Immortal

Ciężkie brzmienia wszelakie

Immortal

Postprzez blabla » 07-07-2005, 22:23

Ostatnio dużo słucham tej hordy, więc interesuje mnie wasze zdanie. Świetna kapela - słyszałem "Diabolical Fullmoon Mysticism", "Pure Holocaust" i "Blizzard Beasts". Bardziej w sumie niż pełne płyty, podobają mi się pojedyncze kawałki wśród których króluje "Blashyrk (mighty ravendark)", "The Call of the Wintermoon" (ten kawałek to mistrzostwo świata!), "Unholy Forces of Evil", "Mountains of Might" i "A Sign for the Norse Hordes to Ride". Świetny klimat - przede wszytkim genialny pomysł ze stworzeniem Blashyrk - demonicznej krainy wiecznego śniegu i wojny, zamiast oklepanego już do reszty darcia ryja o szatanie. Świetne wokale Abbatha i riffy tworzone razem z Demonazem. Wiekszość ludzi przyczepia sie do nich o kretyński wizerunek (ale to oni wprowadzili black painting), komiczne wstawki (Uau, uau, uau w "Unholy Forces of Evil"), głupie miny (teledysk do "Blashyrk...") i zjebane sesje zdjęciowe (na jednym ze zdjęć Abbath jest rozkosznie nieświadomy, że ma nie zapięty rozporek :| ). Ale muzyka jest przednia - przede wszystkim chyba żaden zespół blackowy nie miał takich świetnych wstawek akustycznych. Osobliwie są też nagrane gitary - przynajmniej na pierwszych płytach. Czasem jest naprawdę trudno wyłapać o co chodzi, ale paradoksalnie zwiększa to przyjemność słuchania.
blabla
Degustator
Degustator

Re: Immortal

Postprzez Krieg » 08-07-2005, 08:45

Immortal jest jedną z najczęściej słuchanych kapel przeze mnie, wszystkie płyty są wyśmienite trudno mi stwierdzić, która jest najlepsza, ale jak się uprę to powiem, że Pure Holocaust.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez forlorn » 08-07-2005, 14:08

immortal niesamowita kapela, denerwuje mnie edynie fakt, ze niesmiertelny juz nie zyje :wink: "damned in black" i "blizzard beasts" to plyty ktore napewno mi sie nie znudzą.Miałem tez przyjemonsc widziec niesmiertelnego na żywo podczas metamani 2002(chyba nie pomylilem daty) i był to jeden z najlepszych, a kto wie czy nie najlkepszy wystep na mani 2002.W ich muzyce brakowalo mi tylko drugiej gitary co dało sie odczuć na koncercie.
generalnie uwazam Immortal za świetny zespół :twisted:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez Emperorek » 14-07-2005, 20:38

Immortal to moja scisła czołówka blacku. Najwikszym osiagnieciem dla mnie jest At The Heart Of Winter najbardziej liryczny :D , epicki i klimatyczny album
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez Libertina » 16-11-2007, 15:33

jest zdecydowanie w czołówce blacku, nie mam watpliwości co do tego. W posiadaniu mam tylkoo 3 ich albumy "At the Heart of Winter", "Sons of the Nothern Darkness" i "Pure Holocaust", z czego najbardziej przywiązana jestem do tego pierwszego. Zgadzam sie wieć z Emperorkiem, że jest to na pwno album nezmiernie liryczny i komatyczny. Lubi e, kiedy blackowa kapela nie ogranicza sie do wydawania głośnych dźwięków, ale tworzy Muzykę przez duże M. Immortal sie do takich kapel wlicza. Jedynym elementem ich wizrunku, który bawi mnie nieodmiennie jest strona estetyczna. Corpse painting zrobiony perfekcyjnie, ale tak radykalny, że aż zabawny :mruga:
Awatar użytkownika
Libertina
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Warszawa

Postprzez DX* » 19-11-2007, 15:27

Z ekstremalnych odmian rocka wolę death i grindcore niż black, ale immortalowy 'At the Heart of Winter' zrobił na mnie duże wrażenie (w pozytywnym rozumieniu ts)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez deathkriss » 24-12-2010, 16:24

Jak dla mnie najlepszą płytą IMMORTAL jest "Blizzard Beasts". Niesamowicie udane połączenie zimna black metalu z brutalnością i techniką death metalu. No i do tego ta typowa dla ówczesnego IMMORTAl dzikość i pęd do przodu. A co najważniejsze na tej płycie jest utwór "Mountains of Might" - moim zdaniem jeden z najlepszych kwałków w historii metalu w ogóle. Prowadzący riff jest...no po prostu jest niesamowity. Gdy sie tego słucha to człowieka ogarnia poczucie mocy. Oprócz tego świetne "Blizzard Beasts" i "Battlefields"...gdy Abbath "śpiewa" "smell the battle with the wind, before you see Us" po plecach przechodzą ciary.
Bardzo podoba mi się również "At the Heart of Winter". Zupełnie inny Immortal niż wcześniej, ale równie oryginalny i niesamowity. Tak samo jak niesamowite są te melodyjne ale nadal pełne mocy riffy na tej płycie. Te jęki gitar na przykład w "Withstand the Fall of Time" i w "Where Dark And Light Don't Differ". W ogóle cała ta płyta to jak dla mnie dzieło w kategorii metal.
No i jeszcze "Damned In Black". Mamy tu wszystko czego potrzeba aby powstała świetna płyta metalowa. Jest moc, jest melodia (duuzo melodi), jest technika. Na tej płycie IMMORTAL znów bardziej prze do przodu niz na poprzedniczce. jest jednak jedno małe ale. Mianowicie, nie ma juz w tych dźwiękach takiej barbarzyńskiej dzikości jak na "Battles In the North" czy omówionym wcześniej "Blizzard...". Są tu takie momenty, że ma się wrażenie, że zbyt to wszystko ugładzone. Ale przy takim "Triumph" czy "My Dimension" można spokojnie urwać głowę od headbangingu. Porywający jest równiez mocno zainspirowany thrashem utwór tytułowy. Ogólnie ujmując, poza jednym małym mankamentem o którym wspomniałem, "Damned..." to świetny kawałek metalu i oby więcej płyt na takim poziomie.
deathkriss
Abstynent
Abstynent

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty