Subkultura metali

Ciężkie brzmienia wszelakie

Subkultura metali

Postprzez Krieg » 29-08-2005, 19:34

Znalazlem to kiedys w necie ale tej strony juz nie ma wiec wkleje Wam zawartosc: Od razu mowie ze to NIE JA to napisalem aczkolwiek UBAW BYL PO PACHY! Razz

1. kim są metale.

metali łatwo poznać na ulicy po długich, często przetłuszczonych włosach z łupieżem, czarnych koszulkach z nadrukami nazw ulubionych zespołów lub różnych infantylnych dupereli, które z założenia mają wyglądać groźnie, jak np. czaszki, pentagramy, odwrócone krzyże itp. nawet podczas upałów noszą ciężkie, czarne buty zwane glanami i czarne ciuszki, a w rezultacie czuć od nich przykry zapach.

metale często pozują na złych, natomiast w rzeczywistości uciekają przed dresiarzami z kupą w majtach mimo, że chodzą grupami, wśród których znajduje się zawsze guru. mamy więc do czynienia z organizacją podobną do wspólnoty pierwotnej. guru często strofuje innych członków grupy, ponieważ tylko jemu wolno oceniać, który zespół metalowy się nie nadaje, gdyż jest pozerski lub po prostu mistrzu za nim nie przepada. inni muszą taki wyrok zaaprobować, bo inaczej grozi im konflikt z guru, który jest oczywiście największym bydlakiem w grupie, więc lepiej nie fikać.

guru jest najmocniejszy w grupie, co nie znaczy, że nie wali w majty w perspektywie bójki z dresiarzami.

na koncercie metale mogą przy swojej muzyce pomachać brudnymi włosami. daje im to wiele radości. impreza wygląda tak, że jeden, spocony, zapluty koleś chrząka i bulgocze do mikrofonu, a reszta zespołu robi jak najwięcej hałasu. po koncercie wokalista czasami odlewa się na widownię.

2. kto i dlaczego słucha metalu.

powody, dla których ludzie zaczynają słuchać metalu są różne w zależności od płci.

przyczyny słuchania metalu przez kobiety (w nawiasie procent całości):

-nieatrakcyjny wygląd zewnętrzny (ok. 95%),

-problemy ze zdrowiem (ok. 10%),

-faktyczne zamiłowanie do muzyki metalowej (ok. 5%).

przyczyny słuchania metalu przez mężczyzn (w nawiasie procent całości):

-faktyczne zamiłowanie do muzyki metalowej (ok. 60%),

-nieatrakcytjny wygląd zewnętrzny (ok. 50%),

-problemy ze zdrowiem (ok. 10%),

procenty nie sumują się do 100, gdyż podane cechy mogą występować równocześnie.

widać wyraźnie, że żeńska część metali tej muzyki by w ogóle nie słuchała, ale hałas i darcie japy, które w niej spotykają, pozwala im odreagować kompleksy związane zwłaszcza z nieciekawą aparycją.

3. typy metali.

3.1. gnoje.

zwykle w wieku do 16 lat. zaczynają dopiero słuchać takiej muzyki, czym są niezwykle podnieceni. mają potrzebę informowania o tym wszystkich dookoła. gdy nikt nie patrzy, zasłuchują się w gwiazdach popu.

3.2. znawcy tematu.

zazwyczaj w wieku od 17 do 19 lat, choć trafiają się nawet pustaki mocno powyżej tej granicy. główną ich rozrywką jest udowadnianie, że znają muzyke, której słuchają, lepiej niż ktokolwiek inny. często w tym celu dręczą młodszych kolegów, wypytując o nazwy zespołów lub albumów przez nie wydanych. u metali panuje chyba przekonanie, że lepiej zna muzykę ten, który potrafi wymienić więcej nazw. zapewne po nocach wkuwają nazwy frajerskich zespolików, o których nikt w promieniu 500 km nie słyszał, tylko po to, żeby móc kozaczyć ich znajomością w towarzystwie.

3.3. goci.

gotyk to muzyka oparta na smutnej linii melodycznej i zawodzeniu, czyli połączenie w sam raz dla nieudaczników, którzy lubią sobie przy muzyce popłakać.

co do kobiet - gotkami "zostawały" co ładniejsze metalówy, choć ostatnio nie jest to już zasada, bo widząc taką tendencję, również i bazyle zaczęły przechodzić na gotyk, uważając się za atrakcyjne.

goci to natomiast zwykłe ciotki i tranzystory, bo nie wiem jak nazwać inaczej kolesia w lateksowej spódnicy i różowym szaliku.

3.4. odcinający się.

zwykle w wieku od 20 lat. kategoria ta dotyczy zwłaszcza panienek, które myślą, że jeśli przestaną nosić czarne szmaty i ubiorą się w markowe ciuchy, to od razu będą seksbombami. samo zaprzestanie słuchania metalu nie sprawia im większego problemu, bo jak mówiłem, metalówy tej muzyki nie słuchają prawie nigdy z zamiłowania. często dochodzi do sytuacji groteskowych, gdy każdego zaczynają uświadamiać, że nie mają (a nawet nie miały!) nic wspólnego z metalem.

skoro niektóre osobniki przestają słuchać metalu, to na jaką muzykę przechodzą? ostatnio największą popularnością cieszy się ebm. jest to muzyka w znaczniej mierze elektroniczna, z grupy trance'u. faktycznie ma ona jednak wiele wspólnego z metalem - często występuje wydzieranie pyska zamiast śpiewu i potworny hałas, a najlepsze, że metale słuchający tego zaczynają na wyrost nazywać się "technomanami". po prostu chcieliby być utożsamiani z ludźmi słuchającymi techno, a nie metalowym brudem. niestety, do tych pierwszych im znacznie dalej, niż do metali.

4. metalówki.

generalnie co do wyglądu, istnieje prosta zasada - czym cięższej muzyki metalówa słucha, tym ma brzydszy ryj i jest bardziej nieforemna. najpaskudniejsze są niewątpliwie fanki tzw. black i death metalu. do niedawna za względnie ładne mogły uchodzić gotki, ale obecnie sprawa wygląda nieco inaczej, o czym była już mowa w punkcie 3.3.

metalówki często deklarują się jako ateistki lub satanistki. oczywiście tak naprawdę są zbuntowanymi katoliczkami, których rozumowanie opiera się na schemacie: "mam skopaną facjatę, to zrobie na złość bogu i będę czcić szatana". po paru latach bunt im przechodzi i elegancko biegają do kościółka po pare razy w tygodniu.

metalówy tkwią w pewnym dziwnym przeświadczniu, że skoro mają takie niewyjściowe buźki, to od razu oznacza, że są bardziej inteligentne od atrakcyjnych panienek. to jest oczywiście bzdura.

5. metale a higiena. // TO BYL LOL ROQ Very Happy

słowo "brudas" nie jest używane zamiennie ze słowem "metal" bez powodu. miłośnicy ciężkiej muzyki sami sobie wypracowali taką markę. wystarczy spojrzeć na ich klejące się od brudu kudły i żółte zęby.

męscy przedstawiciele tej subkultury bywają kompletnie zarośnięci na twarzy (choć również u metalówek popularnością cieszy się lekki zarost, także na nogach - ale już nie taki lekki), co, warto nadmienić w ramach ciekawostki, w połączeniu z długimi włosami i egzotycznym dość zapachem daje obraz człowieka epoki kamienia łupanego, epoki do jakiej metale nawiązują w swojej muzyce oraz w tańcu, który polega na skakaniu i ocieraniu się o innych.

jak zostało powiedziane już wcześniej, metale chodzą w czarnych ciuchach. skoro wszystkie ubrania mają podobne, to trudno powiedzieć czy zmieniają je na czyste co tydzień, co miesiąc czy wcale nie zmieniają. ich ciuszki, chociaż posypane łupieżem i przepocone, wyglądają jak nowe, a to dlatego, że nigdy nie są prane.

metale nie używają dezodorantów i perfum. mają też nieświeży oddech. nie można powiedzieć jednak, że metale kosmetyków nie używają wcale. goci (a chodzi o męską część tej grupy) - jedna z omówionych wyżej odmian metali - używają damskich perfum, szminek i tuszu do rzęs, gdyż, jak wiadomo, są pedziami. mają też słabość do zwierząt. przez tego typu atrakcje cierpią często na choroby weneryczne.

6. trudna miłość metali.

w wypadku męskiej części osobników zaliczanych do subkultury metali, wybór partnerki jest sprawą bardzo prostą. zwykle wiążą się z pierwszą lepszą, co wynika z minimalnych wymagań przy selekcji i braku dobrego smaku. w grę wchodzi zasada: "potwór, nie potwór, byle miał otwór".

co do metalówek, pozostają one w związkach z metalami z konieczności. najzwyczajniej w świecie nikt inny nie chce chodzić z kaszalotem. gdy jednak jakimś cudem trafi się metalówce normalny facet, natychmiast rzuca dla niego brudnego frajera oraz całą tę popierdoloną subkulturę (patrz punkt 3.4).

E-mail do autora nie podam bo 1) i tak pewnie juz zmienil bo o3mywal pogroozki a 2) nie bede taki chamski Razz

Enjoy lektury :]
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Re: Subkultura metali

Postprzez Emperorek » 29-08-2005, 20:39

wkońcu ktos obiektywnie podsumował ta piedolona subkulture nienawidze ich :twisted:
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 29-08-2005, 21:23

Zajebiste i dużo w tym prawdy. Powinien jeszcze wspomnieć o specyficznym chodzie metalowców po zmierzchu dla dodania sobie odwagi i fantazji. Wygląda to mniej więcej tak:

a) chód jak w przydużych pampersach
b) chuda i zapadła klata po zmroku zaczyna prężyć się we właściwym kierunku
c) momentalnie wyrastają gigantyczne wrzody pod pachami co przeszkadza omawianemu osobnikowi utrzymywać ramiona i ręce w prawidłowym, naturalnym obwisie
d) masakrycznego wrażenia dopełnia tradycyjnie wzrok dziki, suknia plugawa i standardowo wykrzywione w dół kąciki ust i zaciśnięte szczęki.

Wszystkie cechy mogą się również ujawniać w świetle dziennym w przypadku napotkania samicy, którą omawiany samiec jest zainteresowany(służy to wtedy jako wabik) lub w wypadku zagrożenia aby odstraszyć ewentualnego przeciwnika wyglądem.
Gadanie dla gadania jest jak pierdzenie na czczo. Ściana dźwięku, zero treści.
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Miejscowość: lepiej nie spotkać

Postprzez upadłyAnioł » 29-08-2005, 22:06

o kutwa... serio to tylko chyba nwet połowy prawdy nie ma <lol2>... To, że ktoś nosi glany, czarne ciuszki nie znaczy, że dorazu się nie myje!!!...
...nie każdy anioł jest lub musi być dobry...
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: Jasło

Postprzez toM_ » 29-08-2005, 22:08

upadłyAnioł napisał(a):o kutwa... serio to tylko chyba nwet połowy prawdy nie ma <lol2>... To, że ktoś nosi glany, czarne ciuszki nie znaczy, że dorazu się nie myje!!!...

och...
poczucie humoru... ale nic mam nadzieję że się do nas przyzwyczaisz
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez upadłyAnioł » 29-08-2005, 22:10

Pewnie<lol2>!!! Jesteście zajebisci
A tak nawiązując do tematu- mój boy jest metalem... :twisted:
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Postprzez _lilith » 29-08-2005, 22:12

upadłyAnioł napisał(a):Pewnie<lol2>!!! Jesteście zajebisci
A tak nawiązując do tematu- mój boy jest metalem... :twisted:

a co o tym swiadczy?
smrodek? :twisted:
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 29-08-2005, 22:21

Ja tam widzę w tym dużo prawdy :lol:
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Postprzez upadłyAnioł » 29-08-2005, 22:23

Vlad Tepes napisał(a):Ja tam widzę w tym dużo prawdy :lol:

Ile i w jakiej części tekstu???:>
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 29-08-2005, 22:27

przytłaczająca większość
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Postprzez upadłyAnioł » 29-08-2005, 22:29

jednego nie moge zrozumieć!!! a dobra zamkne się już<lol2> :/ :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted:
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Postprzez _lilith » 29-08-2005, 22:40

upadłyAnioł napisał(a):jednego nie moge zrozumieć!!!

nie przejmuj sie to sie zdarza
What price could you pay... for the changing your destiny...
Awatar użytkownika
_lilith
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: los sosnowcos

Postprzez Michał L » 29-08-2005, 22:40

Vlad Tepes napisał(a):Ja tam widzę w tym dużo prawdy :lol:

Ja też :lol:
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez upadłyAnioł » 29-08-2005, 22:44

_lilith napisał(a):
upadłyAnioł napisał(a):jednego nie moge zrozumieć!!!

nie przejmuj sie to sie zdarza

Dzięki za zrozuminie
Ps- fajny blog
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Postprzez puzio » 30-08-2005, 07:15

hehe, dobre to jest, podoba mnie sie to :D
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- a czemu mi nie pożyczysz?
- ...bo mi nie oddasz...
- czemu sądzisz że ci nie oddam??!!
- ...bo ci nie pożyczę..."

by Andrzej Poniedzielski :)
Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 11:06

upadłyAnioł napisał(a):o kutwa... serio to tylko chyba nwet połowy prawdy nie ma <lol2>... To, że ktoś nosi glany, czarne ciuszki nie znaczy, że dorazu się nie myje!!!...

Jezu, ludzie! Zanim kogoś spalićie na stosie może pomyślcie...
Przecież szufladkowanie kogoś na podstawie ubioru i muzycznych preferencji jest co najmniej nie na miejscu. Sam noszę glany, bo lubię. Ubieram się na czarno (choć nie tylko), bo lubię ten kolor i uważam że dobrze mi w nim. To że z kieszeni wystaje mi łańcuch (bo na drugim końcu są klusze do domu) nie oznacza że jestem lubującym się w chromie fetyszystą. I wreszcie Tak słucham różnego rodzaju metalu, BO LUBIĘ (a nie dlatego że jestem skopany przez życie - wcale nie jestem). I co z tego? W moich zbiorach jest też dużo klasyki, rocka, alternatywy czy rapu (raczej nie polskiego). Aha, o dziwo myję się codziennie...
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez puzio » 30-08-2005, 11:12

vasil, chyba gdzies zgubiles swoje poczucie humoru :wink: ja nie wiem, po co tak sie obruszac? :lol:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 11:16

Poczucie, poczuciem, ale do granic... Może faktycznie było to trochę ostre...
Zwyczajnie jestem przeciwnikiem stereotypów, po prostu.

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 30-08-2005, 11:52

Vasil napisał(a):

Jezu, ludzie! Zanim kogoś spalićie na stosie może pomyślcie...
Przecież szufladkowanie kogoś na podstawie ubioru i muzycznych preferencji jest co najmniej nie na miejscu. Sam noszę glany, bo lubię. Ubieram się na czarno (choć nie tylko), bo lubię ten kolor i uważam że dobrze mi w nim. To że z kieszeni wystaje mi łańcuch (bo na drugim końcu są klusze do domu) nie oznacza że jestem lubującym się w chromie fetyszystą. I wreszcie Tak słucham różnego rodzaju metalu, BO LUBIĘ (a nie dlatego że jestem skopany przez życie - wcale nie jestem). I co z tego? W moich zbiorach jest też dużo klasyki, rocka, alternatywy czy rapu (raczej nie polskiego). Aha, o dziwo myję się codziennie...

on jest metalem. pewnie sie nie myje uciekajmy. Biedne nasze forum nawet metale tu sie pojawiaja :twisted:
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 30-08-2005, 12:07

ale ja wam powiem że czasami bardzo mi brakuje kogoś takiego jak Atreju czy Demon... przecież to forum żyło dzięki nim :lol:
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 30-08-2005, 12:12

ToMi napisał(a):ale ja wam powiem że czasami bardzo mi brakuje kogoś takiego jak Atreju czy Demon... przecież to forum żyło dzięki nim :lol:

przyjdą następni. :wink:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 12:25

Emperorek napisał(a):on jest metalem. pewnie sie nie myje uciekajmy. Biedne nasze forum nawet metale tu sie pojawiaja :twisted:

Po prostu preferuję ten typ muzyki co nie oznacza że zaraz obwołam się jakimś 'Księciem Ciemności' a wy wszyscy zarazicie się ode mnie trądem... :D

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 30-08-2005, 12:28

Vasil napisał(a):
Emperorek napisał(a):on jest metalem. pewnie sie nie myje uciekajmy. Biedne nasze forum nawet metale tu sie pojawiaja :twisted:

Po prostu preferuję ten typ muzyki co nie oznacza że zaraz obwołam się jakimś 'Księciem Ciemności' a wy wszyscy zarazicie się ode mnie trądem... :D

tak tak podpuszczas nas a gdy juz wszyscy trad załapia to bedzie za późno
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 12:32

Emperorek napisał(a):tak tak podpuszczas nas a gdy juz wszyscy trad załapia to bedzie za późno

Rany, skąd wiedziałeś?! To straszne! Wydało się... W takim razie ubiorę sobie spodnie z krokiem w kostkach a na szyję krowi łańcuch... Yeah Baby!

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez puzio » 30-08-2005, 12:32

ciezko zyc z ludzmi bez elementarnego wyczucia ironii :lol:
"-stary, pożycz 100 zł.
- ...nie pożycze ci...
- ...bo mi nie oddasz...

Awatar użytkownika
puzio
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 30-08-2005, 12:34

puzio napisał(a):ciezko zyc z ludzmi bez elementarnego wyczucia ironii :lol:

co chcesz, dystans ma :lol:
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 12:37

Nie chodzi tu o ironię, ale nie mam przecież zamiary nikomu odgryzać głowy... :D

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 30-08-2005, 12:40

ironia (łc. z gr. eironeía) ukryta kpina (drwina) z kogoś lub czegoś, ujęta m.in. w formę pozornego uznania, akceptacji, aprobaty.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 30-08-2005, 12:41

Malkav, wiem czym jest ironia...

Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 30-08-2005, 12:42

http://rockmetalshop.pl/forum/viewtopic.php?t=2707
hehe, uśmiałem się po pachy czytając :D a miejscami aż zakrztusiłem się kiślem bo akurat jadłem :D
spotkacie tam starych znajomych ;)
to tak apropos subkultury "ortodoksyjnych" metali
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty