Wyniki posłuża mi do weryfikacji hipotez badawczych i odpowiedzą czy rzeczywiście bycie metalowcem jakoś zmienia naszą osobowość.
Zwracam się więc do was z proźbą, jeżeli chcecie wziąć udział w niniejszym projekcie zapraszam. Jezeli nie napiszcie co was zniechęciło.Bede bardzo wdzieczny.
Gdyby komuś nie chciało się odpowiadać na forum to daję wam link do dokumentu worda, w którym sa te same pytania. Po wypełnieniu prosił bym o wysłanie dokumentu na maila podanego w dokumencie.
Kliknij tutaj !!!!!!!!!!
W razie gdyby któreś pytanie było dla was nie zrozumiałe postaram się wytłumaczyć go jak tylko najszybciej będę mógł.
Tyle spraw formalnych. Wywiad jest tylko pomocniczym narzędziem do weryfikacji hipotez. Jeżeli ktoś zdecyduję sie wziąść w nim udział, a jego osobowość pod wpływem muzyki i kultury metal nie zmieniła sie chociażby w jednym z poniżej wymienionych punktów niech napisze krótko, iż subkultura nie miała na niego żadnego wpływu. Jeżeli ktoś chce sie rozwinąć i napisać coś wiecej będę wdzieczny.
Na moim przykładzie pokaże o co michodzi.
Zmiany jakie zaszły we mnie pod wpływem subkulury to:
Zmiana muzyki wiodącej na metal, strój wyjściowy tylko czarny, długie baty, interesowałem sie satanizmem, oddaliłem sie od wiary, a moje wartośći i normy nic sie nie zmienily.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.
I.Zmiany dotyczące światopoglądu.
1.Jaki jest Twój stosunek do religii?
(Chodzi o religię w której wychowywałeś się)(Jak wyglądały, wyglądają teraz, Twoje praktyki religijne, nastawienie do religii)
przed wstąpienie do subkultury:
po wstąpieniu do subkultury:
2.Jak zmienił się Twój system wartości?
(Jakie wartości były dla Ciebie ważniejsze przed i po wstąpieniu do subkultury)
3.Jak określiłbyś zmiany we własnej moralności?
(jak w twoim przypadku zmieniła sie moralność, co wcześniej mogłeś uznać za moralne a co nie, jak również co zmieniło sie w twojej moralności po wstąpieniu do subkultury)
II.Zmiany w stylu życia.
1.Jakiej muzyki słuchałeś/słuchasz?
2.Jak ubierałeś się przed i po wstąpieniu do subkultury.
3.Jak zamienił się Twój wygląd zewnętrzny po wstąpieniu do subkultury?
(proszę o wpisanie jak wyglądałeś przed i po wstąpieniu do subkultury)
4.Jak zmienił sie sposób spędzania, przez Ciebie, wolnego czasu?
(proszę o wpisanie w jaki sposób spędzałeś czas wolny przed i po wstąpieniu do subkultury)
5.Jak zmieniły się Twoje zainteresowania?
(proszę o wpisanie Twoich zainteresowań przed i po wstąpieniu do subkultury)
6.Jaki miałeś stosunek do kultury masowej?
III. Jak po wstąpieniu do subkultury zmieniła sie twoja aktywność społeczna
(proszę o napisanie jak wyglądały oraz jak często miały miejsce twoje spotkania, rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, klasą szkolną przed i po wstąpieniu do subkultury).
Proszę o udzielanie odpowiedzi do max. 5 zdań
Przed wstąpieniem:
Po wstąpieniu:
MOD: przepraszam, ale kolor czerwony, to jest dla mnie zarezerwowany