Metallica

Ciężkie brzmienia wszelakie

Re: Metallica

Postprzez DTH » 03-11-2005, 21:44

no zdecydowanie Metallica i Iron Maiden to dwa różne światy. Jak dla mnie nawet nie do porównania. Osobiście uważam, że muzyka metallicy jest chyba bardziej dojrzała ;)
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Lublin

Postprzez bl@ck » 04-11-2005, 20:16

DTH napisał(a):no zdecydowanie Metallica i Iron Maiden to dwa różne światy. Jak dla mnie nawet nie do porównania. Osobiście uważam, że muzyka metallicy jest chyba bardziej dojrzała ;)

Podzielam twoją wypowiedź, uważam że Metallica jest o wiele dojrzała niż Iron Maiden chociaż bardziej lubię Ironów :P
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez Jaca » 05-11-2005, 10:46

pierwsz trzy płyty są naprawde dobre.Z nowszych płyt bodoba mi się S&M- bardzo ciekawy album
Jaca
Abstynent
Abstynent

Postprzez Egregius » 26-11-2005, 01:55

Nie wiem jak to z tą dojrzałością jest, bo te dwie kapele rozwijają się trochę innymi torami więc trudno je porównywać. Wiem natomiast, że konflikt od dawna istnieje między fanami obu tych kapel. Zupełnie jak między słuchaczami Pearl Jam i Nirvany. Od Metallic'i zaczęła się moja droga, więc ta kapelka wiele dla mnie znaczy... Zawsze sądziłem, że nowsze albumy są o niebo lepsze, po czym z biegiem lat dostrzegłem piękno starych wałków... To było coś, cała płyta Master... jest arcydziełem, Justice też robi wyjątkowo duże wrażenie... To były te piękne czasy kiedy muzyka miała troszkę inny wymiar, czego brak daje się odczuć na St. Anger. Mimo wszystko - wielka klasyka.
Awatar użytkownika
Egregius
Degustator
Degustator

Postprzez Hunter » 30-01-2006, 17:36

Krieg napisał(a):Jedyne płytki, jakie mi zapadły w pamięci to:

- Kill'em All

- Ride The Lightning

i...............

- Master Of Puppets

U mnie to samo
UP THE IRONS!!!:)
Awatar użytkownika
Hunter
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: 22 acacia avenue

Postprzez GRacuch » 04-02-2006, 17:07

"Nothing Else Matters"-kocham ta piosenke nad zycie.... rozwala mnie za kazdym razem kiedy ja slysze... strasznie duzo wspomnien kryje sie za tym utworem....

Metallice straszliwie lubie...w koncu od tego zaczynalm....

St. Anger??-kicha...
A nowego basiste to mam ochote zakatrupic....;)

Vasil skoro tak nie przepadasz za St. Anger'em to czemu masz koszulke z tytulem wlasnie tego albmu??:)
...Sexual Deviance Is Only Good When It Is Hidden Behind The Mask Of Elegance And Style...
Awatar użytkownika
GRacuch
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Krakow

Postprzez Emperorek » 04-02-2006, 17:26

jezeli komus kiedys sie uda wytłumaczyc mi ewenement tego zespołu to ma u mnie skrzynke wódki.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez DTH » 04-02-2006, 17:37

emperor to proste! spójż na samą nazwę: Metalika! Rozmawia dwuch 15-16-latków w gimnazjum, jeden się pyta drugiego "czego słyuchasz?" a ten mu z dumą odpowiada "METALIKI!" Od razu wiadomo kto tu jest heavy, mhoczny, ogólnie tru i komu należy się rispekt. Nie trzeba odpowiadac na kłopotliwe pytania typu "a co to takiego?", "jaki to gatunek?" itp, nazwa mówi sama za siebie, jednocześnie jest dźwięczna i ładnie wygląda na naszywce na kostce. Poza tym muzyka wpada w ucho i nawet ludziom którzy ledwo co porzucili Fasolki nie będzie przeszkadzała.
Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć - Mark Twain
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 04-02-2006, 17:58

DTH napisał(a):emperor to proste! spójż na samą nazwę: Metalika! Rozmawia dwuch 15-16-latków w gimnazjum, jeden się pyta drugiego "czego słyuchasz?" a ten mu z dumą odpowiada "METALIKI!" Od razu wiadomo kto tu jest heavy, mhoczny, ogólnie tru i komu należy się rispekt. Nie trzeba odpowiadac na kłopotliwe pytania typu "a co to takiego?", "jaki to gatunek?" itp, nazwa mówi sama za siebie, jednocześnie jest dźwięczna i ładnie wygląda na naszywce na kostce. Poza tym muzyka wpada w ucho i nawet ludziom którzy ledwo co porzucili Fasolki nie będzie przeszkadzała.

u mnie to zupełnie nie tak było

a co do sprawdzania nie trzeba sprawdzać, wystarczy posłuchać muzyki.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Gwynbleidd66 » 06-02-2006, 09:50

Odezwali się tró-mroczni-gothic-satanic-antichrist-f***ing-kto-nie-słucha-tego-co-ja-ten-jest-pozerem-i-zawsze-mam-rację-metale... :? Dalibyście już spokój. Ja lubię Metallikę, podoba mi się i słucham wszystkich ich płyt z wielką przyjemnością. I wcale nie uważam się za pozera. Pozerami są tacy jak wy, którzy wciskają ludziom na siłę, czego mają słuchać.
Eddie lives... Somewhere in Time
Awatar użytkownika
Gwynbleidd66
Abstynent
Abstynent

Postprzez DTH » 06-02-2006, 12:33

Z całym szacunkiem Gwynbleidd66, ja nigdy nie zmuszałem nikogo do słuchania tego co ja, po prostu wyrażam swoją opinię o zespole - taka jest właśnie istota forum. Chcesz, słuchasz Metallicy, Manowara czy Iron Maiden - każdy lubi co innego.
Poza tym wspominasz o pozerach? heh szczerze mówiąc to nie bardzo wiem na jakiego pozera miałbym się kreować słuchając kilku kapelek stricte rockowych a w większości klasyki :wink:
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez St. Alquerre » 06-02-2006, 16:27

Mieli parę dobrych rzeczy - Master of Puppets ze znakomitym 'Orionem', Ride the Lighting z 'The call of Cthulu' i chyba cała płyta '...And justice for all'. Na czarnej płycie jeszcze jest parę niezłych kawałków, chociaż przy Nothing else matters i Unforgiven wymiotuję, natomiast potem nagrali chyba jeden dobry utwór - 'Until it Sleeps'. Reszta mnie po prostu nudzi.

I powiem szczerze, że lubię w Metallice to, że panowie umieją łączyć chwytliwą komercję z ciężkim rockiem, dzięki czemu nie muszę się zastanawiać jakie zwierzę udaje wokalista. Lubię w Metallice to, że nie musieli nigdy używać idiotycznych maskotek w rodzaju Eddiego. I lubię w Metallice to, że jest to najlepszy znany mi zespół do picia wódki w szowinistycznym męskim gronie, bo przy słuchaniu Twilight Singers nieodzowny jest pierwiastek kobiecy.
ashamed to live in a land where justice is a game
Bob Dylan
Awatar użytkownika
St. Alquerre
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Kraków

Postprzez toM_ » 16-02-2006, 21:06

Rick Rubin będzie produkował następną płytę, fajnie, mam nadzieję że nie pozwoli im zjebać brzmienia jak na stangerze. Ogólnie to się cieszę z takiego obrotu sprawy.
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez lin » 16-02-2006, 21:10

St. Alquerre napisał(a):Mieli parę dobrych rzeczy - Master of Puppets ze znakomitym 'Orionem', Ride the Lighting z 'The call of Cthulu'

i jeszcze No Leaf Clover
i tyle, o :P
lin
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 16-02-2006, 21:10

też się cieszę, bo co mam się smucić? :wink: Zawsze jakiś ruch się przyda, a nuż coś fajnego z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Ura » 24-02-2006, 23:32

Dijkstra napisał(a):Rick Rubin będzie produkował następną płytę, fajnie, mam nadzieję że nie pozwoli im zjebać brzmienia jak na stangerze.

St. Anger ? zjebane brzmienie ? może po prostu inne, nie zwyczajne ? Ja bym tak to określił. Tylko jesli kompozycje na tej płycie byłyby bardzo dobre ta płyta mogłaby być ponadczasowa. a one są chyba jednak słabe.
Ura
Abstynent
Abstynent

Postprzez Flying Corpse » 02-03-2006, 19:04

Ura napisał(a):
Dijkstra napisał(a):Rick Rubin będzie produkował następną płytę, fajnie, mam nadzieję że nie pozwoli im zjebać brzmienia jak na stangerze.

St. Anger ? zjebane brzmienie ? może po prostu inne, nie zwyczajne ? Ja bym tak to określił. Tylko jesli kompozycje na tej płycie byłyby bardzo dobre ta płyta mogłaby być ponadczasowa. a one są chyba jednak słabe.

jakos nie wszyscy przepadają za tą inna nie zwyczajną perkusją np.
brzmienie jest zjebane koniec kropka.

http://metal.eu.org/fun/mattsmith-st.angertribute.mp3
BTW fajna parodia
Awatar użytkownika
Flying Corpse
Degustator
Degustator

Miejscowość: Wejherowo

Postprzez Hell_Master » 13-05-2006, 09:59

Wysłany: 2006-04-22, 21:14

--------------------------------------------------------------------------------

Według mnie płyty Metalliki są bardzo specyficzne poczynająć od Killem All oraz pioseny Seek And Destroy,Ride The Lighting też ma swoją porcę energii pozytywnej jak i parę kawałków mocno uderzających: Fight Fire With Fire,For Whom The Bells Tolls
i także super ballada z tej płytki Fade to Black ,pożniej przenosimy się na plytkę chyba najlepszą w dorobku Mety a mianowicie Masterka chyba nie musze mowić jaka piosena daje znać o sobie na tej płycie bo przecież i tak jest jasne że po master of.. jest jeszcze Welcome Home Sanitarium no i wyjebiste Battery,teraz przychodzi kolej na And Justice For All i tu bym się na chwilę zatrzymal bo otoż że jest tu piosena One,to na pierwszym miejscu postawil bym Blackenda i Harvester of Sorrow.Przytaczając słowa Lars powiedział bym to samo o tej że plycie:
"Kiedy słucham płyty "Master Of Puppets", ma ona takie przytłumione brzmnienie, jakby dochodzące gdzieś z bardzo daleka. Za to "Justice" sprawia wrażenie, Jakbyś był w samym środku tego wszystkiego."
Teraz ocenie bym poddal płytkę piątą w dorobku Metallicy czyli Blackalbum słuchając tego Cd mam wrażenie że umieram w szczegolności na piosenie NOthing Else Matters i oczywiście na Enter Sandman moim zdaniem to 2 najlepsze piosenki z tej Cd ale nie najgorsza jest pozostala część ,ktoś by mogl powiedzieć że widzi tylko parę fajnych plyt Metallicy ale ja za to lubie wszystkie, i dziele ja na podrózne kategorie,potem mamy chyba 2 identyczne Cd "LOAD i ReLoad jest takoby kontynuacją Loada jest też masę fajnych pieśni z tych płyt choćby "Memory Remains" no i czas nadchodzi płytka Garage Inctu powiem tak zaje*ista w oby dwie strony,Album ze starymi kawałkami, ale na swój sposób nowatorski. Metallica wyniosła na piedestał wielu muzycznych łobuzów, którzy kształtowali jej styl przez wiele lat. Okazało się również, że ta śmiertelnie poważna grupa także ma poczucie humoru, co udowadnia nam oprawa graficzna. Na ostatniej stronie kompaktowej książeczki widzimy czterech wesołków odzianych w estradowe garnitury, wyglądających jak klezmerski boys band podczas występów w kiczowatym hotelu. Na okładce natomiast widzimy chłopaków jako umorusanych w smarach mechaników.
Rok 1999 czas S&M -"Niech Metallica będzie Metalliką, a orkiestra symfoniczna orkiestrą. Ta dwójka ma ze sobą wbrew pozorom wiele wspólnego. W muzyce Metalliki często pojawiają się elementy takich kompozytorów jak Wagner czy Brahms. Ale zespół będzie musiał zagrać naprawdę na cały regulator, inaczej nie będzie go słychać na tle orkiestry składającej się ze stu instrumentów!"[R.I.P Michael Kamen],koncert jeden z najlepszych w dorobku metallicy z symfonia nie było jeszcze lepszego zespołu tak mi się wydaje co by zrobil takie wielki show,no i St Anger plta krytykowana przez wielu ludzi ale mi się wydaje że Metallica nie poszla na komercje tylko zrobila to co miała zrobić i tyleAVE
Dzięki za uwagę..
Hell_Master
Abstynent
Abstynent

Postprzez toM_ » 31-03-2007, 08:05

słyszeliście The Ecstasy of Gold w wykonaniu Mety? ZA-JE-BI-STE :!: jeśłi tak będzie brzmieć nowa płyta (a reaczej tak) to ja ich będę po nóżkach całował....
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 31-03-2007, 08:41

toM_ napisał(a):słyszeliście The Ecstasy of Gold w wykonaniu Mety? ZA-JE-BI-STE :!: jeśłi tak będzie brzmieć nowa płyta (a reaczej tak) to ja ich będę po nóżkach całował....
chodzi o wersję z "S&M"? Czy też coś bez symfonicznej nagrali?
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Wild East

Postprzez toM_ » 31-03-2007, 08:43

bez symfonicznej, normalnie na gitarach. Piosna ta znalazła się na tribucie dla Ennio Morricone (który, notabene, wystąpi niedługo w Krakowie).
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 31-03-2007, 08:55

Ja myślę, że to jednak nic nie znaczy...po "Reload" też nagrali parę naprawde fajnie brzmiących coverów, a co wyszło na "st. anger" wszyscy słyszeli. Szkoda mi Trujillo. Jeden z najgenialnieszych basistów w muzyce rockowej po prostu marnuje talent.
"I never put off till tomorrow, what I can possibly put do the day after" - Oscar Wilde
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 31-03-2007, 08:58

ja tam nie tracę nadziei ;) wierzę, że ta płyta będzie conajmniej dobra :)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DX* » 31-03-2007, 09:03

no w sumie, to nie zdziwiłbym się,,,ostatnie powroty starej gwardii (megadeth,slayer) były wg mnie bardzo udane...ale o kolejnej Master of Puppets nawet nie śmiem marzyć
Awatar użytkownika
DX*
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 31-03-2007, 09:05

toM_ napisał(a):ja tam nie tracę nadziei ;) wierzę, że ta płyta będzie conajmniej dobra :)
no ja również, co prawda nie czekam już na nią z takim utęsknieniem jak bym to robił jeszcze kilka lat temu ale z przyjemnością zobaczę co tam chłopaki nowego napłodzą ;)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Vasil » 31-03-2007, 20:24

toM_ napisał(a):ja tam nie tracę nadziei ;) wierzę, że ta płyta będzie conajmniej dobra :)

Obyś się nie mylił... Choć przyznaję, że tak jak DTH nie czekam już tak bardzo jak kiedyś.

Inna sprawa że dla mnie Metallica skończyła się po ...And Justice For All, ale to już moje prywatne zdanie.
"Te mato perro feo ?me entiendes estúpido? Tu eres un imbecil, te odio"

"Something good, something good... you look like Snoopy, and it makes me laugh..."
Awatar użytkownika
Vasil
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 31-03-2007, 21:33

Vasil napisał(a):Inna sprawa że dla mnie Metallica skończyła się po ...And Justice For All

To prawda... Na Loadach było tylko kilka fajnych numerów, a tak to lipa... Jeszcze Black jest niezłe, przeto z tej płyty jest Nothing else matters i kilka innych fajnych riffów ;).
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez DTH » 31-03-2007, 21:42

Vasil napisał(a):dla mnie Metallica skończyła się po ...And Justice For All
No nieee, wiem, ze to brzmi mało thruu ale ja wolę tę nowszą Metallicę - Black, Garage, nawet Load i reload... Nie oznacza to rzecz jasna, że nie lubię starszej ale nie rozumiem tego wielkiego zachwytu dla Mastera.. i Kill em... a całkowite deprecjonowanie reszty. Fakt, było to odejście od stylu i możliwe, że wielu fanów to zabolało ale jak na mój gust jest to bardziej powtarzanie już utartych schematów niż faktyczy pogląd.
Kiedyś miałem taką znajomą, pewnego dnia ni z gruchy ni z pietruchy, wpadła na pomysł, że zostanie metalówką... ledwo co w glany wskoczyła zaczyna ze mną polemikę o zespołach. Czego słuchasz?... No ja słucham....... i oczywiście Metallicy.. ale tej starszej! bo ta nowa to shit! kiedy już spytałem która nowsza to shit nie była taka wygadana, a kiedy dodatkowo spytałem dlaczego, zapadła już zupełna cisza :P Cóż, jak na mój gust Metallica nowa jest be bo tak wypada ;)
Awatar użytkownika
DTH
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 31-03-2007, 21:45

ja już nawet nie będę brał udziału w takiej dyskusji, bo to już jest po prostu nudne i głupie
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Mojżesz » 31-03-2007, 21:50

No Metallica po prostu ewoluowała z czasem i jej styl z początku nieco odbiega od tego późniejszego (A St.Anger to w ogóle już kosmos). Myślę więc, że rozróżnienie starej i nowej Metallilki jest jak najbardziej na miejscu, a co się komu podoba to rzecz gustu :).

Jak byłem mniejszy to chyba też wolałem nowszą metallikę... Jakoś ten dźwięk jest bardziej czysty, wyraźny na nowszych płytach. Nie wiem czy to jakość nagrania, czy zastosowane przestery, czy cóś.

P.S
A kiedyś to podobno muzyki z kaset magnetofonowych się w ogóle słuchało :P...
Awatar użytkownika
Mojżesz
Alkoholik
Alkoholik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty