Nu-metal

Ciężkie brzmienia wszelakie

Re: Nu-metal

Postprzez Kos(A) » 26-03-2007, 21:17

Powołałem się na wikipedię, po tam zamieszczona jest definicja przez wielu tak często powtarzana. Bardzo podobna definicja do niedawna zamieszczona była na paru stronach polskich stronach poświęconych numetalowi.

Szufladkowanie... też ciężko mi się z tym uporać :mruga:

Jak dla mnie każdy zespół obraca się w takim nurcie, w jakim samemu się określił. Jeżeli pewnego dnia chłopaki z Metalliki dojdą do wniosku że przez całą karierę grali kujawiaka - ok. Będę ich oceniał miarą muzyków grających kujawiaka - i będzie to raczej kiepska muzyka jak na folk.

DX* napisał(a):A po jaki kij wymyślać szufladkę skoro zespoły do niej przymierzane tak ewidentnie różnią się od siebie?

Jak się tak przyjrzeć... od Korna do Slipknota (a obie kapele uchodzą za numetalowe) też jest spory kawałek... jak stąd do Honolulu :mruga:
Kos(A)
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: z nienacka

Postprzez DX* » 26-03-2007, 21:35

Kos(A) napisał(a):
Jak dla mnie każdy zespół obraca się w takim nurcie, w jakim samemu się określił. Jeżeli pewnego dnia chłopaki z Metalliki dojdą do wniosku że przez całą karierę grali kujawiaka - ok. Będę ich oceniał miarą muzyków grających kujawiaka - i będzie to raczej kiepska muzyka jak na folk.
a nie wygodniej odbierać i oceniać zespoły pod względem wartości artystycznej ich dorobku, zamiast zestawiać z nurtem w którym to niejako się obracają?

Kos(A) napisał(a):
Jak się tak przyjrzeć... od Korna do Slipknota (a obie kapele uchodzą za numetalowe) też jest spory kawałek... jak stąd do Honolulu :mruga:
no, akurat zestawiając ze sobą dwie pierwsze płyty obu kapel nie sposób nie zauważyć cech wspólnych ale fakt, że Korn i Slipknot poszły później w tak różnych kierunkach, że trudno stawiać te zespoły obok siebie.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 26-03-2007, 22:32

DX* napisał(a):a nie wygodniej odbierać i oceniać zespoły pod względem wartości artystycznej ich dorobku, zamiast zestawiać z nurtem w którym to niejako się obracają?
już o tym kiedyś pisałem. dla mnie liczy się muzyka, a nie jak ktoś ją nazwie. Jak będzie fajne to może być i mongoskie ragge z elemenatmi folkowo-blackmetalowymi ;)

Kos(A) napisał(a):Jak się tak przyjrzeć... od Korna do Slipknota (a obie kapele uchodzą za numetalowe) też jest spory kawałek... jak stąd do Honolulu :mruga:
no, akurat zestawiając ze sobą dwie pierwsze płyty obu kapel nie sposób nie zauważyć cech wspólnych ale fakt, że Korn i Slipknot poszły później w tak różnych kierunkach, że trudno stawiać te zespoły obok siebie.[/quote]Hmm to, że zespoły zmieniają style to nie nowość. Pierwsze płyty były podobne, potem kazdy zespół wyrobił swój własny styl (tak gwoli ścisłości, nie znam dorobku artystycznego ów zespołów, ale mówię ogólnie), tak samo większość kapelek trashowych grało a la Metallica a które jak skończyły wiadomo ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez toM_ » 27-03-2007, 09:34

a mnie się już dawno znudziło gadanie o szufladkach... :P to jest trochę jak gadanie o religii - jak ktoś usilnie wierzy to go nie przekonasz żeby nie wierzył i na odwrót; tak samo tutaj - każdy ma tam, jakieś swoje szufladki i i będzie ich używał, niezależnie od tego co mówią inni
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 27-03-2007, 16:01

DTH napisał(a):...tak samo większość kapelek trashowych grało a la Metallica a które jak skończyły wiadomo ;)

rzekłbym, że te "kapelki" grają obecnie znacznie bardziej trashowo i metallikowo niż sama Metallica. ;)
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez DTH » 27-03-2007, 17:04

DX* napisał(a):rzekłbym, że te "kapelki" grają obecnie znacznie bardziej trashowo i metallikowo niż sama Metallica. ;)
Nie, no własnie. Dlatego napisałem, że jak niektóre skończyły, wiadomo ;)
Co nie zmienia fakty, że takie szufladkowanie jest mało budujące.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 29-03-2007, 19:34

Z reguły bywa tak, że jak ktoś siedzi w czymś naprawdę głęboko to każda różnica wydaje się dla niego olbrzymia. Dobrze jest czasem porównując dwa zespoły ze sobą dodać jakiś trzeci wyciągnięty znikąd, który jest całkowicie odmienny od obu pozostałych :). Wtedy różnice stają się jaskrawe i często łatwiej jest wychwycić cechy podobne.

A nu-metal zawsze był dla mnie wypadkową Metalu i Hip-hopu (choć nie wiele mogę powiedzieć gdyż średnio za tym przepadam generalnie).
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 21:13

Mojżesz napisał(a):A nu-metal zawsze był dla mnie wypadkową Metalu i Hip-hopu

Myślę że zawężasz temat... wychodzi na to że rozpatrujesz nu-metal w odniesieniu do Linkin Park. Nie zapominaj że ostatnio Metallica stała się nu-metalowa (nad czym boleję niezmiernie :lol2: )
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 29-03-2007, 21:19

hmm ja się na nu-metalu nie znam specjalnie, ale co jest numetalowego ostatnio w Metalice? (pytam poważnie).
Jak dla mnie to też było to właśnie (w maksymalnym uproszczeniu) połączenie metalu z rapem.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 29-03-2007, 21:40

DTH napisał(a):co jest numetalowego ostatnio w Metalice? (pytam poważnie).

technicznie rzecz biorąc, obniżenie stroju gitar (z E do tzw. "dropped C"), porzucenie solówek i jak mi się wydaje nu-metalowa rytmika i konwencja pisania utworów (też się specjalnie nie znam na nu-metalowej rytmice, ale takie odnoszę wrażenie)
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 29-03-2007, 21:44

no kłucić się nie będę, ale ja jakoś nie zauważyłem w najnowszej Metallice (domyślam się, że chodzi o St.Anger) szczególnych naleciałości numetalowych. Ale jak mówię, ja to rozpatruję bardziej na "czuja", porównując do różnego rodzaju LP, LB, itp.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 29-03-2007, 22:43

Vasil napisał(a):
DTH napisał(a):co jest numetalowego ostatnio w Metalice? (pytam poważnie).

technicznie rzecz biorąc, obniżenie stroju gitar (z E do tzw. "dropped C"), porzucenie solówek i jak mi się wydaje nu-metalowa rytmika i konwencja pisania utworów (też się specjalnie nie znam na nu-metalowej rytmice, ale takie odnoszę wrażenie)

Nie... gatunek muzyczny nie jest uzależniony od takich rzeczy jak wykorzystany strój. Po za tym porzucenie solówek nie jest charakterystyczne dla samego nu i prawdę powiedziawszy również nigdy St. Angera nie zakwalifikowałem do tej kategorii, ale teraz jak na to patrze to wydaję mi się, że rzeczywiście gdzieś na niej jest to podobieństwo do takiego linkin park.

P.S
Wikipedia donosi, że St. Anger to heavy metal :|. Hmm... czyżby też mieli trudności z szufladkowaniem? :)
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 29-03-2007, 22:48

bo z wiki to jest taki problem, że ktoś (jakiś spec) zaklasyfikował ów płytę jako heavy... ale inny spec, np. ty przeedytujesz tę informację i będzie nu.. Dlatego informację z wikipedii najlepiej konforntować z innymi źródłami informacji.
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Michał L » 30-03-2007, 13:26

A w sumie to już nie wiem po co takie dyskusje. Najważniejsza jest sama muzyka, a jak ktoś lubi szufladki to niech idzie do biblioteki :P
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez GRacuch » 30-03-2007, 23:25

Vasil napisał(a):ostatnio Metallica stała się nu-metalowa (nad czym boleję niezmiernie)

mi takze meta a dokladnie St Anger zalatuje nu-metalem... i naprawde nad tym boleje...

a nu-metal ogolnie?? nie przepadam... jakos do mnie nie trafia za bardzo....
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Poprzednia

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty