przez Nikodem15 » 27-08-2006, 19:42
"Krzyk głos wolności"
Starzy wyjadacze mają powera
Recenzja DVD: KSU Przystanek Woodstock 2005
Nie dane mi było obejrzeć całego koncertu KSU na XI Przystanku Woodstock, wpadłem zaledwie na kilka ostatnich kawałków. Rok po koncercie mogę nadrobić zaległości oglądając nowe wydawnictwo Złotego Melonu. Ogląda się lepiej, ale skakać nie można…
Fanem KSU nigdy nie byłem, ale zespół i jego dorobek jest mi znany. TE DVD przerywa milczenie w wydawaniu woodstockowych koncertów. Świetna nowina, bo długo trzeba było czekać na kolejne "muzyczne zadymy". Nowością w samej relacji jest zupełnie nowa scena, pierwsze wydawnictwo, gdzie nie ujrzymy okrągłej sceny. Jednak to nie zepsuje naszych wizualnych doświadczeń, w pełnym tłumie ludzi, przy blaskach świateł - wchodzi KSU.
Punkowy jazgot, a muzycy już skaczą i ślizgają się po scenie. Prawdziwy koncert zaczyna się wraz z kawałkiem "Pod prąd", Siczka agresywnie pluje słowami, ale publiczność nie pomaga jeszcze wokaliście. Sami natomiast świetnie się bawią, pod sceną rodzi się mordercze pogo. Woodstockowy koncert zaczyna buchać energią. Powtórzę to setny raz: montaż koncertu jest autorem tego widowiska. KSU postawiło wyłącznie na muzykę, ale opłaciło się. Ludzie bawią się znakomicie, równocześnie toną w pocie i zmęczeniu. Zespół zwalnia. Prezentuje jeden ze swoich najlepszych spokojnych utworów: "Za mgłą". Nagle cały koncert się resetuje i stratuje od nowa. "Kto cię obroni Polsko", publika wrzeszczy już tylko "Jabol Punk!!!" I dostaje swój wymarzony twór KSU . Muzycy nie zwalniają: Paweł Tylko i Jasiu ponownie polerują scenę własnym ciałem, a zebrani woodstockowicze śpiewają "1944". Jeszcze jeden bis i światła gasną.
Nowy krążek DVD to widowisko czysto muzyczno. Nie doświadczymy tutaj spektakularnego show, dlatego tak ważna jest tutaj jakość dźwięku. Fundacja wraz ze Złotym Melonem dba o względy techniczne od samego początku. Zatem będziemy raczeni czystym, cyfrowym dźwiękiem. Na brawa zasługują dodatki dołączone krążka, a jest ich sporo. Koncert "Warsaw-Berlin 2 Step", rejestr ostatniego finału, gdzie KSU zagrało koncert pod pałacem Kultury i Nauki oraz teledyski. Płyta wypchana po brzegi! DVD, które powinno znaleźć się na każdje półce fana zespołu, ale także słuchacza muzyki punkrockowej.
Konrad Paszkowski
--------------------------------------------------------------------------------
Bonusowy krążek
Nowością jest wydawania ścieżki dźwiękowej do wydawnictwa dvd. Pomysł trafiony, bo ile razy chciałoby się posłuchać niesamowitej i koncertowej set listy różnych wykonawców. Zaczęto od KSU. Cd-audio z Woodstocku 2005 opatrzone nielicznymi komentarzami ze sceny, skupione się na muzyce. Dostajemy wszystko to, co jest na płytce DVD. Nie widzimy tego co się tam dzieje, ale słyszymy. Klimat w mniejszym stopniu, ale jeśli nie chcemy posłuchać, możemy pooglądać. Jednak płyta to tylko ciekawe uzupełnienie koncertu, taki bonus, który jest raczej przeznaczony dla zagorzałego fana zespołu. Woodstockowicz pokusi się o DVD, jeśli po obejrzeniu koncertu KSU, stanie się ich fanem. Poleci do sklepu po tą płytę. K.P
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...
Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW