunek do kultury masowej?

III. Jak po wstąpieniu do subkultury zmieniła sie twoja aktywność społeczna
(proszę o napisanie jak wyglądały oraz jak często miały miejsce twoje spotkania, rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, klasą szkolną przed i po wstąpieniu do subkultury).
Proszę o udzielanie odpowiedzi do max. 5 zdań

Przed wstąpieniem:

Po wstąpieniu:

MOD: przepraszam, ale kolor czerwony, to jest dla mnie zarezerwowany ;)
Ostatnio edytowany przez marian123, 06-04-2007, 08:57, edytowano w sumie 1 raz
marian123
Abstynent
Abstynent

Re: Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej.

Postprzez _lilith » 05-04-2007, 21:56

hmm... jesli mialabym opisywac stan faktyczny to sie nie kwalifikuje do badania z powodu nieidentyfikowania sie z zadna subkultura nawet niezali :lol:, no chyba ze mamy po prostu wyciagnac jakies opinie z przeszlosci
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Michał L » 18-04-2007, 17:41

No właśnie z przeszłości by trzeba :) Bo obecnie to też się z subkulturami nie identyfikuje. Ale był okres SKAA jeszcze i potem dalej 3 gimnazjum, początek 1 liceum, że się w jakiś sposób identyfikowałem,
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Mojżesz » 18-04-2007, 21:05

Zasadniczo to poza generalną zmianą garderoby... to nie przypominam sobie żadnej konkretnej zmiany... zacząłem oceniać ludzi po długości włosów xD... Ale to stare dzieje...

Generalnie to nie dołączałem się do żadnej subkultury... to ja ją tworzyłem xD... Ta jakby :)... A przynajmniej zawsze chciałem tak myśleć :)... w każdym bądź razie na pewno nie działałem pod presją grupy czy czymś w tym stylu :P...
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez zdybal » 29-07-2007, 21:05

Pozwolę sobie odpowiedzieć tylko na II 6- Stosunek do kultury masowej: Tak się składa że zaczynałem słuchać rocka i metalu w okresie życia kiedy kształtują się pewne wartości i poglądy na różne rzeczy. I jak wcześniej miałem głęboko w du**e całe gadanie o kulturze itd. to mniej więcej od lat 16 nie było mi to już całkowicie obojętne. Dziś powiem krótko. Kultura masowa jest i to fakt, ale z kulturą wysoką ( za taką mam min. malarstwo postmodernistyczne, kino min, Kim- Ki Duka czy J. Jarmusha to sprawa zupełnie inna i na pewno nie masowa. Prawda taka, że świat zawsze był głupi i będzie głupi, a tylko pewne kręgi będą miały okazję się o tym przekonać i kręgi te będą przez to szczęśliwsze, że nie faszerują się zwykłym kiczem ( sztuką udawaną ). Co więcej metalowcy mają chyba z natury większe szanse odkryć prawdziwe piękno, sztukę czy muzykę niż ludzie słuchający np., popu, czy disco... Dla czego ? Jakby nie było metal jest trochę buntowniczy i zawsze mniejszościowy a w takim klimacie chętniej się poznaje to co mniej znane i to z kolei wymusza ciągłe poszukiwania czegoś nowego i „fajnego”...

Ja odkrylem jeszcze np. jazz :)
www.lwow.totalh.com - noclegi w Lwowie i na Ukrainie
www.art.totalh.com - Koło Naukowe Studentów Historii Sztuki
Awatar użytkownika
zdybal
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Kr.

Postprzez Libertina » 03-12-2007, 13:09

marian123 napisał(a):6.Jaki miałeś stosunek do kultury masowej?

Zarówno przed rozpoczęciem słuchania muzyki metalowej (czy też raczej gotyckiej w moim przypadku, gdyż z metalu lubię właściwie tylko BM), jak też przedtem, nie byłam w stanie polubić kultury masowej. Wydaje mi się być zbyt banalna, zbyt oczywista, mało pomysłowa. zero oryinalności, którą zawsze bardzo cenilam. Muzyka pop bywa ładna, nie zaprzeczam, że niektóre kawałki podobają mi się, ale cała ta otoczka, cała estetyka, moda, nie sa mnie w stanie zainteresować, przyciągnąc. I to od dzieciństwa. Zanim poznałam rock, metal itp. słuchałam klasyki i folku, nie muzyki popukarnej. radio wyłączałam od zawsze XD
marian123 napisał(a):3.Jak określiłbyś zmiany we własnej moralności?

Nie istnieje wplyw subkultury na moja moralność, zwłaszcza, że nie czuję przynależności do subkultury w jakimś wielkim stopniu. Po prostu podoba mi się styl gotycki, kocham tę muzykę, ale nie jest to dla mnie całe życie, więc też moralność sie nie zmieniła;) myślę, że jest orzesadą dostosowywać własne przekonania do jakiejkolwiek subkultury:)
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty