Lacrimosa

Tajemnica i mrok

Lacrimosa

Postprzez mopek666 » 09-12-2006, 20:47

Witam

padło tutaj w dziale "Gotyk" parę nazw zespołów, a czy ktoś zna zespół Lacrimosa i słucha i posiada płyty tej (jak dla mnie ) bardzo orginalnej kapeli??

Pozdrawiam
Piotr
mopek666
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Wrocław

Re: Lacrimosa

Postprzez DX* » 10-12-2006, 15:24

Jak dla mnie kwintesencja rocka gotyckiego(ze sporą ilością nawiązań do muzyki klasycznej). Zdaje się, że jedna z recenzji śp.T.Beksińskiego zachęciła mnie do sięgnięcia po płyty tego szwajcarskiego duetu...Dzisiaj mam ich wszystkie płyty licząc od "Satury". Najbardziej uwodzicielska jest chyba "Elodia" z pięknymi wokalizami Anne Nurmi... zresztą każdy album "Lacrimosy" pozostawia po sobie niezapomniane wrażenia. I zajebiste jest to, że nie podążają za modą i wciąż śpiewają głównie po niemiecku..
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez mopek666 » 10-12-2006, 19:48

DX* napisał(a):Jak dla mnie kwintesencja rocka gotyckiego(ze sporą ilością nawiązań do muzyki klasycznej). Zdaje się, że jedna z recenzji śp.T.Beksińskiego zachęciła mnie do sięgnięcia po płyty tego szwajcarskiego duetu...Dzisiaj mam ich wszystkie płyty licząc od "Satury". Najbardziej uwodzicielska jest chyba "Elodia" z pięknymi wokalizami Anne Nurmi... zresztą każdy album "Lacrimosy" pozostawia po sobie niezapomniane wrażenia. I zajebiste jest to, że nie podążają za modą i wciąż śpiewają głównie po niemiecku..

Witam,

a masz "Angst" i "Einsamkeit'"? 2 pierwsze LP? kiedy jeszcze Tilo sam nagrywał wiekszość partii muzycznych?

http://lacrimosa.rockmetal.art.pl/ - a tą stronkę znasz? jedna z lepszych - tak myślę

dla mnie przygoda z Lacrimosa zaczęła się od "Elodia" i "Stille" i ...połknąłem bakcyla.Piękno i emocje jakie płyną z tej muzyki nie da się opisać.
Bardzo brakuje śp.T.Beksińskiego, który jedną ze swoich słynnych nocnych audycji poświęcił tej grupie, łącząc ich muzykę z teksatmi, które przybliżał słuchaczom....

a jak Ci się podoba najnowsze dzieło Lacrimosa?

Pozdrawiam
Piotr
mopek666
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 10-12-2006, 22:25

mopek666 napisał(a):a masz "Angst" i "Einsamkeit'"? 2 pierwsze LP? kiedy jeszcze Tilo sam nagrywał wiekszość partii muzycznych?
nie mam, ale "Einsamkeit" miałem dawno temu na kasecie magnetofonowej
mopek666 napisał(a):http://lacrimosa.rockmetal.art.pl/ - a tą stronkę znasz? jedna z lepszych - tak myślę
z tego co widzę, to kiepsko aktualizowana
mopek666 napisał(a):a jak Ci się podoba najnowsze dzieło Lacrimosa?
nie jest to z pewnością Ich najlepsza płyta, melodyką może nie zachwyca, ale trudno jej nie docenić w ciemną, deszczową noc/ ...myślę jednak, że Tilo wróci jeszcze do formy sprzed niespełna dziesięciu lat. Pozdrawiam.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez mopek666 » 11-12-2006, 20:34

Witam,

[http://lacrimosa.rockmetal.art.pl/ - a tą stronkę znasz? jedna z lepszych - tak myślę
z tego co widzę, to kiepsko aktualizowana ]

no niestety zgadza sie - a nie znalazlem nic lepszego, jak do tej pory

Mysle ze od czasu "Elodii" Tilo nagrywa rowne plyty - wymagajace sluchania, ale na kazdej jest jakis smaczek (a to solo trabki (jak na "Fassade", a to fagot na pierwszym planie w jednym z utworów z "Echoes") zawsze cos interesujacego i intrygujacego.

Jak dla mnie prawdziwa uczta dla uszu i...duszy

ale masz racje Tilo nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa....(nuty...)

Pozdrawiam
Piotr
mopek666
Abstynent
Abstynent

Postprzez Libertina » 14-11-2007, 21:55

mopek666 napisał(a):padło tutaj w dziale "Gotyk" parę nazw zespołów,
głownie ie gotyckich, jak np. Nightwish...
mopek666 napisał(a):czy ktoś zna zespół Lacrimosa i słucha

Ciężko nie znać, jak obraca sie w gotyckim towarzystwie:) znam, znam i to całkiem nieźle twórczość Tilo i Anne. polecam plytę "Echos", ma, do niej wielki sentyment:>
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Warszawa

Postprzez DTH » 14-11-2007, 22:23

cholera, wiecie, ja niby gotyku słucham, nawet dosyć intensywnie, ale twórczości Lacrimosy w ogóle nie znam :P Z nazwy i owszem, ale jakoś zawsze było mi do nich nie po drodze :P No, ale to może przez to, że nie obracam się w gotyckim towarzystwie :D
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Libertina » 16-11-2007, 14:25

to jest strasznie znany zespół nie tylko w stolycy przecież, ale generalnie na świecie:) znałam go jakimż trafem, zanim zczęłam pozawać ludzi z tej subkultury i chodzić na imprez... więc polecam:)) to mój pierwszy zasłyszany zespoł gotycki(Nightwish się nie wlicz, bo nie gra gotyku).
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Postprzez Mojżesz » 17-11-2007, 21:49

Tylko co?
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez DTH » 17-11-2007, 22:02

FAQ - www.nightwish.com napisał(a):- What kind of music do they play?
Well that's a hard question and everyone has a different opinion about it. But according to Tuomas they play "Melodic Heavy Metal with a female voice" that's exactly what he said in an interview.

:P
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Libertina » 18-11-2007, 12:59

Mojżesz napisał(a):Tylko co?
dokładnie melodic heavy, czy też power, jak gdzies indziej czytałam. na pewno nie rock gotycki:P
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 19-11-2007, 15:18

Wstydzilibyście się - takiego bydła narobić w topie o Lacrimosie :zniesmaczony:

Nightwish - ghotic? :zdziwko:
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Libertina » 19-11-2007, 17:11

ghotic?? jest coś takiego?? chyba jednak gothic:P i nie, nightwish nie gra gotyku. lacrimosa jak najbardziej. swoją drogą, czy ktos słuchał może "Lichtjahre"?
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Postprzez DX* » 19-11-2007, 18:30

ghotic - hehe. Cóż...literówka.

Jeśli za podręcznikowe przykłady gotyckiego rocka postawić Bauhaus i Sisters Of Mercy, to i do 'gotyckości' Lacrimosy można się przyczepić.
Wszystko, co wydali po 'Inferno', bardziej przywodzi na myśl muzykę renesansową i barokową niż prostotę i charakterystyczną melodykę gotyku.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 19-11-2007, 19:04

Libertina napisał(a):ghotic?? jest coś takiego??

To coś takiego jak gothic ale jeszcze bardziej mhrrroczne :twisted:
:D
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Libertina » 19-11-2007, 21:39

Lacrimosa jest gotyckim zespolem, nie nalezy za muzyke gotycka uważac tylko goth rocka w stylu Sisters of Mercy czy bauhaus. to dopiero same początki całego nurtu, muzyka wyewoluowała i jest to normalny proces. nie przestałlo być gotykiem to, co jest nowsze os ww zespołów. Do gotyku mozna te przecież zaliczać zespoly grające bardziej w klimatach dark electro i czesto mozna je usłyszeć na jak najbardziej gotyckich imprezach.
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Postprzez _lilith » 19-11-2007, 22:19

DTH napisał(a):
Libertina napisał(a):ghotic?? jest coś takiego??

To coś takiego jak gothic ale jeszcze bardziej mhrrroczne :twisted:
:D

to to taki mrok jak chuj :P
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DX* » 19-11-2007, 23:18

Libertina napisał(a):Lacrimosa jest gotyckim zespolem, nie nalezy za muzyke gotycka uważac tylko goth rocka w stylu Sisters of Mercy czy bauhaus. to dopiero same początki całego nurtu, muzyka wyewoluowała i jest to normalny proces. nie przestało być gotykiem to, co jest nowsze os ww zespołów.

Uważasz, że korzenie zespołu mają priorytatywne znaczenie w klasyfikowaniu jego aktualnej twórczości? Przypadki grup Tiamat, Ulver czy Anathema zdają się przeczyć tej teorii. Muzyka obecnej Lacrimosy też znacznie odbiega od tego, co Tilo zaprezentował choćby na krążku 'Satura', słychać echa gotyku, ale harmonie i budowa kompozycji rodem z muzyki poważnej nie pozwalają beztrosko umiejscawiać takiej "Lichtgestalt" w szufladce z napisem rock gotycki - ja nawet nie wiem, czy to jeszcze rock ;)

Libertina napisał(a): Do gotyku mozna te przecież zaliczać zespoly grające bardziej w klimatach dark electro i czesto mozna je usłyszeć na jak najbardziej gotyckich imprezach.
Nie wątpię... Pamiętam, że w latach 80-tych potrafiono 'punkiem' ochrzcić grupy U2 i New Model Army, bo w punkowych klubach koncertowali i wielu punkowców ich słuchało ;p

Ja tam zachowuję mój sceptyczny stosunek do zabaw z szufladkami.
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Gotyk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty