DVD i CD - KSU - WOODSTOCK 2005

Archiwum oficjalnego forum grupy KSU

Re: DVD i CD - KSU - WOODSTOCK 2005

Postprzez Nikodem15 » 07-06-2006, 10:52

Mam surową wersję tego koncertu nagraną z transmisjio w necie, słyszałem jak to brzmi na DVD, więc pozwoliłem sobie wyraić wstępną opinię o CD po wysluchaniu tylko tych fragmentów, bo jak w nich dogrywali wokal czy poprawiali solo, to poznaję to. I słyszę, że brzmienie tych fragmentów z CD i brzmienie DVD jest naprawdę odmienne, z korzyścią dla DVD.

"z ciekawostek w CHODNIKOWYM LATAWCU - wersji Siczki zniknely "gole baby'' chyba tylko w jednym miejscu cos jeszcze zostalo "
Ja zauważyłem "gołe baby" w dwóch momentach chyba i wydaje mi się, że w wersji, która krążyła po nceie, było tak samo.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Postprzez Nikodem15 » 23-06-2006, 15:27

Recenzja DVD KSU z CGM:

Po raz pierwszy Złoty Melon pokusił się o wydawnictwo podwójne. Jednak nie jest to coraz częściej spotykany miks DVD i CD. Tym razem mamy do czynienia z dwoma płytami wydanymi osobno. Niemal równocześnie na rynku pojawiło się DVD prezentujące koncert KSU z zeszłorocznego Przystanku Woodstock i płyta kompaktowa z rejestracją tego samego koncertu (który jak zwykle w wydaniu Złotego Melona jest pokazany bardzo dobrze). To taki ukłon w stronę tych, którzy odtwarzacza DVD jeszcze nie posiadają, a myślę, że większość woodstockowej publiki do nich się zalicza.

KSU jest legendą polskiego punk rocka. Zespół powstał w 1977 roku, ale przez kolejne lata tę swoją legendę dość umiejętnie niszczył. Ostatnie lata pokazały jednak, że KSU powoli odzyskuje dawny status. To było widać podczas imprezy w Kostrzyniu nad Odrą, gdzie dziesiątki tysięcy młodych fanów świetnie bawiło się przy piosenkach zespołu, często pochodzących sprzed ponad 20 lat, takich jak „Liban”, „1944”, „Ustrzyki” czy „Pod prąd”. Nie zabrakło też jednego z ostatnich hymnów kapeli, czyli osławionego „Kto cię obroni Polsko”. Mimo to muzyka KSU nie przemawia do mnie. Nawet jak na punk rock, kapela gra za prosto (czasami niestety prostackie) i monotonne. Nie ma porównania z wydanym nie tak dawno Dezerterem.

Wśród bonusów znalazły się fragmentu występu KSU z imprezy Warsaw – Berlin 2 Step z września 1993 z warszawskiego Parku Agrykola oraz z tegorocznego koncertu pochodzącego z finału WOŚP i cztery teledyski.
Koncert KSU jest pierwszą pamiątką zeszłorocznego Przystanku Woodstock. W kolejce czekają występy Armii, Voo Voo i Raz Dwa Trzy. Czekam z niecierpliwością.

................

Autorem jest niestety pan Gnoiński, który jest wyraźnie uprzedzony do KSU (to on stworzył tę nieszczęsną "historię" KSU e Encyklopedii polskiego rocka".
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez woof » 23-06-2006, 22:08

obiektywnie:
czytalem ksiazke tego osobnika, i moge stwierdzic ze swietnie opisuje on i oddaje zaistniale fakty.
natomiast imao nie powinien wyrazac w tego typu relacjach swoich wlasnych opinii i pogladow. chyba ze chce zostac dziennikarzem tvnu ;)
subiektywnie:
taa kurwa :]
"zbyt proste na punk rocka" heh
bez komentarza.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez Nikodem15 » 24-06-2006, 09:35

Ten osobnik w historii KSU myli Maćka Augustyna z Bogdanem "Bohunem" Augustynem (pisze, że KSU założył wokalista i autor tekstów Maciej "Bohun" Augustyn) i Qqsia z Jarkiem "Jasiem" Kidawą (nowym baisstą KSU zosytał Jan :D "Qqś" Kidawa)...

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

lubię KSU

Postprzez merlin » 27-06-2006, 10:07

ja bardzo lubie KSU - jestem też z Ustrzyk ... ostatnio go już dawno nie widziałam hehe -częściej słysze dzw z the grudge - www.thegrudge.ovh.org :D pozdr Jasia Kidawe!! :)
nigdy nie rozcinaj tego co można rozwiązać!!
merlin
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: ustrzyki

Postprzez sAwKa » 22-07-2006, 13:12

w koncu miałam okazje obejrzec dvd, super-swietna pamiatka zwlaszcza tym, którzy tam byli:)
Awatar użytkownika
sAwKa
Degustator
Degustator

Miejscowość: Białystok

Postprzez Nikodem15 » 27-08-2006, 19:42

"Krzyk głos wolności"

Starzy wyjadacze mają powera
Recenzja DVD: KSU Przystanek Woodstock 2005
Nie dane mi było obejrzeć całego koncertu KSU na XI Przystanku Woodstock, wpadłem zaledwie na kilka ostatnich kawałków. Rok po koncercie mogę nadrobić zaległości oglądając nowe wydawnictwo Złotego Melonu. Ogląda się lepiej, ale skakać nie można…

Fanem KSU nigdy nie byłem, ale zespół i jego dorobek jest mi znany. TE DVD przerywa milczenie w wydawaniu woodstockowych koncertów. Świetna nowina, bo długo trzeba było czekać na kolejne "muzyczne zadymy". Nowością w samej relacji jest zupełnie nowa scena, pierwsze wydawnictwo, gdzie nie ujrzymy okrągłej sceny. Jednak to nie zepsuje naszych wizualnych doświadczeń, w pełnym tłumie ludzi, przy blaskach świateł - wchodzi KSU.

Punkowy jazgot, a muzycy już skaczą i ślizgają się po scenie. Prawdziwy koncert zaczyna się wraz z kawałkiem "Pod prąd", Siczka agresywnie pluje słowami, ale publiczność nie pomaga jeszcze wokaliście. Sami natomiast świetnie się bawią, pod sceną rodzi się mordercze pogo. Woodstockowy koncert zaczyna buchać energią. Powtórzę to setny raz: montaż koncertu jest autorem tego widowiska. KSU postawiło wyłącznie na muzykę, ale opłaciło się. Ludzie bawią się znakomicie, równocześnie toną w pocie i zmęczeniu. Zespół zwalnia. Prezentuje jeden ze swoich najlepszych spokojnych utworów: "Za mgłą". Nagle cały koncert się resetuje i stratuje od nowa. "Kto cię obroni Polsko", publika wrzeszczy już tylko "Jabol Punk!!!" I dostaje swój wymarzony twór KSU . Muzycy nie zwalniają: Paweł Tylko i Jasiu ponownie polerują scenę własnym ciałem, a zebrani woodstockowicze śpiewają "1944". Jeszcze jeden bis i światła gasną.

Nowy krążek DVD to widowisko czysto muzyczno. Nie doświadczymy tutaj spektakularnego show, dlatego tak ważna jest tutaj jakość dźwięku. Fundacja wraz ze Złotym Melonem dba o względy techniczne od samego początku. Zatem będziemy raczeni czystym, cyfrowym dźwiękiem. Na brawa zasługują dodatki dołączone krążka, a jest ich sporo. Koncert "Warsaw-Berlin 2 Step", rejestr ostatniego finału, gdzie KSU zagrało koncert pod pałacem Kultury i Nauki oraz teledyski. Płyta wypchana po brzegi! DVD, które powinno znaleźć się na każdje półce fana zespołu, ale także słuchacza muzyki punkrockowej.

Konrad Paszkowski

--------------------------------------------------------------------------------
Bonusowy krążek
Nowością jest wydawania ścieżki dźwiękowej do wydawnictwa dvd. Pomysł trafiony, bo ile razy chciałoby się posłuchać niesamowitej i koncertowej set listy różnych wykonawców. Zaczęto od KSU. Cd-audio z Woodstocku 2005 opatrzone nielicznymi komentarzami ze sceny, skupione się na muzyce. Dostajemy wszystko to, co jest na płytce DVD. Nie widzimy tego co się tam dzieje, ale słyszymy. Klimat w mniejszym stopniu, ale jeśli nie chcemy posłuchać, możemy pooglądać. Jednak płyta to tylko ciekawe uzupełnienie koncertu, taki bonus, który jest raczej przeznaczony dla zagorzałego fana zespołu. Woodstockowicz pokusi się o DVD, jeśli po obejrzeniu koncertu KSU, stanie się ich fanem. Poleci do sklepu po tą płytę. K.P

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Poprzednia

Wróć do KSU

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty