Niccolo Paganini

Każdy inny rodzaj muzyki nie pasujący do kategorii wyżej

Niccolo Paganini

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 22:07

Ten włoski skrzypek zawsze miał duży wpływ na moje rozumienie muzyki. Obok Bacha (oczywiście J.S.) to mój ulubiony klasyczny kompozytor.

Wirtuoz skrzypiec (i co niewielu wie, gitary). Stworzył właściwie nową technikę gry na skrzypcach, tak dziwaczną że zarzucano mu paktowanie z diabłem

A z kompozycji... Nowatorskie 24 Kaprysy i fenomenalne koncerty skrzypcowe... polecam.
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Re: Niccolo Paganini

Postprzez Michał L » 30-03-2007, 13:28

No bo on zdaje się miał 6 palców u ręki i dlatego łatwiej mu było zasuwać. Ja znam tylko 2 i 5 koncert skrzypcowy i całkiem spoko są, zwłaszcza 5 się fajnie zaczyna.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez puzio » 30-03-2007, 15:59

nie wiem, jak 6 palców u ręki mogło by pomóc w grze na skrzypcach... raczej by przeszkadzały... chociaż nie wiem, skrzypce miałem 4 razy w życiu w rękach, nie znam się :wink: oooo, własnie wyczytałem, że istnieją podejrzenia, ze paganini miał arachnodaktylię, czyli zespół marfana. to prędzej by mogło wyjaśnić charakterystyczny sposób gry... chociaż osobiście wątpię, żeby ktoś z zespołem marfana mógł przeżyć w XIX wieku ponad 60 lat... ale może...
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Michał L » 30-03-2007, 16:16

No na wikipedi wyczytałem teraz też to, ale o 6 palcach też słyszałem, bo w sumie to są tylko hipotezy. Jest napisane, że był bity od małego, potem też łatwo nie miał, całkiem możliwe, że przyczyną była ta choroba.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Vasil » 30-03-2007, 17:25

Paganini był bardzo nowatorski jak na swoje czasy, nie tylko jeśli chodzi o technikę. On właściwie jako pierwszy zaczął się przechadzać po scenie (teraz to się wydaje śmieszne, ale wtedy to dawało takie wrażenie jak Hendrix trzymający gitarę za głową). Poza tym tryb jego życia przywodzi na myśl dziesiejszych rockmanów.

A polecam jego czwarty koncert skrzypcowy (w d-moll), szczególnie jego pierwszą część - Allegro maestoso.
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Wróć do Reszta muzycznego świata

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty