Jacek Kaczmarski

Każdy inny rodzaj muzyki nie pasujący do kategorii wyżej

Re: Jacek Kaczmarski

Postprzez DTH » 30-03-2007, 14:13

Z tą propagandą DX faktycznie trochę przesadzasz. To nie wina samego Kaczmarskiego, że Kaczor wykorzystuje jego utwory - tak jak by sam miał nie wiadomo jaki udział w obaleniu "komunizmu"... Ja otwarcie mówię, nie specjalnie znam twórczość a ta część którą znam nie bardzo mi odpowiada. Tyle ode mnie ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez GRacuch » 30-03-2007, 15:35

DX* napisał(a):
GRacuch napisał(a):porownanie Kaczmarskiego do Cobaina...bylo nietrafne ze sie tak wyraze... powinienes sobie je darowac...
Rety...następna :/

oj! rety...rzeczywiscie
DX* napisał(a):
GRacuch napisał(a): koszulki z Kaczmarskim??-a gdzie Ty takich widziales??
podać Ci konkretne miejsca, sytuacje, ulice; czy pytasz tylko tak dla zasady?

nie musisz sie tak poswiecac,wysilac
DX* napisał(a):
GRacuch napisał(a):jak wiadc inaczej tak to niektorzy odebrali (w tym ja)
to już nie moja sprawa..Ja tylko opisłaem moje spostrzeżenia... odbiór tego, to już sprawa zależna od inteligencji i otwartości myślenia czytającego. Normalna rzecz niestety, że jeśli napiszę o kimś, iż wygląda jak Elton John, to posypią się gromy, że mam go za "pedała". A tak swoją drogą, to jak na tak wielką fankę Kaczmarskiego trochę długo czekałaś z udzieleniem się w temacie i nie raczyłaś ani słowem wspomnieć o Jego twórczości. Doprawdy dziwne..

1. chamstwo... ja nie wiem kto tu jest bardziej inteligentny w takim razie... szkoda mojego pisania..
2.noo... dziwne...
DX* napisał(a):
GRacuch napisał(a):zalosne nic dodac nic ujac.
Dzięki za wyręczenie mnie... sam lepiej nie podsumowałbym "twórczości" Twego lubego...

A jeśli masz jakiś uraz do mojej osoby(a widzę, że masz), to załóż osobny temat i tam wylewajcie z Vasylem swoje żale, zamiast silić się na szczeniackie szukanie pretekstów gdzie popadnie.

1.bez komentarza....
2.wiesz.. doprawdy nie musze uwielbiac wszystkich i nie mam najmniejszego zamiaru... a w szczegolnosci kogos takiego jak ty... mam prawo miec odmienne zdanie,i nie zgadzac sie z opinia innych...
3.daruj sobie takie teksty,dobrze? fakt,moze i jestes tu najstarszy ale to nie upowaznia Cie do wyzywania nas od szczeniakow itp... Bo wlasnie tym pokazujesz jaki to jestes bardzo dojrzaly,dorosly i nie wiadomo jeszcze jaki...
Jesli nie podoba Ci sie ze wypowiadaja sie tutaj ludzie mlodsi od Ciebie to nikt Cie nie zmusza do siedzenia tutaj,nikt Cie nie trzyma... droga wolna...

DTH, pan DX nie raczyl zalozyc tematu o sobie w dziale o uzytkownikach dlatego pisze tutaj. mozesz przeniesc tego posta jesli chcesz i gdzie chcesz...

jak "dobrze" ze na tym forum jest cenzura... ;)
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez DX* » 30-03-2007, 16:26

Michał L napisał(a):Już tak wielkim fanem PiSu nie jestem
Nawet nie wiesz, jak radują mnie Twe słowa ;)

Michał L napisał(a): Jedyny utwór, jaki leciał na konwencji PiSu to Mury, ale jeżeli na tej podstawie wysnuwasz takie wnioski, to jest to przesada. Zresztą jak zauważył Vasil to jakiś kataloński bard po raz pierwszy na stadionie Barcelony wykonał Mury, a Kaczmarski jedynie wykorzystał ten utwór w polskich realiach
nie chodzi mi tylko o konwencje...Naprawdę nie przypominasz sobie spotów przedwyborczych z 2005 roku? A "Mury" -jakby nie było-nie są u nas kojarzone z żadnym katalońskim grajkiem, tylko właśnie z J.Kaczmarskim - chyba nie zaprzeczysz

Michał L napisał(a): Co oczywiście nie zmienia faktu, że był fantastycznym poetą.
nie odważę się kwestionować, bo w kwestii poezji bliżej mi do laika niż fascynata.

Michał L napisał(a): Tylko, że krytykujesz, a za pustosłowiem i gadką o rzekomym wykorzystywaniu w propagandzie( o czym zresztą nie powinieneś raczej pisać, bo jaki wpływ na to miał sam Kaczmarski) nie idą argumenty. '' Kaczor go słucha, to on jest be, to ja go nie będę słuchał".
W tym momencie źle zrozumiałeś. Nie krytykowałem Kaczmarskiego za udział w propagandzie Kaczyńskich, bo to byłoby bzdurą na resorach. Stwierdziłem jedynie, że fakt wykorzystywania frgmentów utworów kojarzonych z Kaczmarskim do budowania wizerunku ludzi pokroju Kaczyńskich odebrałem wybuchem śmiechu połączonym z obrzydzeniem. Bo, jak inaczej, niż żałosną groteskę odebrać można sytuację w której jegomoście znani z budowania murów i sztucznych podziałów reklamują się pieśnią traktującą o czymś zgoła przeciwnym?

Michał L napisał(a):No podaj i potem skonfrontuj z podobnym zestawieniem dotyczącym przeciętnego zespołu młodzieżowego. Zobaczymy co Ci wyjdzie.
Wiesz, należy wziąć poprawkę na to, że Nirvana znana była na rynku światowym, natomiast Kaczmarski tworzył głównie dla rodaków i sam nigdy nie oddał się komercji(w wiadomym znaczeniu tego słowa). Ale ogólnie oba 'trendy' o których wspomniałem wyglądają dosyć analogicznie. Obaj artyści, którzy przed śmiercią przyciągali ku sobie wyłącznie fanów danego typu twórczości, wraz ze zgonem zaczęli być popularni wśród małolatów i ludzi, których o miłość do muzyki czy poezji nie sposób podejrzewać. To akurat mogę przeboleć, ale wielce irytuje mnie fakt, że symbolikę J.Kaczmarskiego zaczyna się wykorzystywać tak jak tą Cobaina. Nie wiem, może to tylko moje wrażenie, ale gdy widzę idącą ze szlugą w zębach i koszulce z podobizną J.K. 13-14-letnią na oko smarkulę, to mnie szlag trafia. Albo znajomy tępy jak but 'ziomal' zapuszczający z kumplami'ziomalami too' na cały regulator"Mury"(wykonanie kaczmarskiego) w przerwie między 50-centami i Pejami, noż parodia...

Aha, T-shirty z wizerunkiem(przynajmniej z przodu) J.Kaczmarskiego w kolorze czarnym są dostępne w cenie 25 zł na bazarze w Chełmie - to tak, jakby ktoś chciał nabyć lub zgłosić właścicielowi praw do wizerunku artysty. Ale podejrzewam, że w swoich miejscach zamieszkania też takowe produkty znajdziecie.

C'est tout...
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez Michał L » 30-03-2007, 16:58

DX* napisał(a):nie chodzi mi tylko o konwencje...Naprawdę nie przypominasz sobie spotów przedwyborczych z 2005 roku? A "Mury" -jakby nie było-nie są u nas kojarzone z żadnym katalońskim grajkiem, tylko właśnie z J.Kaczmarskim - chyba nie zaprzeczysz

DX* napisał(a):W tym momencie źle zrozumiałeś. Nie krytykowałem Kaczmarskiego za udział w propagandzie Kaczyńskich, bo to byłoby bzdurą na resorach. Stwierdziłem jedynie, że fakt wykorzystywania frgmentów utworów kojarzonych z Kaczmarskim do budowania wizerunku ludzi pokroju Kaczyńskich odebrałem wybuchem śmiechu połączonym z obrzydzeniem. Bo, jak inaczej, niż żałosną groteskę odebrać można sytuację w której jegomoście znani z budowania murów i sztucznych podziałów reklamują się pieśnią traktującą o czymś zgoła przeciwnym?

No owszem, ogólnie chodziło, a antagonizowanie społeczeństwa, wykorzystując znaną i wszystkim(no większości) dobrze kojajrzącą się symbolikę. A wizerunek Kaczmarskiego akurat tutaj pasował, chociaż był to tylko jeden z wielu elementów. Tutaj się zgadzam, nie powinno się wykorzystywać zwłaszcza takich melodii w rozgrywkach politycznych. A ogólnie to każda partia musi wytyczyć jakieś granice, wybudować mury, żeby zamknąć przedział skąd będą czerpali elektorat. Najlepszym przykładem to jest partia kobiet niedawno powstała. W zasadzie to na konwencji niemal każdej partii brzmiałoby to równie groteskowo. Ale to jest polityka i takie zasady odkładane są na bok.

DX* napisał(a):Wiesz, należy wziąć poprawkę na to, że Nirvana znana była na rynku światowym, natomiast Kaczmarski tworzył głównie dla rodaków i sam nigdy nie oddał się komercji(w wiadomym znaczeniu tego słowa). Ale ogólnie oba 'trendy' o których wspomniałem wyglądają dosyć analogicznie. Obaj artyści, którzy przed śmiercią przyciągali ku sobie wyłącznie fanów danego typu twórczości, wraz ze zgonem zaczęli być popularni wśród małolatów i ludzi, których o miłość do muzyki czy poezji nie sposób podejrzewać. To akurat mogę przeboleć, ale wielce irytuje mnie fakt, że symbolikę J.Kaczmarskiego zaczyna się wykorzystywać tak jak tą Cobaina. Nie wiem, może to tylko moje wrażenie, ale gdy widzę idącą ze szlugą w zębach i koszulce z podobizną J.K. 13-14-letnią na oko smarkulę, to mnie szlag trafia. Albo znajomy tępy jak but 'ziomal' zapuszczający z kumplami'ziomalami too' na cały regulator"Mury"(wykonanie kaczmarskiego) w przerwie między 50-centami i Pejami, noż parodia...

No ogólnie muszę się zgodzić, taką analogie napewno można znaleźć, ale jak zauważyłeś skala obu zjawisk jest nieporównywalna. No, a pod drugą częścią wypowiedzi to już tylko mógłbym się podpisać.

A T-shirt jak jakiś zobaczę przypadkiem to sobie kupię, chociaż z jakiś rok, może nieco mniej jak ostatnio byłem w sklepie muzycznym to połowa rzeczy z Metallicą, Ironami jest.

A jeśli chodzi o twórczość Kaczmarskiego - genialna jest dla mnie piosenka - Krajobraz po uczcie - w kilku strofach streszczenie okresu od końca panowania Augusta III do końca rozbiorów. Cóż, to może ze względu na to, że lubię historię, a po przeczytaniu książek Jasienicy to najlepiej okres od Mieszka I do rozbiorów właśnie. Zresztą pełno jest świetnych piosenek, że aż trudno by było wymienić tak z głowy. A, że jest to poezja to zawsze niemal można szukać drugiego dna.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez DTH » 30-03-2007, 17:14

DX* napisał(a):Stwierdziłem jedynie, że fakt wykorzystywania frgmentów utworów kojarzonych z Kaczmarskim do budowania wizerunku ludzi pokroju Kaczyńskich odebrałem wybuchem śmiechu połączonym z obrzydzeniem. Bo, jak inaczej, niż żałosną groteskę odebrać można sytuację w której jegomoście znani z budowania murów i sztucznych podziałów reklamują się pieśnią traktującą o czymś zgoła przeciwnym?
No, chyba że wykorzystali by ostatnią zwrotkę, tę dopisaną już chyba po '89r ;)

DX* napisał(a):Aha, T-shirty z wizerunkiem(przynajmniej z przodu) J.Kaczmarskiego w kolorze czarnym są dostępne w cenie 25 zł na bazarze w Chełmie
ech, były już koszulki z JP2, były z Leninem, Che Guevarą... teraz będą z kaczmarskim... Młodzież często nawet nie zdaje sobie sprawy z tego co tak na prawdę nosi, ot fajnie pasuje do kostki i glanów to sobie założy. Już przestałem zwracać nawet na to uwagę.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-03-2007, 18:06

DX* napisał(a):odbiór tego, to już sprawa zależna od inteligencji i otwartości myślenia czytającego.

Wiesz Darex, mnie możesz sobie atakować i to zrozumiałe, masz do tego prawo. Ale atakowanie kogoś za to że nie zgadza się z twoimi poglądami jest żenujące. I nie twierdzę tak dlatego że się z tobą nie zgadzam.

poza tym zaczynasz przekraczać granice chamstwa. Proszę bardzo, siebie pozwolę obrażać, ale nie Ją. Po pierwsze nic ci nie zawiniła nie zgadzająć się z tobą, a po drugie nie mogę na to pozwolić z oczywistych względów, do których wycieczkę byłeś łaskaw poczynić...

DX* napisał(a):A jeśli masz jakiś uraz do mojej osoby(a widzę, że masz), to załóż osobny temat i tam wylewajcie z Vasylem swoje żale, zamiast silić się na szczeniackie szukanie pretekstów gdzie popadnie.

Mógłbym tutaj przepisać to co napisałem wyżej, ale powiem tylko że twoje chamskie szczekanie zaczyna robić się już naprawdę żałosne.

Znałem kiedyś kolesia, który na pytanie: "o co chodzi?" rzucał odpowiedzą: "chuj ci w dupie chodzi...". Widzę że prezentujesz podobny poziom... Muszę ci więc podziękować. Potwierdziłeś tylko że nie myliłem się co do ciebie.
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez DX* » 30-03-2007, 18:22

prosiłem już, byś swoje rozhisteryzowane refleksje pisał w temacie ogólnym zamiast offtopować tutaj... nawet specjalnie założyłem top w dziale Użytkownicy - tam możesz ujadać na mnie do woli...
DTH bądź tak dobry i przenieś powyższego offtopa do mojego tematu, bym mógł się jakoś ustosunkować

MOD: niestety ale nie ma możliwości przenoszenia wybranych postów do istniejących tematów, proszę zatem już tutaj nie offtopować gdyż będę zmuszony do usuwania postów.
Ostatnio edytowany przez DX*, 30-03-2007, 18:41, edytowano w sumie 1 raz
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Wojtek_ » 31-03-2007, 19:26

ja odcinam się od tej całej kłótni, ale moje zdanie jest podobne do Darex'a. Znam tylko kilka piosenek Kaczmarskiego i są rzeczywiście godne pochwał, ale męczą mnie CIĄGŁE zachwyty nad jego twórczością. To wychwalanie bezustanne i cholera wie co jeszcze przez niemal 7 dni w tygodniu. Rozumiem, że mogło się komuś podobać (mi też), ale rzeczywiście robi się szopka na miarę Cobaina. No przykro mi, ale tak jest... PiS wypromował Jacka Kaczmarskiego, w TVP go pełno, rzygać mi się chce, kiedy słyszę określenie "bard Solidarności". To tyle, wszelkie obelgi Vasyla i Gracuchy przyjmę godnie na klatę, więc prosze nie moderować :lol:
jak tu w czasach dzisiaj uatrakcyjnić chcesz rocka,
rock to skamielina nie opoka!!
Wojtek_
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań

Postprzez Mojżesz » 31-03-2007, 21:37

No cóż... Ja się nie spotkałem z kultem Kaczmarskiego... Może dlatego, że TV w zasadzie nie oglądam, a TVP tylko jak dobry film leci....
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 31-03-2007, 22:06

Mojżesz napisał(a):No cóż... Ja się nie spotkałem z kultem Kaczmarskiego... Może dlatego, że TV w zasadzie nie oglądam, a TVP tylko jak dobry film leci....

Podejrzewam, że z podobnych względów mnie też to ominęło.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez john 3:16 » 16-05-2007, 13:23

hmmm no cóż ubawiłem się setnie przyznam :lol2:
twórczosc kaczmarskiego jest dla mnie bardzo ważna jestem na niej praktycznie wychowany... takie teksty jak "epitafium dla wysockiego" to dla mnie absolutny kanon.
natomiast co do kaczyńskich... nie, nie jestem ich zwolennikiem (podobnie jak nie jestem zwolennikiem żadnej innej partii polskiej sceny politycznej) ale cóż, myślę że akurat oni z ich przeszłością mają prawo sięgac po "mury"- utwór który był bardzo ważny dla ludzi "Solidarności"... tak, moi wy zgryźliwi, mali polaczkowie dla których wszystko jest czarne lub białe- nie przepadam za kaczyńskimi ale ich udziału w walce z systemem komunistycznym nie sposób zakwestionowac- i wiem to nie z telewizji czy innych środków dezinformacji, tylko od mojej rodziny, która była jednym z najaktywniejszych elementów "Solidarności" na śląsku....
To tyle, pozdrawiam
"bo widze ze ta spowiedź to piosenka
dla siebie ją samego wykonuję
to też grzech- więcej grzechów nie pamiętam
ale tego jednego nie żałuję!"
Jacek Kaczmarski
john 3:16
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tychy

Postprzez DX* » 16-05-2007, 19:38

Ewidentnie prowokujesz do kolejnej debaty o 'kaczorach'. Proponuję założyć temat w dziale ogólnym, zamiast inicjować kolejnego megaofftopa ;)
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez john 3:16 » 21-05-2007, 18:18

nie nie prowokuje :)
sugeruje tylko że mieli prawo wykorzystac tą piosenke
pzdr
"bo widze ze ta spowiedź to piosenka
dla siebie ją samego wykonuję
to też grzech- więcej grzechów nie pamiętam
ale tego jednego nie żałuję!"
Jacek Kaczmarski
john 3:16
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tychy

Postprzez luke666666 » 26-07-2007, 20:18

Mi się wydaje że Kaczmarski był najlepszym bardem Polski.Świetne teksty,świetna muzyka ogólnie wszystko świetne:D.W każdym razie jest na pewno jednym z moich ulubioncyh wykonawców.Po prostu muzyka jaką tworzył była świetna a czy powinniścmy go oceniać jako ojca czy ogólnei ze strony prywatanej...mnie osobiście to nie interesuje.Interesuje mnie tylko muzyka a nie jego prywatnośc.
"Jeszcze nigdy tak niewielu,nie zrobiło tak wiele dla tak wielu"-Winston Churchill o polskich lotnikach w czasie Bitwy o Anglię.
luke666666
Degustator
Degustator

Postprzez _lilith » 26-07-2007, 20:24

a ja ogladalam ostatnio wywiad z jego corka - z jej opowiesci wynikalo, ze straszny chuj byl z niego
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez DTH » 26-07-2007, 20:35

_lilith napisał(a):a ja ogladalam ostatnio wywiad z jego corka - z jej opowiesci wynikalo, ze straszny chuj byl z niego

heh, a cóż takiego ona opowiadała?
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 26-07-2007, 20:49

rozne rzeczy, co mnei dziwilo ze wlasne dziecko o wlasnym ojcu mowi z takim cynizmem, ze sam generlanie potrzebwal nianki, ze praktycznie zero kontaktu z nim a jak sie rodzice rozwiedli to juz wogole byla z nim na wojennej sciezce, a najdziewniejsze ze ilestam miesiecy przed smiercia jego kontakt im sie urwal wogole i ze ona nawet nie wiedziala kiedy zmarl bo nikt jej nei powiadomil, dlugie to bylo chyba z godzine trwal ten wywiad-ale mowie wam oczy mialam o takie :shock:
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 29-07-2007, 11:28

Powtórkę Rozmów w Toku oglądałaś, czy jakiś inny był?

W Sosnowcu już dosć długo jest wystawa w bibliotece na Zegadłowicza, poświęcona Kaczmarskiemu, muszę się w końcu przejść, bo chyba do września jest
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez _lilith » 29-07-2007, 12:12

nie nie rozmowy w toku na tvn style bylo
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Poprzednia

Wróć do Reszta muzycznego świata

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty